Fietsroute rond Woudenberg op de Utrechtse Heuvelrug

Fietsroute rond Woudenberg op de Utrechtse Heuvelrug

Home » Utrecht - Actief » Fietsroute rond Woudenberg op de Utrechtse Heuvelrug

Een van onze favoriete nationale parken in Nederland is het Nationaal Park de Utrechtse Heuvelrug. Dit 100 km² grote park is op de Veluwe na het grootste bosgebied van Nederland. We komen er bijzonder graag om te wandelen. Maar steeds vaker maken we er ook fietstochten.

Afgelopen nazomer stond op een zonnige weekenddag de omgeving van Woudenberg op het programma. De fantastische fietstocht die we maakten combineert de heuvelrug met de Gelderse vallei. We vonden er een fraaie afwisseling tussen bossen, weilanden en prachtige, oude paleisachtige gebouwen.

Rijtuig in landgoed Den Treek-Henschoten

De fietsroute rond Woudenberg en landgoed Den Treek-Henschoten

Van Woudenberg naar Austerlitz

We beginnen onze fietstocht net buiten Woudenberg bij het uniek in de bossen gelegen Henschotermeer. Dit meer is ontstaan pal vóór de Tweede Wereldoorlog. Het gedolven zand en het gekapte bos werd gebruikt voor de stellingbouw in de Grebbelinie. Later werd er een recreatieplas van gemaakt. Ik kwam hier vroeger wel eens om te schaatsen. In de zomer vond ik het er te druk. Nu zien we er weinig mensen.

De route voert ons via uitgestrekte loof- en naaldbossen naar Austerlitz. Af en toe moeten we flink klimmen en worden we ingehaald door stellen met e-bikes. Maar bovenaan de heuvel wacht ons een leuke verrassing. Zodra we de Woudenbergseweg willen oversteken zien we rechts van ons redelijk wat verkeer de weg afslaan. We besluiten om even van onze route af te wijken en op onderzoek uit te gaan. Na een halve kilometer richting het oosten ligt aan de weg een restaurant en minikermis. Met de fiets aan de hand volgen we enkele wandelaars die een heuvel oplopen. We komen vervolgens uit bij een heuse piramide!

Het monument staat er al sinds 1804. Generaal Marmont liet de piramide bouwen voor een wijds uitzicht op de Zuiderzee. Hier verwachtte hij namelijk een Engelse invasie. Napoleon doopte het monument in 1806 om tot ‘Pyramide van Austerlitz’. Dit was ter ere van zijn broer die de slag bij Austerlitz won.

Pyramide van Austerlitz

Landgoed Den Treek-Henschoten

We ontvluchten de gezellige drukte bij het Monument van Marmont. Daar waar we eerder van de route afweken, zetten we koers naar landgoed Den Treek-Henschoten. Maar voordat we bij het prachtige landgoed uitkomen fietsen we door adembenemend mooie bossen. Langs een groot heideveld komen we veel fietsers en wandelaars tegen, en zelfs enkele rijtuigen! We kunnen niet ophouden met fotograferen en besluiten daarom er spoedig te gaan wandelen.

Na een kilometer of 5 komen we bij de grens van het bos met de Gelderse Vallei. Een groot statig pand dient zich aan. We zijn aangekomen bij het landhuis van Den Treek-Henschoten. Dit landhuis in neoclassicistische stijl, stamt oorspronkelijk uit de 14e eeuw. Bij het hoofdgebouw vind je ook een duiventoren, een jacht- en koetshuis, een boerderij en een hopschuur.

Het landgoed gaat zover terug als de 8e eeuw! Sinds begin 19e eeuw is het landgoed van circa 2000 hectare eigendom van de familie de Beaufort. De familie hecht grote waarde aan de ontwikkeling van hun natuurterreinen en de biodiversiteit op het landgoed. En daar profiteren wij als recreanten volop van!

Landhuis Den Treek

Grebbelinie

Niet lang na ons kortstondig bezoek aan het landhuis Den Treek stuiten we op een geschutsbunker. Bordjes vertellen ons dat dit een bunkermuseum is. We parkeren onze fietsen en nemen een kijkje. Helaas is het kleine museum over de Grebbelinie vanwege de pandemie gesloten. Jammer, want we zijn reuze benieuwd naar de verhalen van de soldaten uit de Tweede Wereldoorlog.

De geschiedenis van de Grebbelinie gaat overigens veel verder dan alleen de Tweede Wereldoorlog. Eind 16e eeuw waren er al plannen voor de aanleg. Midden 18e eeuw werd de Grebbelinie voor het eerst door onze defensie ingezet. In onze blog over onze wandeling bij de Grebbelinie vertellen we er meer over.

We springen weer op onze fiets en rijden via een mooi waterlandschap terug naar Woudenberg. Tijdens de tocht mijmeren we wat over hoe mooi ons landje toch is. Bos, water, cultuur en heide: op de Utrechtse Heuvelrug is alles op fietsafstand. En niet alleen wij genieten van de omgeving. We halen een groep middelbaar scholieren in die zich opmaakt voor een relaxte dag vissen. Aan het geklets en gelach te horen, hebben ze er zin in!

Waterweg door de Gelderse Vallei

Fietsroute rond Woudenberg op de Utrechtse Heuvelrug: praktische info

  • De totale fietsafstand is ruim 41 kilometer. De hele route loopt langs zogenaamde fietsknooppunten. Download hier een goede routebeschrijving. Op dezelfde pagina kun je ook een gpx-route downloaden. Handig voor op je mobiel!
  • Aan de route vind je diverse horecagelegenheden. Op weg langs de heide naar landhuis Den Treek kom je bijvoorbeeld langs Bergzicht. Daarvoor is er – op het restaurant bij de pyramide van Austerlitz na – nagenoeg niets. Eenmaal in de Gelderse Vallei zijn er meerdere etablissementen. Zo zag Theehuis Monchouette er charmant en gezellig uit. Ben je aan iets anders toe dan thee dan kun je uitstekend in Woudenberg terecht. Wij hebben onze toevlucht gezocht bij Ribhouse Texas voor een snack en een heerlijk koud biertje.
  • Wil je deze fietstocht met iemand anders maken maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.
Fietsers in landgoed Den Treek