West-Papoea

West-Papoea

Home » Indonesië » West-Papoea

West-Papoea, prachtige natuurgebieden

In het oosten van Indonesië ligt net ten zuiden van de evenaar de provincie West-Papoea. Het gebied beslaat de schiereilanden Vogelkop, Bomberai en Wandammen, en de omliggende eilanden van Raja Ampat en de minder bekende eilanden Doom, Roon en Rumberpon.

Vogelkop

Het Vogelkop-schiereiland is door een smalle bergrug verbonden met de rest van het Indonesisch deel van Nieuw-Guinea. In het noorden vind je er nauwelijks doordringbaar hooggebergte waarvan de hoogste top, de Gunung Umsini, 2926 meter hoog is. In het zuiden is er vlak laagland. Op de Vogelkop zie je er op het gebied rond de havenstad Sorong na, voornamelijk tropisch regenwoud.

Grote delen van dit schiereiland op West-Papoea zijn beschermde natuurgebieden. Een van de bekendste daarvan is het Arfak-gebergte ten zuidwesten van de stad Manokwari. Het gebied is een populaire bestemming voor trekking om de natuur en de wilde dieren van het eiland te bewonderen. In de bergen zijn daarnaast mountainbiketours te boeken. In de baai van Manokwari kun je trouwens ook goed wrakduiken!

Kinderen in deurpost op West-Papua

Wandammen in West-Papoea

Het door het Wereld Natuur Fonds beschermde natuurreservaat Wandammen bevindt zich ten zuidoosten van Vogelkop. Van het noorden van het relatief kleine schiereiland loopt een hooggebergte met toppen tot 2252 meter. Ten westen van de bergketen zijn de hellingen minder steil dan in het oosten. Hier vind je dan ook de meeste van de weinige (kleine) dorpen. In Wasior en Miei vind je nog vele overblijfselen van koloniaal Nederland. Vanwege de geïsoleerde ligging tref je er een overweldigende, maagdelijke natuur aan.

In het Wondiwoi National Park in het binnenland heb je naast bijzonder vogelsoorten ook de unieke Wondiwoi boomkangoeroe. Aan de westzijde van dit schiereiland op West-Papoea heb je het Teluk Cenderawasih National Park, het grootste mariene park van Indonesië waar meer dan 150 koraalsoorten en heel vis- en schildpadsoorten worden beschermd.

Bomberai

Dit schiereiland, ten zuiden van Vogelkop, bestaat volledig uit tropisch regenwoud en moerassen. In het noordwesten ligt de meeste voorname stad Fakfak aan de voet van de Fakfak Mountains. Het is de toegangspoort tot de regio. Vanwege de prima voorzieningen in Fakfak wordt dit deel van Bomberai redelijk bezocht. De trekpleister is de waanzinnig mooie kust van leistenen kliffen en heuvels, rivieren, grotten en dicht beboste eilanden. Het binnenland is nagenoeg ondoordringbaar.

Zonsondergang op West-Papoea

Raja Ampat in West-Papoea

Velen beschouwen dit deel van de wereld als één van de laatste paradijsjes en parels van de natuur op aarde. De eilanden van Raja Ampat (vier vorsten), gelegen ten westen van de Vogelkop, bestaan uit de vier grote eilanden Waigeo, Batanta, Salawati en Misool, en een aantal kleinere.

De heuvelachtige eilanden zijn dunbevolkt en dicht begroeid met tropisch regenwoud. Delen van de door ons bezochte eilanden Waigeo en Batanta zijn beschermde natuurreservaten. De eilanden van Raja Ampat zijn omringd door gezonde, bijzonder levendige koraalriffen en om die reden een populaire duikbestemming. Wij vinden Raja Ampat echt het hoogtepunt van een bezoek aan West-Papoea.

Klik op een van onderstaande onderwerpen om er snel naar toe te bladeren:

Accommodatie in West-Papoea

Vogelkop

Voor verblijf bij het Arfak-gebergte vlieg je naar de kustplaats Manokwari die beschouwd wordt als de meest Papoeaanse stad van Papoea. In de stad heb je enkele redelijk betaalbare hotels van prima kwaliteit, zoals het Swiss-Belhotel Manokwari, het Aston Niu Manokwari Hotel & Conference Center, het Valdos Hotel en het Mansinam Beach Resort.

De toegangspoort tot de eilanden van Raja Ampat is de stad Sorong. In deze stad is de keuze in redelijke tot goede hotels/resorts een stuk groter dan in Manokwari. Wij verbleven in het Kasuari Valley Beach Resort, een prima resort alhoewel wij de prijs te hoog vonden in vergelijking met wat je ervoor krijgt.

Wandammen

In Waisor heb je enkele hotels, waaronder Aitumieri Inn, het Darmaji en het Iriati hotel. Van hieruit kun je naar het Wondiwoi en Teluk Cenderawasih National Park.

Bomberai

Er is bijzonder weinig accommodatie te vinden in het volledig door oerwoud overwoekerde Bomberai. In de stad Fakfak, een van de oudste steden van Papoea, heb je iets van acht hotels, waaronder het Grand Papua, HI en Kokas Mini hotel.

Raja Ampat

Er zijn meerdere eilanden die accommodatie in de vorm van (goedkope) homestays en (wat duurdere) resorts hebben. De meeste homestays en (eco)resorts bieden standaard volpension. Alleen voor frisdrank en het lokaal gebrouwen Bintang moet je bijbetalen. Bij de resorts zijn de voorzieningen en vaak ook de hygiëne wat beter geregeld dan bij homestays. Wij verbleven op de eilanden Kri, Waigeo en Batanta. Onder reizigers zijn ook de eilanden Misool en Fam populair.

Kri

Op Kri kun je terecht in het – in onze ogen – té dure resort van Papua Diving. Neem je genoegen met minder luxe dan heb je keuze uit een aardig aantal homestays. Je krijgt dan een hutje op palen, al dan niet in zee of op het strand. Bij de een vind je er een gedeelde badkamer en toilet, bij de ander zitten die standaard bij je kamer. Wij zaten bij het redelijk grote Yenkoranu vanwege de goede voorzieningen voor duikers en het grote en gezellige, overdekte terras op palen. Van andere reizigers hoorden we eveneens goede verhalen over Mangkur Kodon en Brar.

Mooie verblijven op West-Papoea

Waigeo

Op het grote eiland Waigeo is de keuze in accommodatie een stuk groter. Naast vele homestays aan de kust en wat dieper het binnenland in, heb je er vele resorts waarvan de een uiteraard wat luxer is dan de ander. De meeste resorts bieden duik- en snorkelmogelijkheden. Bij slechts een beperkt aantal kun je ook een kayak krijgen om in de directe omgeving van het resort wat te kayakken.

Wij verbleven in het Coral Paradise resort, gelegen tussen de havenstad van Waisai en de monding van de baai van Kabui. Een relatief betaalbaar en erg prettig resort met een grote, ruime slaap- en badkamer, en een fijn terras op het westen om de zon in de zee te kunnen zien zakken.

Batanta

De laatste vijf dagen in Raja Ampat verbleven we op het eiland Batanta bij het luxe Papua Paradise resort. We hebben dit voorafgaand aan de reis al geboekt omdat we dachten dat we daar na afloop van vele nachten in minder luxe homestays wel aan toe zouden zijn. Achteraf wat spijt van deze keuze, omdat we ons hierdoor te veel lieten leiden door het strakke tijdsschema.

Ons verblijf bij Papua Paradise maakte onze reis door Raja Ampat echter meer dan goed! Bijzonder vriendelijk personeel dat elk moment van de dag voor je klaar staat. Ons huisje op palen in zee was zeer comfortabel en dankzij een nogal ruime klamboe (het was eigenlijk meer een tent!) waren we ook ‘s nachts uitstekend beschermd tegen de muggen. Het duikcentrum overtrof onze verwachtingen. Je hebt er veel duikstekken, duikende gasten en boten waardoor we zelf de duikstekken konden bepalen waar we graag heen wilden.

Omdat je niet altijd kunt vertrouwen op de tijden waarop de ferries afmeren, dachten wij er goed aan te doen om de laatste nacht vóór onze terugvlucht naar Nederland te overnachten in Sorong. Wij verbleven bij het Kasuari Valley Beach Resort, een prima resort maar veel te prijzig voor wat je ervoor krijgt. Achteraf gezien was dat niet nodig omdat het Papua Paradise Resort rekening houdt met je vlucht. Men brengt je keurig op tijd naar Sorong (en zelfs de luchthaven!).

Yenkoranu Homestay (Kri)

Een eenvoudig maar prima homestay met een uitstekend duikcentrum. De huisjes bevinden zich op het land. Je hebt nieuwe en oude huisjes. Met name de oude huisjes kunnen een flinke opknapbeurt gebruiken. Prettige sfeer, mede dankzij het grote overdekte terras boven de zee.

Coral Paradise in Waisai (Waigeo)

Heel erg prettig, bescheiden resort voor een nette prijs. Het huisje op palen is bijzonder ruim. Badkamer is net zo groot als de slaapkamer. Vriendelijke eigenaren en personeel. Drie maal daags is er buffet bij de prijs inbegrepen, alsook een snack rond ‘borreltijd’. Eten is goed, hoogstens wat eentonig.

Papua Paradise (Batanta)

Fantastisch eco resort. Alle ruime hutjes staan op palen boven de zee en zijn zeer comfortabel ingericht met een klamboe zo groot als een kamer. Het buffet is fantastisch en de bediening extreem vriendelijk en behulpzaam. Het duikcentrum verdient een award!

Gezondheid in West-Papoea

Voor West-Papoea worden vaccinaties voor DTP en Hepatitis A aanbevolen. Bij een lang verblijf wordt ook geadviseerd om je te laten inenten tegen buiktyfus. Ga je daarnaast flinke trektochten door de jungle maken en verwacht je in aanraking te komen met wilde dieren, dan is inenting tegen rabiës eveneens verstandig. Laat je informeren door een tropenarts.

Los van vaccinaties doe je er verstandig aan je te wapenen tegen malaria aangezien in heel West-Papoea (dus inclusief de eilanden van Raja Ampat) malaria onder de 2000 meter hoogte voorkomt. Alhoewel sommige mensen slechts een noodkuur op reis meenemen (pillen pas slikken als je symptomen krijgt van malaria) wordt een kuur aanbevolen van dagelijkse inname van een pil.

Aangezien onze pillen (doxycycline) te laat thuis in Nederland werden afgeleverd, hebben wij de pillen in Jakarta gekocht. Je moet daarvoor eerst naar een arts voor een consult waarna je een recept meekrijgt voor de apotheek. Al met al veel gedoe maar we waren omgerekend gelukkig maar iets van 8 euro kwijt voor het consult, het recept en vier weken aan pillen voor twee personen.

Draag daarnaast zoveel mogelijk kleding met lange mouwen en broekspijpen en gebruik een insectenwerend middel met DEET. Wij hadden eveneens een klamboe mee maar alle verblijven (homestays en resorts) hadden standaard een klamboe boven het bed hangen.

fraaie hotelkamer in Papua Paradise op West-Papoea

Iets om rekening mee te houden is dat je ver van de medische voorzieningen vandaan bent. Dit geldt voor zowel het ‘vaste land’ van West-Papoea als de eilanden van Raja Ampat. Kleine medische behandelingen vormen geen probleem: is er op je eiland geen arts beschikbaar (zoals op Kri), dan word je met de boot snel naar een naburig eiland gebracht. In andere gevallen moet je terug naar Sorong of zelfs naar andere grote Indonesische eilanden.

Voor duikers is het goed om te weten dat er geen recompressiekamer in Raja Ampat te vinden is. De dichtstbijzijnde vind je in het Malalayang Hospital in Manado (Sulawesi). Alleen al om die reden is het noodzakelijk om ruim binnen je limieten en nultijden te duiken.

Beste reistijd voor West-Papoea

Vasteland

De beste reistijd voor West-Papoea is de periode juni tot en met oktober. Alhoewel het ook in die periode flink kan regenen (het is daar niet voor niets zo prachtig groen!) is de neerslag over het algemeen een stuk minder dan in de periode december tot en met maart.

Raja Ampat op West-Papoea

De beste reistijd voor Raja Ampat is niet alleen afhankelijk van het weer, maar ook van de beste duikperiode, omdat duiken tenslotte één van de belangrijkste activiteiten op de eilanden vormt. Het minst natte seizoen is september, oktober en van januari tot en met juni. Voor duiken is het beste seizoen oktober tot april. Beste reistijd voor duikers is daarom van januari tot april en de maand oktober. Wij waren er in oktober en hadden op één dag na eigenlijk alleen ‘s nachts wat regen.

Palmbomen, strand en zee op West-Papoea

Vervoer in West-Papoea

Wandammen

Aangezien er geen wegen zijn die Wandammen verbinden met Vogelkop, heb je er ook geen auto’s. De bevolking verplaatst zich te voet, met brommers of motoren en met een “vlerkprauw”, een smalle boot met aan weerszijde drijvers. De hoofdplaats Wasior is vanuit Manokwari en Ransiki met de boot te bereiken. Ook heeft Wasior een vliegstrip maar het is onduidelijk welke maatschappijen hierop vliegen.

Bomberai

Alhoewel het schiereiland van Bomberai naar Nederlandse maatstaven behoorlijk groot is, heb je er nagenoeg geen mogelijkheden om het gebied via gemotoriseerd vervoer te verkennen. Mogelijk is de beste optie om met Wings Air (een dochtermaatschappij van Lion Air) naar de stad Fakfak te vliegen. De luchthaven ligt ongeveer 6 kilometer ten westen van de stad. Een taxi naar de stad kost rond de 60.000 rupiahs (rond de 3,50 euro). In de stad kun je bij je hotel vragen naar mogelijkheden om de rest van het schiereiland te ontdekken.

Raja Ampat

Het heeft een reden dat niet veel mensen naar Raja Ampat afreizen. De eilanden liggen behoorlijk afgelegen en zijn in verhouding met omringende eilandgroepen prijzig. Vanuit Nederland is de snelste route via Jakarta met een doorverbinding naar Sorong, de havenstad net ten zuiden van Raja Ampat.

Vanaf de luchthaven van Sorong neem je een taxi naar de ferryhaven waar je voor 100.000 rupiah (iets minder dan 6 euro) p.p. een enkeltje koopt voor je overtocht naar het Waisai, de havenstad op Waigeo, het hoofdeiland van Raja Ampat. De boten vertrekken om 9.00u en 14.00u in beide richtingen.

In Waisai moet je bij aankomst eerst een vergunning kopen voor het mariene natuurgebied van Raja Ampat. Dit kost 1 miljoen rupiah p.p. (waar dit geld naar toe gaat is onduidelijk. Zeker is in elk geval dat helaas niet alles wordt gebruikt voor de bescherming van de waterwereld). Vervolgens ga je met een kleinere boot naar je bestemming.

De meeste accommodaties bieden pick-up service aan maar regel dit wel van tevoren. Houd er rekening mee dat boottochten – los van de ferry vanaf Sorong – duur zijn! Wat veel reizigers daarom doen is de kosten van de boot naar de eindbestemming delen. Al met al ben je inclusief wachttijd 30 tot 40 uur kwijt voor een enkeltje naar je eindbestemming.

Haven in West-Papoea

Ben je eenmaal op je bestemming dan gaat het meeste vervoer over het water. Op het hoofdeiland Waigeo heb je redelijk wat asfalt en daarmee ook taxi’s en scooters. Wij hebben een dag via de taxichauffeur die ons naar ons resort bracht een scooter voor 150.000 roepies gehuurd. Een fantastische optie om de omgeving eens goed te verkennen. Je helm kun je los aan het stuur achterlaten als je wat gaat wandelen. Niemand die hem zal jatten.

Highlights van West-Papoea

Omdat we met name voor het duiken naar Raja Ampat gingen, ontbrak het ons helaas aan tijd om naast Raja Ampat ook het vasteland van West-Papoea en de overige delen van Indonesisch Papoea te bezoeken. Dit deel van het immens grote eiland Nieuw-Guinea, waar ook Papoea-Nieuw-Guinea onderdeel van uitmaakt, zullen wij tijdens een volgende droomreis gaan bezoeken.

We willen dan – los van duiken – met name cultuur gaan opsnuiven in de Baliem-vallei en het woeste binnenland en jungle gaan verkennen in het Arfak-gebergte om tevens paradijsvogels te spotten. Ook in Raja Ampat kun je op zowel Batanta, Misool als Waigeo deze bijzondere vogels spotten maar wij zijn er tijdens onze reis helaas niet aan toegekomen.

Actief

Kajakken bij Gam en Waigeo

Kajakken bij Gam en Waigeo

Kajakken bij Gam en Waigeo in Raja Ampat Wellicht de beste en meest fantastische manier om de eilanden van Raja Ampat te verkennen is door te gaan kajakken. Geen uitlaatgassen en herrie van buitenboordmotoren, maar alleen het geluid van het...

Duiken en snorkelen bij Raja Ampat

Duiken en snorkelen bij Raja Ampat

Als er één gebied op aarde is dat met name voor liefhebbers van de onderwaterwereld interessant is, dan is het wel de koraaldriehoek. Men noemt die ook wel de kraamkamer van de zeewereld. We hebben het dan over het gebied gelegen tussen de...

Natuur

De vele bezienswaardigheden van Raja Ampat

De vele bezienswaardigheden van Raja Ampat

Bezienswaardigheden van Raja Ampat In onze blog over kajakken in Raja Ampat schreven we al dat één van de beste en meest fantastische manier om de talloze, prachtige eilanden van Raja Ampat te verkennen is door te gaan kajakken. Je kunt een dagje...