Verrassend wandeleiland Ibiza

Verrassend wandeleiland Ibiza

Home » Spanje » Verrassend wandeleiland Ibiza

Het Spaanse eiland Ibiza trekt al eeuwenlang reizigers van over de hele wereld aan. Dit magische eiland is onder jongeren met name bekend om het bruisende nachtleven. In juni leerden wij juist een ander eiland kennen. Namelijk een schitterend Mediterraans eiland vol natuur en cultuur, en met een heerlijk relaxte sfeer. We bezochten er prachtige stranden en bijzonder interessante historische bezienswaardigheden. Daarnaast maakten we enkele schitterende wandelingen. In deze blog praten we je graag bij waarom het eiland ook ons hart heeft veroverd.

Bloemenzee in Ibiza-stad

Geschiedenis van het eiland Ibiza

Ibiza heeft een rijke en fascinerende geschiedenis. Van de oude Feniciërs tot de Moorse heerschappij en de invloed van de hippiecultuur: elk tijdperk heeft zijn stempel gedrukt op dit betoverende eiland. De geschiedenis van het eiland gaat terug tot de 7e eeuw v.Chr. met de komst van de Feniciërs. Zij vestigen zich aan de zuidkust, waar nu Ibiza-Stad ligt. Na de Feniciërs komen de Carthagers die van het eiland een welvarende handelspost en spiritueel centrum maken. Ze introduceren ook de zoutwinning.

In de 2e eeuw voor Christus wordt Ibiza veroverd door de Romeinen. Op de zoutwinning na hechten zij echter weinig waarde aan het eiland. Na de val van het Romeinse Rijk valt Ibiza in handen van eerst de Vandalen en later de Byzantijnen, en daarna door de Moren. De Moorse overheersing duurt bijna vijf eeuwen en laat zijn sporen na in de architectuur, landbouw en taal van het eiland.

Torre de los Piratas

Ibiza wordt in 1235 veroverd door het koninkrijk Aragon. Maar samen met buureiland Formentera geniet het eiland een zekere mate van autonomie. In de periode die volgt wordt Ibiza regelmatig belaagd door de Turken en door piraten uit Noord-Afrika. In reactie daarop worden verdedigingswerken gebouwd. Zoals de oude stadsmuren van Ibiza-Stad, die vandaag de dag nog steeds te bewonderen zijn.

In de 18e eeuw komt Ibiza onder Spaanse heerschappij. Het eiland kent vervolgens economische stagnatie en emigratie tot het midden van de 20e eeuw. Op dat moment ontdekken kunstenaars, schrijvers en hippies het eiland. De hippiecultuur bloeit op in de jaren 60 en 70. Ibiza wordt dan een wereldwijd toevluchtsoord voor vrije en creatieve geesten. In de jaren 1990 groeit het eiland onder jongeren uit tot het feesteiland van Europa. De laatste decennia echter zijn het meer de prachtige stranden en het aangename klimaat die toeristen aantrekken.

Hippies

Wat te zien en te doen op Ibiza

Ibiza is zoveel meer dan alleen een feesteiland. Het nachtleven is er inderdaad van een ander kaliber dan in de rest van Europa. Maar ook zonder te feesten kun je je makkelijk een week uitstekend vermaken op Ibiza. Of je nu op zoek bent naar ontspanning, avontuur, cultuur of gewoon een onvergetelijke tijd: Ibiza heeft het allemaal. Zo bestaat bijna de helft van het eiland uit bos en daar weer de helft van is natuurgebied. Het zal je dan ook niet verbazen dat je in de schitterende natuur talloze wandelmogelijkheden hebt. Verder heb je er vele historische bezienswaardigheden en – voor de liefhebber – uitgebreide wellness-opties zoals yoga.

pad

Wandelen op Ibiza

Ibiza biedt een schat aan natuurlijke schoonheid en verbluffende landschappen. Op het eiland vind je vele wandelroutes die je leiden naar adembenemende uitzichten op de kust, het azuurblauwe water, afgelegen baaien en pittoreske dennenbossen. In de week dat wij op het eiland verbleven hebben we op de begindagen na, elke dag gewandeld. Soms maakten we zelfs twee wandelingen op een dag! Op de site van alltrails.com vind je een uitgebreid overzicht van de wandelingen die je op het eiland kunt maken. Om je te helpen kiezen hebben we alvast een selectie voor je gemaakt.

Puig des Savinar

Dit vonden wij een van de allermooiste wandelingen die we op het eiland gemaakt hebben. De rondwandeling is ruim drie kilometer lang en voert vanaf de parkeerplaats langs de bergrand naar een oude wachttoren: de Torre de los Piratas van midden 18e eeuw. Vanaf hier heb je een ongekend mooi uitzicht op de twee iconische rotseilandjes Es Vedrà en Es Vedranell. Op de site van alltrails.com vind je de routebeschrijving en gps-track. Die laatste heb je beslist nodig want het pad is soms lastig te vinden. Kom je er net als wij in het hoogseizoen, dan is er mogelijk geen plek meer op de parkeerplaats. Wij hebben zelf onze auto moeten parkeren een eindje daar vandaan. Op zich niet erg, want de wandeling langs de kust naar het startpunt is bijzonder mooi. En in totaal slechts 1,5 kilometer langer.

Torre de los Piratas

Mirador Las Puertas del Cielo

Een andere wandeling die nauwelijks onderdoet voor de Puig des Savinar is die naar de “poorten van de hemel”. De route biedt net wat meer afwisseling omdat je niet alleen langs de rotskliffen loopt, maar ook door prachtige bossen. Maar vanwege de hoogteverschillen en het klauteren en klimmen vonden we deze wel de meest uitdagende. Het is een populaire wandeling voor niet alleen wandelaars, maar ook voor vogelaars. Daarnaast kwamen we af en toe trailrunners tegen. Volgens de routebeschrijving is de route 3,5 kilometer. Wij hebben echter bijna vier kilometer gewandeld omdat we steeds mooiere uitzichtpunten vonden die niet aan de route liggen. Je kunt je auto kwijt op het parkeerterrein van het leuke kleine restaurantje Les Portes del Cel. Hier kun je na afloop van je wandeling uitstekend terecht om wat te eten of te drinken!

Sa Talaia

Sa Talaia verheft zich boven het groene landschap van Ibiza. Met 475 meter is dit het hoogste punt van het eiland. Je kunt er met een 4×4-auto komen maar veel leuker – vinden wij – is om er naar toe te wandelen. Start van de wandeling is in Sant Josep. Tegenover de kerk vind je het eerste van vele bruine bordjes die je de weg wijzen. De wandeling is eigenlijk best eenvoudig. Alleen in het begin loopt het redelijk steil. Maar die inspanning vergeet je dankzij de panoramische uitzichten onderweg al snel. En op de top word je beloond met een prachtig uitzicht op de Middellandse Zee, naburige eilanden en de fascinerende kustlijn van het eiland. We hebben geen routebeschrijving kunnen vinden, maar dankzij de prima bewegwijzering heb je die feitelijk niet nodig.

Puertas del Cielo

Van Portinatx naar de vuurtoren van Moscarter

Een wandeling die hoog scoort op vele wandelsites is die van Portinatx naar de vuurtoren van Moscarter. En met recht! Vanuit het charmante kustplaatsje volg je een kronkelend pad langs de ruige, schitterende kust. Je ziet de vuurtoren dan al in de verte. Op net iets minder dan de helft van de wandeling kom je uit bij de vuurtoren. Met ruim 50 meter is de vuurtoren uit de jaren 1970 de hoogste van de Balearen. Vanaf hier kun je weer terug naar het startpunt in Portinatx. Maar voor de variatie is onze tip om er een rondwandeling van te maken. Het is een vrij eenvoudige wandeling. Maar blijf wel op gepaste afstand van de rand van de kliffen!

De mooiste stranden van Ibiza

Op Ibiza vind je bijzonder veel strandjes en baaien, de een nog mooier dan de ander. Elk heeft zo zijn eigen unieke charme en allure. Of je nu op zoek bent naar een plek om in alle rust heerlijk te relaxen of juist naar wat meer leven in de brouwerij: op Ibiza komt elke strandliefhebber aan zijn trekken. Sommige van die stranden en baaien zijn gemakkelijk bereikbaar met de auto of het openbaar vervoer. Voor andere stranden ben je wat langer onderweg om er te komen. We noemen enkele stranden die je volgens ons niet mag missen op Ibiza.

Cala Portinatx

Cala Saladeta

Cala Saladeta is een klein paradijselijk strand gelegen aan de westkust van Ibiza. Het kristalheldere turquoise water en het fijne witte zand maken dit strand een waar juweeltje. Wat Cala Saladeta echt uniek maakt, is de ongerepte natuurlijke omgeving. Het strand wordt omringd door weelderige groene heuvels en pijnbomen, waardoor het een rustige sfeer heeft. Het is de perfecte plek om te ontspannen, te zonnebaden en te genieten van de prachtige omgeving.

Cala d’Hort

Een ander adembenemend strand dat je niet mag missen tijdens je bezoek aan Ibiza is Cala d’Hort. Gelegen aan de westkust van het eiland, biedt Cala d’Hort een spectaculair uitzicht op het mysterieuze Es Vedra-eiland. Dit imposante rotsachtige eiland rijst op uit de zee en creëert een betoverend landschap. Het strand zelf is omgeven door kliffen en heeft kristalhelder water dat perfect is om te zwemmen en te snorkelen. Cala d’Hort is ook een geweldige plek om te genieten van een heerlijke maaltijd in een van de nabijgelegen restaurants met uitzicht op de zee.

Cala Xarraca

Cala Xarraca

Een verborgen parel in het noorden van Ibiza is Cala Xarraca. Dit afgelegen strand biedt een rustige en serene omgeving, ver weg van de drukte van de toeristische gebieden. Het kristalheldere water van Cala Xarraca is perfect om te zwemmen en te snorkelen (of duiken!). De omliggende rotsformaties zorgen voor een prachtig landschap. Een van de hoogtepunten van Cala Xarraca is de modderpoel, waar je je kunt besmeren met natuurlijke klei. Het schijnt erg goed voor de huid te zijn!

Historische bezienswaardigheden

Ibiza heeft een rijke geschiedenis die duizenden jaren teruggaat. Er zijn vele historische bezienswaardigheden die getuigen van haar verleden. Van oude ruïnes tot middeleeuwse forten, hier zijn enkele van de historische bezienswaardigheden op Ibiza die je niet mag missen:

kanonnen

Dalt Vila

Dalt Vila is het oudste deel van Ibiza-stad, de hoofdstad van het eiland. Dit oude deel is de kroonjuweel van Ibiza’s historische bezienswaardigheden. Niet voor niets staat Dalt Vila op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Dalt Vila is omringd door indrukwekkende vestingmuren en biedt een kijkje in het middeleeuwse verleden van het eiland. Wij konden ons hier prima dagen lang vermaken. Elke dag na afloop van een wandeling keerden we terug om te genieten van de pittoreske, geplaveide straatjes en de gezellige cafés en restaurantjes. In de stad valt zoveel te zien en te beleven dat we er spoedig een aparte blog aan wijden.

Puig des Molins

Een oude necropolis uit het Fenicische tijdperk, gelegen net buiten Ibiza-stad, is Puig des Molins. Deze archeologische vindplaats herbergt duizenden graven en grafkamers, die een fascinerend inzicht geven in de oude beschavingen van het eiland. De site is een labyrint van smalle doorgangen en ondergrondse galerijen, elk met de overblijfselen van de vroegere bewoners van het eiland.

Sa Caleta

Fenicische nederzetting Sa Caleta

Een ander UNESCO Werelderfgoed is Sa Caleta, gelegen aan de zuidkust van Ibiza. Deze goed bewaard gebleven archeologische site toont de overblijfselen van een oude Fenicische nederzetting. Zo vind je er nog huizen, straten en een verdedigingsmuur.

Es Vedrà

Es Vedrà is weliswaar niet een door mensen gemaakte historische bezienswaardigheid, maar is wel een mystieke en iconische rotsformatie voor de kust van Ibiza. Dit onbewoonde eiland, omgeven door legendes en folklore, zou de thuisbasis zijn van sirenes en magnetische krachten. Het is een bezienswaardigheid die kunstenaars, schrijvers en bezoekers al eeuwenlang fascineert.

Es Vedrà

Sant Carles de Peralta

De kerk van Sant Carles de Peralta is een witgekalkte kerk in het charmante dorpje Sant Carles de Peralta. De kerk dateert uit de 18e eeuw en is een mix van traditionele Ibicenco- en barokstijl. De witgekalkte muren van de kerk, versierd met fraaie details en een klokkentoren, vormen een mooi contrast met de azuurblauwe Middellandse Zee. In het kerkje heerst een serene rust. Je vindt er prachtige religieuze kunstwerken, waaronder sierlijke altaarstukken, beelden en fresco’s.

Santa Eulària

De kerk van Santa Eulària is een prachtig kerkfort met uitkijktoren op de ‘Puig de Missa’ heuvel. We kwamen hier per toeval langsrijden en besloten even te stoppen om het bijzondere gebouw te verkennen. De hoofdbeuk werd gebouwd in de 16e eeuw en werd een eeuw later uitgebreid met de twee zijkapellen. In een van de kapellen heb je mooie fresco’s die pas onlangs zijn onthuld. Er loopt een wandelpad om de kerk en de aanpalende, bijzondere begraafplaats. Echt het omrijden waard! Je vindt de kerk met begraafplaats in het dorpje Santa Eulària des Riu.

Santa Eularia

Antwoorden op veelgestelde vragen over een bezoek aan Ibiza

Waar ligt Ibiza?

Ibiza behoort tot de Spaanse eilandengroep de Balearen. Deze eilanden liggen in de Middellandse Zee ten oosten van de stad Valencia.

Wat is de beste reistijd voor een bezoek aan Ibiza?

De beste reistijd voor een bezoek aan Ibiza zijn van mei tot en met september. In oktober nemen de regenkansen toe maar voor wandelaars is dit alsnog een fijne maand. Wil je echt heerlijke temperaturen en niet al te grote drukte? Vermijd dan de maanden juli en augustus.

Heb ik een auto nodig om het eiland Ibiza te verkennen?

Als je voornamelijk in de stad verblijft en slechts een enkele keer een uitstapje wil maken, is een huurauto niet noodzakelijk. In en rond de stad kun je ook een taxi of Uber nemen. Daarbuiten kun je gebruikmaken van de bus. Wil je net als wij veel wandelingen maken, of trekken de prachtige stranden je aan? Dan is een huurauto beslist geen overbodige luxe.

Waar staat Ibiza bekend om?

Het eiland Ibiza stond decennialang bekend om het bruisende nachtleven, wereldberoemde clubs en de elektronische muziekscene. Maar ook om de bohemienachtige sfeer, die artiesten, beroemdheden en feestgangers van over de hele wereld aantrekt. Tegenwoordig geniet het eiland vooral ook bekendheid vanwege de prachtige stranden, het kristalheldere water en de fantastische wandelmogelijkheden.

Is een bezoek aan buureiland Formentera de moeite waard?

Formentera is een prachtig eiland bekend om zijn ongerepte stranden, kristalheldere water en bijzonder relaxte sfeer. Wij vonden het een heerlijke “ontsnapping” aan de drukke Ibiza-stad. Alleen al de korte bootreis ernaar toe is leuk om mee te maken. Of het een bezoek waard is, hangt af van je behoefte aan rust. Overigens, spoedig publiceren we een blog over ons bezoek aan Formentera.

Hoeveel dagen moet ik plannen voor mijn bezoek aan Ibiza?

Als je alleen voor de hoofdstad en het uitgaansleven komt, reken dan op een dag of vier. Wil je er veel wandelen, plan dan zeker een week in.

Waar kan ik het beste overnachten op het eiland Ibiza?

De beste plek om te verblijven op het eiland hangt af van je voorkeuren. Enkele populaire gebieden zijn Ibiza-stad voor het bruisende nachtleven, Playa d'en Bossa voor de strandclubs en Santa Eulalia voor de ontspannen sfeer. Wij zelf verbleven in een appartement op steenworp afstand van de boulevard van Ibiza-stad. Alhoewel we ook van de rust houden, vonden we deze locatie ideaal. Op loopafstand bevinden zich namelijk talloze uiterst gezellige terrassen en restaurants. De rust zochten we overdag wel op tijdens een wandeling of bij een trendy beachbar.

eettentje in Ibiza-Stad