Het mooiste eilandresort op de Malediven

Het mooiste eilandresort op de Malediven

Home » Malediven » Het mooiste eilandresort op de Malediven
Op de Malediven kun je de nacht onder meer doorbrengen in een hotel of gasthuis. Maar naar onze mening biedt een verblijf op een eilandresort je de beste “Bounty”-ervaring. Beeld je hierbij parelwitte zandstranden, turquoise lagunes, cocospalmen en luxe strandhuisjes in. Maar ook leuke strandbarretjes en gezellige, sfeervolle restaurants in de buitenlucht.

Verblijf op een eilandresort

Op enkele van de paradijselijke eilandjes van de Malediven bevinden zich meerdere resorts. Maar het merendeel van de resorts heeft een eigen eiland. In totaal zijn er 88 eilandresorts waar je uit kunt kiezen. Genoeg keuze dus voor een onvergetelijke once-in-a-lifetime-strandvakantie als tijdelijke Robinson Crusoe.

Strandstoelen op een Bountry-strand op de Malediven

Keuze voor een eilandresort: waar moet je op letten?

Paradijs op aarde? Jazeker! Althans, zo ziet het er wel uit. Toch is er een “maar”. Persoonlijk houden wij afwisseling en van actief bezig zijn. Op de Malediven is dit minder vanzelfsprekend dan bijvoorbeeld op Nieuw-Zeeland.

De eilandjes zijn bijzonder klein. In slechts 10 of 15 minuten loop je volledig om je eilandresort heen. Je kunt daarom niet veel variatie verwachten. Of dat erg is? Die vraag kan alleen jijzelf beantwoorden. Persoonlijk zouden wij niet elke vakantie op de Malediven willen vieren. Maar die ene keer dát we er waren hebben we er een ongelooflijk mooie tijd gehad! Met de juiste verwachtingen kun je hier een ongekend mooie droomvakantie beleven.

Een ander belangrijk aandachtspunt is de mate waarin je actief bezig kunt zijn. Belangrijker nog is hoe actief je zelf wilt zijn. Dit verschilt natuurlijk per persoon maar ook per vakantie of aanleiding. Directe aanleiding voor ons was om er te duiken. Maar we hebben ook veel mensen ontmoet die het heerlijk vonden om vooral (bijna) niets te doen. Gewoon genieten van een goed boek en een verfrissend biertje of cocktail. Met op de achtergrond het geluid van een kabbelende, onwaarschijnlijk mooie zee.

Watersportcentrum op de Malediven

Waar moet je dan op letten als je een eilandresort uitzoekt?

Faciliteiten

Voor ons was het belangrijkste aandachtspunt welke (sport)faciliteiten het resort biedt. Hoe uitgebreid is bijvoorbeeld het watersportcentrum? Bieden ze alleen zeekano’s en hobbycats? Of kun je er ook snorkelen en duiken? Is er naast de zee ook een zwembad waarin je kunt zwemmen? Kun je er nog andere sporten doen, zoals volleybal, tafeltennis of tennis? Is er een gym?

Type resort en mate van luxe van het eilandresort

Grofweg zijn er vier soorten resorts die tevens in luxe variëren. Allereerst heb je er de vakantieresorts. Hier gaan met name gezinnen naar toe. Ze zijn iets minder luxe dan de echt luxe of wellness resorts. Wel bieden ze doorgaans veel faciliteiten om elk gezinslid een onvergetelijke vakantie te bezorgen.
Daarnaast heb je er de luxe resorts waar met name stelletjes naar toe gaan. Dat kunnen zowel bruidsparen zijn als mensen die bijvoorbeeld iets speciaals met elkaar te vieren hebben. Zoals een zilveren of gouden bruiloft. Sommige resorts bieden bijna absurde luxe. Denk aan bijvoorbeeld een privé-zwembad of -strand bij je eigen hut met design inrichting. De een uiteraard nog mooier maar ook duurder dan de ander.

Een derde categorie zijn de zogenaamde wellness resorts waar zowel soloreizigers als stellen naar toe gaan. Het mag voor zich spreken dat het de gasten ook bij dit type resorts aan niets ontbreekt.

Een vierde categorie is het duikresort waar wij voor gegaan zijn. Deze resorts zijn meestal wat minder luxe omdat de gasten een belangrijk deel van de dag onder water zijn. Deze resorts liggen vaak wat verder weg van Malé. Ook de kwaliteit van het strand is van minder belang dan bijvoorbeeld de kwaliteit van het huisrif.

Waterbungalows op de Malediven

Type hotelkamer van je eilandresort

Je hebt ze vast wel eens op foto’s voorbij zien komen: hutjes op palen boven de turquoise zee. Ook op de Malediven zijn er veel eilandresorts waar je in zo’n idyllische hut kunt overnachten. Ook wij hebben dit ooit gedaan (Indonesië en Maleisië) en vonden het een fantastische ervaring. Maar het heeft ook enkele nadelen waarvan je op de hoogte moet zijn.

Zo bieden ze doorgaans wat minder privacy omdat de wanden weinig geluidsisolatie bieden. Daarnaast moet je voor de faciliteiten van het resort steeds naar het eiland zelf wandelen. Niet erg, zou je zeggen, om dat enkele keren per dag te doen. Maar de ervaring leert dat je regelmatig dat hele stuk terug moet lopen omdat je bijvoorbeeld je oplader bent vergeten. Een ander mogelijk nadeel is het geluid van de zee. Bij rustig weer is het geluid van kabbelend water erg prettig. Steekt er een storm op dan is de kans groot dat je ‘s nachts geen oog dicht doet.

Locatie van het eilandresort

Houd bij de keuze voor eilandresort ook rekening met de reistijd en kosten van en naar de luchthaven. Zo was onze reistijd met een luxe speedboat naar ons resort in het Ari-atoll aardig lang. Wij vonden het niet zo erg om lekker op zee te zijn. Maar na een vermoeiende heenreis wil je waarschijnlijk zo snel mogelijk bij je resort zijn. In plaats van met de boot kun je ook met het watervliegtuig. Houd dan rekening met beduidend hogere reiskosten.

Waarom dan überhaupt naar veraf gelegen eilandresorts gaan? Eigenlijk heel simpel: hoe verder je van Malé verwijderd bent, hoe rustiger de eilanden. En voor ons als duikers: hoe beter de duikstekken.

Dan nog een punt om rekening mee te houden: de taal. Veel resorts, vooral de kleinere duikresorts, richten zich grotendeels op één nationaliteit. Zo zaten wij bijvoorbeeld op een ‘Italiaans’ resort. Fantastisch eten, maar minder gezelligheid. Al spraken de Italianen redelijk Engels, je hebt minder aansluiting bij de overige gasten. Mocht je dit wel belangrijk vinden, kies dan voor een eiland waar meer Nederlanders naar toe reizen. Of ga naar een groter resort.

Zonsondergang bij een resort op de Malediven

Top 5 van mooiste eilandresorts op de Malediven

Feitelijk is het onmogelijk om een top 5 op te stellen van mooiste resorts op de Malediven. Smaken verschillen namelijk. Bovendien gelden voor iedereen andere criteria op basis waarvan een resort uitgezocht wordt.

Om je te inspireren hebben we alsnog een top 5 opgesteld van prachtige eilandresorts. We hebben ons daarbij laten leiden door beoordelingen van reizigers op de diverse boekingssites en reisblogs. En ook een beetje door onze eigen smaak.

Het lijstje brengt je ongetwijfeld op ideeën voor een droomvakantie in de periode ná corona. Bekijk wat je mooi en vooral belangrijk vindt. En droom verlekkerd weg bij het vooruitzicht om zo’n reis ooit te ondernemen.

 

Anantara Dhigu Maldives Resort

Het Anantara Dhigu Maldives Resort ligt op Dhigufinolhu in het Zuid-Malé-atol. De speedboat brengt je er in 30 minuten vanaf de luchthaven.

Anantara Resort op de Malediven
Foto afkomstig van het Anantara Dhigu Maldives Resort

 

COMO Cocoa

Makunufushi in het Zuid-Malé-atol is waar je COMO Cocoa kunt vinden. De reistijd met de speedboat bedraagt 40 minuten.

Como op de Malediven
Foto afkomstig van COMO Cocoa

 

Gili Lankanfushi

Gili Lankanfushi bevindt zich in het Noord-Malé-atol op slechts 20 minuten met de speedboat vanaf de luchthaven.

Lankanfushi op de Malediven
Foto afkomstig van Gili Lankanfushi

 

Kuredu Island Resort

Op circa 145 kilometer ten noorden van Malé vind je in het Lhaviyani-atol het Kuredu Island Resort. Je komt er met een watervliegtuig!

Kuredu op de Malediven
Foto afkomstig van het Kuredu Island Resort

 

Meeru Island Resort & Spa

Op 55 minuten afstand met de speedboat vanaf de luchthaven ligt het Meeru Island Resort & Spa.

Meeru resort op de Malediven
Foto afkomstig van het Meeru Island Resort & Spa