Trastevere, de allerleukste wijk van Rome

Trastevere, de allerleukste wijk van Rome

Home » Rome » Trastevere, de allerleukste wijk van Rome

Trastevere is wat ons betreft de allerleukste wijk van Rome. Hier proef je de authentieke Italiaanse sfeer van vroeger op de straten en de pleinen. Daarnaast heeft de wijk veel aantrekkelijke hoogtepunten. En aan het einde van de dag is het een drukte van belang op de terrassen van de vele trattoria’s en restaurants. Daarom besteden we graag in een aparte blog aandacht aan Trastevere.

De naam dankt de wijk aan de ligging. Het is afgeleid van het Latijnse Trans Tiberim, wat “aan de andere zijde van de Tiber” betekent. Trastevere ligt westelijk van deze rivier die door Rome stroomt. Aan de noordkant van de wijk ligt Vaticaanstad.

Plein in Trastevere, Rome

Hoogtepunten van Trastevere

Trastevere is eigenlijk een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. De belangrijkste hoogtepunten van Trastevere zetten we voor je op een rijtje.

Slenteren door de oude straatjes van Trastevere

De wijk zelf heeft met de vele slingerende kasseienstraatjes en -steegjes een heel bijzondere sfeer. Een wandeling door de wirwar van straten is al een hoogtepunt op zich. Je ziet veel alledaagse Italiaanse taferelen in een schilderachtige omgeving. Kijk vooral regelmatig omhoog. Je ziet dan de bonte was aan de waslijnen hangen die tussen de gevels zijn gespannen. Met een slim systeem kunnen de bewoners hun was ophangen aan die lijnen.

Het is echt een aanrader om ’s ochtends vroeg door de nauwe straten te lopen. Dan zijn er nog nauwelijks toeristen in de wijk en kun je echt genieten van de pure Italiaanse sfeer en de activiteiten van de bewoners. Daarnaast is het de beste tijd om foto’s te maken door de lage stand van de zon en de prachtige schaduwen die de lage zonnestand oplevert.

Piazza di Santa Maria

Dit plein is het bruisende centrum van Trastevere. De lokale bevolking gebruikt het plein om af te spreken met elkaar op de vele gezellige terrassen aan weerszijden van het plein. Opvallend is de achthoekige fontein. Carlo Fontana bouwde deze aan het eind van de 17e eeuw. De jongeren in de wijk zitten graag op de treden van de fontein. In de avond is de fontein prachtig verlicht. Sowieso is het goed om ’s avonds het plein te bezoeken: het is dan de belangrijkste uitgaanswijk van Rome.

Kerk in Trastevere

Basiliek van Santa Maria in Trastevere

Deze kerk is de blikvanger van Piazza di Santa Maria. Men vermoedt dat dit de eerste christelijke kerk is die in Rome is gebouwd. Paus Calixtus zou de basiliek in de 3e eeuw hebben gesticht. De huidige kerk dateert voor het grootste deel uit de 12e eeuw. Ondanks vele restauraties heeft de kerk nog steeds een middeleeuws karakter. De gevelmozaïeken aan de voorzijde van de kerk en de Cavallini-mozaïeken in de achterzijde van de kerk zijn prachtig, net als de mozaïeken in de koepel.

Villa Farnesina

Dit is een prachtig landhuis met net zo mooie tuinen rondom. Laat je in eerste instantie niet afschrikken door het sobere karakter van de buitenkant. De echte schoonheid van het landhuis is binnen te bewonderen. De weelderige versieringen in renaissancestijl en kunst van Rafaël en Peruzzi maken het tot een waar genoegen om door het landhuis te lopen. Daarnaast is het leuk om de prachtig aangelegde en volledig symmetrische tuinen van Villa Farnesina te bezoeken.

Vlooienmarkt bi Porta Portese

Elke zondag is er langs de Tiber bij Porta Portese een uitgebreide markt. Over een lengte van zeker 2 kilometer staan tal van kraampjes met snuisterijen. Je vindt er veel kleding, meubels, serviesgoed, tassen en designartikelen, nieuw en tweedehands. De markt kun je het beste vroeg bezoeken, zo rond een uur of acht. Dan schuimen de Trasteverini de kraampjes af naar iets moois en is het er verder nog niet zo druk. Let wel goed op je spullen, want zakkenrollers zijn er actief. Grote kans dat als je mobieltje is gestolen, hij te koop wordt aangeboden op de markt. De markt is geopend vanaf zeven uur in de ochtend tot een uur of twee in de middag.

Plein in Trastevere

Colle del Gianicolo

Voor een mooi uitzicht op Trastevere en het centrum van Rome kun je een wandeling maken naar de top van de Colle del Gianicolo. Het is een pittig klimmetje, maar het uitzicht over de wijk en de stad doet de vermoeienissen gelijk verdwijnen. Zeker aan het einde van de dag, als de zon laag staat, is het panorama fantastisch.

Bij de voet van de heuvel staat een wereldberoemde fontein, de fontana dell’acqua. Filmliefhebbers herkennen de fontein wellicht van de scenes uit de film La Grande Bellezza. Op de top van de heuvel staat een standbeeld van Guisseppe Garibaldi, een beroemde Italiaanse vrijheidsstrijder. Bij het beeld wordt dagelijks rond 12 uur een kanonschot gelost.

Dit is slechts een selectie van hoogtepunten van Trastevere. Er is nog veel meer te ontdekken in de leukste wijk van Rome. Zo kun je er nog een aantal bijzondere kerken bezoeken. Daarnaast is het leuk om over de eeuwenoude brug Ponte Sisto te lopen naar de wijk. Kortom: trek voor een bezoek aan Trastevere zeker een dag uit.