Fietsen rondom San Pedro de Atacama

Fietsen rondom San Pedro de Atacama

Home » Chili » Fietsen rondom San Pedro de Atacama

San Pedro de Atacama is een klein dorp bij een oase in de grote Atacama-woestijn, gelegen in het noorden van Chili. Dit gebied staat bekend als een van de droogste woestijnen ter wereld. Gemiddeld valt hier maar 5 millimeter regen per jaar. De plaats San Pedro de Atacama, waar de meeste wegen nog gewoon zandwegen zijn, is zeer geliefd bij toeristen. Jonge backpackers, oudere reizigers, iedereen komt hier samen in het compacte en gezellige centrum. Door die belangstelling zijn de prijzen hier hoger dan in andere delen van Chili. Toch is het absoluut de moeite waard om hier een aantal dagen te zijn.

De kerk in het centrum van San Pedro de Atacama.

Een wandeling door San Pedro de Atacama

Wij doen graag een “free walking tour” als we ergens nieuw aankomen. Je leert snel de hoogtepunten van een plaats kennen, krijgt wat oriëntatiegevoel en ontmoet vaak ook andere leuke reizigers. Hoewel de plaats erg klein is, is het ook mogelijk om in San Pedro de Atacama een tour te doen. Op het centrale plein in het dorp spreekt een gids jou vaak eerder aan dan dat jij zelf de kans hebt gehad om hem of haar te ontdekken.

Zo bezoek je onder andere de kleine en simpele, maar zeer mooie katholieke kerk. Het zou een van de oudste kerken van Chili zijn. Het van adobe gemaakte gebouw is een historisch monument. Ook het Museum van Gustavo Le Paige is een bezoek waard. De Belgische priester Le Paige heeft een deel van zijn leven in Chili gewoond. In San Pedro de Atacama heeft hij zich verdiept in de archeologie van de streek en diverse opgravingen gedaan. Het kleine museum herbergt een aantal vondsten van hem. Daarnaast bezoek je een traditionele kunstgalerij, met prachtige gemaakte kunstvoorwerpen uit de streek. Je vindt in de plaats veel winkels waar je leuke souvenirs kunt kopen. Tot slot kom je ook op het kerkhofje van de regio.

Per mountainbike de regio ontdekken

Bijna iedere toerist huurt een mountainbike in San Pedro de Atacama. Er zijn ontzettend veel fietsverhuurbedrijven in het centrum. Het kan zeker geen kwaad om de kwaliteit van de fietsen en de prijzen te vergelijken, want er is zeker wel verschil te merken. Wij zijn 2 dagen met de mountainbike op pad geweest. Fietsen gaat goed, de paden zijn soms hobbelig en zeker erg stoffig. Het kan absoluut geen kwaad om een doek voor je mond te hebben tijdens het fietsen. Als je lenzen draagt, is een goede zonnebril die strak op je hoofd zit aan te bevelen. Belangrijk is het om veel water mee te nemen en voldoende zonnebrandcrème.

Zoutmeer in de omgeving van San Pedro de Atacama.

Laguna Cejar

Zo’n 16 kilometer van San Pedro de Atacama liggen twee zoutmeren. Eigenlijk is het een mysterie hoe de meren, twee perfecte cirkels, zijn ontstaan. De lokale bevolking houdt het op een inslag van meteorieten. Een van de meren is vooral een broedplaats voor flamingo’s. Om die reden is die niet toegankelijk voor bezoekers. Maar in de andere kun je lekker drijven in het zoute water. Overigens ben je een held als je het lang volhoudt, want het water is echt heel koud! Toch is het een aparte belevenis om zo gewichtloos te drijven. Het water is prachtig van kleur en het “zweven” geeft een heerlijk gevoel. In die prachtige omgeving, waar je flamingo’s ziet in een mooi landschap, vergeet je de kou van het water bijna.

Bij het zoutwatermeer zijn kleedhokjes, douches en toiletten aanwezig. Het is absoluut aan te raden om je na het zoutbad goed af te spoelen onder de (meestal koude) douche en het witte zout van je lichaam te verwijderen. Op de mountainbike zit al dat zout niet lekker! Gelukkig schijnt de zon bijna altijd in deze streek, dus mocht je het koud hebben gekregen, dan ben je zo weer opgewarmd.

Je kunt ook aan het einde van de dag hier een mooie zonsondergang meemaken. De reflectie van de zon en de bergen in het zoute water levert mooie plaatjes op. Houd er wel rekening mee dat je dan nog terug moet fietsen in het donker. Zorg dus dat je goede verlichting op je fiets hebt of een hoofdlamp (meestal krijg je die wel bij de huur van je fietsen). Ook merk je dat het razendsnel afkoelt als de zon verdwijnt. De avonden kunnen in deze streek heel koud zijn. Iets warms meenemen is daarom aanbevolen.

Het ruige landschap bij Pukara de Quitor

Pukara de Quitor

Op ongeveer een half uurtje mountainbiken over hobbelige paden ligt Pukara de Quitor. Dit is een oude nederzetting waar de zogenaamde “Atacameños” zich probeerden te beschermen tegen de oprukkende troepen van de Spaanse overheersers. Zo’n 500 jaar geleden heeft hier een bloedige veldslag plaatsgevonden. De strijd was ongelijk: met hun vele kanonnen wisten de Spanjaarden het fort in te nemen. Hiermee was de Atacama-cultuur verslagen en ook onderworpen aan de Spaanse overheersers. De stenen afbeeldingen bij de ingang zijn een herinnering aan de lokale leiders. Zij werden na de inname onthoofd door de Spanjaarden.

Vanaf de ingang, waar je een ticket moet kopen, kun je een mooie en niet moeilijke wandeling van een uur maken naar de top van het complex. Vanaf dit punt begrijp je gelijk waarom men destijds hier het fort heeft gebouwd. Je hebt een geweldig 360 graden-uitzicht over de vallei, de rivier, San Pedro en de omringende vulkanen. Ook hier is het de moeite waard om aan het einde van de dag de zonsondergang bovenop de berg mee te maken.

Aldea de Tulor is een oude nederzetting in de buurt van San Pedro de Atacama.

Aldea de Tulor

Dit is een van de oudste nederzettingen in de regio. De eerste bewoners zouden hier al 300 jaar voor Christus hebben geleefd. Van het hele gebied is een klein deel gerestaureerd; er is weinig geld beschikbaar om meer te herstellen. Hoewel de vindplaats op de lijst staat van de 100 meest bedreigde archeologische vindplaatsen, verandert er helaas weinig aan. Met behulp van een Spaanssprekende gids kun je het gebied verkennen. De gids vertelt veel over het leven van de inheemse stammen in de vroegere tijden. Als je een levendige fantasie hebt en redelijks Spaans kunt verstaan, is het zeker de moeite waard om hier naartoe te fietsen. De tocht door de omgeving om bij Aldea de Tulor te komen vonden we erg mooi.

Andere tours rondom San Pedro de Atacama

Naast deze bezienswaardigheden kun je in de omgeving van San Pedro nog veel meer tours maken. In het plaatsje is ongeveer iedereen in staat om een tour aan te bieden. Maak zeker een vergelijking, want ook hier geldt dat de kwaliteit van het gebodene niet altijd geweldig is. Leuke dingen om te doen zijn onder andere:

Rondom San Pedro de Atacama zijn veel vulkanen.

Accommodatie in San Pedro de Atacama

In San Pedro de Atacama is bijzonder veel accommodatie te vinden waar onder pensionnetjes, hostels, lodges, hotels, appartementen, vakantiehuizen en zelfs landhuizen. Als genoemd op de landenpagina van Chili, waren wij erg tevreden over Hostal Hicka.