Sucre, de witte stad van Bolivia

Sucre, de witte stad van Bolivia

Home » Bolivia » Sucre, de witte stad van Bolivia

Sucre heeft een belangrijke rol in de geschiedenis van Bolivia gespeeld. Hier werd de onafhankelijkheid uitgeroepen op 6 augustus 1825. In het prachtige museum “Casa de la Libertad” kun je alles te weten komen over de onafhankelijkheidsstrijd en periode daarna. Daarbij loont het de moeite om een uitstekende en goed Engelssprekende gids te nemen; daarmee steek je veel meer op dan wanneer je in alleen door het gebouw loopt.

Kerk met twee witte torens in Sucre, Bolivia

Sucre: genieten van het witte centrum

Het centrum van Sucre is heel karakteristiek met allemaal witte, prachtige koloniale gebouwen. Strikte regels zorgen er ook voor dat dit zo moet blijven in de toekomst. Sinds 1991 is Sucre Unesco Wereld Erfgoed. Het is absoluut de moeite waard om de stad van boven te bekijken. In het centrum zijn er een paar kerken waar je de torens in mag. Hier heb je een heel mooi overzicht over de witte gebouwen met hun rode daken. Wat verder gelegen, maar zeker ook prachtig, is het uitzichtpunt aan het einde van de straat Calle Polanco. Vanuit de heuvel heb je een heel mooi overzicht over de stad. Er is daar een klein restaurantje met heerlijke ligstoelen. Hier is het aan het einde van de dag, met een cocktail in je hand, lekker relaxed wachten op de zonsondergang. Je kunt ook het nabijgelegen Museo de la Recoleta bezoeken. Het herbergt veel prachtig houtsnijwerk en veel kunst.

mooie kerken van Sucre

Daarnaast verder vind je in Sucre prachtige kerken die allemaal een bezoek waard zijn. De kathedraal op het centrale plein is te bezoeken in combinatie met het naastgelegen museum. Ook de Iglesia de San Francisco en Iglesia de Santa Monica zijn indrukwekkend. En de Templo Nuestra Senora de la Merced is vooral interessant door het uitzicht vanaf het dak.

Voor de museumliefhebber is Museo de Arte Indigena een hoogtepunt. Hier is heel veel geweven textiel te zien dat is gemaakt door de diverse culturen die in de regio van Sucre leven. De informatie in het museum is goed en de geweven doeken die er hangen zijn van grote kwaliteit en kunstzinnigheid. Daarbij beelden deze doeken belangrijke gebeurtenissen uit van de cultuur uit de omliggende streek. In het winkeltje is veel van de handenarbeid te koop en de kwaliteit hiervan is uitstekend. Je moet er daarbij wel rekening mee houden dat de prijs iets hoger is dan in de winkeltjes in Sucre zelf. Maar hier hoef je je geen zorgen te maken over de kwaliteit, die is gewoon goed.

Binnenplaats van een klooster in Sucre, Bolivia

Heerlijk relaxen

En daarnaast is Sucre gewoon een heerlijke stad om een aantal dagen te blijven en te slenteren door het prachtige centrum. Er zijn leuke restaurants en cafés om te eten en te drinken en ook voor de avonden zijn er leuke tentjes om nog even te genieten. Zeker vanaf de terrassen langs het centrale plein is het goed toeven. Een gezellig eetcafé met een Hollandse twist is bijvoorbeeld “Florin”. Een populair café is Condor Trekkers. Zij organiseren ook tours in de omgeving. Tot slot kun je heerlijke chocolade kopen in de vele bonbonwinkels die er in Sucre zijn.

In Sucre is het mogelijk om een georganiseerde stadswandeling te maken onder begeleiding van een lokale gids. Op die manier leer je de stad en de bijzondere plekjes goed kennen. Bovendien steek je veel op over de historie en de gebruiken in de stad. Wij hebben dit gedaan via Condor Trekkers.