El Fuerte bij Samaipata

El Fuerte bij Samaipata

Home » Bolivia » El Fuerte bij Samaipata

Ongeveer 10 kilometer buiten Samaipata ligt de indrukwekkende en mystieke archeologische site El Fuerte, sinds 1999 een Unesco Wereld Erfgoed locatie. In de periode tussen 1470 en 1600 was dit een belangrijke plek voor de Inca’s. Men is het er nog steeds niet over eens wat de functie van deze ruine was in die tijd. Waarschijnlijk is het een plek geweest om offers te brengen voor de zon en maan.

Het hele gebied straalt een serene rust uit. Toen wij er waren, was het bijna uitgestorven en we konden een paar uur rondlopen over het uitgestrekte terrein zonder ook maar iemand tegen te komen. Gelegen op een heuvel biedt de site een prachtig uitzicht over de wijde omgeving.

El Fuerte bij Samaipata heeft de grootste door mensen bewerkte rotsplaat ter wereld

Grootste door mensen bewerkte rotsplaat ter wereld

De belangrijkste bezienswaardigheid op het terrein is de indrukwekkende bewerkte “liggende” rotsplaat van circa 100 meter. Dit is de grootste rotsplaat ter wereld die door mensen is bewerkt. Zeven trappen leiden naar een tempel die de zeven fases van de maan voorstelt. Op de rotsplaat zijn diverse tekeningen gemaakt van poema’s, jaguars en slangen. Je kunt met gemak twee uur rondbrengen op deze site.

Via een goed begaanbaar pad loop je langs de vele overblijfselen. Via twee uitzichtpunten heb je een goede mogelijkheid om alles van boven te bekijken. Daarnaast zijn de uitzichten op de omgeving heel erg mooi. Het is er meestal heel warm en zonnig op deze plek. Neem daarom voldoende water mee en zorg voor goede bescherming tegen de felle zon. Bij een eenvoudig restaurantje bij de ingang is nog gelegenheid om wat te kopen of te eten en drinken.

Overblijfselen van een tempel bij El Fuerte nabij Samaipata

In Samaipata bieden enkele reisbureaus tours aan naar deze plek, inclusief vervoer. Ook kun je een taxi nemen vanuit het dorp. Op enkele tijden van de dag kun je ook met een shared minivan naar El Fuerte rijden vanuit het centrum van Samaipata. Voor ons was het wel lastig om aan het eind van de dag weer een taxi of bus terug te nemen naar het dorp. We adviseren je niet om te gaan lopen. Naar de ruïne is de weg 10 kilometer stijgend. In de grote hitte is dit een uitputtende tocht. Ook is het gevaarlijk omdat je op de weg moet lopen en het verkeer je aan alle kanten voorbij raast.

In het kleine archeologische museum van Samaipata kun je veel keramiek zien dat is opgegraven bij de ruïne “El Fuerte”. Het is een aardig museum, maar niet meer dan dat.

UItzicht op bloeiende bomen bij El Fuerte nabij Samaipata

Accommodatie in Samaipata

In de omgeving van Samaipata is redelijk wat accommodatie te vinden, met name hotels. maar ook vakantiehuizen, hostels en bed & breakfasts. Als genoemd op de landenpagina van Bolivia, waren wij beslist tevreden over Hostel Serena.