Hoogtepunten van Addis Abeba die je niet mag missen

Hoogtepunten van Addis Abeba die je niet mag missen

Home » Ethiopië » Hoogtepunten van Addis Abeba die je niet mag missen

Addis Abeba is de hoofdstad van Ethiopië die ieder jaar groeit en nu meer dan 3.500.000 inwoners heeft. Addis Abeba betekent nieuwe bloem en is gesticht door keizer Menelik II rond 1886. Deze chaotische stad is voor bezoekers vaak de eerste kennismaking met Ethiopië. De hoogtepunten van Addis Abeba beschrijven we in deze blog.

Addis Abeba is op La Paz (Bolivia) en Quito (Ecuador) na de hoogst gelegen hoofdstad ter wereld. De hoogte van de stad varieert tussen de 2200 en 3000 meter. Vandaar dat het zeker geen kwaad kan om rustig te acclimatiseren bij aankomst. De cultuurschok is groot en de hoogte is voor ons lijf zeker even wennen.

Kerk in Addis Abeba, Ethiopië

Hoogtepunten van Addis Abeba

Wat ons betreft mag je tijdens een bezoek aan de hoofdstad van Ethiopië de volgende bezienswaardigheden zeker niet missen:

Holy Trinity Cathedral

Voor velen is keizer Haile Selassie een begrip. In 1928 werd hij gekroond tot koning en in 1930 liet hij zich kronen van koning Tafari tot keizer Haile Selassie. Hij claimde een afstammeling te zijn van de Bijbelse koning Salomo en koningin Sheba. Tot de staatsgreep in 1974 was hij een regerende vorst en kreeg hij ook veel bekendheid in het buitenland. Vele staatshoofden kwamen op bezoek in Ethiopië en hij was een graag geziene gast bij de koningshuizen. In 1974 kwam door een staatsgreep Mingistu Haile Miriam aan de macht en in augustus 1975 overleed keizer Haile Selassie onder verdachte omstandigheden in de gevangenis. Zijn lichaam verdween en werd pas in 1992 teruggevonden.

In november 2000 werden zijn stoffelijke resten alsnog bijgezet in het familiegraf in de Holy Trinity Cathedral in Addis Abeba waar de tombe van de keizer en zijn vrouw naast het hoofdaltaar staat. Het is zeker de moeite waard om de kerk te bezoeken met zijn prachtige glas in lood ramen en de troon van de keizer. Ook de omgeving van de kathedraal is de moeite waard met een klein museum, een klein kerkhof en een oud orthodox kerkje. De entree is 100 birr per persoon voor kerk en museum en voor een gids die een rondleiding geeft betaal je ongeveer 100 birr extra per persoon.

Straatbeeld van Addis Abeba, Ethiopië

Nationaal Museum

Het Nationaal Museum van Ethiopië toont het historische, culturele en archeologische erfgoed van Ethiopië. Het museum is niet heel groot. Hoogtepunt is de tentoonstelling van de fossiele resten van Lucy, een volwassen vrouw die ongeveer 3,2 miljoen jaar geleden leefde. Haar geraamte is gevonden in 1974 in Noord-Ethiopië en bestaat uit meerdere botten, waaronder haar ribben, onderkaak en een deel van het bekken. Het bijzondere aan Lucy is dat zij het bekken had van een rechtop lopend dier.

De vondst in 1974 was daarom wereldberoemd. Lucy bewees dat de voorloper van de mens al meer dan 3 miljoen jaar geleden rechtop kon lopen. Zij heeft haar naam gekregen vanwege het nummer van de Beatles “Lucy in the sky with diamonds”, dat in die tijd heel populair was. Het verhaal gaat zelfs dat de onderzoekers dit nummer op een cassettebandje afspeelden toen zij de fossiele resten vonden.

Vanuit de tuin bij het museum is het restaurant Lucy te bereiken. Een leuke plek om te lunchen in een weelderige tuin en wanneer je voor diner gaat en het te koel wordt is er een gezellige binnenruimte. Het tuinrestaurant is favoriet bij de toeristen en een reservering is zeker aan te raden. Er worden nationale en internationale gerechten geserveerd. De mix juice is gemaakt van heerlijk vers fruit.

Museum in Addis Abeba, Ethiopië

Entotoheuvel

Een bijzondere plek in Addis Abeba is de Entotoheuvel. Vanaf de berg heb je een goed en mooi uitzicht over de stad Addis Abeba. Bovenop de heuvel ligt de achthoekige en tevens oudste kerk van Addis Abeba, de Entoto Maryam. Daarnaast kun je een bezoek brengen aan het paleis van Menelik II.

Een van de meest indrukwekkende ontmoetingen zijn die met de lokale vrouwen op de heuvel die iedere dag hout gaan sprokkelen om te verkopen op de markt. Iedere dag vroeg in de ochtend, gaan zij de berg op. Rond drie uur in de middag lopen ze naar beneden met ongeveer 40 kilo hout op hun rug. Het sprokkelhout wordt voornamelijk gebruikt om op te koken. Wanneer je een foto wilt maken dan willen ze graag een fooitje daarvoor. Gebruikelijk is 10 tot 15 birr.

Addis Abeba in Ethiopië

Etnologisch Museum

Zelfs voor niet-museumliefhebbers is dit museum zeer de moeite waard. Volgens kenners is dit een van de beste musea van heel Afrika. Daarnaast is het gevestigd in een bijzonder en fraai gebouw: het oude paleis van Haile Selassie. De omringende tuinen en de fonteinen maken het een oase in een drukke stad.

Verdeeld over twee verdiepingen vind je veel informatie over de culturele en sociale geschiedenis van Ethiopië. Bijzonder is de wijze van tentoonstelling van de kunstobjecten in het museum. Het museum volgt namelijk de diverse levensstadia die de mens doorloopt, van geboorte tot de dood.

koffiepotten in Addis Abeba, Ethiopië

Mercato

De marktliefhebber mag de Mercato niet missen. Een markt is waar dan ook ter wereld een plek waarin je de lokale bevolking perfect kunt gadeslaan. Dat is voor de Mercato in Addis Abeba niet anders. Het is de grootste openluchtmarkt in Afrika die iedere dag open is, met uitzondering van zondag. Een markt waar je de hele bevolking van Ethiopië en zelfs van Afrika kan tegenkomen. De markt is kilometers lang en breed. Je kan er alles vinden wat je maar kan bedenken. Iedere hoek van de markt heeft een specifieke handel, zoals een straat waar alleen maar specerijen zijn te vinden. Of groenten, vlees, vee, keukengerei, hout om op te koken, mooie Afrikaanse stoffen en kleding, of souvenirs voor de toeristen. De Mercato is wat ons betreft een van de belangrijkste hoogtepunten van Addis Abeba.

Soms is het een uitdaging om er te komen. Of je met een bus of een taxi gaat, de straten rondom de markt zijn altijd dicht geslibd door het verkeer. Het handigste is om met de taxi te gaan en zodra je in de buurt bent lopend verder te gaan. Wees alert op zakkenrollers op de markt. Afdingen is normaal als je wat wilt kopen.

Marktkraam in Addis Abeba, Ethiopië

Praktische zaken bij bezoek aan Addis Abeba

Als je de hoogtepunten van Addis Abeba wilt bezoeken, houd dan rekening met het volgende:

  • In Addis Abeba is voldoende accommodatie te vinden in diverse prijscategorieën. Overzicht hotels in Addis Abeba
  • Addis Abeba is chaotisch en het verkeer kan in het centrum druk zijn. Neem rustig de tijd om te wennen aan dit Afrikaanse land voordat je verder reist.
  • Houd rekening met de hoogte en ga zeker niet op de dag van aankomst naar de Entoto-heuvel. Het gevaar van hoogteziekte ligt op de loer! Niet voor niets trainen de Ethiopische atleten op deze heuvel. Het is hun “hoogtestage”!
  • Let goed op je spullen in Addis Abeba. Hoewel er weinig criminaliteit is, is de stad wel berucht om zijn zakkenrollers, zeker op drukke plaatsen als de markt. Neem geen waardevolle spullen mee op pad en berg je geld veilig op onder je kleding.

Wil je graag naar Ethiopië, maar zie je op tegen het allemaal zelf regelen? Neem dan contact op met Mayke Tours. Deze reisorganisator biedt kleine groepsreizen aan waarbij je echt in contact komt met de lokale bevolking. Daarnaast kun je een individuele maatwerkreis laten samenstellen door Mayke Tours.