Duiken in de Malediven

Duiken in de Malediven

Home » Malediven » Duiken in de Malediven

Naast relaxen in een hangmat bij je waterbungalow, is duiken de belangrijkste activiteit op de Malediven. De atollen vormen één groot tropisch onderwaterparadijs. Vanwege de ligging van de koraalriffen midden in de oceaan is het zicht onderwater uitstekend. Tel daar een heerlijke watertemperatuur en een rijk waterleven bij op, en het feest is compleet. Of je nu bootduiken maakt vanaf een liveaboard of dhoni, of kantduiken bij je resort: de Malediven zijn absoluut een duikersparadijs.

Anemoonvis op de Malediven

Vijf goede redenen om te gaan duiken in de Malediven

Er zijn wel meer tropische bestemmingen met uitstekend zicht en een rijk onderwaterleven. Waarom dan speciaal naar dit deel van de wereld? Hieronder geven we je 5 goede redenen om juist te gaan duiken in de Malediven.

1. Mantaroggen

De Malediven staan onder duikers met name bekend om de mantaroggen. Elk jaar bezoeken veel reizigers de eilanden om de prachtige dieren van dichtbij te kunnen zien. De meest unieke plek om dit te doen is misschien wel het zogenaamde ‘poetsstation’. Dit is een plek in open zee waar mantaroggen hun huid, tanden en kieuwen laten schoonmaken door kleine vissoorten en poetsgarnalen. Zie het als een wasstraat, maar dan voor vissen.

2. Haaien

Op de Malediven worden haaien gelukkig volledig beschermd. Sinds het verbod op het vissen op haaien in 2010 is de haaienstand weer toegenomen. Het komt regelmatig voor dat jij tijdens je duiken honderden haaien krijgt te zien. Mocht je nog nooit met haaien gedoken hebben: natuurlijk is die eerste keer dan spannend! Maar je zult snel zien dat haaien totaal geen interesse hebben in duikers. Vanaf dat moment ga je genieten van de aanblik van deze indrukwekkende diersoort.

Er zijn meer dan 26 verschillende soorten haaien in de Malediven geïdentificeerd. Denk aan onder meer wit- en zwartpuntrifhaaien, verpleegsterhaaien en grijze rifhaaien. Maar ook aan hamerhaaien en zelfs tijgerhaaien!

Rifhaaien op de Malediven

3. Wrakken

Wij zelf zijn altijd fervente wrakduikers geweest. Wrakken hebben voor ons iets mysterieus. Ze trekken doorgaans bijzonder veel vis aan. En in de tropen vormen ze een uitstekende fundering voor de prachtigste koralen. Daarnaast vinden we de geschiedenis van het wrak vaak interessant om uit te zoeken.

Ook op de Malediven zijn er enkele wrakken die beslist een duikje waard zijn. Een van de interessante wrakken is de 30 meter lange Fesdu. De stalen vissersboot is volledig begroeid met harde en zachte koralen. Je vindt er vele vissoorten en met een beetje geluk zelfs mantaroggen. Een ander prachtig voorbeeld is de zuidelijk gelegen, 134 meter lange British Loyalty. Het is het grootste wrak van de Malediven en ook hier kun je mantaroggen tegenkomen. Maar wil je wrakduiken in de Malediven dan mag ook zeker het wrak van de Victory niet ontbreken.

4. Walvishaaien

Als er één vissoort is die op het verlanglijstje van elke duiker staan, dan is het wel de walvishaai. Het zijn de grootste vissen ter wereld. Net als mantaroggen eten ze alleen plankton. Het mooie van de Malediven is dat je de edele dieren het hele jaar kunt bewonderen. Dus als je met de vriendelijke reuzen van de zee wilt zwemmen, dan is dit dé plek!

5. Koraalatollen

Atollen zijn ringvormige eilanden of een ringvormige serie van eilandjes van koraal. Soms is het binnenwater van de ring (grotendeels) afgesloten. Wat je dan overhoudt is op zich een mooie turquoise lagune. Maar omdat je er vrijwel alleen zand en weinig vissen tegenkomt, is het voor duikers wat saai.

Bij de Malediven zijn de 26 atollen juist niet gesloten. Dit zorgt voor een bijzonder gevarieerde onderwaterwereld. Dit geldt met name bij de natuurlijke ‘kanalen’ van de open zee naar de lagune. Je hebt hier veel stroming maar daardoor tegelijkertijd ook de grote pelagische vissoorten! Denk aan onder meer haaien en barracuda’s.

Voor buitengewone diversiteit in het zeeleven moet je overigens naar het Baa-atol.
In dit UNESCO-biosfeerreservaat vind je meer dan 250 soorten harde en zachte koralen. En meer dan 1000 soorten rifvissen. Verder krijg je hier mogelijk mantaroggen, karetschildpadden, groene schildpadden, dolfijnen en walvishaaien te zien. Het is een toplocatie voor zowel beginnende als ervaren duikers.

Koralen van de Malediven

Beste duikstekken van de Malediven

In principe kun je overal in de Malediven hele mooie duiken maken. Dit geldt zelfs voor de directe omgeving van Malé, de hoofdstad. Maar de mooiste duikstekken bevinden zich over het algemeen bij de atollen wat verder weg van Malé. Zoals het Ari-atol, waar ook wij prachtig gedoken hebben. Het zicht is hier ook beter en je maakt meer kans op grote pelagische soorten (vissoorten die verder van de kust leven).

Hierboven noemden we al enkele fraaie wrakduikstekken. Daarnaast roemden we het Baa-atol. Misschien wel de mooiste duikstek bij Baa is Hanifaru Bay. Dit is de plek waar je moet zijn voor grote scholen mantaroggen! Maar het mooie van duiken in de Malediven is wel dat elk atol prachtige duiklocaties te bieden heeft. Op de website van PADI (de grootste duikorganisatie ter wereld) vind je per atol de nodige informatie. Ook vind je hier een kleine selectie van fantastische duikstekken. Kun je geen keuze maken, overweeg dan om te duiken vanaf een ‘liveaboard’. Een dergelijk drijvend hotel voert je langs de mooiste plekken!

Walvishaai op de Malediven

Duiken in de Malediven: praktische zaken

Wat is de beste periode om te duiken op de Malediven?

Je kunt het hele jaar op duikvakantie naar de Malediven. De gemiddelde temperatuur van het zeewater is 28 graden! Maar voor het beste zicht en de minste regen zijn januari tot april de beste maanden. Voor manta’s kun je beter in het najaar die kant op.

Wat zijn de beste accommodaties?

Een van de weinige nadelen (zoniet het enige nadeel) van duiken op de Malediven is de prijs. Naar Aziatische maatstaven is het niet goedkoop. Reken op tarieven die je normaliter in de Cariben kwijt zou zijn aan duiken. Tel hierbij de kosten op voor verblijf op en vervoerskosten naar een eilandresort. Al met al wordt een duikvakantie dan voor velen redelijk prijzig.

 

Om toch zoveel mogelijk te duiken kiezen veel duikers daarom voor een zogenaamde ‘liveaboard’. De naam zegt het eigenlijk al: bij dit type verblijf ‘leef je aan boord’. Wij vinden duiken vanaf een liveaboard een ideale manier van duikvakantie vieren. Je drijvend hotel brengt je namelijk naar de mooiste duikplekken. En op alcoholische drankjes na, is nagenoeg alles inclusief. Geen zorgen over vervoerskosten, of over de kosten van eten, drinken en duiken. Je weet van tevoren precies hoeveel je kwijt zult zijn.

 

Omdat het verblijf bij een eilandresort ook beslist zijn charmes heeft, bieden veel touroperators combinatiereizen aan. Je begint in dat geval met je duikvakantie vanaf een liveaboard. Je sluit je vakantie in het paradijs vervolgens af met enkele dagen op een bounty-eiland. Wij hebben dit ook gedaan en kunnen het van harte aanbevelen. Op deze manier je vakantie afsluiten biedt je de ultieme robinson crusoe-ervaring.

Waar kan ik het beste een duikvakantie op de Malediven boeken?

Meer weten over de mogelijkheden van een onvergetelijke duikvakantie op de Malediven? Laat je dan eens informeren door de deskundige medewerkers van Diving World. Wij boeken al vele jaren onze duikvakanties en duikclubreizen bij dit gerenommeerde reisbureau.

School vissen op de Malediven