Bruisend Buenos Aires: dit zijn de hoogtepunten

Bruisend Buenos Aires: dit zijn de hoogtepunten

Home » Argentinië » Bruisend Buenos Aires: dit zijn de hoogtepunten

Buenos Aires is een bruisende stad met een prachtige architectuur, vele mooie parken, musea, gezellige pleintjes, vele cafés en fijne restaurantjes. De stad is het economische en culturele centrum van Argentinië. Buenos Aires staat ook wel bekend om haar Europese uitstraling. Er zijn brede avenues en grote koloniale gebouwen, die de Spaanse en Italiaanse invloeden uit de 19e eeuw goed laten zien. Inmiddels is Buenos Aires al 400 jaar oud en wonen er ruim 10 miljoen inwoners.

Het is ook de stad van de dwaze moeders. Nog steeds lopen zij iedere donderdagmiddag op de Plaza de Mayo hun protestronde. En natuurlijk de stad van Evita Peron, die begraven ligt op het kerkhof in de wijk Recoleta. Maar wat zou Buenos Aires zijn zonder de tango? De vele tango-dansscholen bewijzen dat het niet alleen een toeristische attractie is. Maar dat de tango ook daadwerkelijk leeft onder de lokale bevolking. Carlos Gardel  is dé artiest die deze muziek weer tot leven heeft gebracht.

Is Buenos Aires de moeite waard om te bezoeken?

Buenos Aires is zeker de moeite waard om te bezoeken. De stad heeft een prettige en gezellige sfeer met een aantal verschillende wijken. Leuk is ook dat er op bijna elke straathoek wel een restaurantje of café te vinden is. Dus als je door de stad slentert en het is tijd voor een koffie- of lunchpauze dan hoef je niet ver te zoeken. Een ander leuk aspect is dat de porteños (zo heten de inwoners van Buenos Aires) zelf ook heel vaak even op het terras gaan zitten. Ook gepensioneerden gaan rustig alleen aan een tafeltje zitten om wat te nuttigen.

Wat moet je zien in Buenos Aires

Verder is Buenos Aires een stad met een groot aanbod aan musea en andere bezienswaardigheden. Dit zijn de hoogtepunten die je zeker niet wilt missen in Buenos Aires:

Plaza de Mayo

Het bekendste plein van de stad is Plaza de Mayo. Hier vind je de Metropolitana kathedraal, het presidentieel paleis la Casa Rosada, en het Museum de Cabildo. De dwaze moeders zijn op donderdagmiddag tussen 15.30 uur en 16.00 uur op Plaza de Mayo aanwezig.

Café Tortoni

Aan de Avenida de Mayo ligt het oudste café van Buenos Aires: Café Tortoni. Het is heel sfeervol en een must om even gezien te hebben! Hier heb je ook de mogelijkheid om ’s avonds kleinschalige tangoshows te zien. Reserveren kun je ter plaatse op de dag zelf of een dag van tevoren. Bezoek zeker ook het Tango Museum. Je vindt het op de bovenste verdieping van het café.

Begraafplaats Recoleta

De begraafplaats Recoleta is de laatste rustplaats voor veel beroemde en rijke Argentijnen. Je kunt hier uren ronddwalen in het doolhof van familiegraven. Er zijn meer dan 4500 graven. Vele zijn indrukwekkende en grote mausolea. Hier vind je ook het graf van Evita Peron. Probeer deze begraafplaats op een doordeweekse dag te bezoeken. In het weekend is het er vaak erg druk.

Pacífico

Buenos Aires noemt men wel het Parijs van Zuid-Amerika. Het beroemde winkelcentrum Galerías Pacífico aan de Calle Florida is hier een prachtig voorbeeld van. De openingstijden zijn maandag t/m zaterdag van 10.00 uur tot 21.00 uur. En zondag van 12.00 uur tot 21.00 uur. Leuk is het om een gratis rondleiding door het fraaie gebouw mee te maken. Dat kan op zondag om 11:30 en 16:30 uur.

Teatro Colón

Teatro Colón geldt als één van de drie beste operagebouwen ter wereld. Het staat bekend om de perfecte akoestiek. Maar daarnaast is het gebouw beroemd om de prachtige architectuur. De groten der aarde op het gebied van muziek en ballet hebben hier opgetreden in de immense zaal. Met een rondleiding kun je het gebouw bewonderen. Ook kun je vaak ’s ochtends om 11 uur gratis concerten meemaken. Zo geniet je van een mooi concert en het prachtige theater.

Museum bezoeken

Musea zijn er in overvloed: van moderne kunst tot gaucho- en folklorekunst, en van etnografie tot draaiorgels. Voor ieders interesse is er wel een museum. Dit zijn de beroemdste musea van Buenos Aires:

  • Evita museum. Eva Maria Duarte de Peron was tussen 1946 en haar dood in 1952 de presidentsvrouw. Zij groeide uit tot de machtigste vrouw ter wereld.
  • MALBA. Het Museo de Arte Latinoamericano de Buenos Aires (MALBA) biedt een overzicht van de Latijns-Amerikaanse kunst van de 20e eeuw. Hier hangen werken van Frida Kahlo en Xul Solar.
  • Museo National de Bellas Artes. Als je een overzicht wilt krijgen van de ontwikkeling van de Argentijnse schilderkunst, mag je dit museum niet missen. Je ziet er ook veel Europese werken hangen.

Puerto Madero

In het oostelijk deel van de stad ligt Puerto Madero. Deze haven is eind jaren ’90 van de vorige eeuw volledig gerestaureerd en gemoderniseerd. Wereldberoemde architecten hebben gezorgd voor moderne gebouwen, wolkenkrabbers en culturele centra. Je kunt er heerlijk slenteren langs de docks. Ondertussen vergaap je je aan de luxueuze jachten van de rijke Argentijnen. Lekker eten doe je in de sjieke steakhouses langs de kade.

Fietstour

Een heel leuke manier om alle highlights van de stad te zien is via een fietstoer. Wij doen dit altijd met Baja Bikes. Een Nederlandssprekende gids brengt je langs de mooiste plekjes. Ondertussen vertelt hij van alles over het leven in de stad. Uiteraard geeft hij je ook veel achtergrondinformatie over de bezienswaardigheden.

Natuurlijk mag een bezoek aan een tangovoorstelling niet ontbreken als je Buenos Aires bezoekt. Daarnaast zijn er twee bijzondere wijken in de stad. Ook die mag je niet overslaan. Daarom geven we je over die bezienswaardigheden hieronder nog wat meer informatie.

Tangoshow in Buenos Aires meemaken

De tango, dé muziek van het gebied rondom de Río de la Plata, beleeft de laatste jaren een enorme revival. Carlos Gardel, het idool van de tango, is voor miljoenen fans tot een legende geworden. De teksten en het ongeëvenaarde ritme maken de tango tot een specifiek fenomeen van Buenos Aires.

‘s Avonds kun je een tangoshow bezoeken. Er zijn in Buenos Aires vele soorten tangoshows: van groots opgezette shows tot kleinschalige shows zoals in Café Tortoni. De grote shows zijn erg massaal en vaak onpersoonlijk. Gelukkig zijn er ook wel enkele grote shows die de moeite waard zijn. Dit zijn shows in mooi gerenoveerde zalen. Hier is de oude sfeer nog volop aanwezig. Condor Travels, specialist in reizen naar Argentinië, kan je hierin zeker adviseren.

Bij sommige shows kun je van tevoren ook nog een tangoles krijgen en/of een diner. Onze ervaring is dat een diner voorafgaand aan de show vaak tegenvalt. Je kunt beter en gezelliger ergens anders eten.

Wat je ook kunt doen is een Milonga bezoeken. Dit is geen tangoshow maar een danszaal. Soms is zo’n zaal klein, maar je hebt ook hele grote zalen. Hier komen de Porteños naartoe om zelf de tango te dansen. De avond begint pas laat, althans voor onze begrippen. Rond 23.00 uur komt het pas echt op gang. Je betaalt een kleine entree en dan gaat het spel van elkaar “uitnodigen” om te dansen beginnen. Het is heel leuk om dit eens van nabij mee te maken. Alles natuurlijk onder het genot van een drankje.

De wijk San Telmo bezoeken

San Telmo is de oudste wijk van Buenos Aires. Volgens de Porteños is dit de meest traditionele wijk. Hier wordt het leven nog geleefd zoals vroeger. Dit is goed te zien aan de weinige veranderingen die San Telmo heeft ondergaan in de loop der jaren. Nog steeds staat de wijk vol met koloniale huizen en statige panden. Een groot deel van de straten is nog steeds niet geasfalteerd, maar bestaat uit kinderkopjes.

Daarnaast vind je in deze wijk van Buenos Aires de grootste concentratie authentieke tango-barretjes. Deze bijzondere plekken om de tango te leren en te bekijken zijn nog niet omgetoverd tot commerciële bedrijven. Hier wordt nog zoals vroeger de tango gedanst.

San Telmo is uitgegroeid tot dé plek in Buenos Aires voor eigentijdse kunst en antiek. Als jonge kunstenaar ga je hiernaartoe om het te maken. Zeker op zondag als de hele wijk op z’n kop staat voor de Fería de San Telmo. Dan vind je aan de Calle Defensa honderden kraampjes. Enthousiaste verkopers proberen hier hun waar te slijten aan de vele toeristen en Porteños. De Calle Defensa loopt van het Plaza de Mayo tot aan Plaza Dorrego, het centrale plein van San Telmo. Kijk niet raar op als je tussendoor ook nog live getuige bent van een dansend tango-paar of andere optredens.

Nog zo’n bijzondere wijk: La Boca

Eén van dé bezienswaardigheden in Buenos Aires is de kleurrijke wijk La Boca. Vrijwel iedere toerist gaat hier even kijken. La Boca is een echte volkswijk in het zuiden van Buenos Aires. Sinds de opkomst van de Argentijnse hoofdstad zijn er altijd veel Italiaanse immigranten naar deze wijk getrokken. Velen kwamen uit de regio van Genua. Die invloeden zijn duidelijk merkbaar in de wijk. Je komt er veel Italiaanse tavernes tegen. Daarnaast hoor je regelmatig Italiaans spreken op straat. Volgens velen komt ook de naam La Boca voort uit een verbastering van een wijk van Genua ‘La Bocadaze’.

De hoofdattractie is een pittoresk straatje met gekleurde huisjes genaamd Caminito (weggetje). De gekleurde huizen zijn terug te vinden in de hele wijk. De mensen hebben hun huis in felle kleuren beschilderd om de dagelijkse sores en de armoede te vergeten. Rond Caminito vind je talloze restaurantjes. Hier danst men regelmatig de tango. Als je souvenirs zoekt, ben je in dit deel aan het juiste adres. Caminito loopt vanaf de oude haven van Buenos Aires richting het stadion van Boca Juniors, de andere topattractie van La Boca.

Argentinië en voetbal

Geen land is zo gek van voetbal als Argentinië. Voetbal vormt de identiteit van elke Argentijn. Maradona was de bekendste inwoner van het land. In Buenos Aires speelde hij voor Boca Juniors. Dit is een van de bekendste clubs ter wereld. Zij spelen hun wedstrijden in het imposante stadion La Bombonera (de snoeptrommel). Het stadion heeft drie tribunes, simpelweg omdat er aan één van de lange zijden geen ruimte was voor een tribune. De twee korte zijdes hebben uitsluitend betonnen zit- of staanplaatsen en zorgen voor een authentieke voetbalsfeer.

Wedstrijden van Boca Juniors zijn een waar spektakel en geven een hele nieuwe blik op het voetbal. Wel is het aan te raden om een kaartje te kopen voor de toeristenvakken om gevaarlijke situaties te voorkomen. Ook buiten het stadion is het niet altijd veilig. We adviseren je daarom om de kaartjes via een betrouwbare partij te kopen. Dit kan bijvoorbeeld online via deze organisatie. Maar ook een rondleiding in het stadion is mogelijk.

Praktische tips voor je bezoek aan Buenos Aires

Afsluitend geven we je nog wat praktische informatie. Hiermee wordt jouw stedentrip aan Buenos Aires ongetwijfeld een geweldige start van een reis door Argentinië.

Vervoer in Buenos Aires

Je kunt je natuurlijk te voet verplaatsen. Dan zie je veel van de stad. Soms zijn de afstanden wel erg groot, Dan is de metro een prima alternatief. Een kaartje is niet duur. Losse kaartjes koop je aan het loket of via een automaat.

Buenos Aires heeft een uitstekend busnetwerk. De bussen in de Argentijnse hoofdstad rijden vaste routes, maar zonder dienstregeling. Er is een boekje, de Guia T, beschikbaar met alle meer dan 100 busroutes. Deze Guia T kun je ongeveer op iedere hoek van de straat krijgen. Zorg dat je weet bij welke halte je wilt uitstappen. In het drukke en chaotische verkeer kan een busrit lang duren. Daarnaast zijn de bussen vaak overvol. De metro is dan een betere keuze.

Hoeveel dagen heb je nodig voor Buenos Aires?

Dat is natuurlijk erg afhankelijk van je eigen interesses. Ben je geen stadsmens dan raden we je aan op de dag van aankomst ’s middags nog even wat door de stad te slenteren. Je bezoekt dan bijvoorbeeld Plaza de Mayo, Puerto Madero en de wijk San Telmo. De volgende dag reis je verder.

Hou je wel van de stad dan kun je er zeker minimaal een dag, maar liefst minimaal twee dagen doorbrengen in Buenos Aires. Je kunt dan alle beschreven hoogtepunten op je gemak bezoeken. Zo krijg je een fantastische indruk van het bruisende Buenos Aires.

Condor Travels kan je informeren over de hoogtepunten van Buenos Aires. Zij kunnen je ook adviseren over de kwaliteit van de grote tangoshows. Daarnaast kunnen ze op maat gemaakte reizen per huurauto of camper door Argentinië verzorgen.

Beste tijd om Buenos Aires te bezoeken

De beste periode om Buenos Aires te bezoeken is van maart tot en met mei en van oktober tot en met december. In die maanden geniet je van een aangename temperatuur. Het is er dan niet te warm. Ook valt er nauwelijks neerslag.