De stranden bij Arica

De stranden bij Arica

Home » Chili » De stranden bij Arica

In het uiterste noorden van Chili ligt een bekende badplaats: Arica. Vooral bij surfers is deze stad zeer in trek; door de mooie golven die hier op een geweldige manier breken en een lekkere temperatuur kunnen zij hier naar hartenlust hun passie beoefenen. Arica is een van de droogste steden op de wereld en heeft de bijnaam “de stad van de eeuwige lente”. Er valt gemiddeld 1 mm regen per jaar. Je kunt je voorstellen dat in het Chileense zomerseizoen de 20 kilometer lange stranden een grote trekpleister zijn.

De vele stranden bij Arica in Chili zijn populair.

Historie van Arica

De stad kent een rijke geschiedenis. Al heel vroeg woonden hier inheemse stammen. Doordat de stad aan de kust lag, was het een belangrijke post op een handelsroute. Vissers ruilden hier hun vangsten met mensen uit de andere streken tegen aardappelen en wol. In de tijd van de Spaanse overheersing was Arica een belangrijke havenplaats waar de Spanjaarden het gedolven zilver in de mijnen van Potosi (Bolivia) naar Europa vervoerden. In die tijden was de stad overigens onderdeel van Peru. Tijdens de grote salpeteroorlog tussen Chili en Peru, won Chili de heerschappij over de stad. Vanaf 1929 hoort Arica tot het Chileens grondgebied. Nog steeds zie je in de stad veel Peruanen. Doordat Arica een goede verbinding heeft met Peru, dat 19 kilometer verder weg ligt, bezoeken ook veel Peruanen de stad.

Het strand El Gringo bij Arica in Chili is beroemd bij de surfers.

De mooiste stranden

Rondom Arica zijn diverse leuke stranden. In verband met de sterke stroming van de oceaan is het ene strand wat veiliger dan het andere. De best bezochte stranden bevinden zich ten zuiden van de stad.

Playa la Lisera is een heel mooi strand met goede voorzieningen. Daarnaast is de stroming hier niet gevaarlijk, waardoor het een van de beste plekken is om te zwemmen in zee. Het ligt ongeveer twee kilometer ten zuiden van het centrum.

Als je een fiets huurt of een taxi neemt, kun je ook gaan naar Playa Corazones. Dit ligt zo’n negen kilometer zuidwaarts. Hier vind je veel rotsen en heb je een prachtig uitzicht op de oceaan. Je hebt de kans om hier veel zeeleeuwen, vogels en zelfs zwemmende zeeschildpadden te zien.

Aan de noordkant van de stad, ongeveer twee kilometer vanaf het centrum, ligt het grote Playa Chinchirro. Dit is een grote toeristische trekpleister met veel activiteiten, restaurants en andere voorzieningen. Ook hier loop je de kans om zeeleeuwen te zien zwemmen. De stroming is hier wel redelijk sterk.

Zou je willen genieten van de spectaculaire surfcultuur in Arica, dan zijn Playa Las Machas en Playa el Gringo hele goede locaties. Hier zijn de golven op hun best en kunnen de surfers hun hart ophalen. Leuk om te zien en wellicht krijg je zelf wel zin om een surfles te nemen.

 

Surfers op de golven bij Arica in Chili

Andere bezienswaardigheden in en rond Arica

El Morro

Deze 110 meter hoge rots geeft je een heel mooi uitzicht over de stad en de baai. Zeker rondom zonsondergang en de avond. Je kunt met een taxi naar boven, of wandelen via de steile trappen.

De kathedraal van San Marcos

Vanaf El Morro kon je deze kerk al zien liggen. De stalen constructie van de kerk is bedacht door Gustave Eiffel, enige tijd voordat hij de Eiffeltoren ontwierp.

Museo de Sitio Colon 10

Vlakbij El Morro vind je dit kleine museum waar je 32 mummies van zo’n 6.000 jaar oud worden tentoongesteld.

Azapa vallei

Zo’n 12 kilometer vanaf Arica kun je in het mooie museum een van de oudste mummies ter wereld zien. De Azapa vallei is beroemd om de gelijknamige olijven. Deze zijn bruinrood van kleur en hebben een sterke, bittere smaak.

Lauca National Park

Een prachtig natuurgebied op zo’n 150 kilometer ten noordoosten van Arica. Het Lago Chungara is een van ’s werelds hoogste meren en beroemd om zijn diversiteit aan vogels. In Arica vind je heel veel tours naar dit park. Er is één maar: je gaat van zeeniveau naar minimaal 4500 meter. Dat is een garantie voor hoogteziekte. Als je dit park wilt bezoeken, kun je beter een meerdaagse tour doen met een overnachting in Putre. Je hebt dan de tijd om je lichaam te laten wennen aan de grotere hoogte. Lees meer over hoogteziekte in onze blog over dit onderwerp.

Lauca National Park in Chili kent hoge bergtoppen

Accommodatie in Arica

In Arica is veel accommodatie te vinden variërend van bed & breakfast en hostels tot en met hotels en appartementen. Als genoemd op de landenpagina van Chili, waren wij bijzonder tevreden over Guest Home Valto & Ziron.