Milford Sound en Doubtful Sound

Milford Sound en Doubtful Sound

Home » Nieuw-Zeeland » Milford Sound en Doubtful Sound

In het zuidwesten van het Zuidereiland ligt het Fiordland National Park.  In een van de meest regenrijke gebieden van de wereld is dit wat ons betreft het meest spectaculaire natuurpark van Nieuw-Zeeland. Het gebied is voor wandelaars een waar paradijs. De echte sportievelingen lopen via de Milford Track in vier dagen van Lake Te Anau naar Milford Sound. Dit laatste gebied is voor de meeste toeristen de belangrijkste attractie van het Fiordland National Park.

Milford Sound, Nieuw-Zeeland

De Milford Sound

Om dit prachtige gletsjerfjord te bezoeken, is het verstandig heel vroeg te vertrekken vanuit Te Anau. Het voordeel is dat je dan voor de grote toeristenstroom uit Queenstown arriveert in Milford.

Tijdens de ongeveer 120 kilometer lange rit kom je langs de Mirror Lakes. Het is leuk om hier even een tussenstop te maken. Zo’n 20 kilometer voor het einde doemt de 1,2 kilometer lange Homer tunnel op met direct daarna een prachtig slingerende bergweg naar beneden. Hierna is het nog een klein stukje naar de Milford Sound. Reken in totaal op een reistijd van 3 uur vanuit Te Anau.

Boottocht door Milford Sound

In de haven vertrekken de hele dag door verschillende boten voor een tocht door de grote inham (Sound betekent inham). Ongeveer 1,5 miljoen jaar geleden is deze inham uit de rotsen geslepen. In totaal is de inham ruim 16 kilometer lang.

Tijdens de boottocht zie je ontzettend veel watervallen vanaf de hoge bergen naar beneden storten. Ook vaart de boot langs de Mitre Peak. Met bijna 1700 meter is dit de hoogste berg ter wereld die direct aan zee ligt.

Als je geluk hebt, springen vele dolfijnen achter en naast de boot. Een enkele keer is ook een walvis te zien. Soms legt de kapitein de motor een klein moment bewust stil. Je kunt dan genieten van de rust op het water, alleen soms onderbroken door het geluid van het water dat bij een van de vele watervallen naar beneden stort.

Milford Sound, Nieuw-Zeeland

Tips voor een bezoek aan Milford Sound

  • Het weer is vaak heel regenachtig. Neem daarom een goede waterdichte jas mee
  • Soms is het juist heel zonnig en dan komt zonnebrand goed van pas
  • Er komen heel veel zandmuggen (sandflies) voor. Vooral in de ochtend en in de avond kunnen die flink steken. Een goed insectenwerend middels is essentieel
  • Hoe vroeger je in Milford Sound bent, hoe rustiger het is
  • Eventueel kun je besluiten om in Milford Sound in een van de vele hotels te overnachten. Je kunt dan in alle vroegte de boot nemen

De Doubtful Sound

Ook een prachtig gebied, maar lastiger te bereiken, is de Doubtful Sound. Je kunt er alleen komen als je geboekt hebt via een reisorganisatie. Via Manapouri kom je, via twee boottochten en een busrit over een bergpas, bij Deep Cove. Hier liggen boten te wachten voor een tocht op de Sound of Peace and Serenity. Dit is een van de grootste zoetwater bassins ter wereld. De mogelijkheden om hier een boot te nemen zijn veel beperkter dan in de Milford Sound. Het voordeel is wel dat het hier een stuk rustiger is dan in de Milford Sound.

Het fjord, met een lengte van bijna 40 kilometer, is heel onherbergzaam. Je ziet een wildernis van bergtoppen, regenwouden en fjorden. Er leven veel robben en tuimelaars in het gebied. Neem ook hier regenkleding mee en anti-insectenmiddel.

zeeleeuwen bij de Milford Sound, Nieuw-Zeeland