Fietsroute Op zoek naar Oude Willem in Drenthe

Fietsroute Op zoek naar Oude Willem in Drenthe

Home » Drenthe - Actief » Fietsroute Op zoek naar Oude Willem in Drenthe

De beste manier om ons prachtige Nederland te verkennen, is op de fiets. Soepel pedalerend kom je door de mooiste natuurgebieden en leuke plaatsen. En als je er de tijd voor neemt, kun je aardig wat kilometers wegtrappen. Tijdens ons weekend Drenthe was het dan ook duidelijk dat we op onze stalen ros zouden klimmen. De fietsroute Op zoek naar Oude Willem hadden we op goed geluk gedownload.

En dat bleek een schot in de roos te zijn: bij deze 44 kilometer lange fietstocht zagen we het Nationaal Park Dwingelderveld op zijn mooist. Maar we kregen er nog een prachtig stuk door het Nationaal Park Drents-Friese Wold bij. En we vonden Oude Willem ook nog! Drie vliegen in één klap.

Fietsroute op zoek naar oude Willem op onze manier

Het leuke van deze fietstocht is dat het een rondrit langs fietsknooppunten is. Je kunt hem dus op ieder gewenst knooppunt starten. En na het hele rondje eindigt de tocht bij datzelfde knooppunt. Omdat wij hadden overnacht in Spier, kiezen we voor een startpunt dat zich als eerste aandient.

Met een paar extra kilometers in de benen, zijn we al lekker opgewarmd voor de route. En dat is ook nodig, want het is zo vroeg in de ochtend nog best fris. Maar de vooruitzichten zijn goed, het zonnetje zal zich laten zien vandaag.

Wegblokkade op het Dwingelderveld

We fietsen langs de rand van het Nationaal Park Dwingelderveld. Dit is het grootste, natte heidegebied van West-Europa. Voor fietsers en wandelaars is dit een prachtig en uitgestrekt gebied. Zo maakten we hier ook een fraaie wandeling.

We passeren de voormalige sterrenwacht Planetron. Lang geleden hebben we hier met onze kinderen nog laat in de avond naar Mars staan turen. Nu is het helaas al een paar jaar gesloten. Even verderop fietsen we langs de grote radiotelescoop van Dwingeloo. Deze is nog steeds actief en speurt de ruimte af.

Ooit ontdekte men via deze telescoop twee kleine sterrenstelsels aan de rand van de Melkweg. Ze heten toepasselijk Dwingeloo 1 en Dwingeloo 2. Een gezin op mountainbikes leest de informatie aandachtig op de informatieborden. De vader legt het zo begrijpelijk mogelijk uit aan zijn kleine zonen. Als ze weer op de fiets stappen, zegt de jongste: “hier ga ik mijn spreekbeurt over houden”. De uitleg van vader was dus inspirerend.

Dan krijgen we een leuke vertraging op de route. Voor ons loopt een herderin met een enorme schaapskudde. En de schapen nemen alle ruimte in beslag. De hond zorgt er enthousiast voor dat de schapen niet te veel blijven treuzelen. Hij houdt de kudde goed in bedwang. Van de herderin horen we dat ze zo’n 400 schapen naar een nieuw begrazingsgebied brengt. Ze instrueert ons waar we moeten staan als we de kudde langs willen zien trekken. Staan we op de verkeerde plek, dan loopt de hele kudde een aangrenzend campingterrein op. En ze vraagt zich af of de mensen op de camping dat leuk vinden. Zij in ieder geval niet.

Dwingeloo

Vanuit het prachtige Dwingelderveld bereiken we het fraaie brinkdorp Dwingeloo. In normale tijden een gezellige plaats waar veel fietsers en wandelaars uitblazen op de brink. Nu is het er rustig. Een paar mensen drinken koffie op een bankje, net afgehaald bij een café.

We fietsen langs de Sint Nicolaaskerk met de opvallende uivormige torenspits. Daarvoor schijnt de “juffer van Batinge” te hebben gezorgd. Ze was verliefd  op de bouwmeester van de kerk. Het was haar wens dat de toren zo’n vorm kreeg. Voor de kerk staat een beeld van de juffer van Batinge op haar paard.

Shakespeare in Diever

Via boerenland gebieden en het Van Holthesvaartje bereiken we Diever. De molen aan de rand van het dorp is al van ver te zien. Weer zo’n prachtig brinkdorp waarvan Drenthe er zoveel heeft. Op het kerkplein van de Sint-Pancratiuskerk organiseren we onze lunch met een kop koffie. De kerk dateert oorspronkelijk uit de 12e eeuw. Dit is een van de mooiste kerken van Drenthe. Vooral de prachtige gewelven in de kerk en het interieur maken veel indruk. De bijzondere sarcofaagdeksel in de kerk is nog uit de 12e eeuw.

Iets verderop staat het Schultehuis. Hier woonde vroeger de Schulte, een soort lokale rechter en notaris. Nu is er het OERmuseum West-Drenthe gevestigd. Hier kun je een reis door de oertijd van Noord-Nederland maken. Zo leer je hier alles over de Neanderthalers en mammoeten die in deze regio leefden.

Diever is ook bekend van de voorstellingen van het Shakespeare Theater in het openluchttheater. In augustus en september vinden hier de uitvoeringen van de beroemde Engelse schrijver plaats.

Drents-Friese Wold

Met een volle maag vervolgen we onze fietsroute op zoek naar Oude Willem. Vanuit Diever rijden we over een glooiend fietspad het volgende prachtige natuurgebied in. We zijn in het Nationaal Park Drents-Friese Wold beland. Op de grens van Zuidwest-Drenthe en Zuidoost-Friesland, ligt één van de grootste natuurgebieden van Nederland. Je vindt hier een afwisselend landschap van bos, heide, stuifzand en beekdalgraslanden.

We merken dat het een populair gebied voor fietsers en mountainbikers is. Maar dankzij een fijnmazig netwerk van routes heeft iedereen volop de ruimte om te genieten van de prachtige natuur. Voor de mountainbikers bestaan speciale routes.

In de bossen liggen allerlei vennen en kleine heidevelden verspreid. Ook zien we een paar mooie zandverstuivingsgebieden. Deze kleine terreinen zorgen voor een prachtige afwisseling onderweg. Bijzonder zijn de kunstvormen van hout die we her en der tegenkomen. Grote omgevallen bomen zijn op kunstzinnige wijze bewerkt en vormen figuren of grote zitbanken. Het is echt een gebied dat uitnodigt om nog eens terug te komen, zoveel is er te zien.

Doel bereikt bij de Fietsroute op zoek naar Oude Willem

De hele fietstocht vroegen we ons al af: wie is toch die Oude Willem? We stellen ons voor dat het een woeste boer is die de vrouwen in de buurt de schrik aanjoeg. In het hart van het Drents-Friese Wold vinden we het antwoord. Het is geen persoon, maar een buurtschap. De plaats is genoemd naar de ontginningsmaatschappij “Het Oude Willemsveldt”. Dit bedrijf zorgde begin 20e eeuw voor de ontginning van deze regio. Maar een herder met de naam Oude Willem zou ook de naamgever kunnen zijn geweest. Hij liep hier in de 19e eeuw met zijn schaapskudde.

In de bossen nabij Oude Willem zien we een gedenkteken voor de bemanning van een Canadees vliegtuig. Het stortte hier neer in november 1943. Het vliegtuig was met bijna 800 andere bommenwerpers op weg naar Berlijn. Een Duits vliegtuig schoot dit toestel hier neer. Alle bemanningsleden kwamen om. Zij liggen begraven op de begraafplaats in Diever.

Boerendorpen bij de fietstocht op zoek naar Oude Willem

Vanuit het Drents-Friese Wold fietsen we weer terug naar ons beginpunt van de fietstocht. Onderweg gaan we door een heel ander landschap. We zien vooral boerenland. Tussen de weidegebieden liggen diverse kleine boerendorpen en gehuchten. Ze hebben bijzondere namen. Zo rijden we door Geeuwenbrug. Iets verderop ligt Boterveen. Tot slot passeren we Lheebroek.

Dan komen we weer aan bij ons onderkomen. Moe maar voldaan stappen we van onze fietsen. Wat hebben we een fraaie en afwisselende fietstocht gemaakt door het prachtige Drenthe. We kunnen ons nu voorstellen waarom deze provincie zo populair is bij fietsers. Ook wij zullen hier zeker nog eens wat kilometers gaan wegtrappen.

Praktische info fietstocht op zoek naar Oude Willem

  • De totale fietsafstand van de fietstocht op zoek naar Oude Willem is ruim 44 kilometer. De hele route loopt langs zogenaamde fietsknooppunten. Download hier een goede routebeschrijving van de fietstocht op zoek naar Oude Willem.
  • Mocht je op zoek gaan naar de knooppunten 39 en 38 op de routeborden onderweg, dan kun je die niet vinden. Als je op de fiets knooppunt 61 hebt bereikt, zie je wel degelijk de aanwijzing naar 39. Daarna komt knooppunt 38. Deze loopt naar knooppunt 53. De routebeschrijving klopt dus wel.
  • Je fietst de hele route over vlak terrein. Bijna alle fietspaden zijn verhard. Een enkel stuk (bij het Dwingelderveld) is onverhard en kan bij langdurige droogte mul zijn.
  • Het officiële beginpunt van de fietstocht op zoek naar Oude Willem ligt bij fietsknooppunt 53. Maar je kunt de tocht natuurlijk op ieder gewenst knooppunt beginnen.
  • Tijdens de fietstocht kom je in Dwingeloo en Diever voldoende leuke gelegenheden tegen om wat te eten of te drinken. .
  • Wil je deze fietstocht met iemand anders maken maar weet je niet met wie? Wordt klupper en vindt nieuwe mensen om leuke activiteiten mee te organiseren. Klup is een online sociaal platform waarin actieve 50-plussers elkaar kunnen ontmoeten om leuke dingen met elkaar te ondernemen.