Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Home » Rome » Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Het absolute hoogtepunt van je stedentrip Rome is een bezoek aan de immense Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea. Het centrum van het Rooms-Katholieke geloof toont een pracht en praal die ongekend is. In de Vaticaanse musea maak je kennis met een van ’s werelds grootste en belangrijke kunstcollecties. Daarom is een bezoek aan Rome niet compleet als je de Sint-Pietersbasiliek en de Vaticaanse Musea overslaat.

Sint-Pietersbasiliek

We kennen allemaal de beelden van het Urbi et Orbi, als de paus zijn zegen uitspreekt tijdens Pasen vanaf het balkon op het Sint-Pieter. Het is echter een genot om de Sint Pietersbasiliek in het echt te mogen bewonderen.

Geschiedenis Sint-Pietersbasiliek

Volgens de overlevering heeft men de Sint-Pieter gebouwd op de plek waar de apostel en eerste paus Petrus is gekruisigd en begraven. In 324 gaf Keizer Constantijn de Grote opdracht tot de bouw. De basiliek diende niet alleen als kerk, maar ook als centrum van bestuur en rechtspraak.

In de eeuwen daarna werd de kerk nauwelijks onderhouden. Na meer dan 1000 jaar bleken diverse restauratiepogingen niet te werken. De toenmalige paus Julius II besloot daarom de oude basiliek te slopen en te starten met de bouw van de nieuwe Sint-Pietersbasiliek.

Bekende architecten hebben bijgedragen aan de bouw en voltooiing van de kerk. Rafaël en Michelangelo zijn hiervan de meest bekende. De beroemde architect en beeldhouwer Bernini heeft bijna alle versieringen in en rond de basiliek voor zijn rekening genomen. In 1626 was de bouw volledig voltooid en werd de Sint-Pieter ingewijd.

Het interieur van de Sint-Pietersbasiliek

Als je de Sint-Pietersbasiliek betreedt, vallen vijf bronzen deuren op. De linker deur noemt men de deur des doods. Je ziet hierop afbeeldingen van de laatste uren van onder andere Christus en Petrus. Als een paus overlijdt, verlaat zijn lichaam via deze deur de kerk. De meest rechter deur is de heilige deur. De paus mag deze deur alleen maar openen tijdens zogenaamde jubeljaren.

Bij binnenkomst valt je gelijk de enorme afmeting van de basiliek op. Deze is maar liefst 187 meter lang. Op het breedste punt is de kerk meer dan 150 meter breed. De koepel is meer dan 130 meter hoog. De voorgevel meet zo’n 115 meter. Maar dat is niet alles wat opvalt. De weelderige decoratie van alle kunstobjecten, het prachtige marmer, de schitterende pilaren en de vele bijzondere beelden maken een geweldige indruk.

In de kerk vind je maar liefst 11 kapellen en 45 altaren. Je komt ogen te kort om alles in je op te nemen. Een absoluut hoogtepunt is het Baldakijn van verguld brons. Deze troonhemel staat in het meest heilige deel van de kerk, men vermoedt boven het graf van Petrus. Het baldakijn dient als pauselijk altaar. Een andere blikvanger is de enorme koepel. Michelangelo ontwierp dit kunstwerk. Het eindresultaat heeft hij helaas nooit kunnen bewonderen omdat hij kort daarvoor overleed. Het is mogelijk om via een lift of een trap naar de koepel te kunnen gaan. Het laatste deel van de klim kan alleen met een trap. Het uitzicht op het Sint-Pietersplein is magnifiek. Je ziet de prachtige symmetrie van het plein en de twee zuilengalerijen aan weerszijden van het plein.

De Sint-Pietersbasiliek bezoeken

Een bezoek aan de kerk is gratis. Voor een bezoek aan de koepel dien je in de basiliek een kaartje te kopen (8 euro). Voor je bezoek is het noodzakelijk om gepast gekleed te gaan. Schouders en knieën moeten bedekt zijn, en petten en slippers zijn niet toegestaan.

Houd er rekening mee dat de wachttijden voor de ingang enorm kunnen zijn, soms wel langer dan 2 uur. Dan is het in de brandende zon geen pretje om hier te moeten wachten. Door het boeken van een audiotour inclusief een skip-the-line-ticket kun je dit voorkomen. Onderaan deze blog vind je diverse mogelijkheden om tickets vooraf te kopen met voorrangstoegang.

Je bereikt de Sint-Pietersbasiliek gemakkelijk via Metrolijn A, halte Ottaviano.

Vaticaanse Musea

In de vroegere, pauselijke paleizen vind je nu de meest indrukwekkende musea van Rome. Dit zijn de maar liefst 26 verschillende Vaticaanse Musea, verdeeld over een enorm complex met tal van zalen. De collectie is zo groot, divers en belangrijk, dat men deze tot ’s werelds belangrijkste musea rekent. De opeenvolgende pausen hebben in 4 eeuwen een immense kunstverzameling opgebouwd. Natuurlijk vind je er ontzettend veel religieuze voorwerpen. Maar ook kunst uit de Romeinse en Egyptische oudheid kun je hier bewonderen.

Vanaf de Sint-Pietersbasiliek is het ongeveer een kwartier lopen naar de ingang van de musea. Kom je rechtstreeks, dan kun je metrolijn A nemen, halte Ottaviano. Vanaf hier loop je in 10 minuten naar de ingang.

Hoogtepunten van de Vaticaanse Musea

Je kunt wel dagen doorbrengen in de musea om alles te zien. Dat zullen er slechts weinigen doen. Daarom vermelden we hier de absolute hoogtepunten van de Vaticaanse musea die je zeker niet mag missen.

Sixtijnse kapel

Tijdens het kiezen van een nieuwe paus komen hier de kardinalen in conclaaf bijeen. Als er zwarte rook uit de schoorsteen van de kapel komt, heeft men nog geen keuze kunnen maken. Witte rook betekent dat men een nieuwe paus heeft gekozen.
De kapel is prachtig versierd. De allerbeste kunstenaars uit de 15e en 16e eeuw hebben fresco’s aangebracht op de muren met tal van religieuze afbeeldingen. De belangrijkste is “het laatste oordeel”, het meesterwerk van Michelangelo. Maar liefst 7 jaar heeft hij gewerkt aan dit kunstwerk.

Michelangelo heeft daarnaast het volledige plafond van de Sixtijnse Kapel beschilderd. Naast twee hoofdpanelen, die de schepping en de zondeval afbeelden, zie je tal van fragmenten uit het Oude en Nieuwe Testament.

Houd er wel rekening mee dat in tijden van drukte je geen kans krijgt om lang te genieten van de prachtige fresco’s. Suppoosten zorgen ervoor dat de rij constant in beweging blijft. Desondanks is het indrukwekkend om door de Sixtijnse Kapel te schuifelen en te genieten van de kleurenpracht.

Stanze van Rafaël

Stanze is het Italiaanse woord voor zalen. Paus Julius II gaf in 1508 de kunstenaar Rafaël opdracht om vier zalen in zijn privévertrekken te decoreren. Samen met zijn leerlingen heeft hij hier 16 jaar over gedaan. Vlak voor voltooiing van de laatste zaal overleed Rafaël. Op de fresco’s heeft hij de religieuze en filosofische idealen van de Renaissance afgebeeld. Alle vier de zalen liggen achter elkaar. Men vermoedt dat Rafaël zelf nauwelijks heeft gewerkt aan de Sala di Constantino, omdat hij toen ziek was. Kenners vinden de fresco’s van iets mindere kwaliteit dan die in de overige drie zalen.

Andere hoogtepunten van de Vaticaanse Musea

Daarnaast bieden de musea nog tal van andere hoogtepunten. Een kleine greep van interessante bezienswaardigheden:

  • Laocoöngroep: Een marmeren beeldengroep die de Trojaanse priester Laocoön en zijn zonen uitbeeldt.
  • Cortile della Pigna: Een grote bronzen dennenappel. Ooit stond deze op de binnenplaats van de oude Sint-Pieter.
  • De Vaticaanse Pinacotheek: Een immense collectie wandkleden en schilderijen van het Vaticaan. Diverse grote kunstenaars hebben hieraan gewerkt, zoals Caravaggio en Leonardo da Vinci.
  • De trap van Bramante: Deze trap diende als toegang tot het paleis van paus Julius II. In noodgevallen kon men te paard de trap beklimmen.
  • La Galleria della Carte geografiche: Een 16e eeuwse kaartengalerij met grote topografische kaarten op de plafonds en muren.
  • Atrio dei Quattro Cancelli: Een enorm koepelgebouw vormde de oorspronkelijke ingang van de Vaticaanse musea.

De Vaticaanse Musea bezoeken

Het zal je niet verbazen dat de belangstelling voor de Vaticaanse Musea groot is. Daarom zijn er iedere dag lange wachtrijen. Toen wij nog jong waren en de eerste keer de musea wilden bezoeken, kwamen we van de andere kant aangelopen. We voegden ons toen zo’n 20 meter voor de kassa in de rij. Daarmee maakten we geen vrienden. We raden je daarom ook aan om deze truc niet te gebruiken.

Online kun je vooraf kaarten reserveren met de mogelijkheid om de wachtrijen te passeren. Onderaan deze blog hebben we een aantal mogelijkheden voor toegangstickets voor je geselecteerd. 

Iedere laatste zondag van de maand is de toegang gratis. We raden je echter af om op zo’n dag te gaan. Het is er dan altijd zo extreem druk, dat je geen kans krijgt om overal goed te kunnen kijken.

In de musea geldt eenrichtingsverkeer. Je kunt diverse verschillende routes volgen die met kleuren staan aangegeven. Wil je alles zien, dan mag je zeker een dag uittrekken voor je bezoek aan de Vaticaanse musea. Door de drukte op sommige dagen in het hoogseizoen ben je verplicht om steeds te blijven doorlopen. Dit geldt met name voor de Sixtijnse Kapel en de Stanze van Rafaël.

Vanaf de Sint-Pietersbasiliek is het ongeveer een kwartier lopen naar de ingang van de musea. Kom je rechtstreeks, dan kun je metrolijn A nemen, halte Ottaviano. Vanaf hier loop je in 10 minuten naar de ingang.

Toegangstickets Sint-Pietersbasiliek en Vaticaanse Musea

Boek hier je tickets bij onze partner GetYourGuide. Wij ontvangen voor je boeking een bescheiden commissie zonder extra kosten voor jou. De commissie helpt ons om deze reisblog te onderhouden.