Stedentrip naar Warschau

Stedentrip naar Warschau

Home » Polen » Stedentrip naar Warschau

De Poolse hoofdstad Warschau is met bijna twee miljoen inwoners de grootste stad van het land. Net als Krakau dat tot 1596 de hoofdstad was, ligt Warschau aan de Wisla, de langste rivier van Polen. De stad werd tijdens de Tweede Wereldoorlog grotendeels verwoest maar is direct daarna weer herbouwd. Het centrum, dat ook de beroemde historische binnenstad omvat, is het deel waar de meeste toeristen naar toe gaan. De oude binnenstad van Warschau staat op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Typisch Pools plein in Warschau

Highlights van Warschau

De meeste belangrijke bezienswaardigheden bevinden zich in het centrum dat zeven districten omvat. Elk district heeft het een en ander te bieden maar de meeste interessante districten vonden wij Śródmieście, Wola en Mokotów. Maar ook Wilanów in het zuiden van de stad is vanwege het paleis de moeite van een bezoek waard.

Vanuit het slotplein in de oude stad loopt de Koninklijke Route naar het zuidelijker gelegen koninklijk zomerpaleis in Wilanów. Het was de uitvalsroute door de Poolse hoofdstad. Aan de route vind je veel interessante bezienswaardigheden waaronder paleizen, kerken en pleinen.

De oude binnenstad en de omliggende wijken zijn overigens compact genoeg om de bezienswaardigheden wandelend te bereiken. We noemen er enkele.

Het Platform in hartje Warschau

Het koninklijk paleis

Het koninklijke kasteel van Warschau bevindt zich in de oude binnenstad aan het prachtige slotplein. Van de 16e tot de 18e eeuw was het een van de verblijven van de Poolse koninklijke familie. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd het paleis door het Duitse leger volledig verwoest. Begin jaren tachtig werd het weer volledig opgebouwd waarna het paleis werd opengesteld voor het publiek. Je kunt er onder meer twee schilderijen van Rembrandt bewonderen, namelijk Geleerde aan een lessenaar en Jonge vrouw in een schilderijlijst.

Koninklijk Łazienki Park

Dit park dat in de 17e eeuw werd aangelegd, mag niet ontbreken tijdens een bezoek aan Warschau. Met een omvang van 76 hectare is dit het grootste, en volgens ons ook het meest fraaie park van Warschau. Het ligt aan de Koninklijke Route en is de plek voor muziek, kunst en cultuur. Je vindt er een aantal paleizen, een neoklassiek amfitheater en oranjerieën. Het meest bekend paleis is het Łazienkipaleis, dat ook wel het Paleis op het Water Paleis op het Eiland wordt genoemd. Dit paleis werd in 1772 als badhuis voor een machtige aristocraat gebouwd. Het park is ook de thuisbasis van pauwen en een groot aantal eekhoorns. Meer informatie.

Lazienkipaleis in Warschau

Warschau Craft Beer Tour

Deze tour is een absolute must als je net als ik een groot liefhebber bent van ambachtelijk gebrouwen bier. De drie uur durende wandeling voert langs drie fantastische biercafés waar je negen verschillende soorten ambachtelijk gebrouwen biersoorten kunt proeven. Heb je de smaak vervolgens goed te pakken, struin dan door de sjieke straat Nowy Świat voor de vele, gezellige barretjes die tot laat geopend zijn.

POLIN Museum

Dit zeer interactieve museum vertelt de geschiedenis van de Poolse joden. Het museum is gevestigd in een modern gebouw in het voormalige Joodse getto. In het museum zelf krijg je ook het perfect gerestaureerde interieur van de houten synagoge van Gwoździec te zien. Meer informatie.

Zomerpaleis van Wilanów

Paleis van Wilanów

Het paleis van Wilanów is een van de belangrijkste monumenten van Polen dat de tand des tijds, waaronder zelfs de Tweede Wereldoorlog, redelijk heeft doorstaan. Er zijn meer dan zestig vertrekken in het paleis. Je hebt er een interessant museum dat het koninklijk en artistiek erfgoed van het land etaleert.

Het bijbehorend, prachtig park rond het paleis is 43 hectare groot. Je vindt er diverse kleine gebouwen en standbeelden, en verschillende vormen van tuinarchitectuur van de 17de tot de 19de eeuw. Daarnaast heb je er een fraaie, neorenaissance rozentuin en een bloementuin van een hectare groot!

In het paleis en bijbehorend, prachtig park worden vaak culturele evenementen en concerten gehouden.

Warsaw Uprising Museum

Het Museum van de Opstand van Warschau is een interactief museum gewijd aan de opstand in 1944 van de Polen in Warschau. De opstand had maar drie dagen moeten duren, maar duurde uiteindelijk meer dan twee maanden. In het museum wordt van multimedia gebruik gemaakt om de sfeer van de opstand zoveel mogelijk op te roepen.

Warsaw Uprising Museum

Praktische zaken voor een stedentrip naar Warschau

Beste reistijd

Warschau kent een landklimaat. De winters kunnen mild maar ook bijzonder koud zijn, de zomers mild tot heet. De beste tijd om Warschau te bezoeken is van het begin van de lente tot begin van de herfst. Statistisch gezien valt in juli de meeste regen.

Verblijf in Warschau

Er is veel accommodatie in Warschau te vinden. Daarbij geldt: hoe eerder je boekt hoe goedkoper je uit bent. De beste accommodatie vind je in de districten Śródmieście, Wola en Mokotów waar je ook de meeste bezienswaardigheden hebt. Wij verbleven er in het fantastische Luxury Apartment Mondrian Castle Square met direct uitzicht op het slotplein. Heel erg fijn en eigentijds, perfect gelegen appartement maar met tarieven van rond de 150 euro per nacht stevig aan de prijs. Overige accommodatie.

Vervoer binnen de stad

Wij zelf vinden de auto zelden een prettig vervoermiddel om in een grote, doorgaans drukke stad de bezienswaardigheden op te zoeken. Maar in tegenstelling tot bijvoorbeeld Krakau, kun je in Warschau wel je eigen auto kwijt mocht je bijvoorbeeld op doorreis zijn. Voor het hele centrum geldt overigens betaald parkeren.

Het openbaar vervoer in Warschau is over het algemeen goed ontwikkeld. Er zijn vele bus- en tramlijnen. Bezoek je ook de buitenwijken, houd dan rekening met lange reistijden. Sinds eind vorige eeuw beschikt de hoofdstad ook over een modern metronetwerk. De stations liggen niet direct bij de bezienswaardigheden in de oude stad. Maar als je naar de wijken in het noorden of zuiden wil, is de metro een perfect alternatief voor de bus en tram.

In het centrum hebben wij alles te voet gedaan. Uiteraard kun je dan voor de grotere afstanden ook de taxi nemen. Neem dan wel een officiële taxi. In Warschau kun je overigens ook perfect gebruik maken van een Uber.

Een nog beter idee is om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij Baja Bikes. Een uitstekende Nederlandse gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad.