Tongariro National Park

Tongariro National Park

Home » Nieuw-Zeeland » Tongariro National Park

Net ten zuiden van het Taupomeer op het Noordereiland ligt het Tongariro National Park. Het park dat vanwege de natuurlijke en culturele waarde als gemengd erfgoed op de UNESCO-werelderfgoedlijst staat, is bijna 800 vierkante kilometer groot. Er zijn drie actieve vulkanen in het park, namelijk de Mount Ruapehu, Mount Tongariro en de Ngauruhoe. De Ngauruhoe diende als decor voor Mount Doom in de verfilming van Tolkien’s ‘In de ban van de ring’. De Tahurangi vormt met 2797 meter de hoogste berg van het noordereiland.

 

Uitstekende skimogelijkheden

Tongariro National Park biedt uitstekende skimogelijkheden. Bij Mount Ruapehu heb je de enige commercieel geëxploiteerde skipistes op het Noordereiland. De twee andere skigebieden bevinden zich aan de noordhelling van Whakapapa (waar je ook veel accommodatie kunt vinden) en aan de zuidwesthelling van Turoa. Leuk historisch detail: de eerste sklodge werd al in 1923 gebouwd.

Skipiste bij Tongariro National Park, Nieuw-Zeeland.

Waanzinnig mooie wandelroutes

Ondanks de populariteit van het Tongariro National Park onder skiërs, trekt Tongariro in de zomerperiode meer toeristen dan in de winter. Dit komt vanwege de prachtige mogelijkheden die je er hebt om zowel wat kortere wandelingen als meerdaagse wandeltochten te maken. Er zijn maar liefst acht plekken waar je de nacht tijdens die tochten kunt doorbrengen!

Populaire wandeltochten

Enkele van de populairste en bekendste tochten zijn de Tongariro Noordroute van 43 kilometer en de Ruapehu-bergroute van 66 kilometer. Bij laatstgenoemde heb je ook de meeste accommodaties. Daarnaast heb je de 19 kilometer lange Tongariro Alpine Crossing die velen een van de beste wandelingen ter wereld vinden! Deze wandeling kun je in één dag doen. Reken vanwege de hoogteverschillen wel op 8 uur wandelen.

Wandelaars rusten uit op berg bij Tongariro NP Nieuw-Zeeland.

Tips voor de wandeltochten

  • Als je niet de volledige wandeling doet, of als je de Alpine Crossing doet, organiseer van te voren dan het vervoer om je bij het eindpunt op te pikken en terug te brengen naar je startpunt.
  • Bestudeer de weersverwachtingen aandachtig en ga niet alleen af op hoe het weer voorafgaand aan de wandeling is omdat het weer ook zo kan omslaan in het Tongariro National Park.
  • Houd een rustig tempo aan en plan ook tijd in om soms ergens wat langer uit te rusten om van bijvoorbeeld de prachtige vergezichten te genieten.
  • Zorg voor de juiste (warme) kleding en schoeisel.
  • Smeer je vanwege de dunnere ozonlaag boven Nieuw-Zeeland goed in met een hoge factor zonnebrandcrème en draag een zonnebril.
  • Neem voldoende water en energierepen mee.
  • Check altijd de laatste adviezen op de officiële website van het Tongariro National Park.
Groene bergweiden en besneeuwde bergtop bij Tongariro NP, Nieuw-Zeeland.