Goeree-Overflakkee is het meest zuidelijke deel van de provincie Zuid-Holland. Het is een geliefde vakantiebestemming, want het Noordzeestrand en het kraakheldere Grevelingenmeer zijn dichtbij. Maar bezoek zeker ook Goedereede. Dit is namelijk de mooiste stad van het eiland. We leiden je langs de bezienswaardigheden van Goedereede.
Geschiedenis van Goedereede
Al in de Romeinse tijd was er ten noordwesten van Goedereede een belangrijke haven en nederzetting. De plaats was voor de Romeinen een doorvoerhaven van producten uit het westelijk deel van het Romeinse Rijk. Vanuit de haven voeren de Romeinen naar de kastelen langs de Rijn. Van dat alles is helaas niets bewaard gebleven. Alleen de Romeinseweg herinnert aan die tijd.
Door het stijgen van de zeespiegel verdween de nederzetting. Enkele kilometers verder ontstond geleidelijk het eiland Westvoorn. Op dat eiland werd in de middeleeuwen het huidige Goedereede gesticht. Steeds meer kooplieden, vissers en boeren vestigden zich er. De nederzetting kreeg de naam Goede Reede. Het was een “veilige ankerplaats” voor de vissers. In 1312 kreeg Goedereede stadsrechten. De vrije weekmarkt zorgde voor een bloeiende economie in de stad. Maar het was niet alleen voorspoed in Goedereede: stormvloeden, plunderingen en een grote stadsbrand zorgden voor verwoesting. Iedere keer werd de stad na zo’n ramp herbouwd.
Bezienswaardigheden van Goedereede
Goedereede is niet groot. Maar het is een genot om door het pittoreske centrum vol historische gebouwen te lopen. Je voelt je als het ware bezoeker in een middeleeuwse stad. Want Goedereede is een groot openluchtmuseum. Slenter daarom op je gemak door de steegjes en straatjes. Onderweg kom je dan zeker de volgende bezienswaardigheden tegen:
Toren van Goedereede
Al van ver is de bijzondere toren van Goedereede zichtbaar. Dat was ook de bedoeling. Want vroeger was hij in gebruik als baken voor de boten op zee. In het begin stookte men een vuurtje bovenin de toren. Later kwam er een vuurtorenlicht. Door inpolderingen stond de toren geleidelijk steeds verder van zee. Daarom kwam er een nieuwe vuurtoren in de buurt van Ouddorp. Alleen het boeilicht op de toren herinnert nog aan het verleden als vuurtoren.
Vroeger was de toren onderdeel van de grote parochiekerk. Toen de havenfunctie van Goedereede verdween, nam het aantal kerkbezoekers sterk af. Ook de inkomsten voor de kerk liepen flink terug. Daardoor bleef onderhoud achterwege en werd de kerk later gesloopt. In het begin van de 18e eeuw bouwde men een kleine kerk. Die staat helemaal los van de toren. Je kunt de toren bezichtigen en beklimmen, want het is een museum. Dat is slechts enkele dagen per week geopend. Wij hebben de beklimming daarom niet kunnen doen.
Pieterstraat
Een van de mooiste straatjes in Goedereede is de Pieterstraat. Niet voor niets is dit het meest gefotografeerde plekje van de stad. In deze straat staat het ene pittoreske huisje naast het andere. Waarschijnlijk zijn het vroeger allemaal vissershuisjes geweest. Ze zijn allemaal perfect gerestaureerd en zorgen voor een mooi straatbeeld. Voor de deur staan de klompen, het lijkt alsof de tijd stil heeft gestaan in dit straatje. Bij hoogtijdagen versieren de bewoners de straat, dan is het helemaal een genot om er doorheen te lopen.
Molen de Windvang
Net buiten het centrum staat de korenmolen de Windvang. Het is een oude molen. Als je goed kijkt, zie je boven het jaartal 1791 staan. Maar de kenners weten dat de molen veel ouder is. Toen in 1717 veel molens door een storm werden verwoest, werd er op deze plek een molen gebouwd. Die was klaar in 1719. Waarschijnlijk heeft de schilder van het bord een borreltje te veel gedronken voordat hij het jaartal schilderde. Want hij verwisselde de volgorde van de 1 en de 9.
Iedere zaterdag kun je de korenmolen de Windvang bezoeken tussen 10 en 17 uur voor een bezichtiging. Op andere dagen – behalve zondag – is het mogelijk op afspraak. Daarnaast is de molen open als de wieken draaien en de vlag uithangt.
Haven
Vroeger was de haven van Goedereede een en al bedrijvigheid. Schepen voeren af en aan. Aan de kade werden ze gelost of voorzien van een nieuwe lading. Door dichtslibbingen werd het steeds lastiger om Goedereede te bereiken. De haven werd keer op keer verlegd. Na de maatregelen vanwege de watersnoodramp was de haven helemaal niet meer te bereiken. Goedereede verloor de havenfunctie. Boeren namen de plaats in van de vissers. Nu is de haven een rustige plek waarlangs wat terrassen liggen. Alleen de mooie panden herinneren nog aan de drukke tijden van weleer.
Hotel De Gouden Leeuw
Op een mooie plek vlakbij de oude haven staat het hotel De Gouden Leeuw. Het is geen bezienswaardigheid vanwege die functie. Sterker nog: het is niet eens meer een hotel, slechts een restaurant en cafe.
Toch is het een opmerkelijke plaats in Goedereede. Want hier resideerde de latere Paus Adrianus VI. Paus Adrianus VI is de enige Nederlandse Paus die er ooit is geweest. Hij was bij zijn inauguratie in 1522 zelfs de eerste niet-Italiaanse Paus. Lang heeft hij die rol overigens niet mogen vervullen. Een jaar en twee weken later overleed hij.
Voordat hij Paus werd, was hij aan het einde van de vijftiende eeuw een tijd pastoor in Goedereede. Hij woonde er niet. Daarom verbleef hij in een kamer op de eerste verdieping van het patriciërshuis wat nu De Gouden Leeuw is. Men noemde die kamer later de Pauskamer. Tot voor kort kon je de kamer bezichtigen, maar dat is nu niet meer mogelijk. Het enige wat in Goedereede nog herinnert aan Paus Adrianus VI is het beeld dat voor de kerk staat.
Jaarlijkse Portdagen
Ieder derde weekend van juni viert men in Goedereede uitbundig de Portdagen. De aanleiding voor dit feest is bijzonder, want welke relatie zou de stad met port hebben? Zo’n 100 jaar geleden viste enkele vissersboten ruim 400 vaten uit zee op. Ze waren overboord geslagen van een vrachtschip. Al die vaten zaten vol met heerlijke port. De schippers brachten de vaten aan land en onder toezicht van de veldwachter werd de kostbare inhoud geconsumeerd. Vanaf 2014 organiseert men daarom de jaarlijkse Portdagen. Het is een feest waar de hele bevolking weken naar uitkijkt. Met veel muziek, activiteiten voor jong en oud en een goed glas port viert men de Portdagen. Het “portkoor” is de afsluiting van de feestperiode.
Bij ons bezoek aan Goedereede vertelt de serveerster van Stadscafé Goeree dit bijzondere verhaal. Ze neemt ons mee naar binnen. In het café hangen diverse foto’s van het binnenbrengen van de vaten.
Natuurgebied de Kwade Hoek
De naam doet het ergste vermoeden, maar natuurgebied de Kwade Hoek is een prachtig gebied ten noorden van Goedereede. Natuurmonumenten heeft er een leuke wandeling uitgezet. Met ruim vier kilometer is het geen lange route. Maar het brengt je over de mooiste plekken van het gebied. Onderweg kom je langs een uitkijkpunt, kreekjes, schorren en oude duinen. Het gebied is bijzonder vanwege het zoute, brakke en op sommige delen zelfs zoete water. Dat zorgt voor een bijzondere plantengroei. Er komen bijvoorbeeld veel orchideeën voor. In het gebied groeien maar liefst 300 verschillende planten. Ook voor vogels is de Kwade Hoek een belangrijke plek. Veel soorten broeden er.
Bijzondere activiteiten op Goeree-Overflakkee
Goedereede is prachtig om te bezoeken. Maar nu je op Goeree-Overflakkee bent, wil je waarschijnlijk ook nog andere dingen zien en doen. Dit zijn bijzondere activiteiten of plekken op het eiland:
Ritje met de stoomtram
Vlakbij Ouddorp ligt het RTM-museum. Meer dan een halve eeuw was de RTM de vervoerder op de Zuid-Hollandse eilanden en Zeeland. Die dienstregeling bestaat niet meer. Maar het is nog wel mogelijk om met een historische stoomtram een ritje te maken langs het prachtige Grevelingenmeer. Een gerestaureerde RTM-tram rijdt via de duinen van “De Punt” van Goeree, over de Brouwersdam naar Scharendijke. Daarna gaat de tram over hetzelfde traject weer terug naar het museum van de RTM.
Vogelobservatorium Tij
Sinds 2019 is Goeree-Overflakkee een nieuwe attractie rijker. Vooral vogelaars zullen er blij mee zijn. Het vogelobservatorium Tij biedt een 360 graden panorama op een enorme kolonie sterns. Maar er komen meer vogelsoorten voor dan alleen de grote stern. In het broedseizoen nesten op deze plek veel verschillende vogels.
Vooral de vorm van het observatorium is bijzonder. Het heeft de vorm van een ei van een grote stern. Wel is ie uit de kluiten gewassen. Het “ei” is maar liefst 8 meter hoog en zelfs 11 meter lang. Je bereikt het observatorium via de parkeerplaats van de jachthaven Stellendam. Een pad loopt daarvandaan naar deze unieke plek.
Fietsen over het eiland
Goeree-Overflakkee is een geweldig eiland om per fiets te verkennen. De ene na de andere mooie route kun je er maken. Natuurlijk kun je met knooppunten je eigen rondje samenstellen. Maar wij hebben al een groot aantal fraaie fietstochten op Goeree-Overflakkee voor je geselecteerd.
Centrum van Ouddorp
Na Middelharnis is Ouddorp de grootste plaats op Goeree-Overflakkee. Het is een gezellige plaats met veel historie. In het dorp ligt de korenmolen De Hoop, nog steeds in volle bedrijvigheid. De vrachtwagens brengen het graan over het hele land. Rondom het kerkplein speelt het leven zich af in Ouddorp. Hier vind je verschillende restaurants en leuke winkeltjes. Het bekendste gebouw van het dorp is het Blaeuwe Huus”. Deze boerderij uit 1659 heeft de typische stijl van een Ouddorpse boerderij.
Genieten in of op het Grevelingenmeer
Het Grevelingenmeer is het grootste zoutwatermeer van West-Europa. Het meer ligt tussen Goeree-Overflakkee en Zeeland in. Door de Deltawerken en de aanleg van de Brouwersdam werd de zeearm van de open zee afgesloten.
Het is een geliefde plek voor recreanten en watersporters. Zo vinden surfers het ideaal om er te surfen in plaats van op de Noordzee. De wind is praktisch hetzelfde, maar het binnenwater heeft veel minder golfslag. Ook voor duikers is het Grevelingenmeer een goede stek. De meeste duikplaatsen liggen overigens aan de Zeeuwse kant van het meer.
Goedereede, de mooiste stad van het eiland
We begonnen onze blog met het benoemen van Goedereede tot mooiste stad van het eiland. Het verdienen van die titel is niet zo moeilijk. Goedereede is namelijk de enige plaats op Goeree-Overflakkee die zich echt stad mag noemen. Toch zul je geen spijt krijgen van je bezoek aan deze ooit welvarende handelsstad. Wij hebben ons er prima vermaakt!
Alle info voor je bezoek aan Goedereede
Goedereede ligt op het Zuid-Hollandse eiland Goeree-Overflakkee. De stad ligt in het noordoosten van het eiland, tussen de plaatsen Stellendam en Ouddorp.
Met de auto bereik je Goedereede via de N57. Deze start net onder Rotterdam. Houd er rekening mee dat deze weg in de weekenden en in het hoogseizoen of bij evenementen (zoals Concert at Sea) filegevoelig is.
Aan de Markt en langs de haven liggen enkele cafés met terras. Zoals bijvoorbeeld De Gouden Leeuw en Stadscafe Goeree. Voor het diner kun je zeker terecht in De Gouden Leeuw. Meer keuze aan eetgelegenheden zijn er in het nabijgelegen Ouddorp. Daar is De Keulse Pot een aanrader, net als bistro & wijnbar Zus en hotel-café-restaurant Akershoek.
Er zijn slechts enkele mogelijkheden om te overnachten in Goedereede. Daarom vermelden we hieronder ook de mogelijkheden in enkele plaatsen in de buurt.
Dit is het complete aanbod aan overnachtingsplaatsen op het eiland Goeree-Overflakkee.