Wandelen in het merengebied bij Silkeborg

Wandelen in het merengebied bij Silkeborg

Home » Denemarken » Wandelen in het merengebied bij Silkeborg

Silkeborg is de belangrijkste stad van het merengebied van Jutland. Dankzij de vele bossen en meren is Silkeborg volgens velen ook de mooist gelegen stad van heel Denemarken. De omgeving leent zich bij uitstek voor een actieve vakantie in de buitenlucht. In deze blog nemen we je mee naar de stad zelf en belichten we onze top 5 van de mooiste wandelingen die je er volgens ons kunt maken.

kano's op een rivier bij Silkeborg

Silkeborg en omgeving

De Jutlandse stad Silkeborg ligt aan de rivier de Gudenå in de heuvelachtige en bosrijke omgeving van Søhøjlandet. De stad is ook wel bekend als de Deense hoofdstad van outdooractiviteiten. Denk daarbij niet alleen aan trektochten, wandelen, fietsen en mountainbiken, maar ook aan kajakken en zwemmen.

Het stadscentrum van Silkeborg is vrij klein. Het is dan ook geen enkel probleem om alle bezienswaardigheden en horecagelegenheden te voet te bereiken. Een van die bezienswaardigheden is het Torvet-stadsplein. Je hebt er het prachtige oude stadhuis, dat nu een tapasbar is. Aan de overkant van het plein vind je de belangrijkste kerk van Silkeborg uit 1877. Verder heb je op het plein nog hotel Dania uit 1848. Het is het oudste hotel in Silkeborg.

fonteinen in Silkeborg

In het meer vlak naast het nieuwe stadhuis vind je in het zomerseizoen vijf fonteinen. Met een hoogte van dik 30 meter zijn het de hoogste fonteinen van Noord-Europa. Vanwege de verlichting in verschillende en wisselende kleuren zijn de fonteinen op een zomeravond geweldig om te zien!

Verder heb je in Silkeborg nog diverse musea. Een daarvan is het historisch museum van Silkeborg dat zich bevindt in het oudste gebouw van Silkeborg uit 1767. De belangrijkste attractie van het museum is een 2400 jaar oude mummie die in 1950 in een moeras in de buurt werd ontdekt.

Wat je ten slotte niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Silkeborg is een heerlijke wandeling langs de rivier de Gudenå. Er zijn genoeg plekken aan de rivier om onder het genot van een hotdog of een drankje op een terras bij te komen van alle outdooractiviteiten in de omgeving.

Kiosk aan het water in Silkeborg

Wandelingen bij Silkeborg

Dankzij het afwisselend landschap van bossen, heuvels en meren is de omgeving van Silkeborg een ideale locatie om er te wandelen of om aan andere buitenactiviteiten zoals mountainbiken te doen.

Rond Silkeborg zijn er veel wandelroutes te vinden. Hieronder de top 5 van mooiste wandelingen die je er volgens ons kunt maken.

Beklimming van de Himmelbjerget

Voor een van de mooiste uitzichten in het merengebied van Silkeborg moet je beslist de bijna 150 meter hoge Himmelbjerget (de hemelberg) beklimmen. Het uitzicht is weliswaar het doel, maar uiteindelijk draait het om de fantastische wandeling er naar toe.

Er zijn meerdere parkeerplaatsen waar je je auto kwijt kunt en waar vandaan je naar de berg kunt lopen. Zie ook de laatste pagina van de wandelkaart van het gebied. Er zijn korte routes bij van 1,5 tot 3,5 km maar ook langere. Wij zelf begonnen bij P5 bij de Bøgebjerg en combineerden toen enkele routes waarmee we de hele ochtend onder de pannen waren. Houd rekening met hoogteverschillen, en neem tijdens een zonnige dag voldoende water mee.

uitzicht vanaf de Himmelbjerget

Sindbjerg en Stoubjerg

Sindbjerg en Stoubjerg zijn twee heuvels in een prachtig heidegebied ongeveer 5 km ten zuidoosten van Silkeborg. Alhoewel beide heuvels met een hoogte van respectievelijk 103 en 99 meter, minder hoog zijn dan de Himmelbjerg, heb je er een prachtig uitzicht op de meren gelegen tussen Silkeborg en Himmelbjerget. Het gebied van in totaal 56 hectare was vroeger privé-bezit van een agrarisch ondernemer, maar sinds begin 20e eeuw is het een beschermd natuurgebied.

Om beide heuvels te beklimmen kun je het beste je auto parkeren aan de Borgdalsvej net ten noorden van Sejs, aan de andere kant van de weg dan de Sejs Bakker Camping. Download de wandelkaart van het gebied.

Slåensø

Slåensø is een bijzonder schoon meer van maximaal 12 meter diepte, net ten zuiden van het grotere Borre Sø. Het meer ligt in een bijzonder heuvelachtig terrein. Vanaf de 82 meter hoge Kongestolen direct ten zuidwesten van het meer, heb je een fantastisch uitzicht op niet alleen Slåensø maar het hele gebied ten noorden van Slåensø. Dichtbij vind je tevens de hoogste boom van Denemarken, namelijk een Douglas-spar van meer dan 50 meter.

Parkeer je auto bij P12 (Parking Sønderskoven). Van daaruit loopt de gele route, een goed wandelpad helemaal rond het meer en langs de Kongestolen. Zie ook het linker deel van de laatste pagina van de wandelkaart van het gebied.

Meer in Jutland

De oude weg van Hærvejen

Hærvejen is de eeuwenoude, ongeveer 250 kilometer lange ‘snelweg’ van Viborg tot de grens met Duitsland. De route werd in de middeleeuwen gebruikt door kooplieden, veehouders en christenen op bedevaart. Aan het einde van de 19e eeuw raakte de weg en de vele zijwegen in de vergetelheid toen er een spoorlijn kwam. Tegenwoordig heb je er vele, schilderachtige wandel- en fietspaden door zeer gevarieerde landschappen.

De oude weg voert ook door de omgeving van Silkeborg, namelijk door Engesvang net ten westen van de stad. Zie ook de kaart van haervej.com. De wandelroute is rood, de fietsroute blauw. Wat Hærvejen los van het gevarieerde landschap zo bijzonder maakt is dat je op de route ook in oude herbergen en afgelegen boerderijen kunt bivakkeren.

Gjern Bakker

Ten noordoosten van Silkeborg liggen de uitgestrekte bossen van Gjern Bakker. Dit is een heuvelachtig gebied met als hoogste punt de Åshøj (104 meter). Tussen de heuvels ligt een vallei die is ontstaan door smeltende gletsjers tijdens de laatste ijstijd.

Vroeger had je er alleen maar bossen maar een groot deel werd gekapt en gebruikt voor het bouwen van huizen. Eind 19e eeuw echter werd begonnen met de herplant van sparren en dennen. Sindsdien vind je in het gebied eiken, naaldbomen maar ook heide.

Er zijn meerdere, korte wandelingen die je er kunt maken. De wandelingen voeren onder meer langs fantastische uitzichtpunten waaronder de Store Troldhøj en de 100 meter hoge Randers Høj. Vanaf hier kun je op een heldere dag zelfs de torens van de kathedraal van Viborg zien. Dichtbij de Store Troldhøj bevindt zich trouwens de super gezellige herberg Svostrup Kro.

Gjern Bakker bij Silkeborg, Denemarken

Praktische zaken

Accommodatie in Silkeborg

In de omgeving van Silkeborg is volop accommodatie te vinden. Zowel in de stad als daarbuiten. In de regio rond het plaatsje Gjern heb je ook een Landalpark, maar zelf zouden we dan toch liever een authentieke Deense Kro (herberg) opzoeken, zoals de Svostrup Kro die we eerder al noemden.

Overzichtskaart van de omgeving van Silkeborg

Op onderstaande kaart staan de parkeerplaatsen vermeld waar je het beste kunt parkeren voor je wandeling.