Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

Home » Ethiopië » Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela

In het noorden van Ethiopië zijn er verschillende wandelgebieden. Het meest bekend zijn de Simien Mountains, het Tigray-gebied of het gebied rondom Lalibela. Het landelijke gebied rondom Lalibela is voor wandelaars van een gemiddeld niveau ideaal. Hier is het zeker voor iemand die regelmatig wandelt mogelijk een fraaie meerdaagse trekking te maken. Een wandeltocht bij Lalibela geeft je de unieke kans om kennis te maken met de lokale bevolking.

De oogst bij Lalibela

Een driedaagse wandeltocht bij Lalibela

De trekkings zijn van 2 tot 6 dagen en zijn aan te passen aan de wensen van de wandelaar. Je trekt samen met een Engelssprekende gids en een paar ezels met begeleiding voor de bagage door een landelijk gebied.
De wandeling die we hier beschrijven is in het Basaltgebergte in de buurt van Lalibela en duurt in totaal drie dagen. Het mooie van deze trekking is dat de overnachtingsplekken en het eten wordt verzorgd door de lokale bevolking. Hiermee ondersteun je de inwoners in deze gebieden. Daarnaast is het een feest voor de deelnemers om kennis te maken met de bevolking. De groepen zijn klein. Het is de ideale gelegenheid om kennis te maken met het dagelijkse leven in deze prachtige streek. Je krijgt zeker de kans om een kijkje te nemen in een eenvoudig huisje van een bewoner.

Man met ezels bij Lalibela in Ethiopië

Dag 1: wandeling op het Mequet-plateau

Op het Mequet-plateau loop je de eerste dag circa 4 uur. Je start bij de gemeenschap Werkhaye Mariam. Na de lunch loop je via kleine paden, vaak vergezeld door bewoners van het gebied, naar je overnachtingsplaats. In de basaltbergen rond Lalibela, leidt de bevolking vooral een boerenbestaan.

De tijd lijkt hier te hebben stilgestaan. Ossen trekken de boerenkarren en de ploegen om de akkers te bewerken. Er komt geen landbouwmachine aan te pas, laat staan een tractor. Met hun handen stoppen de boeren de tef-loten in de grond. Teff, ook wel Abessijns liefdegras genoemd, levert een soort graan op dat een belangrijke voedingsbron is voor de Ethiopiërs. Alles wordt met de hand gepoot en later ook geoogst.

Het leven voor de boeren is zwaar, maar ze hebben een welgemeende glimlach en liefde voor het ontvangen van hun gasten. In de tukults (de lokale hutten) staan de bedden klaar en voor het welkom hebben de vrouwen voor het bezoek koekjes gebakken. Ook het diner wordt door de gemeenschap verzorgd. Een glaasje fris of een biertje bieden ze je met plezier aan. Overweldigd door alle indrukken val je in slaap op het eenvoudige bed in de hut.

zonsondergang bij Lalibela, Ethiopië

Dag 2: naar Wajela

De tweede dag vertrek je na het ontbijt om een volle dag te wandelen naar Wajela. Deze dag loop je ongeveer 7 uur, maar je hebt genoeg rustpauzes onderweg om de omgeving in je op te nemen. Het Mequet-plateau biedt je duizelingwekkende uitzichten.
Met een beetje geluk kom je ook hier de Gelada baboons tegen, de enige apensoort die gras eet. Wanneer je rustig blijft zitten tijdens een rustpauze, heb je grote kans dat de gieren langs vliegen. Buizerds, raven en vele andere vogels zweven langs de richel van de kloof. Ze azen op je brood en willen dat graag uit je handen wegkapen.

Het aantal bezoekers is in dit gebied een stuk lager dan op de bekende routes in de Simien Mountains. Daarnaast heb je hier veel meer de kans om in contact te komen met de lokale bevolking.

Bij aankomst in Wajela hebben de vrouwen alweer de koekjes gebakken, de thee gezet en de bedden klaargezet. Geniet zeker ook van een fantastische zonsondergang die je hier kunt bewonderen.

Mannen met ezels bij Lalibela, Ethiopië

Dag 3: Van Wajela naar Aterow

Net als de herdersjongens met hun vee loop je over de herderspaden. Ook vandaag is het ongeveer 7 uur lopen. Onderweg kom je de boeren tegen die van de markt komen of van een bruiloft. Ze vinden het geweldig als je aandacht aan hen schenkt en met ze een kopje koffie drinkt.

Je kunt bijzondere ontmoetingen hebben tijdens deze trekking. Het valt je zeker op dat de vriendelijke en nieuwsgierige bevolking zwaait alsof je de eerste toerist bent. Het wandelen gaat in een rustig tempo en er is regelmatig tijd voor een pauze.

Herdersfamilie bij Lalibela, Ethiopië

Meerdaagse wandeltocht bij Lalibela: praktische zaken

  • De kosten voor deze beschreven trekking bedragen tussen de € 75 en € 100 per dag per persoon. Dit is inclusief volpension, ezels voor de bagage en de gids.
    Je kan met de gids afspreken waar je wilt starten met de meerdaagse wandeling rondom Lalibela. Dit kan in Lalibela of Gondar, maar ook aan de hoofdweg.
  • De West Mequet-route loop je op een hoogte van 2700 tot 3000 meter en is minder zwaar dan de East Mequet-route waar je op een hoogte bent van 2700 tot 3600 meter. Hierbij moet je ook rekening houden met het effect dat de hoogte op je lichaam heeft. Lees daarom onze blog over hoogteziekte voorkomen.
  • Voor de nachten is het goed om rekening te houden met de kou.
  • De tukuls zijn primitief en je hebt drie dagen geen douche, hoewel de bewoners graag een emmer warm water voor je verzorgen.
  • Dit is een uitstekende manier om het leven op het platteland te leren kennen en te ervaren. En als je geen zin hebt om te lopen, dan kan je ook een paard huren met een Ethiopische begeleider.
  • Wanneer je een trekking van een paar dagen wilt maken is het belangrijk om uit te zoeken wat bij je past en welk niveau je voorkeur heeft.
  • Je kan deze tocht boeken bij Tesfa Tours. Tesfa Tours zet zich in voor de lokale bevolking en de ontwikkeling van het toerisme in Ethiopië. Wanneer je hier een trekking boekt, gaat 55% van de prijs naar de gemeenschap die zorgt voor de overnachting en het eten.

Wil je advies over een reis naar Noord-Ethiopië, dan kun je contact opnemen met Mayke Tours. Deze touroperator is gespecialiseerd in individuele maatwerkreizen en kleine groepsreizen naar Ethiopie. 

Herdersvrouw met ezels bij Lalibela, Ethiopië