Stedentrip naar Ribe, de oudste stad van Denemarken

Stedentrip naar Ribe, de oudste stad van Denemarken

Home » Denemarken » Stedentrip naar Ribe, de oudste stad van Denemarken

De oudste stad van Denemarken en de best bewaarde middeleeuwse stad is Ribe, gelegen vlak onder Esbjerg op Jutland. Hoewel het om een kleine stad gaat, valt er tijdens een stedentrip naar Ribe veel te zien en te doen. Zo kun je er uren slenteren over de geplaveide straten met vakwerkhuizen en er genieten van de sfeer en de gezellige cafés.

In deze blog vind je de bezienswaardigheden in Ribe zelf en enkele highlights net buiten de stad die je wat ons betreft niet mag missen. Maar eerst even wat geschiedenis.

stedentrip naar Ribe - terras aan het water

Het ontstaan van Ribe

Het stadje Ribe is omstreeks het jaar 700 gesticht met de komst van een markt. In de periode van 800 tot 1100 werd de stad meerdere keren versterkt met een grote gracht en wallen.

Toen de kathedraal van Ribe midden 13e eeuw gereed kwam, floreerde het middeleeuwse Ribe als een bisschoppelijke residentie en een van de belangrijkste handelscentra van Denemarken. De stad had een grote haven met vele handelsroutes naar voornamelijk West-Europa.

Eind 16e eeuw werd Ribe getroffen door een grote brand die ruim 200 huizen aan 11 straten in as legde. Dik 50 jaar later kreeg de stad te maken met een grote overstroming.

Er zijn geen overblijfselen meer van bouwwerken uit de 10e eeuw of daarvoor. Wel zijn er meer dan 110 bewaard gebleven woningen, vakwerkhuizen, geplaveide straten en smalle steegjes uit de middeleeuwen en de Renaissance die je er kunt bewonderen. De woningen vallen onder de Deense monumentenzorg.

stedentrip naar Ribe - oude huizen

Wat te doen en te zien tijdens een stedentrip naar Ribe

Ribe is als gezegd een klein stadje. De bezienswaardigheden zijn eenvoudig te bezoeken tijdens een stadswandeling door de Middeleeuwen, de Reformatie en de Renaissance. We noemen slechts enkele van de vele bezienswaardigheden in dit fantastisch Anton Pieck-achtige stadje. Bezoek deze bezienswaardigheden als onderdeel van de twee uur durende stadswandeling die het Danhostel voor haar gasten heeft opgesteld.

Kathedraal van Ribe

De kathedraal van Ribe is een kerk gebouwd in de 12e en 13e eeuw op een plek waar in de 9e al een stenen kerk heeft gestaan. De kathedraal is alleen al een bezoek waard vanwege het uitzicht vanaf de top van de 52 meter hoge kerktoren op de stad en de vlakke heidevelden die Ribe omringen.

Het uitzicht van bovenaf op de stad en de rivier die erdoorheen stroomt, geeft een goed beeld van de middeleeuwse en viking-oorsprong van de stad. En bij helder weer zie je zelfs Esbjerg en de Waddeneilanden Rømø, Mandø en Fanø.

De nachtwaker van Ribe

Elke avond van 1 mei tot 15 september kun je de nachtwaker in Ribe kosteloos vergezellen tijdens zijn wandelroute door de oude, kronkelende straatjes. De nachtwaker laat burgers al zingend weten dat het tijd is om naar bed te gaan. Onderweg vertelt hij je verhalen over heksen, vorsten, piraten, overstromingen en branden, en ga zo maar door. Echt leuk om mee te maken! Wil je alsnog liever op eigen houtje de wandeling maken, dan is de eerder genoemde stadswandeling van het Danhostel Ribe een goede optie.

centrum van Ribe, de oudste stad van Denemarken

Het oude stadhuis van Ribe

Het oudste stadhuis van Denemarken vind je op de Von Støckens Plads in Ribe. Het stadhuis werd eind 15e eeuw gebouwd maar deed tot begin 18e eeuw dienst als handelskantoor.

Tot 2007 was het gebouw het oudste stadhuis van heel Denemarken dat nog echt stadhuis werd gebruikt. Sindsdien heeft het stadhuis in het nabijgelegen Esbjerg de rol van stadhuis overgenomen. Wel vinden er nog steeds officiële recepties en huwelijksvoltrekkingen plaats.

In het oude stadhuis van Ribe bevindt zich een klein museum waar voorheen een gevangenis was. Het museum gaat over de middeleeuwse rechtsstaat van Ribe. Zeker interessant om even te bezoeken als je toch bij het stadhuis bent!

Ribes Vikinger museum

Het Ribes Vikinger museum is een betrekkelijk klein museum over het tijdperk van de vikingen en over de Middeleeuwen. In de expositie over de vikingen laten de vele archeologische vondsten die tijdens opgravingen in het gebied zijn ontdekt, hoe de vikingen in die tijd leefden en hoe zij handel dreven met de rest van Europa. De expositie over de Middeleeuwen neemt je mee naar het katholieke Ribe waar de kathedraal een centrale rol in speelde.

Ribe VikingeCenter

Ribe VikingeCenter

In onze blog over het viking-erfgoed schreven we al dat de Denen nog steeds bijzonder trots zijn op hun viking-verleden. Deze trots komt extra tot uitdrukking in het VikingeCenter van Ribe. In het vikingcentrum wordt het viking-erfgoed van Ribe op een leuke manier tot leven gebracht in reconstructies van niet alleen gebouwen, kleding en gereedschap, maar ook in sociaal opzicht.

Er zijn drie verschillende locaties gereconstrueerd. Allereerst heb je er een markt die een volmaakte kopie schijnt te zijn van een markt uit de vroege 8e eeuw. Verder is er een langhuis (grote boerderij) uit het einde van de 10e eeuw. Tenslotte zijn er acht herenhuizen uit begin 9e eeuw. Het grote terrein wordt bewoond door vikingen (studenten en vrijwilligers) waarmee je een gesprek kunt aanknopen om hen uit te horen over de cultuur en leefwijze.

Ribe Katedralskole

Ribe kent een lange onderwijsgeschiedenis. De Ribe Katedralskole (kathedraalschool) is daar het beste voorbeeld van. De Latijnse school dateert uit 1145, en is daarmee een van de oudste scholen ter wereld. Tot 1805 werd er theologie gegeven aan priesters en geestelijken. Tegenwoordig is het een gymnasium en de oudste school van heel Scandinavië die nog steeds dienst doet als school.

Dankirke

Ten zuidwesten van Ribe ligt op ongeveer 8 kilometer afstand de archeologische vindplaats Dankirke, een nederzetting uit de ijzertijd. In de jaren 1965 tot 1970 werden daar niet alleen overblijfselen gevonden uit de periode van de vikingen maar zelfs van de romeinen.

Tot nu toe is slechts rond de 3000 m² van Dankirke opgegraven. Uit de vondsten is gebleken dat Dankirke in de 4e of 5e eeuw een welvarend stadje of dorp was. Het is mogelijk dat in Dankirke de eerste kerk van Denemarken werd gebouwd. Tot dusver denkt men echter dat de eerste christelijke kerk van Denemarken rond het jaar 850 in Hedeby werd gebouwd.

Dankirke lag dicht bij de zee, waardoor handel met andere landen zoals Engeland mogelijk was. Tot het jaar 700 was Dankirke een van de belangrijkste handelssteden van Denemarken, totdat het werd ingehaald door Ribe. De archeologische vondsten van Dankirke vind je in het Nationaal Museum van Denemarken in Kopenhagen.

Waddeneiland Romo

Ribe, de toegangspoort tot de Deense Waddenzee

Bij Nederlanders zijn eigenlijk alleen de Duitse en met name de Nederlandse waddeneilanden bekend. Maar ook Denemarken heeft een vijftal waddeneilanden, namelijk Rømø, Mandø en Fanø, en de onbewoonde eilanden Koresand en Langli.

Ribe ligt aan het Nationaal Park Waddenzee, dat het grootste nationale park van Denemarken is. Sinds 2014 staat het park tevens op de werelderfgoedlijst van UNESCO. Het park omvat het Deense deel van de Waddenzee, de Waddeneilanden, Skallingen, Varde Ådal, het gebied rond Marbæk en een deel van het moerasland op het vasteland.

Wij zelf hebben de eilanden niet bezocht maar horen er goede verhalen over. Onder meer over het kleine eiland Mandø, dat bij laagtij ook vanaf het vasteland met de auto of de traktorbus te bereiken is. Je kunt er heerlijk wandelen maar ook op een georganiseerde zeehonden- of oestersafari gaan.

Het 56 km2 grote Fanø is met een ferry te bereiken vanuit Esbjerg. De overtocht duurt slechts 12 minuten. Het eiland is sterk afhankelijk van het toerisme. De belangrijkste attractie is het fijne witte zandstrand, dat populair is onder wind- en watersporters.

Rømø is met een oppervlakte van 129 km² veruit het grootste Deense waddeneiland. Het eiland is gewoon met de auto te bereiken via een weg. Volgens de website van Visit Rømø & Tønder valt er veel te zien en te beleven. Bij een volgend bezoek aan Denemarken overwegen we dan ook om naar dit eiland te gaan.

fietsen op waddeneiland Fanö in Denemarken

Stedentrip naar Ribe: praktische zaken

Accommodatie tijdens je stedentrip naar Ribe

Voor een dergelijk kleine stad heeft Ribe veel accommodatie te bieden. Houd er rekening mee dat de meeste hotels en bed & breakfasts geen eigen parkeerplaats hebben. Wel kun je je eventuele auto op een van de vele openbare parkeerplaatsen kwijt. Een andere optie is natuurlijk om net iets buiten het centrum te overnachten.

Vervoer tijdens je stedentrip naar Ribe

Alhoewel je bezienswaardigheden in het oude centrum van Ribe prima tijdens een wandeling kunt bezichtigen, zijn er in Ribe ook mogelijkheden om een fiets te huren. Ideaal voor een heerlijke tocht naar Dankirke of fietstocht door het prachtige natuurgebied van de Waddenzee. Voor de huur van een fiets kun je onder meer terecht bij het Danhostel Ribe en het Ribe Cykellager (website alleen in het Deens).