Op bezoek bij de orang oetans van Sepilok

Op bezoek bij de orang oetans van Sepilok

Home » Maleisie » Op bezoek bij de orang oetans van Sepilok

Een van de hoogtepunten van ons bezoek aan Maleisisch Borneo was het 4300 hectare grote Sepilok Orang Oetan Rehabilitation Centre. Dit natuurreservaat op 23 kilometer afstand van Sandakan is in de jaren 60 aangelegd om ontheemde orang oetans te rehabiliteren. Hierna kunnen ze weer teruggeplaatst worden in het wild. Veel van de orang oetans die in het centrum verblijven, zijn hier omdat hun eigen leefomgeving terrein verloor aan de tinwinning en illegale houtkap. De ‘man van het bos’ is een beschermde maar helaas ook bedreigde diersoort. In het reservaat leert hij opnieuw te overleven in het oerwoud van Maleisië.

Een plankenpad brengt je bij het observatie- en voederplatform. Daar kun je de mensapen met name rond voedertijd om 10.00u en 15.00u van dichtbij bewonderen. Ze krijgen dan melk en bananen, waar ook langstaart makaken op afkomen. Wij zijn ook op andere tijden het park in gegaan omdat het dan wat rustiger is. Je loopt dan wel kans dat je helemaal geen orang oetans te zien krijgt. Natuurlijk maakt het nog meer indruk als je een orang oetan in het ‘echte’ wild tegenkomt, maar voor ons was het bezoek aan het rehabilitatiecentrum al heel bijzonder. Misschien ook wel omdat je je dan pas goed beseft hoe belangrijk het werk van de vrijwilligers daar is, en hoe kwalijk het is dat het centrum überhaupt nodig is.

Praktische informatie voor een bezoek aan Sepilok

Het park is geopend van 8.00 tot 17.00 uur. Als je via een reisagent een tour geboekt hebt word je keurig voor de deur afgezet. In het andere geval kun je vanuit Sandakan, waar de meest goed geprijsde accommodatie te vinden is, de bus of de taxi nemen. De bus, duidelijk de goedkoopste optie, stopt op ongeveer anderhalve kilometer van het park dus moet je nog wel een stukje lopen. Een heerlijk alternatief is om te verblijven in een van de eco-resorts in de directe omgeving. Wij verbleven er in het voor ons meer dan prima middenklasse-resort Sepilok Nature Resort. Een luxere optie is het Paganakan Dii Tropical Retreat.