Kastelenfietsroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn

Kastelenfietsroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn

Home » Nederland » Kastelenfietsroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn

Een van de voordelen van de zomer is dat het zo lang licht en warm blijft. Dit maakt het voor ons mogelijk om ook doordeweeks na afloop van het werk nog heerlijk te fietsen. De fantastische kastelenfietsroute die we onlangs reden, voert door de prachtige bossen van Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug. Maar ook deels door het Kromme Rijngebied waar je fraaie buitenplaatsen en landgoederen passeert. Stap op en fiets met ons mee tijdens deze culturele ontdekkingstocht!

Kastelenfietsroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn

Onze kastelenfietsroute door Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug

Het is nog vroeg op deze zwoele zomeravond als we onze ijzeren ros bestijgen. We beginnen onze fietstocht bij fietsknooppunt 11 vlakbij Slot Zeist. Het slot zelf slaan we nu nog even over: we bewaren het als toetje tot het laatst. Via de Driebergseweg fietsen we richting station Driebergen-Zeist, het officiële startpunt van de fietstocht. Het is doorgaans een drukke verbindingsweg waar we langs fietsen. Toch is het zeker geen straf om hier de tocht te beginnen: langs de weg staan midden in prachtige parktuinen de fraaiste landhuizen. Zoals landhuis Hoog Beek en Royen waar we een paar jaar geleden nog een mooie wandeling maakten.

De buitenplaatsen langs de Driebergseweg maken onderdeel uit van de Stichtse Lustwarande: een ruim 100-tal buitenplaatsen en landgoederen tussen De Bilt en Rhenen. Rijke kooplieden en bankiers uit onder meer Utrecht bouwden deze buitenplaatsen als een soort vakantiewoning. Pal vóór fietsknooppunt 80 waar we even van de route afwijken, staat ook zo’n buitenplaats: Molenbosch. Vanaf het fietspad zien we het sjieke pand half verscholen in het bos staan.

Snel daarna slaan we linksaf, want volgens ons fietskaartje heb je hier een bezienswaardigheid. We bereiken nu kasteel Kerckebosch, een fraai kasteel uit begin 20e eeuw. Uit eigen ervaring kunnen we vertellen dat je hier heerlijk kunt dineren! Vanaf het kasteel volgen we een klein stuk de Arnhemse Bovenweg waarna we via de Breullaan bij station Driebergen-Zeist uitkomen.

Slot Zeist

Van Driebergen naar Doorn

Een rustig bospad voert ons verder door Park Beerschoten Willinkshof naar Driebergen. Hier volgen we (opnieuw) de Arnhemse Bovenweg langs bossen en de schitterende Heidetuin Driebergen. Bij de Traaij slaan we af naar links richting het noorden. We rijden de fraaie woonwijk helemaal uit tot we bij een toeristisch opstapplaats het bos in moeten. Mocht je overigens in deze omgeving een keer willen wandelen: als je de Traaij verder volgt tot voorbij de A12, dan kom je uit in het landgoed Bornia. Hier kun je een ongekend mooie wandeling maken: de bos- en heidewandeling door Heidestein en Bornia.

Het fietspad door het bos brengt ons slingerend langs kleine zandverstuivingen naar de Oude Arnhemse Bovenweg. Hier slaan we af richting Doorn wat voor ons verrassend dichtbij Driebergen ligt. Vlak vóór de Kaapse Bossen zetten we via een fraaie woonwijk koers naar het centrum. Hier wacht namelijk Huis Doorn op ons. Op de vlucht voor de Nazi’s bracht de laatste Duitse keizer Wilhelm II er de laatste jaren van zijn leven door. Het landhuis dat nu een museum is, verkeert nog in authentieke staat. Zowel het huis als de prachtig aangelegde tuin zijn een bezoek meer dan waard!

Huis Doorn

Via het Kromme Rijngebied aan de kastelenfietsroute terug naar Zeist

De fietsroute leidt ons vervolgens door een uniek landschap van landerijen en bossen naar het Kromme Rijngebied. Ook hier zien we vele, prachtige buitenplaatsen, de een nog indrukwekkender dan de ander. In de “voortuinen” grazen paarden, de achtertuinen zijn door fraaie hagen volledig aan het zicht onttrokken. We verbazen ons over de rijkdom van de eigenaren eeuwen terug voor wie de buitenplaatsen slechts recreatiewoningen waren.

Dit laatste geldt overigens niet voor Kasteel Moersbergen waar de route net niet langs gaat. Dit kasteel uit begin 15e eeuw is in al die eeuwen permanent bewoond geweest. Het kasteel is testamentair nagelaten aan de Het Utrechts Landschap maar wordt nog wel particulier bewoond. Om die reden is het kasteel en de directe omgeving niet te bezichtigen. Het omliggende landgoed gelukkig wel. We schreven er eerder over toen we er een prachtige wandeling maakten.

Kasteel Moersbergen

Ruim 500 meter vóór het kasteel slaan we linksaf de Rhodensteijnselaan in. Deze komt uit op de Langbroekerdijk waar diverse andere kastelen aan liggen. Zoals Kasteel Lunenburg, Ridderhofstad Hindersteyn en Kasteel Sterkenburg. In laatstgenoemd kasteel uit midden 13e eeuw kun je overigens ook overnachten! Dit lijkt ons wel wat. Temeer omdat je ook hier mooie wandelingen kunt maken. Op dit moment echter fietsen we verder en passeren op weg naar Odijk vele andere sjieke buitenplaatsen.

Vanaf Odijk is het via Bunnik nog maar een korte rit voordat we uitkomen aan de achterzijde van Slot Zeist. Voor ons is dit het einde van de fietstocht. We maken nog wat foto’s van het prachtige slot en de kasteeltuin en keren huiswaarts. Al met al een fantastische fietstocht door de natuur en langs historie en cultuur!

Lunenburg

Praktische info over de kastelenfietsroute op de Utrechtse Heuvelrug

Met de antwoorden op onderstaande, veelgestelde vragen bereid je je optimaal voor op deze fietstocht.
Hoe lang is de kastelenfietsroute Utrechtse Heuvelrug en Kromme Rijn?

De fietsroute is in totaal 32 kilometer lang.

Is er een goede routebeschrijving van de kastelenfietsroute?

Op de website RoutesInUtrecht.nl vind je zowel de routebeschrijving aan de hand van fietsknooppunten als de gpx-track. Maar let op: de bezienswaardigheden als genoemd bij de beschrijving van de fietstocht liggen niet altijd direct aan de route. Wil je die zien, dan kun je het beste de routebeschrijving als pdf downloaden en vervolgens tijdens de rit gebruiken.

Waar begint de kastelenfietsroute?

Het officiële startpunt is bij toeristisch overstappunt (TOP) Station Driebergen-Zeist. Maar omdat de route fietsknooppunten volgt, kun je eenvoudig bij elk fietsknooppunt aan de fietstocht beginnen.

Is de kastelenfietsroute bereikbaar met de trein?

Ja, het startpunt is intercity station Driebergen-Zeist. De route voert ook dicht langs station Bunnik, een halte van de stoptrein Utrecht-Rhenen.

Waar aan de route kan ik het beste mijn auto kwijt?

Je kunt op veel plekken aan de route je auto kwijt. Maar het meest handige is bij het startpunt (betaalde P+R bij het station Driebergen-Zeist) of bij het parkeerterrein Zinzendorflaan bij Slot Zeist (gratis).

Ligt er horeca aan de kastelenfietsroute?

Er is voldoende horeca te vinden aan de route. Zo heb je direct bij station Driebergen-Zeist Pannenkoekenhuis Princenhof waar je ook gewoon welkom bent voor een kop koffie. Het eerstvolgende etablissement is in Driebergen pal nadat je onder de snelweg (A12) bent doorgefietst. Dit is Café De Krim. Vervolgens krijg je in Driebergen op de kruising met de Traaij (zie routebeschrijving) Restaurant Rebels. En daar waar je de Traaij verlaat voor een bospad heb je zowel het toeristisch opstappunt Bergse Bossen als Restaurant Klein Zwitserland.

 

Het fietspad door het bos komt uit op de brede Hydeparklaan. Hier heb je Brasserie La Forêt liggen. Hierna volgt een stuk tussen Driebergen en Doorn waar je geen horeca hebt. Eerstvolgende is zodra aan de provinciale weg (N227) in Doorn. Hier ligt Gasterij de Kluis. Na Doorn kom je tot Bunnik geen horeca direct aan de route meer tegen. Dit is een redelijk lang stuk (ongeveer een derde van de hele fietsroute). In Bunnik fiets je langs Restaurant Rodaen met buitenterras. Snel daarna kom je weer in Zeist. Vlakbij Slot Zeist en het nabijgelegen parkeerterrein vind je Blik en Burgers. Ze sluiten redelijk vroeg in de avond dus check van tevoren hun openingstijden. De laatste mogelijkheid op weg naar het eindpunt om nog wat te nuttigen is kasteel Kerckebosch. Je moet er bij fietsknooppunt 80 wel iets voor om rijden.

Zijn er leuke accommodaties te vinden in de directe omgeving van de kastelenfietsroute?

Het Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug leent zich bij uitstek voor de mooiste wandelingen en fietstochten. In plaatsen als Bunnik, Doorn, Driebergen en Zeist heb je dan ook voldoende overnachtingsmogelijkheden. Maar neem ook zeker een huisje midden in de natuur of een overnachting in een heus kasteel in overweging!

Kasteel Sterkenburg