Condors bij Samaipata

Condors bij Samaipata

Home » Bolivia » Condors bij Samaipata

Samaipata is een klein rustig plaatsje  op bijna 1.700 meter aan de rand van het National Park Amboró, zo’n 120 kilometer verwijderd van Santa Cruz. De Inca’s hebben de naam Samaipata bedacht, wat in quechua uitrusten in de hoogte” betekent. Ons beviel vooral de rustige, laid back sfeer van het dorp. We hebben er met plezier een aantal dagen doorgebracht. Er zijn veel buitenlanders neergestreken in Samaipata die nu hostels, restaurants, reisbureaus en café’s hebben opgebouwd. De sfeer is dus internationaal. De diverse reisbureaus kunnen je adviseren over de leuke dingen die je in de omgeving kunt doen, zoals condors spotten.

Een condor in Nationaal Park Amboro bij Samaipata

Condors bij Samaipata

We hadden de condors al gezien in Peru in de Colca Canyon, maar we hoorden van veel reizigers dat een veel rustiger plek om ze te zien vliegen bij Samaipata is. En dat klopt! Behalve de deelnemers uit onze groep voor deze wandeling, in totaal 8 personen, hebben we die dag niemand gezien. Gelukkig wel de condors, want daarvoor gingen we zo vroeg op pad!

Je vertrekt vanuit Samaipata met auto naar het beginpunt van de wandeltocht. De rit van iets minder dan 2 uur over onverharde wegen laat je al kennismaken met een fraai landschap. En dan ben je gereed om te starten met de hike. Het eerste deel is best zwaar. Het pad door een fraai bosgebied gaat redelijk steil omhoog. De klim duurt zeker 2,5 uur en je stopt regelmatig om even bij te tanken. Dan kom je op een open gedeelte uit op de berg en is het verder redelijk vlak. Daarna bereik je ook snel de plek waar je de condors kunt zien. Je kunt hier genieten van prachtige vergezichten over de natuur van het Nationaal Park Amboró. Hier is het ook de tijd om te lunchen.

Deze plek is voor condors een bekende uitrustplek op de kliffen. Ook kunnen ze hier drinken uit een poel die voor andere dieren onbereikbaar is. De kans dat je ze hier ziet is best groot, maar een garantie heb je natuurlijk niet. Gelukkig hadden wij wel het getroffen en zagen we een aantal condors op redelijk korte afstand boven ons cirkelen.

Na een uurtje of twee daal je weer af, volgens een andere route. Wij hadden deze tour geboekt in combinatie met een bezoek aan de La Pajcha waterval. Dit is de hoogste en mooiste waterval van de regio. Het was lekker om in de sterke stroming af te koelen in het frisse water na alle inspanningen daarvoor. De waterval ligt in een mooie omgeving, waar je ook diverse papegaaiensoorten kunt zien. Hierna rijd je weer terug naar Samaipata, waar je aan het einde van de dag aankomt.

Accommodatie in Samaipata

In de omgeving van Samaipata is redelijk wat accommodatie te vinden, met name hotels. maar ook vakantiehuizen, hostels en bed & breakfasts. Als genoemd op de landenpagina van Bolivia, waren wij zeer tevreden over Hostel Serena. Een prachtige ligging met een heerlijk uitzicht over de omgeving, een vriendelijke Nederlandse eigenaar die je overal mee helpt, een geweldig ontbijtbuffet en uitstekende kamers of wat simpeler uitgevoerde cabanas. Echt een aanrader!