Drenthe, dit zijn de hoogtepunten die je niet wilt missen

Drenthe, dit zijn de hoogtepunten die je niet wilt missen

Home » Nederland » Drenthe, dit zijn de hoogtepunten die je niet wilt missen

Drenthe, de provincie die bekend is om de TT van Assen, de hunebedden en Bartje die niet wilde bidden voor bruine bonen. Maar de meeste mensen bezoeken deze provincie voor de fantastische natuurgebieden. Zo zijn het Nationaal Park Dwingelderveld, het Drents-Friese Woud en de Hondsrug een waar eldorado voor de fietser of wandelaar.

Tussen de uitgestrekte bossen en heidevelden liggen pittoreske brink- of esdorpen. Deze dorpen bestaan uit karakteristieke boerderijen en huizen. Daaromheen liggen de akkers. Veel van die dorpen hebben een gezellig dorpsplein, de brink. Bekende brinkdorpen zijn Dwingeloo, Diever, Ruinen en Zuidlaren. In dat laatste brinkdorp heb je voldoende keuze: er zijn maar liefst 7 brinken in Zuidlaren. De brink was vroeger de plaats waar het vee werd verhandeld. Dankzij de beroemde paardenmarkt had Zuidlaren dus veel van die pleinen.

De hoogtepunten van Drenthe

De hoogtepunten van Drenthe liggen vooral in de schitterende natuur. Maar ook voor de cultuurliefhebber is er genoeg te doen in deze provincie. Dit zijn de hoogtepunten van Drenthe die je zeker niet mag overslaan.

Hunebedden

Natuurlijk mag een bezichtiging van de hunebedden niet ontbreken als je in Drenthe bent. Zo’n 5.000 jaar geleden bouwde het Trechterbekervolk deze grote stenen graven van zwerfkeien. Er liggen er nog 52 in Drenthe. Het hunebed bij Loon is een van de mooist bewaard gebleven exemplaren.

Een mooie manier om de hunebedden te zien, is via een autorit over de N34 van Zuidlaren naar Coevorden. Langs de route liggen maar liefst 47 hunebedden. Men noemt dit in Drenthe wel de lokale Route 66, the hunebed highway. Ook passeer je het Hunebedcentrum in Borger. Een leuke stop om meer te weten over het leven van de hunebedbouwers. Op een steenworp afstand van het museum ligt het grootste hunebed van Nederland.

Museumdorp Orvelte

De lezers van de Kampioen kozen Orvelte als een van de mooiste dorpen van ons land. Een goede keuze, want een bezoek aan Orvelte is alsof je je in een openluchtmuseum waant. Het boerendorp is in de 10e eeuw is ontstaan. De monumentale boerderijen en de straten, met kinderkopjes en oude klinkers, geven het dorp een unieke sfeer.

Bij een wandeling door Orvelte ontdek je de mooiste bezienswaardigheden. En ze hebben allemaal hun eigen verhaal. Je ziet bijzondere musea en loopt de unieke ambachtelijke winkeltjes binnen. Een ritje met de paardentram is onvergetelijk.

Kamp Westerbork

Aangrijpend is een bezoek aan het Kamp Westerbork bij Hooghalen. Vanuit dit doorgangskamp werden 107.000 personen, vooral Joden, getransporteerd naar de vernietigingskampen. Slechts weinigen hebben het kunnen navertellen.

Een bezoek aan Kamp Westerbork doet je weer beseffen wat vrijheid betekent. De persoonlijke verhalen die je leest, het horen van de 107.000 namen, de uit de wagon gegooide laatste brieven, het laat je allemaal niet onberoerd. Op het sobere terrein staan het huis van de kampcommandant, de wagons, barakken en diverse monumenten. Het meest bekende monument is de kapotte spoorrails die als armen omhoog reiken. In het nabijgelegen museum (gesloten tijdens corona) vinden indrukwekkende exposities plaats.

Drents Museum in Assen

De liefhebber van cultuur en Drentse historie haalt zijn hart op in het Drents Museum. Het museum geeft een compleet beeld van de rijke Drentse geschiedenis met veel prehistorische vondsten. Maar ook veel topstukken van beroemde schilders kun je in het museum bewonderen.

Het topstuk van de collectie is het meisje van Yde. Rond het begin van onze jaartelling werd een meisje van 16 vermoord. Haar lichaam is 2.000 jaar bewaard gebleven in het veen bij Yde. Daarnaast herbergt het museum het oudste vaartuig ter wereld: de kano van Pesse. Het prehistorische vaartuig is zo’n 10.000 jaar geleden gemaakt.

Nationaal Park Dwingelderveld

In Zuidwest-Drenthe ligt het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste aaneengesloten natte heidegebied in West-Europa. Over de uitgestrekte heide en in de oude bossen kun je de mooiste wandel- en fietstochten maken.
Onderweg kom je misschien wel een van de twee schaapskudden met herder tegen. Zij zorgen ervoor dat de heidegebieden intact blijven. En waar je ook wandelt of fietst, overal zijn de mooiste vennen dichtbij.

Nationaal Park Drentsche Aa

De Drentsche Aa is een prachtige beek van ruim 28 kilometer. Hij meandert op schitterende wijze door het Drentse landschap. In het gebied ligt het Balloërveld, een fraai en groot heideveld. Je ziet hier veenmeertjes en zandverstuivingen. Ook liggen een paar van de mooiste hunebedden op je route.

Op het Balloërveld kom je vast de grootste schaapskudde van Drenthe tegen. Maar liefst 400 Drentse heideschapen grazen op de heide. Aan de rand van het gebied ligt de immens grote schaapskooi. Naast natuurschoon vind je in Nationaal Park Drentsche Aa maar liefst 21 pittoreske dorpjes en gehuchten. Hier maak je kennis met de boeiende Drentse cultuur en geschiedenis.

Nationaal Park Drents-Friese Wold

Op de grens van Zuidwest Drenthe en Zuidoost Friesland ligt het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Na de Veluwe is dit het grootste natuurgebied van Nederland. Imposante oerbossen wisselen af met fraaie heidevelden. En overal liggen de meest prachtige vennen.

In het Drents-Friese Wold is ruim 130 kilometer wandelpad beschikbaar, verdeeld over meer dan 30 gemarkeerde rondwandelingen. Daarnaast is er een fijnmazig fietspadennetwerk met verharde en onverharde paden. Alle mooie plekken in het Drents-Friese Wold zijn wandelend of fietsend uitstekend te bereiken.

De Hondsrug

Zo’n 2,5 miljoen jaar geleden ontstond in de ijstijd een uniek natuurgebied in Drenthe: de Hondsrug. De immense zwerfkeien waarvan de hunebedden zijn gemaakt, kwamen in die tijd vanuit Scandinavië naar de provincie. De heuvels (ruggen) van de Hondsrug ontstonden door de rivierstromen onder het ijs.

Ooit joegen hier de Neanderthalers op de mammoeten. Die zul je niet zien op de Hondsrug. Wel zul je de hunebedden tegenkomen. Want de meeste van de 52 hunebedden in Drenthe vind je in het Hondsruggebied.

Brinkdorpen bezoeken

Historische steden heeft Drenthe niet echt. Maar het grote aantal prachtige brinkdorpen (ook wel esdorpen genoemd) maakt dat weer helemaal goed. In de middeleeuwen ontstonden ze. Deze dorpen lagen vaak op een heuvel op de zandgrond aan de rand van de weidegebieden. Aan de rand van het dorp lag de brink: de plek waar het vee ’s ochtends en ’s avonds verzameld werd. Ook vond hier de veemarkt plaats. Sommige dorpen hadden zelfs meer dan één brink.

De mooiste brinkdorpen van Drenthe zijn Orvelte, Dwingeloo, Diever, Havelte, Ruinen en Vledder. Zo noemt men Havelte de ‘Parel van Drenthe’ genoemd. Het dankt die naam aan de prachtige ligging en de oude brinken die het dorp rijk is. De mooiste brink van Drenthe vind je in Dwingeloo. De dorpskern is prachtig groen en er staan mooie rietgedekte boerderijen. Opvallend is ook de kerk met de toren in de vorm van een ui.

De Koloniën van Weldadigheid

Drenthe heeft een bijzonder “koloniaal” verleden. De drie plaatsen Frederiksoord, Wilhelminaoord en Boschoord zijn onderdeel van de zogenaamde “Koloniën van Weldadigheid”. In het begin van de 19e eeuw bedacht generaal Johannes van den Bosch een plan om de arme plattelandsbevolking van Drenthe te helpen. Hij wilde ze omscholen tot landarbeiders. Zo zouden ze een menswaardig bestaan kunnen opbouwen. De Maatschappij van Weldadigheid zorgde voor werk, onderdak, onderwijs en zorg.

Er is nog veel van dit verleden te zien: kolonieboerderijtjes, huis Westerbeek, de mandenmakerij, de gaarkeuken, de diverse kerken, scholen en het dorpshuis van Wilhelminaoord. Je kunt in het gebied prachtige wandelingen maken langs al deze monumenten.

Fietsen door het Drentse land

Niet voor niets noemt men Drenthe dé fietsprovincie van Nederland. Drenthe is echt gemaakt voor een fietsvakantie. Al fietsend trekt de natuur zich aan je voorbij. Maar naast de heide, bossen en veengebieden liggen de leukste dorpjes. Zo geniet je volop van alle bezienswaardigheden van Drenthe.

Met meer dan 2.000 kilometer aan fietspaden zijn er talloze mooie fietsroutes te maken. Natuurlijk kun je via het fietsknooppuntennetwerk je eigen route plannen. Wil je zeker zijn dat je de hoogtepunten van Drenthe ziet? Kies dan voor een van de vele themaroutes. Hier vind je een overzicht van de mooiste fietsroutes van Drenthe.

Accommodatie in Drenthe

Er is voldoende en uiteenlopende accommodatie in de provincie Drenthe te vinden. In de steden kun je terecht in hotels, appartementen, charmante boutique hotelletjes en bed & breakfasts. Denk buiten de steden onder meer aan vakantiehuisjes, chalets, vakantieparken, glamping en vakantieboerderijen. Wil je lekker in de natuur verblijven, dan kun je kiezen uit 7 vakantieparken van Landal in Drenthe.

Highlights van Drenthe

Hieronder vind je enkele highlights uit de provincie Drenthe waar we een eigen blog over geschreven hebben. De komende tijd zullen we het aantal blogs over highlights uit deze provincie verder uitbreiden.

Heerlijke, gevarieerde fietstocht rondom Giethoorn

Heerlijke, gevarieerde fietstocht rondom Giethoorn

Giethoorn is een pittoresk dorpje in de kop van Overijssel. Het staat bekend als het Venetië van het Noorden vanwege de vele grachten en bruggen. Amsterdam en Brugge maken ook aanspraak op deze titel, maar in Giethoorn worden de grachten nog steeds...

Museumdorp Orvelte, dit zijn alle bezienswaardigheden

Museumdorp Orvelte, dit zijn alle bezienswaardigheden

Het historische plaatsje Orvelte in Drenthe is één groot openluchtmuseum. Langs de oude klinkerweggetjes liggen de mooiste Saksische boerderijen. Je vindt hierin tal van leuke ambachtelijke bedrijfjes. Het dorp staat model voor het traditionele...

Trage Tocht Gasteren in het Nationaal Park Drentsche Aa

Trage Tocht Gasteren in het Nationaal Park Drentsche Aa

Drenthe staat bekend om het vele natuurschoon. Het Dwingelderveld en het Drentsch Friese Wold zijn bij de meesten wel bekend. Dat geldt wat minder voor het beek- en esdorpenlandschap van Nationaal Park Drentsche Aa. Vandaar dat we hier eens wilden...

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

Campervakantie in Nederland: roadtrip door eigen land

We hebben jaren een camper gehad. Met veel plezier trokken we hiermee langs de mooiste plekken in Europa. Het gaf ons het ultieme gevoel van vrijheid en flexibiliteit. Het bezorgde ons geweldige vakantieherinneringen waarop we nu nog met veel...

Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Wandeling bij Hooghalen naar Kamp Westerbork

Als afsluiting van onze minivakantie in het prachtige Drenthe maken we een wandeling in de bossen van Hooghalen. Op de meeste stukken van deze wandeltocht komen we niemand tegen. Onderweg genieten we van de mooiste stukjes natuur in de Boswachterij...

Fietsroute Op zoek naar Oude Willem in Drenthe

Fietsroute Op zoek naar Oude Willem in Drenthe

De beste manier om ons prachtige Nederland te verkennen, is op de fiets. Soepel pedalerend kom je door de mooiste natuurgebieden en leuke plaatsen. En als je er de tijd voor neemt, kun je aardig wat kilometers wegtrappen. Tijdens ons weekend Drenthe...

Kamp Westerbork mag je in Drenthe niet overslaan

Kamp Westerbork mag je in Drenthe niet overslaan

Een van de meest indrukwekkende plekken in Nederland is Kamp Westerbork bij Hooghalen. Een bezoek aan deze plek is aangrijpend. Het laat ons beseffen welk voorrecht we hebben om te mogen leven in vrijheid. Daarnaast dringt hier oorverdovend door dat...

Wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld vanuit Spier

Wandeling in Nationaal Park Dwingelderveld vanuit Spier

Een week voor de kerstdagen wilden we het bizarre jaar 2020 actief afsluiten. We kozen voor een paar dagen in Drenthe. Een provincie waar ik sinds mijn jeugd nog maar één keer was teruggeweest. Tijdens dit weekend ontdekten we weer dat wandelen in...