Het zoutmeer van Uyuni

Het zoutmeer van Uyuni

Home » Bolivia » Het zoutmeer van Uyuni

Vlakbij Uyuni vind je “Salar de Uyuni” (het zoutmeer van Uyuni), met een oppervlakte van maar liefst ruim 12.000 kilometer (ter vergelijking: de provincies Utrecht, Gelderland en Noord-Brabant zijn samen 11.604 kilometer!) is dit ‘s werelds grootste zoutvlakte. Het is een bijzonder surrealistisch landschap, waar je een onmetelijke witte vlakte ziet. Als het heeft geregend, kan er een dun filmlaagje water op de zoutvlakte liggen, wat ook een heel spectaculair beeld geeft. Door het gebrek aan perspectief kun je hele bijzondere foto’s maken. Tijdens een tocht naar de zoutvlaktes gaat je chauffeur ongetwijfeld een tijdje op de grond liggen om mooie trucagefoto’s te componeren.

Eiland met cactussen bij Salar de Uyuni

Jeepsafari’s vanuit Uyuni

Vanuit Uyuni kun je een jeepsafari boeken van 1 tot wel 4 dagen om het gebied te verkennen. Er zijn ontzettend veel bureaus die deze tours aanbieden, maar de prijs en kwaliteit kan nog wel eens verschillen. Kies hier voor kwaliteit en ga niet voor de laagste prijs. Er zijn wel ongelukken gebeurd omdat auto’s niet in orde waren of de chauffeurs dronken achter het stuur zaten (alcohol in verkeer is een groot probleem in Bolivia). Wel zul je, zeker in het hoogseizoen, in een colonne achter elkaar aanrijden omdat er veel belangstelling voor deze tours is.

Wij hebben daarom gekozen voor een vierdaagse tour met vertrek vanuit Tupiza met Alexandro Adventure Travel. Dat is een veel rustiger traject, waar je zeker de eerste dagen niemand tegenkomt. Je hebt namelijk een ander tijdschema en loopt andere groepen mis. Wij hadden echt het gevoel alsof we de enigen waren. Keerzijde is wel dat er in Tupiza minder keuze in reisbureaus is, er zijn er maar een stuk of drie. Je moet soms wachten totdat je met een groep van 4 personen bent om de tour te doen. Met minder kan ook, maar dat wordt duurder. Op de vierde dag maak je de zonsopkomst bij het zoutmeer van Uyuni mee en bezoek je een aantal interessante plekken op de zoutvlakte.

Bij Salar de Uyuni is het mogelijk bijzonder grappige foto's te maken

Overnachten bij Uyuni

Houd er wel rekening mee dat de overnachtingsplekken heel simpel zijn. Je slaapt vaak op slaapzalen met meerdere personen en als je geluk hebt, is er een douche met een klein straaltje water. Omdat wij via Tupiza reisden, waren wij in alle onderkomens de enige gasten, wat het praktischer maakte. En we hebben geslapen in een zouthotel, heel bijzonder! Stel je ook in op koude nachten en de hostels zijn niet heel goed geïsoleerd. Warme kleding is absoluut noodzakelijk!