Valle de la Luna bij San Pedro de Atacama

Valle de la Luna bij San Pedro de Atacama

Home » Chili » Valle de la Luna bij San Pedro de Atacama

Zo’n 13 kilometer ten westen van San Pedro de Atacama ligt het prachtige gebied Valle de la Luna. Dit is een woeste vallei die volgens kenners lijkt op een maanlandschap. De NASA heeft hier in het verleden prototypes getest voor ruimtemissies. De rotsformaties en zandduinen zijn in de loop der eeuwen veranderd als gevolg van klimaatveranderingen en erosie. Daardoor kun je nu genieten van een geweldig mooi gebied dat zijn weerga niet kent.

Het landschap in Valle de la Luna is imponerend.

Tours naar Valle de la Luna

In San Pedro kun je bij de vele reisbureaus die je in iedere straat vindt, georganiseerde tours naar Valle de la Luna boeken. Deze vertrekken allemaal vanaf een uur of vier in de middag naar de vallei. Aan het einde van de tour gaat men op speciale plekken de zonsondergang zien. En dat is absoluut de moeite waard om mee te maken! Keerzijde van de medaille is dat je in grote groepen door het gebied heen gaat. Wil je de grote mensenmassa’s ontlopen, dan kun je op eigen gelegenheid gaan.

valle de la Luna bij bewolkte hemel.

Met de mountainbike naar Valle de la Luna

Wij hebben de tocht gemaakt per mountainbike. Tot aan de ingang van het gebied fiets je over goede, verharde wegen. Bij de ingang kun je een plattegrond krijgen met daarop aangegeven de belangrijkste bezienswaardigheden. Daarna zijn de wegen onverhard en soms stijgend. Dat maakt het wel tot een sportief uitje. Soms kun je beter even afstappen en met de fiets aan je hand een stuk verder lopen. Maar omdat je het gebied ongeveer voor jezelf hebt, vergeet je al snel alle ongemakken. Het is er werkelijk prachtig en de uitzichten zijn overal even spectaculair.

Valle de la Luna bij zonsondergang is prachtig.

Zonsondergang

Vanaf 16.30u zie je het langzaam drukker worden in het natuurgebied. Dan druppelen alle toeristen binnen die een georganiseerde tour hebben geboekt. Zij komen vooral voor de zonsondergang. En dat is terecht, want die is echt heel bijzonder. Het is zaak om een goed plekje te vinden, net voordat alle toeristen aankomen. Op de plattegrond die je bij de ingang van het park hebt gekregen, staan er enkele aangegeven. Door de weerkaatsing van het zonlicht op de vulkaan Lincancabur (bijna 6.000 meter hoog), kleurt de lucht in allerlei fraaie pasteltinten.

Andere bezienswaardigheden in Valle de la Luna

De zonsondergang was voor ons het absolute hoogtepunt van ons bezoek. Maar er zijn nog andere mooie dingen te zien, zoals de Cuevas de Sal Cañon, de zoutgrotten. Om de grotten in te gaan is enig klauterwerk vereist. Daarnaast is het ook de moeite waard om de zoutformatie Las tres Maria’s, de drie Maria’s, te bezoeken.

Rotsformatie in het imponerende Valle de la Luna.

Tips voor een bezoek aan Valle de la Luna

Zeker als je overweegt om met de mountainbike het gebied te verkennen, is het belangrijk om enkele zaken in acht te nemen:

  • Neem voldoende water mee. Reken op zeker 2 liter per persoon. Overdag is het warm in de vallei. En tijdens de enkele korte klimmetjes verlies je best wel wat zweetdruppels.
  • Zorg voor een goede bescherming. Zonnebrandcrème is essentieel, evenals een goede zonnebril. Daarnaast koelt het na zonsondergang heel snel af. Een extra laag kleding is zeer wenselijk voor je terugtocht.
  • Neem voldoende eten mee. Als je al uren in het gebied bent en daarna de zonsondergang nog wilt zien, is het handig iets bij je te hebben om je maag te vullen. In het gebied zelf zijn geen voorzieningen.
  • Zorg voor goede verlichting. De terugweg fiets je in het donker. En in de grot is verlichting ook gewenst. Check of je verlichting op de fiets het doet en/of draag een hoofdlamp (de meeste fietsverhuurzaken verstrekken die wel). Zonder licht is de terugtocht gevaarlijk, zeker de laatste korte afdaling het dorp in.
De zon kleurt de rotsen in Valle de la Luna.

Accommodatie in San Pedro de Atacama

In San Pedro de Atacama is bijzonder veel accommodatie te vinden waar onder pensionnetjes, hostels, lodges, hotels, appartementen, vakantiehuizen en zelfs landhuizen. Als genoemd op de landenpagina van Chili, waren wij erg tevreden over Hostal Hicka.