Stedentrip naar Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Zee

Stedentrip naar Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Zee

Home » Kroatië » Stedentrip naar Dubrovnik, de Parel van de Adriatische Zee

De zuidelijk gelegen stad Dubrovnik is volkomen terecht de meest bezochte stad van Kroatië. De “Parel van de Adriatische Zee” is een van de laatst overgebleven, volledig ommuurde steden ter wereld. Een wandeling door de stad is daarmee tevens een wandeling door de tijd. Dubrovnik hoort op ieders bucketlist te staan. Niet alleen dankzij de vele historische hoogtepunten. Maar ook vanwege de unieke ligging aan zee en het heerlijke klimaat. En mocht je net als miljoenen anderen genoten hebben van ‘the Game of Thrones’? Dan is Dubrovnik al helemaal een bestemming die je bezocht moet hebben!

In de Romeinse tijd had je op de plek van het huidige Dubrovnik al een nederzetting. De stad groeide echter pas in de 13e eeuw uit tot een zeehandelsstad van formaat. Dubrovnik heeft zich eeuwenlang goed kunnen verdedigen tegen indringers uit het westen en oosten. In de Middeleeuwen was het zelfs de enige stad aan de Adriatische Zee die kon wedijveren met Venetië. In 1979 werd Dubrovnik UNESCO-werelderfgoed. Helaas raakte de stad in 1991 zwaar beschadigd tijdens de Joegoslavische oorlogen. Maar in de jaren daarna werd de Middeleeuwse stad gelukkig volledig gerestaureerd en hersteld. Sindsdien is Dubrovnik een van de mooiste Europese bestemmingen voor een stedentrip.

Haven in Dubrovnik

De hoogtepunten van Dubrovnik

Je kunt je makkelijk twee dagen uitstekend in Dubrovnik vermaken. Heb je meer tijd in dit deel van Kroatië te besteden? Plan dan wat dagen in voor enkele van de vele hoogtepunten in de omgeving. Hieronder vind je in elk geval alle hoogtepunten die je niet mag overslaan tijdens een tweedaags bezoek.

Wandeling over de stadsmuur

Dubrovnik wordt omgeven door een twee kilometer lange, aaneengesloten stadsmuur. Door de negen eeuwen heen bood de stadsmuur bescherming tegen ongenode bezoekers. Vandaag de dag is het een van de belangrijkste trekpleisters van de middeleeuwse stad. De stadsmuur ziet er niet alleen indrukwekkend uit. Je kunt er ook een volledige wandeling over maken. De gemiddeld 24 meter hoge muur volgt de nogal heuvelachtige ondergrond. Het is soms dan ook best wat klimmen. Maar de steeds wisselende, ongelooflijke mooie uitzichten op de stad en de zee, maken alles goed.

Stadsmuur Dubrovnik

Op drie plekken kun je de stadsmuur op. Allereerst bij de 15e eeuwse Pile Gate, de hoofdingang van de oude stad. De tweede opgang is bij de 14e eeuwse Ploče Gate, de oostelijke hoofdingang. De derde mogelijkheid is bij het Maritiem Museum. Van insiders kregen wij de tip om de muur op te gaan bij de Ploče Gate. Daar is het met name in het hoogseizoen het minst druk. Wij waren er eind september en konden zonder wachtrijen snel bij de Pile Gate naar boven.

Onze allerbelangrijkste tip is om vooraf de ‘driedagenpas’ te kopen. Met deze pas heb je drie dagen eenmalig gratis toegang tot vele musea en de stadsmuur. Ook kun je er zes keer met het OV mee reizen. Uiteindelijk bleek trouwens dat de pas ook gratis toegang verschafte tot vele andere bezienswaardigheden. Zelfs tot het verder weg gelegen fort van Sokol grad. Maar los daarvan heb je het gemak dat je niet lang in de rij hoeft te staan.

Stadsmuur Dubrovnik

De oude binnenstad

De oude binnenstad van Dubrovnik is één groot openluchtmuseum. Voor cultuurliefhebbers zijn er zoveel hoogtepunten dat je je er makkelijk een dagdeel goed kunt vermaken. Bij veel van die bezienswaardigheden moet je entree betalen. Maar met de Dubrovnik-pas heb je gratis toegang tot de meeste daarvan.

Er zijn diverse manieren om de prachtige binnenstad van Dubrovnik te verkennen. Misschien wel de beste manier is door een toertje te boeken. Voor relatief weinig geld wandel je onder begeleiding van een gids langs de belangrijkste hoogtepunten. Je komt dan veel meer over de geschiedenis te weten en je krijgt de smeuïge details. Een van de opties is de anderhalf uur durende Discovery Tour. Een andere optie is de twee uur durende stadswandeling die onder meer over de stadsmuur gaat. Let op: de entree moet je wel zelf betalen, je betaalt dus feitelijk alleen voor de gids. Speciaal voor de Game of Thrones-fans is er zelfs een Game of Thrones-tour. De gids laat je bij deze tour kennismaken met een andere kant van de stad. En natuurlijk brengt hij/zij je veel bij over de opnamelocaties.

Trek je er liever zelf op uit, dan kan dat uiteraard ook. Bereid je in dat geval goed voor door je bijvoorbeeld in te lezen. Ook kan een bezoek aan de plaatselijke VVV je enorm helpen. Mocht je zelf op pad gaan, bezoek dan sowieso de prachtige kathedraal. Maar ook het franciscanenklooster en het Sponzapaleis. En laat je verder verbazen door de fraaie huizen van de Patriciërs en de indrukwekkende stadspoorten.

Uitzicht op de oude stad Dubrovnik

Fort Lovrijenac

Fort Lovrijenac is een van de bezienswaardigheden die als decor stond voor de Game of Thrones. Wij zelf hebben de populaire televisieserie nauwelijks bekeken. Voor ons was het fort daarom gewoon een prachtig fort. Voor de meeste mensen om ons heen leek de plek meer op een soort bedevaartsoord. Met de kaart met opnamelocaties nog onder de arm, maakten zij de een na de andere selfie.

Het fort is begin 11e eeuw gebouwd op een 37 meter hoge steile rots. Vanaf deze bijzonder indrukwekkende locatie had het garnizoen zicht op zee en de stad. Het vrijstaande fort was van groot belang voor de verdediging van het westelijke deel van Dubrovnik. Niet alleen tegen aanvallen vanaf het land maar vooral vanaf zee. De legende gaat dat Venetië van plan was haar troepen op deze rots te verschansen. De Venetianen zouden er een fort willen bouwen om de stad te veroveren. Dubrovnik vernam echter van dit plan. De burgers werden vervolgens gemobiliseerd om de Venetianen de loef af te steken.

Om het fort te bezoeken is er een pad net buiten de ommuurde stad naar de rots. Bij de rots gaat het pad over in een trap. Het is dan even klimmen maar de beloning is een ongekend mooi uitzicht op Dubrovnik. Eenmaal binnen en op de in hoogte verschillende terrassen valt de dikte van de muren op. Aan de zeekant zijn de muren bijna 12 meter dik. Je moest echt van goede huize komen om het fort te veroveren. Voor mocht dit alsnog gebeuren, was er gezorgd voor een plan B: de muur aan stadszijde is slechts 60 centimeter dik. Deze dunne muur kon indien nodig eenvoudig door het nabijgelegen Bokar-fort verwoest worden. Zover is het gelukkig nooit gekomen.

Fort Lovrijenac

De heuveltop van de Srđ

De 415 meter hoge Srđ verheft zich net ten noorden van de oude stad. Vanaf de top word je getrakteerd op onvoorstelbaar mooie uitzichten. Aan de ene kant heb je de Parel van (en aan) de Adriatische Zee liggen. Het zeewater ziet er met name van boven prachtig turquoise en donkerblauw uit. Bijna alsof je in de tropen bent. Kijk je richting het binnenland dan zie je Montenegro en Bosnië liggen.

Maar het is niet alleen om de uitzichten dat de berg een populaire bezienswaardigheid is. De Srđ speelde een belangrijke rol tijdens de Kroatische Onafhankelijkheidsoorlog. Om die reden bevindt zich bovenop de heuvel een Kroatisch oorlogsmuseum. Verder heb je er een groot fort dat begin 19e eeuw door de Fransen is gebouwd. Nog populairder is het trendy panoramarestaurant. Op de rand van de afgrond vind je hier kleine terrassen met enkele tafels en barkrukken. Dit is dé plek waar je na afloop van de beklimming van de Srđ wilt zijn. Wordt het vanwege de harde wind wat te fris voor je? Dan komt de uitstekende bediening je voorzien van dekens en terrasverwarming.

Beklimming van de Srđ

De Srđ vinden wij een van de hoogtepunten van Dubrovnik die je echt niet mag overslaan! Maar hoe kom je daar? Er zijn verschillende manieren om de heuvel te beklimmen. De meest eenvoudige is de kabelbaan. Het station ligt pal buiten de ommuurde stad. In enkele minuten brengt de comfortabele gondel je naar de top. Een andere manier om er te komen is met de eigen (huur)auto of bus 17. Alleen al de route er naar toe via de vele haarspeldbochten is een belevenis. Een derde mogelijkheid is om een toertje te boeken. Je wordt dan keurig opgehaald bij je hotel, en ook weer teruggebracht.

De vierde optie vinden wij als fervent wandelaars het mooist: je kunt de Srđ ook te voet beklimmen! De wandeling begint net ten noordwesten van de oude stad, aan de overkant van de Jadranska Cesta. Vervolgens voeren verschillende routes naar de top. Het onverharde pad begint in het heerlijk ruikende bos. Extra fijn als het flink zonnig en warm is. Zodra je het bos verlaat gaat het zandpad over in een grindpad. Zigzaggend vervolg je dan de route naar de top. Afhankelijk van je wandelconditie doe je er tussen een uur en anderhalf uur over. Neem voldoende water meer, smeer je goed in en draag gedegen schoeisel.

Uitzicht op Dubrovnik

Praktische zaken voor je stedentrip naar Dubrovnik

Met onze tips bereid je je optimaal voor op een onvergetelijke stedentrip naar Dubrovnik.

Beste reistijd voor Dubrovnik

De beste tijd voor een stedentrip naar Dubrovnik is september en oktober. Het is er dan niet meer zo heet. Belangrijker nog: het is een stuk rustiger. Toch is het zeewater in die periode nog aangenaam warm. En ook op de vele terrasjes is het heerlijk toeven.

Accommodatie

Voor een relatief kleine stad is er bijzonder veel accommodatie in Dubrovnik te vinden. Veruit de meeste hotels en appartementen bevinden zich buiten de oude stad. Wij zelf verbleven ook in een buitenwijk, namelijk bij het bijzonder prettige Apartment Seven. In tegenstelling tot de omgeving van het oude centrum konden we hier onze auto gratis kwijt. Verder was het een rustige buurt op prima wandelafstand van de oude stad.

Vervoer

De oude stad is volledig autovrij en compact genoeg om te voet te verkennen. Houd er wel rekening mee dat het er nogal heuvelachtig is. Op de hoofdstraat en enkele aanpalende pleinen na, ben je voortdurend aan het klimmen of dalen. Navigatie verloopt ook anders dan wat je mogelijk gewend bent. Het hele centrum bestaat uit een wirwar van straatjes. Houd om niet te verdwalen, Google Maps op je telefoon paraat. Of gebruik een papieren kaartje, te verkrijgen bij je verblijf of de plaatselijke VVV.

Het oude centrum is goed bereikbaar vanuit de buitenwijken. Wij zelf liepen altijd naar de ommuurde stad, maar er gaan ook vele bussen die kant op. Waar je ook maar verblijft. Een andere optie is met de fiets. Je hebt meerdere locaties in Dubrovnik waar je een fiets kunt huren. Zoals bij Biking Croatia. Maar voor het oude centrum hoef je dit zeker niet te doen.

Fietstour met gids

Als je een paar dagen in de stad verblijft, is het een goed idee om te beginnen met een fietstour met gids. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Een uitstekende Engelstalige gids die echt alles van de stad weet, leidt je via een veilige route door de stad langs de belangrijkste bezienswaardigheden.

Haven bij Dubrovnik

Eten en drinken

Er is een breed scala aan restaurants in de oude stad. De meeste bieden een vergelijkbare kaart van vis- en enkele vleesgerechten. Niet altijd even fantasierijk en nergens goedkoop, maar meestal wel van goede kwaliteit. Helaas heb je er (vanzelfsprekend) ook restaurants waar je wordt afgezet. Dit overkwam ons een keer: we kregen een bord zout met wat eten erbij. Goed kijken naar de menukaart en de algehele entourage luidt het advies. Een andere tip die we kunnen geven is om de restaurants aan de Stradun (hoofdstraat) te vermijden. Zoek juist meer de afgelegen restaurantjes op. Er zijn er genoeg te vinden in de smalle straten wat hogerop de heuvel.

Aan barretjes en gezellige terrassen is in Dubrovnik geen gebrek. Ook hier geldt: vermijd zoveel mogelijk de cafés aan de Stradun. Al is het hier wel leuk mensen kijken. Als je vanaf Stradun echter richting de Ploča-poort loopt, kom je op een piepklein pleintje met buitenzitjes. Vaak wordt er live muziek gespeeld. Leuk plekje om te relaxen. Een nog betere tip is echter Cafe Buža. Je vindt dit terras aan de Ul. od Margarita. Volg het bordje ‘koude drankjes’ en ga via een opening in de muur naar ‘buiten’. Het terras bevindt zich op de rand van een klif. Dit is waar je moet zijn voor een prachtige zonsondergang. Het is er overigens niet goedkoop en je moet cash betalen.