Hanzestad Doesburg: schattig plaatsje langs de IJssel

Hanzestad Doesburg: schattig plaatsje langs de IJssel

Home » Nederland » Hanzestad Doesburg: schattig plaatsje langs de IJssel

Wij bezoeken graag Hanzesteden. Dus toen we een midweek verbleven op de Veluwezoom, kon een bezoek aan Hanzestad Doesburg niet uitblijven. Zo ontdekten we weer een leuke stad met een prachtig historisch centrum. De fraaie ligging aan de IJssel maakt het plaatje helemaal compleet. Voordat we de leukste bezienswaardigheden van Hanzestad Doesburg noemen, eerst een stukje geschiedenis van Doesburg.

Geschiedenis van Hanzestad Doesburg

In 1237 kreeg Doesburg stadsrechten. Doesburg is lange tijd een belangrijke vestingstad geweest. De ligging aan de uitmonding van de Oude IJssel in de Gelderse IJssel maakte Doesburg een strategische plaats. De aansluiting bij het Hanzeverbond bezorgde de stad een grote economische voorspoed. De koggeschepen voeren af en aan. De rijke koopmannen konden de mooiste huizen laten bouwen. Daarnaast herinneren veel oude pakhuizen aan die glorietijd van de stad. Door verzanding van de Oude IJssel nam in de 15e eeuw de welvaart sterk af.

In de Tachtigjarige Oorlog maakte Doesburg veel krijgsgeweld mee. In 1672 werd Doesburg belegerd en veroverd door de Fransen. Hierna kreeg Doesburg uitgebreide 17e-eeuwse vestingwerken. Eeuwen was het rustig in de stad. Doesburg veranderde zelfs in een slaperige plaats. Het grote voordeel was dat de historische binnenstad goed bewaard is gebleven.

In de Tweede Wereldoorlog hebben de bezetters vlak voor de bevrijding diverse belangrijke gebouwen opgeblazen. Gelukkig zijn deze hierna weer perfect gerestaureerd.

Bezienswaardigheden van Hanzestad Doesburg

Het gezellige centrum van Doesburg is klein en overzichtelijk. Toch struikel je bijna over alle monumenten. De historische binnenstad geeft zeker het idee dat je wandelt in een middeleeuws stadje. Waar vroeger de handelaren huisden, vinden we nu leuke speciaalzaken en bijzondere boetieks. Deze bezienswaardigheden zul je zeker tegenkomen bij je bezoek aan Hanzestad Doesburg.

Martinikerk

De blikvanger van Doesburg is de Grote of Martinikerk. De kerk dateert uit de 15e eeuw en is gebouwd in laatgotische stijl. Op 15 april 1945 bliezen de terugtrekkende Duitsers de toren op. Gelukkig is die weer volledig hersteld. Met een hoogte van 94 meter is de Martinikerk het hoogste gebouw van Gelderland. Buiten coronatijd kun je de 220 traptreden van de toren beklimmen. Je wordt beloond met een fantastisch uitzicht over Doesburg en de wijde omgeving.

Lalique museum

Dit museum is gehuisvest in twee prachtige monumentale gebouwen. Het museum draagt de naam van René Lalique (1860- 1945). Hij is volgens kenners de Da Vinci van de juwelen- en glaskunst. Zijn kunstwerken uit de art deco en art nouveau periode zijn vol van symboliek. Ook bevatten ze vaak bijzondere details. Zijn sieraden behoren tot de kostbaarste van de wereld.

De Waag

De Waag is in 1478 in gebruik genomen. Alle inkomende goederen werden hier gewogen voor de stadsbelastingen. De pachter van het gebouw had het monopolie over de verkoop van vreemde bieren in de stad. Het was daarmee ook gelijk het stadsbierhuis. Het Guinness Book of Records meldt dat De Waag de oudste kroeg in Nederland is. Het gebouw heeft een prachtige trapgevel en bijzondere korfboognissen. Maar ook het interieur van De Waag is geweldig mooi.

Grote Convent/Het Arsenaal

Het klooster is een van de oudste gebouwen van Doesburg. Al in 1334 wordt het Grote Convent of Mariëngrave al genoemd. Vanaf 1446 was het een echt nonnenklooster. Na de reformatie verdween het klooster. De nonnen mochten hier wel blijven wonen. Vanaf de 18e eeuw werd het hoofdgebouw een militair arsenaal. Na het opheffen van de status als vestingstad, verlieten de militairen Doesburg. Het arsenaal was niet meer in gebruik.

Nu dient het arsenaal als bedrijfsruimte voor ondernemers. Maar er huist ook een gezellig grand-café in het gebouw. Vooral de binnentuin is een heerlijke plek om te relaxen.

Doesburgsche Mosterd en Azijnfabriek

We weten sinds we in Doesburg zijn geweest, waar Abraham zijn mosterd haalt. De Doesburgsche Mosterd en Azijnfabrieken is een van de weinige overgebleven mosterdfabrieken in ons land. Al vanaf midden 15e eeuw was Doesburg beroemd om zijn mosterd. De mosterdmakerij is ook een museum. Leuk om te zien hoe de mosterd wordt bereid en hoe handmatig de potjes worden gevuld. Bij het museum is een leuk hofje met ambachtelijke winkeltjes en ateliers. De Doesburgse Mosterdsoep is een heerlijke delicatesse. Bij ieder restaurant in de stad staat dit op de kaart.

Stadhuis

Het huidige stadhuis van Doesburg was het oorspronkelijke schepenhuis. Men schat dat het in de 14e eeuw werd gebouwd. In 1633 werd het aangrenzende stadswijnhuis bij het schepenhuis aangetrokken. Hier onthaalde het stadsbestuur de gasten op kannen wijn. Op de zolder van het wijnhuis was een grote opslagplaats van de lakenhandelaren van de stad. Bij het schepenhuis ligt een grote ronde steen. Boven op die steen stond vroeger een drilkooi. In dit martelinstrument ondergingen de dames van lichte zeden hun straf.

IJsselkade

Tot 2005 was de IJsselkade in Doesburg een industrieel gebied met op- en overslag. Er stonden loodsen, er was een havencafé en er lagen boten. De IJsselkade was toen niet bepaald het visitekaartje van de Hanzestad Doesburg. Nu ligt aan de IJsselkade een fraaie woonwijk. Moderne grachtenpanden en een grote woontoren maken de aanblik vanaf het water nu prachtig. Op de zonnige lentedag dat wij Doesburg bezoeken, zitten veel mensen op de bankjes aan de kade. Anderen fietsen en wandelen over de kade langs de IJssel. Een mooi plaatje.

Wandelen bij Hanzestad Doesburg

Wandelend ze je de prachtige historische binnenstad op zijn best. Maar ook de directe omgeving van Doesburg nodigt uit voor een ontspannen wandeling langs de fraaiste plekjes. Er lopen bijvoorbeeld prachtige wandelroutes naar Doetinchem en Brummen. Op deze website vind je diverse wandelingen rondom Doesburg.

Fietstochten rondom Hanzestad Doesburg

Diverse mooie gebieden zijn op de fiets uitstekend te bereiken. Zo fiets je in een mum naar de Veluwezoom. In dit prachtige natuurgebied geniet je van een heuvelachtig bos- en heidelandschap. Langs de IJssel fiets je zo naar Bronkhorst toe, het kleinste stadje van Nederland. Men noemt Doesburg wel de “Poort van de Achterhoek”. Deze streek is leuk voor een mooie fietstocht. Wil je meer Hanzesteden verkennen op de fiets? Dan is de Hanzeroute iets voor jou. Dit is een overzicht van mooie fietsroutes rondom Doesburg.

Eten en drinken in Hanzestad Doesburg

Wil je lekker eten in Doesburg? Geen probleem, er is keuze genoeg! Deze restaurants zijn favoriet:

  • Restaurant De Liefde. In een sfeervol pand beleef je een geweldige avond. Goede gerechten en perfecte wijnen zorgen voor een culinaire topervaring.
  • Stadsbierhuys De Waag. In het mooiste pand van de stad huist het oudste café van Nederland. Maar ook een prima plek voor een diner.
  • Het Arsenaal 1309. In het voormalig nonnenklooster zit nu dit gezellige grand-café met een fraaie binnentuin. Eten en drinken is hier een feest.

Overnachten in Hanzestad Doesburg

Hanzestad Doesburg is leuk genoeg om er meerdere dagen te zijn. Naast de vele bezienswaardigheden in het centrum is de omgeving van Doesburg fraai. Leuk voor het maken van een fietstocht langs de IJssel bijvoorbeeld. Of voor een bezoek aan het nabijgelegen Nationale Park Veluwezoom. Daarnaast liggen de prachtige Hanzesteden Deventer en Zutphen niet ver weg. De volgende accommodaties vallen bij veel reizigers in de smaak:

  • Het Rode Pakhuis. Hartje centrum ligt dit prachtig gelegen B&B. Het voormalige pakhuis heeft een ongedwongen sfeer. De eigenaren doen er alles aan om je het naar de zin te maken.
  • Indekoepoort. Dit is een sfeervolle B&B in het centrum van Doesburg. De kamer is smaakvol ingericht. Je krijgt een uitstekend ontbijt. De badkamer is top. En je kunt heerlijk in de tuin zitten.
  • In het Voorhuys. Een knusse B&B aan de rand van het centrum. De ruimte heeft een eigen zithoek. Ook is er een klein keukentje; handig in coronatijd. Perfecte service van de gastvrouw.