De “Tupiza Triatlon”

De “Tupiza Triatlon”

Home » Bolivia » De “Tupiza Triatlon”

Het plaatsje Tupiza, gelegen in het zuiden van Bolivia op minder dan 100 kilometer van de Argentijnse grens, heeft een relaxte sfeer. Tupiza zelf heeft niet zoveel bijzonderheden. De bezoekers komen vooral voor de imposante omgeving. Je voelt je hier alsof je in het Wilde Westen bent. De Rio Tupiza vallei is beroemd om zijn mooie canyons, ruige bergen in diverse kleuren. Wil je meer weten over Butch Cassidy & Sundance Kid, dan kun je overal in Tupiza een tour met dezelfde naam boeken. Die hebben we niet gedaan, maar wel de “Tupiza Triatlon”. Een dagtocht waarbij je de omgeving verkent met maximaal 4 personen in een Jeep, daarna te paard en tot slot per mountainbike.

Rustende paarden bij cactussen tijdens de Tupiza triatlon

We kunnen deze tocht zeker aanraden, we hebben enorm genoten en een prachtig afwisselend landschap gezien. Je hoeft geen geoefend paardrijder te zijn; wij hadden nog nooit op een paard gezeten, maar tijdens de drie uur durende tocht lopen de paarden kalm achter de gids aan. Ook het mountainbiken is goed te doen: je start bovenop een berg en bent alleen maar aan het afdalen totdat je weer in Tupiza aankomt. Er rijdt nauwelijks verkeer, dus is de kans op aanrijdingen minimaal. Wel is het van belang dat je een fiets met uitstekende remmen hebt. Vooral het eerste stuk is steil met flink wat haarspeldbochten. Ook is de weg onverhard.

Tupiza, Bolivia

Fenomenale uitzichten

Tijdens de trip bezoek je onder andere eigenlijk alle belangrijke plekken in de omgeving van Tupiza met echt fenomenale uitzichten. Zo kom je je bij El Angosto, el Canon del Duende, el Canon del Inca, El Sillar, Quebrada Palala en Quebrada Palmira. Al deze uitzichtpunten zijn echt uniek. Grillige rotsformaties in allerlei kleuren, mooie hoogvlaktes en schitterende vergezichten. Je voelt je constant in het decor van een Wild West film en als je goed luistert, lijkt het of je de mondharmonica van Ennio Morricone hoort. We zijn de hele dag niemand tegengekomen en konden dus optimaal genieten. En terug in Tupiza ga je lekker pizza eten. Het zal wel aan de naam van de plaats liggen, maar er zijn bijna alleen maar Italiaanse restaurantjes. Dus bestel je vrolijk “two pizza” in Tupiza!

 

Triatlon

Diverse reisbureaus in Tupiza bieden de triathlon als optie aan. Wij hebben gekozen voor Alexandro Adventure Travel, omdat we daar ook de jeepsafari van Tupiza naar Uyuni hebben geboekt. Dat leverde weer een interessante korting op en dat spreekt ons Nederlanders altijd aan. Tijdens het eerste deel hadden we een motorisch probleem met de Jeep, maar dat werd gelukkig snel opgelost door het bureau met het leveren van een andere terreinwagen. De triatlon doe je overigens samen met een gids, die ook de chauffeur is in de Jeep.

 

Accommodatie in Tupiza

In de omgeving van Tupiza is redelijk wat accommodatie te vinden, met ame hotels. maar ook hostels en pensions. Als genoemd op de landenpagina van Bolivia, waren wij redelijk tevreden over Hotel Mitru.