De Death Road per mountainbike

De Death Road per mountainbike

Home » Bolivia » De Death Road per mountainbike

Vanuit La Paz loopt een weg naar Coroico. Deze gravelweg, op de meeste plekken iets breder dan 3 meter, daalt in zo’n 64 kilometer 3.600 hoogtemeters. Naast de weg gaapt de diepe afgrond. Er is bijna nergens een vangrail of andere bescherming. Vroeger was dit een drukke verbindingsweg waarbij vrachtwagens en bussen elkaar moesten passeren. Dat ging vaak goed, maar ook heel vaak gruwelijk mis. Het ergste ongeluk kostte in 1983 het leven aan meer dan 100 mensen toen een bus honderden meters het ravijn in stortte. De weg werd daarom “The world’s most dangerous road” genoemd, of korter de “death road”. Dat klinkt heel aantrekkelijk om te gaan mountainbiken, niet waar?

 

De Death Road afdalen

Gelukkig is de weg sinds een aantal jaren gesloten voor verkeer, behalve fietsers, begeleidende auto’s en enkele toeristenbussen. Toch gebeuren er met de afdalingen van fietsers ook ongelukken. Deels ligt dat aan eigen overmoed of ervaring (te hard willen gaan of verkeerd remmen in een scherpe bocht, te weinig afdaalervaring), deels ligt dat aan het materiaal (geen goede remmen, stuur dat afbreekt) en deels ligt dat aan de begeleidende organisatie (geen verbod op inhalen van de voorste gids, of helemaal geen gids als eerste).

>Het is daarom ontzettend belangrijk dat je een hele betrouwbare organisatie selecteert voor je avontuur. Laat je niet verleiden tot het kiezen van de goedkoopste aanbieder, want gegarandeerd bezuinigt die operator op het materiaal of de gidsen. Hier moet je echt zeker zijn dat alles perfect in orde is! Op Tripadvisor zie je heel veel reviews over alle organisaties die deze tocht aanbieden. Kies er echt een die door iedereen als heel positief wordt aanbevolen!

Mountainbikers staan stil bij de death road in bolivia

Onvergetelijke ervaring

Wij hebben in 2017 deze tocht niet gedaan. Daar hebben we achteraf spijt van. Vrienden van ons, overigens nog een stukje ouder dan wij, hebben het een paar jaar geleden wel aangedurfd en vonden het een onvergetelijke ervaring. Je hebt prachtige vergezichten, komt langs hele mooie watervallen en hebt natuurlijk constant de adrenalinekick van de afdaling. Na aankomst op de eindbestemming konden ze lekker douchen, was er een heerlijke lunch voorbereid en was er gelegenheid om te relaxen.

Zij hebben de tour geboekt bij Lunatours, maar deze organisatie schijnt niet meer te bestaan. Over de begeleiding en de fietsen waren ze vol lof. De afdaling vonden ze helemaal niet eng, ook dankzij de goede begeleiding. Wel zagen zij andere groepen waarbij de begeleiding het niet zo nauw nam met de veiligheid en deelnemers als “kamikazepiloten” liet afdalen. En een gemiddelde Nederlander kan aardig goed fietsen, dus de risico’s zijn zeker beperkt. Gravity Bolivia staat overigens ook heel goed bekend om deskundigheid en veiligheid.

groep mountainbikers op de death road in bolivia

Praktische tips

Tot slot nog enkele praktische tips:

  • Check de organisatie grondig waar je wilt boeken, ga voor kwaliteit, deskundigheid en niet de laagste prijs.
  • Doe navraag bij anderen die de Death Road hebben gedaan en vraag hoe tevreden zij waren over de touroperator, gidsen en materiaal. Lees ook reviews op Tripadvisor.
  • Check of er minimaal een gids voor en een gids achter de groep fietst en of ze erop letten dat geen deelnemer de voorste gids mag inhalen. Check ook of de gidsen uitleg geven over de omgeving, het is ook de bedoeling dat je geniet van de uitzichten.
  • Als je een probleem met de remmen van je mountainbike vermoedt, vraag dan gelijk om een andere fiets. Check je fiets voor start grondig en meld een probleem gelijk bij de organisatie.
  • Neem laagjes kleding en een afritsbroek mee. Je start op grote hoogte vroeg in de ochtend en dan is het heel koud. Tegen het einde van de trip is het het warm en vochtig.
  • Het is stoffig en soms nat. Neem kleding mee die vies mag worden.
  • Bij het officiële start van de Death Road moet je een toegangsfee betalen van 50 Bolivianos. Zorg dat je dit geld contant bij je hebt.