De opnamelocaties van Lord of the Rings

De opnamelocaties van Lord of the Rings

Home » Nieuw-Zeeland » De opnamelocaties van Lord of the Rings

Ben je opgegroeid in de jaren 60 of 70? Dan is de kans groot dat je de “Lord of the Rings”-trilogie van J.R.R. Tolkien hebt gelezen. Alle drie de delen van dit literair meesterwerk zijn in het begin van dit millennium door de Nieuw-Zeelandse regisseur Peter Jackson verfilmd. Elk deel won diverse oscars, het laatste deel zelfs 11! Het zal je niet verbazen dat alle delen opgenomen zijn in Nieuw-Zeeland.

In vrijwel elke grote boekwinkel in het land kun je terecht voor boeken over de filmlocaties. Wij kozen een dunne pocket maar je hebt ook prachtige fotoboeken. Overigens toont ook de wegenatlas van Nieuw-Zeeland in de meeste gevallen de locaties.

Veel mensen zien het als een sport om de locaties allemaal opgezocht en gezien te hebben. Wij hadden slechts drie weken de tijd voor een rondreis door dit waanzinnig mooie land. Het was voor ons dan ook onmogelijk om ze allemaal te bezoeken. In deze blog nemen we je mee naar slechts enkele van de locaties die we wél gezien hebben. En waarvan we denken dat je ze niet mag overslaan, simpel omdat de omgeving fantastisch is.

Mount Aspiring, Lake Wanaka

Opnamelocaties Lord of the Rings op het Noordereiland

Matamata (Hobbiton)

Het verhaal van Lord of the Rings begint in Hobbiton. Dit dorpje in ‘the Shire’ (de Gouw) is de plek waar de Hobbits in de film wonen. Het bestaat nog steeds! De filmset is uiteindelijk zo gebouwd dat naast het filmen van the Hobbit er een themapark van gemaakt kon worden. De realist in ons weet dat het allemaal flauwekul is maar toch is het park – als je een fan bent of was van de boeken en de films – een must-do! In de Green Dragon kun je zelfs nog hetzelfde bier drinken als destijds tijdens de opnames.

Hobbiton, Noorder Eiland

Kaitoke Regional Park

De buitenopnamen voor Rivendell werden gemaakt in het Kaitoke Regional Park. Het natuurpark ligt ten noordoosten van Upper Hutt. Je kunt er prachtige wandelingen maken. De meest populaire luswandeling in het park voert door de vallei van de Upper Hutt River. In de omgeving van Hutt River zijn verder nog veel meer opnames geschoten. In Lord of the Rings was Hutt River ook de rivier Anduin en de rivier Rohan.

Kaitoke, Nieuw-Zeeland

Mount Victoria, Wellington

Mount Victoria is een 196 meter hoge heuvel direct ten oosten van het centrum van Wellington. De heuvel was twee keer een opnamelocatie. Bij Alexandra Road werd de scène “Van de weg af” geschoten. Enkele honderden meters naar het noorden werd “Ontsnapping van de Nazgûl” gefilmd. Later werd een oude steengroeve bij Ellice Street gebruikt als het Rohirrim-kamp van Dunharrow. We hebben in dit bos een fraaie wandeling gemaakt maar er kwamen geen herinneringen aan de film boven.

Mount Victoria bij Wellington

Mount Doom in het Tongariro National Park

Mount Doom in het rijk van Mordor, is in werkelijkheid Mount Ngarahoe in Tongariro National Park waarover we al een blog schreven. Als je de film gezien hebt, begrijp je meteen waarom de regisseur juist deze vulkaan uitkoos. Het fantastische nationale park was ook het decor voor andere opnames. Zo waren de watervallen van Mangawhero het toneel van de gevangenname van Gollum door Faramir. Daarnaast vond er de opname plaats dat Isildur de vinger van Sauron af hakt. Dit was op de skihellingen van Whakapapa.

Mount Doom in Tongariro National Park

Opnamelocaties Lord of the Rings op het Zuidereiland

Takaka Hill vlakbij Abel Tasman NP

Tākaka Hill is een heuvelachtig karstlandschap ten westen van Tasman Bay. Hoogste punt ligt op 791 meter hoogte. Er zijn veel opnames gemaakt. In de film was het gebied het toneel van Chetwood Forest.

Pelorus River in het Mount Richmond Forest Park

Het 1660 km2 grote Mount Richmond Forest Park bevindt zich tussen Nelson en Marlborough. De hoogste berg is de 1760 meter hoge Mount Richmond. Door het park stroomt de Pelorus River. Bij Pelorus Bridge Scenic Reserve werd de rivier gebruikt als filmlocatie voor The Hobbit. Sinds de scène met grote houten vaten over de rivier is het raften er enorm populair geworden.

Mount Richmond, Nieuw-Zeeland

Lake Pukaki en Mount Cook

Lake Pukaki, het grootste van de drie bergmeren bij Mount Cook, was de locatie van Lake Town in The Hobbit. Het is een fantastisch mooie omgeving! Het nabijgelegen dorpje Twizel was het decor van de Slag van de Velden van Pelennor. Overigens werden hier ook opnames gemaakt voor The Hobbit. Mount Cook is met 3724 meter de hoogste berg van Nieuw-Zeeland. In The Hobbit was dit de Lonely Mountain. Wij maakten er een helikoptervlucht en vonden de berg – op enkele andere toeristen na – inderdaad erg eenzaam.

Mount Cook, Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Mount Sunday, Hakatere Conservation Reserve

Mount Sunday is een heuvel in de Rangitata-vallei bij Erewhon. In de film was dit de locatie van Edoras, de hoofdstad van Rohan. Op de Rangitata wordt veel geraft.

Lake Wakatipu

De Wakatipu is met 80 kilometer het langste meer van Nieuw-Zeeland. Het meer staat bekend om zijn schilderachtige schoonheid, omringd door bergen. Het is een populaire locatie voor avontuurlijk toerisme. Zo kun je er skiën, paragliden en bungeejumpen. In de omgeving vind je diverse wijngaarden. In de film heet dit gebied Lothlorien.

Zuidereiland van Nieuw-Zeeland

The Remarkables

De Remarkables zijn een bergketen en ski-oord aan de zuidoostelijke oever van Wakatipu bij Queenstown. Het is een prachtig mooi gebied dat in de film het decor vormde voor de Misty Mountains.

Kawarau Gorge

In de film heet deze riviergeul de Anduin-rivier. Het was de plek waar het gezelschap kennis maakte met twee reusachtige standbeelden. Toen wij er waren werd er veel aan bungeejumpen gedaan vanaf een oude brug over de rivier.

Rivier in ruig landschap in Nieuw-Zeeland.

Glenorchy

Glenorchy is een klein gehucht aan de noordkant van Lake Wakatipu. Er vlakbij ligt het plaatsje Paradise. Het is een zeer populaire wandelbestemming. Naast wandelen kun je er canyoning, vliegvissen, paardrijden, kajakken, mountainbiken, skiën, en ga zo maar door. Glenorchy, Paradise en de nabijgelegen Skippers Canyon vormden het decor voor achtereenvolgens Isengard, Lothlorien forest en Ford of Bruinen.

Glenorchy, Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Het Wanaka-meer

Dit op drie na grootste meer van Nieuw-Zeeland is een populaire badplaats. In de zomer komen de mensen er om te vissen, te varen en te zwemmen. In de winter wordt er in de directe omgeving geskiet. In de film waren de zwarte ruiters er op zoek naar Frodo.

Fiordland National Park

Het Fiordland National Park is met 12.607 vierkante kilometer veruit het grootste nationale park van Nieuw-Zeeland. Hier komen de meeste buitenlandse toeristen naar toe. Wat ons betreft terecht! Het park was ook de locatie waar de adelaars Gandalf, Bilbo en de dwergen redden en vervolgens over Middle Earth vliegen.

Milford Sound, Nieuw-Zeeland

De Waiau-rivier

Net ten zuiden van de Milford en Doubtful Sounds en vlakbij het plaatsje Te Anau, stroomt de Waiau. Het is de langste rivier in dit deel van het Zuidereiland. In Lord of the Rings was dit de rivier de Anduin. Langs de oever achtervolgden de Uruk-hai het reisgezelschap.

Kepler Mire, Te Ana

De Kepler Mire, ten oosten van Manapouri, is met ruim 900 hectare het grootste moerasgebied in het Te Anau-bekkencomplex in Nieuw-Zeeland. In de film werd het unieke natuurgebied gebruikt voor de Slag om Dagorlad, ook wel de Dead Marshes genoemd.

Kepler Mire, Zuidereiland, Nieuw-Zeeland

Kaart met opnamelocaties Lord of the Rings

Dit interesseert je wellicht ook