D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach

D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach

Home » D-Day » D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach

Het strand tussen Sainte-Honorine en Vierville-sur-Mer is een van de bekendste stranden ter wereld. Niet vanwege het witgele zand, branding, golfslag en de pittoreske omgeving. Nee, dit strand was het toneel van de Amerikaanse invasie tijdens D-Day. De codenaam tijdens deze operatie was Omaha Beach. En daarom is dit een strand dat je zeker moet bezoeken als je in Normandië bent. Want op 6 juni 1944 begon hier de bevrijding van West-Europa. De volgende D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach mag je niet overslaan.

Omaha Beach en D-Day

Omaha Beach was een van de vijf landingsstranden tijdens D-Day op 6 juni 1944. Het doel van de landing op Omaha Beach was om een bruggenhoofd te vestigen in Normandië. Zo snel mogelijk moest het gebied tussen Port-en-Bessin en de rivier de Vire veroverd worden. Daarna was een opmars mogelijk in de richting van Saint-Lô. Deze stad was stragisch belangrijk, omdat het een belangrijk verkeersknooppunt is. Verovering van Saint-Lo betekende dat de weg naar het binnenland openlag.

De operatie op Omaha Beach verliep moeizaam. Helaas was de Duitse verdediging sterker dan verwacht en de Amerikaanse soldaten kwamen onder zwaar vuur te liggen. De eerste aanvalsgolf eindigde in een bloedbad en leverde geen succes op. Bij de tweede landing hadden troepen te maken met vele doden en gewonden in de branding en op het strand. Veel materieel van de Amerikanen was bij de eerste aanval volledig vernietigd. Het bemoeilijkte de doorgang van de troepen in zee en op het strand. De Nazi’s vuurden onophoudelijk hun munitie vanuit de bunkers af op de manschappen.

Het leek erop dat de operatie gedoemd was te mislukken. Toch lukte het de soldaten om de steile hellingen aan het einde van het strand te beklimmen. Na een paar uur konden zij de Duitsers aanvallen. In de strijd kregen de Amerikanen daarna het voordeel. De prijs was echter hoog: meer dan 2.000 Amerikaanse soldaten sneuvelden op de eerste dag van de Slag om Normandië. Ondanks de zware verliezen wisten de troepen uiteindelijk de Duitse verdediging te breken en een bruggenhoofd te vestigen.

D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach

Deze D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach zijn stuk voor stuk indrukwekkend:

Monument op het strand

Op Omaha Beach kun je niet om het monument op het strand heen. Het monument, genaamd “The Braves” is een eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die op 6 juni 1944 landden op Omaha Beach. Het monument is gemaakt door de Franse beeldhouwer Raymond Mason en werd ingehuldigd in 1956.

Drie delen vormen samen het monument:

 • “The Call of Hope”: Dit is een bronzen beeld van een soldaat die zijn armen uitsteekt naar de zee. Het symboliseert de hoop van de soldaten op een betere toekomst.
 • “Rise, Freedom!”: Dit is een bronzen beeld van een soldaat die zich opmaakt om te vechten. Het symboliseert de moed en de vastberadenheid van de soldaten.
 • “The Wings of Fraternity”: Dit zijn twee bronzen vleugels die de soldaten symboliseren die over de oceaan vlogen om Europa te bevrijden.

Op het monument staan ook de namen van de Amerikaanse soldaten die sneuvelden op Omaha Beach. Het monument is een belangrijke herdenkingsplaats en een symbool van de vrijheid die de Amerikaanse soldaten voor Europa hebben bevochten.

Wij bezoeken het monument enkele dagen na 6 juni. De bloemen en kransen zijn nog vers. Ook nu wordt de plek druk bezocht. Veel Amerikanen, maar ook belangstellenden uit andere landen, houden er halt en hebben een moment van bezinning.

Amerikaanse Begraafplaats

Bij mooi weer bezoeken we de Amerikaanse begraafplaats. De zon schijnt en zorgt voor een glinstering van de vele bomen om het kerkhof. Vogels fluiten in de bomen die de plaats omringen. In de verte rollen de golven kalm en vredig het strand op. Als we die fraaie omgeving zo zien, kunnen we nauwelijks voorstellen welke drama’s zich hier hebben afgespeeld.

De realiteit is echter dat op deze plek bijna 10.000 Amerikaanse jongemannen hun laatste rustplaats hebben gevonden. De witte kruisen, keurig opgesteld in het gelid, vormen een macaber bewijs van hun offer voor onze vrijheid. We worden er stil van als we langs de bijna ontelbare graven wandelen. Er blijken ruim 300 anonieme graven te zijn. “Known but to God” is de inscriptie op het witte kruis. Opvallend is het aantal middelbare scholieren dat de begraafplaats bezoekt. Uit alle landen zijn ze afkomstig. Zij ervaren op indringende wijze wat de prijs van vrede is en dat die gekoesterd moet worden. Juist in deze tijd vol internationale spanningen.. Ademloos vervolgen zij de weg over het immense terrein. Verder komen we veel Amerikaanse families tegen. Zij bezoeken het graf van hun dierbaren die ver van huis voor onze vrijheid vochten en daarbij het leven lieten.

Het bezoekerscentrum geeft ons veel informatie over de begraafplaats, de D-Day landingen en de Tweede Wereldoorlog. Er zijn kaarten, foto’s, video’s en persoonlijke verhalen van soldaten te zien. Natuurlijk bezoeken we ook het centrale gedenkteken. Het is een kapel met een bronzen beeld van Maria. Daar vlakbij staat een groot bronzen beeld van zeven meter. Een jongeman heft zijn armen in de lucht. Een symbool van een nieuw en hoopvol begin van de Amerikaanse jeugd. Wat ons betreft is deze begraafplaats een van de meest indrukmakende D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach.

Pointe du Hoc

Een bijzondere rots op een 30 meter hoge klif met een grote betekenis, dat is Pointe du Hoc. De Duitsers hadden vanaf de bunkers op Pointe du Hoc zowel Utah Beach als Omaha Beach binnen bereik van hun kanonnen. Het was daarom van cruciaal belang dat deze werden uitgeschakeld. Die operatie vereiste moed en immens doorzettingsvermogen. Want het leek erop dat de grote bombardementen voorafgaand aan D-Day niet succesvol waren geweest.

Op D-Day landden 225 Amerikaanse Rangers onder leiding van kolonel James Rudder op Pointe du Hoc. De Rangers beklommen de klif. De aanval op Pointe du Hoc was een bloedige strijd. Van de 225 Rangers sneuvelden er 76 en raakten er 90 gewond. De Duitsers verloren ongeveer 120 man. Uiteindelijk wisten de Rangers de bunkers met kanonnen te bereiken. Toen kwam de grootste verrassing: de Nazi’s hadden de kanonnen al geruime tijd daarvoor verwijderd en vervangen door houten balken. De Amerikanen ontdekten later de plek waar de kanonnen waren opgeslagen en vernietigden deze. Daarmee waren Utah Beach en Omaha Beach gevrijwaard van dodelijk artillerievuur.

Merg en been

Het kleine museum toont films waarin overlevenden vertellen over hun angstige momenten bij de aanval op Pointe du Hoc. Die uitspraken gaan ons door merg en been. Wat een prestatie om onder deze afschuwelijke omstandigheden zo heldhaftig te zijn. Enkele van die uitspraken van overlevenden staan gegraveerd op de wanden in het museum. Ze blijven nog lang in ons geheugen opgeslagen.

Daarna wandelen we over een landschap dat doet denken aan de maan, naar de diverse markante plekken. Overal zijn kraters van bommen die de dag voorafgaand aan de aanval zijn gedropt. We betreden de niet beschadigde bunkers. Vooral van de bunker dicht bij de klif blijven herinneringen bij. We stellen ons voor hoe de Duitsers vanaf deze plek de Rangers beschoten tijdens hun moedige klim. Het grote gedenkteken in naaldvorm torent boven de observatiepost uit. We lopen zeker een uur over het terrein, in gedachten verzonken over de gebeurtenissen die zich op Pointe du Hoc hebben afgespeeld.

Fatbiken op Omaha Beach

Hoewel het op het eerste gezicht vreemd lijkt om een leuke fietstocht te maken op Omaha Beach, is het een serieuze bezigheid. Want onze gids Laurent is een wandelende encyclopedie als het gaat om de invasie van 6 juni. Ieder moment dat we stilstaan, vertelt hij een spannend waargebeurd verhaal over de aanval. Zo steken we tijdens de fietstocht op het strand veel op van hem.

Op onze elektrisch aangedreven fatbike zoeven we van de ene interessante plek naar de andere. En overal steekt Laurent, onvermoeibaar als hij is, een interessant verhaal af. Vanzelfsprekend stoppen we bij het monument op het strand. Daar lopen we naar boven over een pad dat leidt naar een bunker. In de bunker haalt onze gids een tablet en luidspreker tevoorschijn. We krijgen een film te zien over de invasie op Omaha Beach. Beelden spreken nog meer dan woorden, dus we kijken stil en onder de indruk naar de fragmenten.

Als we terugfietsen, komen we enkele jeeps tegen op het strand. Vrijwilligers die de afgelopen dagen hebben meegedaan aan de D-Day herdenking, zwaaien ons toe. Bij de lunch gaat Laurent onverdroten door met zijn verhalen. Wij komen haast tijd te kort om bij de volgende herdenkingsplek van D-Day te komen. Ook dit is weer een onvergetelijke belevenis geworden. Naast het ontspannen fietsen over het strand, hebben we boeiende verhalen gehoord. Het is een echte aanrader om deze tour te maken. Meer informatie over het fatbiken op Omaha Beach.

Duitse militaire begraafplaats

Niet alleen veel geallieerden lieten het leven bij D-Day en de weken daarna. Ook veel Duitse soldaten kwamen om bij de soms bloedige gevechten. Zij kozen zelf niet voor deze strijd en werden het slachtoffer van de waanzin van hun Nazi-leiders.

Deze begraafplaats trekt minder bezoekers dan de Amerikaanse, een aantal kilometer verderop. Toch is het een bijzondere plek die meer aandacht verdient. Ons trof vooral de soberheid. Veel graven zijn te herkennen aan enkel een platte steen in het gras. Af en toe staat er een groepje roodbruine, basalten kruisen. Deze dragen geen namen van overledenen. In totaal liggen er meer dan 21.000 Duitse militairen. Opgeofferd voor een zinloze strijd en jong gestorven tijdens alle veldslagen begin juni 1944. Bijzonder is ook de smalle ingang. Slechts één persoon tegelijkertijd kan de begraafplaats betreden. De architect heeft dit bewust gedaan. Zo zou er automatisch rust en stilte heersen bij het betreden van het kerkhof.

In het midden van de begraafplaats staat een grote heuvel met daarop een donker kruis van basaltlava. Twee beelden staan aan weerszijden van het kruis. Dit is de laatste rustplaats voor ruim 200 onbekende Duitse soldaten. Zij zijn bijgezet in een massagraf. Bij de ingang van de begraafplaats brengen we een bezoek aan het kleine bezoekerscentrum. Hoewel we over D-Day inmiddels al veel hebben gezien en gehoord in Normandië, is het knap dat ieder museum of bezoekerscentrum toch weer een unieke invalshoek kiest.

Andere interessante D-Day bezienswaardigheden bij Omaha Beach

Rondom Omaha Beach zijn er nog andere bezienswaardigheden die de moeite waard zijn:

 • Overlord Museum Omaha Beach. Interessant museum op 500 meter afstand van de Amerikaanse begraafplaats. Een collectie van 10.000 objecten met onder andere auto’s, tanks en kanonnen en veel interactieve presentaties. Als bezoeker wordt je meegenomen vanaf de voorbereidingen op D-Day, de invasie en de strijd tot de bevrijding van Parijs.
 • Omaha Beach Memorial Museum. Dit museum bij het strand van Omaha Beach omvat een ​​grote collectie uniformen, persoonlijke voorwerpen, wapens en voertuigen. Talrijke reconstructies van Amerikaanse en Duitse taferelen dompelen je onder in het hart van de geschiedenis van de D-Day-landingen. En van het dagelijkse leven van al deze mannen en vrouwen die kwamen voor onze vrijheid.
 • Maisy Battery. Dit Duitse bunkercomplex was bedoeld om de stranden Utah en Omaha Beach te beschermen tegen een aanval. Op 9 juni 1944 veroverden Amerikaanse rangers de stellingen na hevige gevechten. Meer dan 60 jaar lag dit complex goed verborgen onder de grond. Nu is Maisy Battery opengesteld voor het publiek. Je kunt door originele Duitse loopgraven lopen en de bunkers verkennen.

Met deze roemruchte plekken krijg je een meer dan compleet beeld van de gebeurtenissen tijdens D-Day op en rond Omaha Beach. Wil je naast al dat oorlogsgeweld je gedachten even verzetten en andere dingen zien of doen? Kijk dan op onze pagina over Normandië. Daar doe je ongetwijfeld inspiratie op.

Praktische zaken voor een bezoek aan D-Day herdenkingsplekken bij Omaha Beach

Waar ligt Omaha Beach?

Omaha Beach ligt in de buurt van de Normandische stad Bayeux en strekt zich uit langs de kust van de Franse gemeenten Sainte-Honorine-des-Pertes en Vierville-sur-Mer.

Welke rol speelde Omaha Beach tijdens D-Day?

Omaha Beach speelde een cruciale rol tijdens D-Day. Het was een van de vijf geallieerde landingsterreinen op 6 juni 1944 en werd toegewezen aan de Amerikaanse troepen. De verovering van Omaha Beach was essentieel voor het vestigen van een stevige basis voor de geallieerden in Normandië. De Amerikaanse troepen werden echter geconfronteerd met zware Duitse verdedigingen, waardoor hier een van de bloedigste en meest uitdagende gevechten van D-Day werden gevoerd. Uiteindelijk slaagden de geallieerden erin Omaha Beach te veroveren, wat een keerpunt betekende in de strijd tegen nazi-Duitsland in West-Europa.

Wat zijn de D-Day herdenkingsplekken bij Omaha Beach?

De D-Day herdenkingsplekken bij Omaha Beach omvatten diverse indrukwekkende locaties:

 • Monument op het strand, een eerbetoon aan de Amerikaanse soldaten die op 6 juni 1944 landden op Omaha Beach. Het is een creatie van de Franse beeldhouwer Raymond Mason en werd ingehuldigd in 1956.
 • De Amerikaanse begraafplaats, waar bijna 10.000 Amerikaanse soldaten die hun leven gaven voor de vrijheid, hun laatste rustplaats hebben gevonden. De witte kruisen vormen een ontroerend eerbetoon aan hun offer. De begraafplaats trekt bezoekers van over de hele wereld, waaronder veel Amerikaanse families.
 • Pointe du Hoc: deze rots en het bijbehorende museum herinneren aan de moedige strijd om de Duitse bunkers uit te schakelen. Overlevenden delen hun aangrijpende verhalen, waardoor bezoekers een dieper inzicht krijgen in de ontberingen van de aanval.
 • De Duitse militaire begraafplaats die meer dan 21.000 Duitse soldaten herbergt die hun leven verloren in de strijd. De serene omgeving nodigt uit tot bezinning.

Naast deze herdenkingsplekken zijn er nog andere interessante locaties in de omgeving, zoals het Overlord Museum Omaha Beach, het Omaha Beach Memorial Museum en de Maisy Battery. Elk heeft een eigen unieke invalshoek op de geschiedenis van de D-Day-landingen.

Hoe kom ik bij de D-Day herdenkingsplekken rond Omaha Beach?

De D-Day herdenkingsplekken en andere interessante locaties rond Omaha Beach liggen redelijk verspreid. De (huur)auto is daarom de meest voor de hand liggende vervoersoptie. Je bereikt de locaties vanuit Bayeux, de dichtstbijzijnde grotere stad. Een uitstekend alternatief is overigens de bus vanuit Bayeux. Daarnaast zijn er diverse toertjes te boeken via onze partner GetYourGuide. Naast tours met een busje zijn er ook tours mogelijk met een e-bike of zelfs met een motor met zijspan! Houd er bij dergelijke toertjes wel rekening mee dat je de diverse herdenkingsplekken relatief kort bezoekt. Om die reden vinden we de tours minder geschikt voor hen met grote interesse in de geschiedenis.

Waar kan ik het beste overnachten in de omgeving van Omaha Beach?

In de omgeving van Omaha Beach zijn diverse accommodatiemogelijkheden beschikbaar, variërend van hotels tot vakantiehuizen. Hier zijn enkele aanbevolen opties:

Hotels in de buurt van Omaha Beach:

 • La Sapinière - Hotel in Saint-Laurent-sur-Mer met een heerlijke locatie op enkele minuten loopafstand van Omaha Beach. Gasten waarderen de comfortabele kamers, het terras en het nabijgelegen strand. Dit hotel biedt een praktisch en schoon verblijf met gratis parkeergelegenheid.
 • Villa Omaha - Hotel in Saint-Laurent-sur-Mer met een goede locatie om Omaha Beach te bezoeken. Gasten waarderen de nabijheid van de bezienswaardigheden en het strand.
 • Gite La Hulotte - Accommodatie in Saint-Laurent-sur-Mer met een terras, gratis WiFi en uitzicht op de tuin.
 • Les chambres d'Omaha Beach - Etablissement met twee chambres d'hôtes, inclusief zelfgemaakt ontbijt en lokale producten, gelegen in Vierville-sur-Mer, op 2 km van Omaha Beach.

Overzicht van accommodaties in de omgeving van Omaha Beach.

Een alternatief is overnachten in de fraaie middeleeuwse stad Bayeux. Deze stad is tevens de perfecte uitvalsbasis voor de meeste invasiestranden. Bekijk het overzicht van accommodaties in Bayeux.