De Danakildepressie – de heetste plek op aarde

De Danakildepressie – de heetste plek op aarde

Home » Ethiopië » De Danakildepressie – de heetste plek op aarde

De Danakildepressie is een gebied in het noordoosten van Ethiopië. Het beslaat circa 135.000 vierkante kilometer en staat bekend als een van de droogste en laagste gebieden op de wereld. Een expeditie naar de Danakildepressie is zeker niet eenvoudig. Maar je maakt dan wel een tocht mee door het meest fascinerende landschap van Afrika. Trek hiervoor zeker drie of vier dagen uit.

Jeeps bij Danakil, Ethiopië

Mekele, startpunt voor de reis naar Danakildepressie

Een bezoek aan het Danakilgebied begint meestal in de stad Mekele. Deze universiteitsstad is de hoofdstad van de regio Tigray en biedt enkele bezienswaardigheden. Daarnaast vind je hier voldoende comfortabele accommodatie om voor en na de expeditie te overnachten.

Vanuit Mekele vertrekken de tochten en komen er weer terug. De Danakildepressie is alleen te bezoeken met een 4WD. Er gaat geen openbaar vervoer naar toe. Er is op de route geen asfalt te bekennen of een hotel te vinden. Je kan het met recht een expeditie noemen en bij een expeditie hoort dat alles mee moet: slaapmatten, stoeltjes, keukenspullen, eten en drinkwater. En daarnaast een kok die voor je een heerlijke maaltijd bereidt, een lokale gids die uitleg geeft over het gebied en een militair die een oogje in het zeil houdt en de taal van de Afar-bevolking spreekt.

Zoutblokken bij Danakil, Ethiopië

Op weg naar de Danakildepressie

De eerste dag is al spectaculair. Nadat je een lunch in Bere Ale hebt genoten en de noodzakelijke vergunningen zijn geregeld, ga je het gebied in van de Danakildepressie. De jeep zoekt een weg door de woestijn en in het begin zie je hier en daar een verdwaalde struisvogel wegvluchten of een hutje gemaakt van stokken en plastic.

De Danakildepressie wordt bewoond door de Afar, een stam die voornamelijk voorkomt in het noorden van Ethiopië, Eritrea en Djibouti. Soms wordt de Afar-bevolking in dit gebied de Danakils genoemd omdat ze voornamelijk in dit gebied wonen en leven. De Afar hebben een bestaan opgebouwd door zoutwinning. Het eerste dat je bezoekt zijn de droge zoutmeren.

Kamelenkaravaan bij Danakil, Ethiopië

Zoutwinning door de Afar

Danakil is een droog gebied dat vele zoutvlaktes heeft. Hier woont, leeft en werkt de bevolking van de Afar-stam onder erbarmelijke omstandigheden. Iedere dag opnieuw hakken ze op een traditionele wijze grote blokken zout uit de bodem van het drooggevallen meer Aret Ale. De temperatuur loopt tijdens hun harde werk soms op tot boven de 50 graden.

Van de grote blokken worden weer kleinere blokken gehakt om ze geschikt te maken voor transport. Ieder blok levert de Afar 4 á 5 birr op. Ze verkopen deze aan de mannen die ze met hun kamelen vervoeren naar de bewoonde wereld. Zo trekken ze bijvoorbeeld naar Mekele. Op de lokale markt aldaar kun je ze in alle vroegte zien aankomen.

Kamelenkaravaan bij Danakil, Ethiopië

Het is zeer spectaculair om de karavanen tegen de avond te zien. Honderden kamelen trekken in een stoet voorbij, alle volgeladen met zout. Dit is de grootste zoutmarkt van Ethiopië en het is een van de laatste plekken ter wereld waar nog zoutkaravanen je weg kruisen. Er wordt voornamelijk ’s nachts gelopen om de hitte zoveel mogelijk te vermijden.

Slapen doe je in Hamedela waar een lokaal bed staat en een hutje. Sommigen noemen dit gebied de poort naar de hel. In het verkeerde seizoen is het zeer heet. Maar iemand die hierdoor heen kijkt en zich goed heeft voorbereid, heeft de mooiste tijd in Ethiopië. Eerst geniet je van een heerlijke maaltijd die de kok heeft verzorgd. En heb je in een koelbox nog een biertje of wat fris, dan kan je avond niet meer stuk. Maar het hoogtepunt is het slapen onder een prachtige sterrenhemel. Eigenlijk is het zonde om je ogen dicht te doen, zo fenomenaal mooi is de nacht hier.

Geisers bij Danakil, Ethiopië

De kleuren van Dalol

Dromen komen uit wanneer je de kleuren van Dalol ziet. Zwavel, ijzeroxide, zout en andere mineralen hebben grillige vormen aangenomen. De kleuren wit, groen, oranje en okergeel vormen een surrealistisch natuurschilderij in een ruig landschap. Hier wandel je tussen de formaties door en hoor je water en gassen borrelen. Het is een onwerelds en bizar landschap. Iedere dag weer ontstaan nieuwe formaties door de kleine geisers die hier actief zijn.

Als je hier nog niet bent geweest en de foto’s op internet van dit natuurlandschap ziet, denk je dat al die foto’s bewerkt zijn. Wanneer je met eigen ogen het landschap bewondert, val je van de ene verbazing in de andere. Je blijft foto’s maken en de ene is nog mooier dan de andere.

De gemiddelde temperatuur ligt boven de 30 graden, daarom is het aan te raden om ’s morgens vroeg het gebied te bezoeken en dan valt het reuze mee. Na 10 uur wordt het te heet en is het beter om een schaduwplek op te zoeken.

Geisers bij Danakil, Ethiopië

Het rode magna van de Erta Ale-vulkaan

Een van de spectaculaire wandelingen van deze dagen is de tocht door de lavavelden naar de rand van de krater. Dit is het hart van de levendige vulkaan Erta Ale. Een overnachting in dit gebied is onvergetelijk. Wanneer je aan de voet van de krater aankomt, verzorgt de kok nog een maaltijd voor je. Daarnaast maakt men de kamelen klaar voor het transport van de matjes en dekens voor de nacht. Je slaapt boven bij de krater zodat je in het donker het borrelen van de rode magma goed kan zien. Een onbeschrijflijk mooie ervaring!

Het is een tocht van ongeveer 3,5 uur lopen naar de top door onaards, onvriendelijk, maar prachtig gebied. Het wordt aangeraden om in de namiddag te starten om de ergste hitte van de dag te vermijden. Bij de zonsopkomst start je met naar beneden lopen en staat het ontbijt klaar. Je bent een geweldige ervaring rijker.

Zonsopkomst bij Danakil, Ethiopië

Praktische informatie over de Danakildepressie

  • Het startpunt voor een expeditie naar de Danakildepressie is Mekele.
  • Mekele is het makkelijkst te bereiken via een binnenlandse vlucht vanuit Addis Abeba of Aksum. Met de bus vanuit Aksum duurt het zeker acht uur. Vanuit de hoofdstad ben je bijna twee dagen onderweg.
  • Accommodaties in Mekele zijn er voldoende en die kun je vooraf boeken.
  • De prijs voor een tocht vanaf Mekele voor bijvoorbeeld 3 dagen ligt tussen de 100 en 200 euro per dag per persoon. Het verschil ligt in de tijd van het jaar dat je gaat, hoe groot de groep is en of je aansluit bij een andere groep.
  • Er zijn in Mekele veel reisbureaus die een tour naar de Danakildepressie aanbieden. Laat je niet leiden door de goedkoopste prijs, maar kijk naar het programma, groepsgrootte, verzorging onderweg en de ervaring die het bureau heeft met tours naar de Danakildepressie. Boek zeker geen tour bij een bureau die nog nooit in het gebied is geweest.
  • Neem voldoende maatregelen om je te beschermen tegen de zon en de hitte tijdens de excursie.
  • Mensen die extreme hitte niet kunnen verdragen, kunnen beter afzien van deze excursie.

Wanneer je enthousiast bent over dit gebied, maar ertegen opziet om dit allemaal zelf te regelen, kun je je aansluiten bij een groepsreis naar de Danakildepressie. Mayke Tours heeft veel ervaring in Ethiopië. Dankzij de kleine groepen kun je optimaal genieten. Daarnaast kan Mayke Tours een individuele maatwerkreis voor je organiseren.

Geisers bij Danakil in Ethiopië