De rotskerken van Lalibela: hoogtepunten in Noord-Ethiopië

De rotskerken van Lalibela: hoogtepunten in Noord-Ethiopië

Home » Ethiopië » De rotskerken van Lalibela: hoogtepunten in Noord-Ethiopië

Noord-Ethiopië heeft de reiziger vele hoogtepunten te bieden. De allerbelangrijkste highlights, die je in onze ogen eigenlijk niet mag missen, beschrijven we op deze pagina. Absolute hoogtepunt is een bezoek aan de rotskerken van Lalibela.

Pelikanen in Noord-Ethiopië

Bahir Dar, een dagje op het water

Het plaatsje Bahir Dar wordt ook wel de Rivièra van Ethiopië genoemd. Dat heeft het te danken aan de relaxte sfeer rondom het Tanameer. Het Tanameer is het grootste meer van Ethiopië. Door zijn ligging op 1800 meter hoogte is het daarnaast het hoogstgelegen meer van Afrika. De Blauwe Nijl heeft hier zijn oorsprong. In Soedan vloeit deze met de Witte Nijl samen. Vanaf dat punt gaat de rivier verder als de Nijl.

Wanneer je Bahir Dar bezoekt, dan is het zeker aan te raden om een dagje met een bootje het meer op te gaan. In het meer zijn vele kleine eilandjes en op verschillende eilandjes zijn kerken en kloosters. Na een uurtje varen kom je bij Zege Peninsula met het kerkje Ura Kidane Mehret.

Zo gauw je bij de steiger het eiland opstapt, loop je door een koffieplantage naar het ommuurde, orthodoxe kerkje. Het kerkje is uit de 14de eeuw en de prachtige muurschilderingen zijn van de grond tot het plafond met allemaal Bijbelse voorstellingen. Er wordt gezegd dat dit het mooiste kerkje van Ethiopië is. Neem wel een gids mee die kan vertellen over de geschiedenis, het geeft een heleboel meerwaarde aan je bezoek.

Fresco's in een kerk in Ethiopië

De kastelen van Gondar

Bij een bezoek aan Noord-Ethiopië hoort ook een bezoek aan Gondar. De stad was tot 1855 hoofdstad van Ethiopië en heeft een groot terrein waar binnen de muren de vele paleizen staan van koningen en keizers. Nu is het terrein bekend als Fasil Ghebbi. Ook wordt het wel de “Royal Enclosure genoemd”. Het gebied staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het is de moeite waard om er tussendoor te wandelen met uitleg van een gids.

Daarnaast mag je niet missen in Gondar het grote openluchtbad van keizer Fasiladas en de kerk met de engelenogen. De buitenkant van deze kerk is vrij eenvoudig, maar wanneer je binnenkomt zie je meteen de fresco’s en de honderden engelen die op het plafond zijn geschilderd. Grote ogen van de engelen staren je aan, niet één engeltje is hetzelfde. Nu is het een van de belangrijkste toeristische attracties van Noord-Ethiopië.

Manden in een kerk in Ethiopië

Praktische informatie Gondar

 • Gondar ligt aan de hoofdroute door Noord-Ethiopië en is gemakkelijk te bereiken als je met een auto met chauffeur bent. Maar ook de bus vanuit de omliggende grotere plaatsen gaat regelmatig.
 • Vluchten zijn er vanuit Addis Abeba of vanuit Lalibela.
 • Er is voldoende keuze aan hotels in alle klassen, maar als er een festival is dan is het zeker verstandig om ruim van tevoren boeken.
 • Zoek je een goed restaurant met een warm welkom en lekker eten dan staat restaurant The Four Sisters aan top. De beste plaatsen vind je in het “oude” gedeelte van het restaurant.
Gelovige met tulband iin een kerk in Ethiopië

De rotskerken van Lalibela

De bijzondere rotskerken van Lalibela uit de 13de eeuw worden ook wel het achtste wereldwonder genoemd. Een bezoek aan deze rotskerken is het hoogtepunt van een reis door Noord-Ethiopië. Koning Lalibela liet er 11 monolithische kerken uit de rotsen houwen om zo een heilige stad te bouwen. Toen de koning overleed werd de stad naar hem vernoemd.

De ondergrondse gangen die de kerken met elkaar verbinden, de gelovigen die bij de kerken dag en nacht aanwezig zijn, de priesters die er in de duisternis met een kaars uit het heilige boek lezen of de devotie van de gelovigen, het is adembenemend. Nog iedere dag worden in de kerken diensten gehouden. Dagelijks wordt er gezongen en gebeden en is het de moeite waard om een keer heel vroeg uit je bed te komen en een dienst mee te maken.

Het hele complex van de kerken staat sinds 1978 op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Het complex is onderverdeeld in drie groepen:

Rotskerk in Noord-Ethiopië

De noordelijke groep

 • Bete Medhane Alem (Huis van de Redder van de Wereld), het grootste monolithische gebouw ter wereld en wellicht een kopie van de Sainte Maria van Zion in Aksum. Het herbergt het Lalibela-kruis.
 • Huis van Maria, oftewel Bete Ghenettea Mariam, waarschijnlijk de oudste van alle kerken.
 • Bete Golgotha, waar de tombe van koning Lalibela zou staan.
 • Selassie-kapel.
 • Tombe van Adam.

De westelijke groep

De westelijke groep toont onder andere de Bete Ghiorghis (Huis van de heilige George) Dit is de best bewaard gebleven kerk en meest bekende kerk met het kruis op het dak.

 

De oostelijke groep

 • De koninklijke kapel Bete Ammanuel (Huis van Emanuel)
 • Bete Merkorios, wellicht de voormalige gevangenis
 • Bete Abba Libanos
 • Het huis van Gabriel en Rafael Bete Gabriel-Rufael. Men vermoedt dat deze ooit diende als koninklijk paleis.
Lichtinval in kerk in Noord-Ethiopië

Praktische informatie voor een bezoek aan de rotskerken van Lalibela

 • Om de kerken in Lalibela te kunnen bezichtigen, is een ticket noodzakelijk. Dit kost voor een bezoek van drie dagen omgerekend ongeveer $ 50. Bewaar het entreebewijs goed want er kan om gevraagd worden.
 • Neem een gids want je kan niet alle gangen en bijzonder plekjes zelf vinden. De gidsen staan bij het loket waar je de entree betaalt. Men wijst je een gids toe via een toerbeurtsysteem. Zo heeft iedere gids werk.
 • Hotels en restaurants zijn er in alle prijsklassen. Tijdens een festival zoals het Leddet festival met Kerst, is het zeker aan te raden om ruim op tijd te reserveren.
 • Lalibela is op verschillende manier te bereiken. De gebruikelijke route is via de weg. De laatste 76 kilometer zijn slecht en ongeasfalteerd. Er gaan bussen vanuit verschillende grote steden.
 • Met een binnenlandse vlucht gaan er iedere dag 5 vluchten van Addis Abeba. De prijs kan variëren tussen de € 100 en € 300. Wanneer je met Ethiopian Airlines de internationale vlucht hebt geboekt, dan krijg je korting op de binnenlandse vluchten.

Wil je uitgebreid genieten van Noord-Ethiopië, dan kun je hiervoor zeker 14 dagen uittrekken. Je hebt dan de kans om in een rustig tempo alle hoogtepunten te bezoeken. Voor meer inspiratie kun je een kijkje nemen bij de rondreis door Noord-Ethiopië die Mayke Tours aanbiedt.

Gelovigen op een balkon van een kerk in Noord-Ethiopië