Het Colosseum, iconisch amfitheater van Rome

Het Colosseum, iconisch amfitheater van Rome

Home » Rome » Het Colosseum, iconisch amfitheater van Rome
Voor veel bezoekers van Rome is het Colosseum de belangrijkste bezienswaardigheid die ze zeker willen bezoeken. Het imposante bouwwerk was het grootste amfitheater van het Romeinse rijk. Zeker 60.000 toeschouwers genoten hier van de gladiatorengevechten en de gevechten met wilde dieren. Het Colosseum was eeuwen geleden een belangrijke attractie voor de Romeinen. Nu is het een van de drukstbezochte hoogtepunten van Rome.

Ontstaan van het Colosseum

Keizer Nero, die niet geliefd was bij de Romeinen, liet in het centrum van Rome een immens paleis bouwen. Op het enorme grondgebied verschenen een gouden huis en een immense tuin. Centraal stond een immens beeld (colossos) van Nero van maar liefst 35 meter hoog. Nero overleed echter voordat het hele complex gereed was. Zijn opvolger Vespasianus liet alles afbreken. Vervolgens gaf hij opdracht tot de bouw van een gigantisch amfitheater, om het volk vertier te bieden. In 72 n.C startte men met de bouw. Acht jaar later ging het Colosseum open. Men vermoedt dat de naam is afgeleid van de colossos van Nero dat er vlakbij stond.

Een kolossaal bouwwerk

De afmetingen van het Colosseum zijn gigantisch. Het hoogste punt is circa 50 meter boven de grond. De totale omtrek bedraagt maar liefst 527 meter. De ellipsvormige arena meet ongeveer 75 bij 45 meter. Het Colosseum heeft vier verdiepingen boven de grond. Het ondergrondse labyrint is pas later gebouwd. In dit zogenaamde hypogeum bevonden zich de verblijven voor de gladiatoren, en de hokken van de wilde beesten. Via een ingenieus liftsysteem werden de dieren naar de arena vervoerd. Daarnaast was er een ondergrondse gang die leidde naar een gladiatorenschool in de buurt.

Het Colosseum bood plaats aan duizenden Romeinen. Dankzij de vele ingangen en trapopgangen was het mogelijk om de hele mensenmassa binnen een kwartier op hun plaats te krijgen. En omdat in Rome de zon vaak uitbundig schijnt, had men ook gedacht aan zonwering. Een enorm canvas zonnescherm, het velarium, zorgde voor bescherming. Het zeil rustte op circa 250 palen op de bovenste galerij. Daarna werd het met touwen verankerd aan palen buiten het Colosseum. Voor het optrekken van het zeil werden maar liefst 1000 scheepslieden ingezet.

Volksvermaak in het Colosseum

De Keizers organiseerden in het Colosseum regelmatig gevechten. De Romeinen mochten hier gratis naartoe. Met deze spelen hoopten de Keizers hun volk positief te stemmen. Over belangstelling was niet te klagen, het stadion zat altijd helemaal vol. De sociale status bepaalde waar de bezoekers mochten plaatsnemen.

De bovenste ring, alleen met staanplaatsen, was gereserveerd voor de armsten. Hoe belangrijker iemand was, hoe beter de zitplaats was. Voor de Keizer was een aparte loge met een eigen ingang. Daar tegenover zaten de Keizerin, de diverse magistraten en de zogenaamde Vestaalse maagden (priesteressen van het Vesta-genootschap).

De senatoren hadden marmeren zitplaatsen direct aan de arena. Andere mannen zaten naargelang hun sociale positie dicht bij de arena of er verder vandaan. De vierde rij was bestemd voor de vrouwen van de magistraten, senatoren en gladiatoren.

Er vonden allerlei soorten gevechten plaats in de arena. Gladiatoren tegen elkaar, tegen dieren, dieren tegen elkaar. De gevechten gingen net zo lang door tot de verliezer overleed. Een zwaargewonde gladiator was afhankelijk van de stemming van de Keizer. Stak deze zijn duim omhoog, dan mocht de gladiator blijven leven. Deed de Keizer zijn duim omlaag, dan werd de verliezer gedood. De overwinnaar werd gelijk tot held uitgeroepen. Het lijk werd afgevoerd, er werd zand gestrooid over het bloed en de volgende ronde kon beginnen. Toen het Christendom steeds belangrijker werd, zijn de barbaarse spelen uiteindelijk door keizer Honorius in 404 na Chr. verboden. Men schat dat er bijna 500.000 mensen en dieren zijn gedood tijdens de gevechten.

Het verval

Na het verbod op de gladiatorengevechten raakte het Colosseum sterk in verval. Diverse aardbevingen in de middeleeuwen zorgden voor grote schade aan het stadion. Daarnaast gebruikten bouwers in opdracht van de diverse pausen stenen en zuilen uit het Colosseum. Zij werden gebruikt voor nieuwe onderkomens voor de machthebbers. Paus Benedictus XIV verbood in 1749 het verdere slopen van het Colosseum. Hij heeft zelfs een begin gemaakt met de restauratie.

Het Colosseum bezoeken

Ondanks dat het stadion niet meer zijn oorspronkelijke vorm en schoonheid heeft, is een bezoek aan het Colosseum nog absoluut de moeite waard. Van buiten is het nog steeds een imposant gebouw. Maar eenmaal binnen kun je je zeker de gladiatorengevechten verbeelden als je vanaf een galerij neerkijkt op de arena.

Je bereikt het Colosseum gemakkelijk met de metro B, halte Colosseo. Je staat dan eigenlijk direct voor het stadion. Het is aan te raden om je ticket voor een bezoek vooraf te reserveren. De rij is op nagenoeg alle momenten erg lang. Met een combiticket heb je recht op entree bij het Colosseum, Forum Romanum en Palatijn. Beide liggen in de directe nabijheid van het amfitheater.

Geen zin om lang in de rij te staan? Koop dan alvast je kaartje online. Met een Rome City Pass is het helemaal gemakkelijk. Hiermee heb je gratis toegang tot het Colosseum. Daarnaast kun je dan gebruikmaken van de ‘skip the line’-toegang. Als je geen zin hebt om de Rome City Pass te kopen, kun je toch toegangstickets met voorrang online bestellen. Onderaan deze blog hebben we de meest populaire opties voor je geselecteerd. 

Tickets voor het Colosseum

Boek hier tickets voor de meest populaire tours in het Colosseum bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.