Wat te zien en te doen net buiten Kaapstad

Wat te zien en te doen net buiten Kaapstad

Home » Kaapstad » Wat te zien en te doen net buiten Kaapstad

Kaapstad is voor toeristen vaak de eerste kennismaking met Zuid-Afrika. Voor velen is het daarnaast het startpunt voor een rondreis door het bijzondere land. Zij verblijven dan een dag in de stad voordat ze hun reis voortzetten over de fameuze “Garden Route”. Of naar een van de prachtige natuurparken om wilde dieren te zien. Begrijpelijk maar jammer, want de directe omgeving van Kaapstad heeft bijzonder veel te bieden. Zoals de Tafelberg, het Kaapse Schiereiland, en de voortreffelijke 18e-eeuwse wijnhuizen. In deze blog vind je enkele van de vele redenen om meerdere dagen in Kaapstad en omgeving te verblijven.

Bokken bij Cape Point

Unieke wandeltochten

In de directe omgeving van Kaapstad kun je prachtige, zowel korte als lange wandelingen maken. In onze blog met de hoogtepunten van Kaapstad roemden we al de wandeling bij de Leeuwenkop. Hier volgen enkele andere wandelgebieden die je als fervent wandelaar niet mag overslaan.

De Tafelberg

Deze iconische, ruim 1000 meter hoge berg is één van de nieuwe zeven wonderen van de natuur. Niet zomaar, want op de berg komen meer plantensoorten per vierkante kilometer voor dan in de Amazone! De berg biedt uitzonderlijke wandelmogelijkheden voor natuurliefhebbers en avonturiers van elk ervaringsniveau. Er zijn meerdere wandelroutes om de berg te beklimmen, de een makkelijker dan de ander. We schrijven erover in onze blog over de beklimming van de Tafelberg. Zijn de vele hoogtemeters iets teveel van het goede? Neem dan de kabelbaan naar de top. Hier heb je enkele kleine trails die je langs de prachtigste vergezichten leiden.

Tafelberg

Het Kaapse Schiereiland

Net ten zuiden van Kaapstad en het Table Mountain National Park ligt het Kaapse Schiereiland. Je hebt er uitzonderlijk veel prachtige wandelingen. De meest bekende vind je bij Kaap de Goede Hoop in het uiterste zuiden van het schiereiland. Zoals de eenvoudige wandeling over een keurig aangelegd pad naar Kaap de Goede Hoop. Of de eveneens eenvoudige wandeling naar Cape Point. Maar je hebt er ook iets langere wandelingen variërend van 3,5 tot 7,5 kilometer.

In het noorden van het schiereiland vind je overigens de meeste wandelroutes. Alleen al bij Kommetjie in het westen heb je drie leuke wandelingen. Iets ten noorden daarvan kun je een fantastische wandeling maken naar Chapman’s Peak. Ook aan de westkust van het schiereiland zijn er tientallen mooie wandelroutes. Eentje die niet mag ontbreken is de korte wandeling bij Boulders Beach. De wandeling zelf is niet heel erg bijzonder, maar de bewoners van het strand wel: een kolonie pinguïns.

Boulders Beach

Wijnlanden in de prachtige Constantia Valley

Net ten zuiden van het Table Mountain National Park ligt de vallei van Constantia. Dit is het oudste wijngebied op het zuidelijk halfrond. Het prachtige landschap van Constantia is de perfecte plek om wat te relaxen tijdens een bezoek aan Kaapstad. Of juist om te wandelen, mountainbiken of zelfs paard te rijden. Maar de grootste trekpleister van de vallei zijn de wijnlandgoederen van Groot Constantia, Buitenverwagting, Klein Constantia en Constantia Uitsig. De wijnhuizen liggen aan de prachtige, met bijzonder oude bomen omzoomde Constantia-wijnroute. Bezoek de wijngaarden voordat je naar Stellenbosch, Paarl en Franschhoek gaat.

Constantia

Townships-rondleidingen

De townships zijn de buurtschappen waar mensen gedwongen werden te wonen (op basis van ras) tijdens het apartheidsregime. Door de armoede waarin veel mensen leven, bestaan ze nog steeds. Een rondleiding door een township lijkt wellicht wat ongepast. Toch is het een goede manier om meer te leren over de geschiedenis van Zuid-Afrika. En om je wereldbeeld bij te stellen. Je krijgt dan meer respect en begrip voor de bewoners van de townships.

Er zijn enkele grote townships binnen de stadsgrenzen. Langa is hiervan de oudste. Andere zijn Khayelitsha, District Six, Kayamandi, Gugulethu en Nyanga. Deze zijn veelal gesticht omdat Langa uit zijn voegen barstte. Je hebt meerdere tours die je kunt boeken. Bijvoorbeeld een wandeling door Langa bij Siviwe Tours. Maar je hebt ook combinaties van wandelingen en fietstochten door townships. Zoals de LaGuGu Township Tour van City Siteseeing door Langa en Gugulethu. ABCD Concepts biedt zelfs hardloop- of fietstours door Khayelitsha aan. En ben je geïnteresseerd in straatkunst? Township Art Tours verzorgt fietstochten langs de prachtigste muurschilderingen in Khayelitsha.

Andere touroperators die goed staan aangeschreven zijn onder meer Mile by Mile Tours en 18 GM. Bij Mile by Mile Tours maak je kennis met enkele townships waaronder District Six, Langa, Guguletu en Bonteheuwel. Bij 18 GM kun je terecht voor diverse township-ervaringen in Khayelitsha. Niet alleen wandelingen maar ook een museum- of zelfs een volledig weekendbezoek.

Township

Het gevangenismuseum van Robbeneiland

Robbeneiland ligt vlak voor de kust van Kaapstad. Hier werden tijdens het apartheidsregime politieke gevangenen vastgehouden. Zoals Nelson Mandela en Walter Sisulu. De rondleiding bestaat uit een busrit met gids over het eiland. Daarna volgt een ontmoeting met een voormalige politieke gevangene die de rondleiding zelf geeft. We hebben er een afzonderlijke blog over geschreven.

Walvissen kijken

Zuid-Afrika staat weliswaar bekend om de “Big Five”, maar het zeeleven is net zo indrukwekkend! Elk jaar gaan zuidkapers Wat zijn dit??? op vakantie in de wateren van de Kaap. Maar je ziet soms ook bultruggen en orka’s. De walvissen komen elk jaar tussen juni en november om te paren en te kalven. Ze zijn al op minder dan 100 meter uit de kust te spotten. De beste plekken om de zoogdieren te bewonderen zijn de hoger gelegen uitzichtpunten langs de kustlijn van de Valsbaai. Zoals Cape Point, en Boyes Drive tussen St James en de Kalkbaai. En bij Clarence Drive tussen Gordonsbaai en Rooi Els.

Afbeelding van toralt via Pixabay