De Caribische golfbestemming Aruba

De Caribische golfbestemming Aruba

Home » Aruba » De Caribische golfbestemming Aruba

Aruba is wellicht niet de eerste bestemming waar je als golfer aan denkt. Want op het tropische eiland waar de zon altijd schijnt, is het toch veels te warm? En zijn de fairways en greens er vanwege de beperkte regenval niet één grote bunker? Met deze vooroordelen bezochten we onlangs twee golfbanen op het betrekkelijk kleine eiland. Inmiddels bestempelen we Aruba als misschien wel de beste golfbestemming van het Caribisch gebied! In deze blog lees je waarom.

Bunker bij Divi Aruba

Golfbestemming Aruba

Op het ‘one happy island’ bevinden zich drie golfbanen. Twee daarvan zijn ook voor niet-leden toegankelijk: The Links bij Divi Aruba en Tierra del Sol. We bezochten ze beide en speelden er op het heetst van de dag. Of dat te doen was? Jazeker! Een van de grote voordelen van golfbestemming Aruba is de immer aanwezige passaatwind. De standaard windkracht 5 zorgt voor aangename verkoeling. En voor extra uitdaging tijdens het spel!

Maar het is niet alleen het prettige golfweer dat ons positief verrast van Aruba. Het benedenwindse eiland heeft net als Bonaire en Curaçao een erg droog klimaat. Desondanks zijn de greens, fairways en zelfs teeboxen over het algemeen groen. Dit kost uiteraard veel water, wat kostbaar is vanwege het ontziltingsproces. Sinds enkele jaren is Aruba echter overgestapt op een meer energiezuinige en daardoor goedkopere manier van ontzilten. De technologie van dit ontziltingsproces is nog steeds in ontwikkeling. Naar verwachting wordt het produceren van zoet water daardoor op redelijk korte termijn nog veel milieuvriendelijker en goedkoper. Dit komt dan uiteraard ook de groenheid van de golfbanen op Aruba ten goede.

Verder is een groot voordeel van golfbestemming Aruba de grootte van het eiland. Als kleinste eiland van de benedenwindse eilanden is de zee altijd dichtbij. Op nagenoeg elke hole heb je fantastisch uitzicht op de turkooise zee. Tel daar de fraaie flora van palmbomen, dividivi’s en cacti bij op. En een bijzondere fauna, waaronder grote leguanen en zelfs kolibries. Je hebt dan een fantastische activiteit door de prachtige natuur. Een activiteit die uitstekend is te combineren met de vele andere highlights die het eiland te bieden heeft.

Leguaan bij Divi Aruba

Wij hebben met erg veel plezier gespeeld op The Links bij Divi Aruba in Eagle Beach. Dit is een 9-holes baan met een fraai uitzicht op de zee. De relatief vlakke negen holes liggen om een eiland met de mooiste vakantievilla’s. Er zijn verder prachtig aangelegde waterpartijen en uitdagende bunkers. Al met al is het met een slope rating van 133 geen makkelijke baan. Toch vinden wij hem geschikt voor nagenoeg elke handicapper.

Je begint de negen met twee relatief eenvoudige holes. Snel daarna wordt het wat lastiger, mede door de vele palmen die het tropische landschap sieren. De negende hole is er een uit het boekje: de par 4 eindigt met een prachtige, gelukkig niet al te moeilijke eilandgreen. Gelukkig, omdat je vervolgens mag uitholen onder toeziend oog van de gasten van Mulligan’s, het voortreffelijke clubrestaurant.

Een van de pluspunten van The Links is het gebruik van verschillende teeboxen per hole. De tweede negen na de lunch zijn daardoor echt anders dan de eerste negen ‘s ochtends. Ben je liever niet de hele dag kwijt aan golfen, dan is The Links ook ideaal. Je kunt bijvoorbeeld na een heerlijk ontbijt in Mulligen’s een rondje lopen. In de middag heb je vervolgens alle tijd voor het strand, de stad of de natuur.

Afslag

De FeelGolf-golfschool van Don Ross

Een van de hoogtepunten bij Divi Aruba was onze ontmoeting met Donald Ross. Don(ald) is een oudere veteraan onder de golfpro’s die een eigen lesmethodiek heeft ontwikkeld. Normaal zouden we niet zo snel op onze vakantie een golfles nemen, maar Don is een levende legende. Wat maakt hem zo uniek? In tegenstelling tot alle pro’s die we in ons golfleven hebben versleten, draait het bij Don om het voelen. Niet om de uitvoering van een x-aantal ‘mechanische’, aangeleerde handelingen.

Benieuwd naar zijn methodiek boekten we een les van een uur. In dat ene uur leerden we op een totaal andere manier afslaan. Eigenlijk zoals een onbevangen kind zichzelf waarschijnlijk zou leren golfen. Met uiterste ontspanning in onze swing sloegen we de een na de andere bal hoog, recht en ver. Een ware openbaring en een les om nooit te vergeten. Ga je golfen bij Divi Aruba maar geen tijd of zin in een complete les? Boek dan op z’n minst een clinic bij Don’s FeelGolf (slechts 15 dollar) en laat je overtuigen.

Divi Village Golf & Beach Resort

Op zoek naar een redelijk betaalbaar all-inclusive resort en wil je ook (af en toe) golfen? Denk dan eens aan het bijzonder luxe en gezellige Divi Village Golf & Beach resort. Wij verbleven tijdens onze vakantie op Aruba in een comfortabel appartement. Toch gaan we bij een volgend bezoek aan het eiland mogelijk voor dit resort bij de golfbaan! Hun all-inclusive formule bevat ook golfen op deze fantastische negen holes. Liever geen all-inclusive vakantie? Je kunt bij het beach resort ook studio’s en suites met één slaapkamer boeken op basis van logies. 

Resort bij Divi Aruba

Greenfees voor gastspelers

Gasten van het Divi Resort en leden krijgen weliswaar voorrang, maar ook als bezoeker kun je er gewoon spelen. Voor negen holes ben je als gastspeler in het hoogseizoen 96 dollar (88 euro) inclusief golfcart kwijt. In het laagseizoen (zomer en herfst) 80 dollar. Voor 18 holes betaal je respectievelijk 137 of 116 dollar. Zeker niet goedkoop maar de beleving en de kwaliteit van de baan maakt (voor ons) alles goed. Boek hier je teetime.

Onderhoud aan de golfbaan

Tierra del Sol Aruba

In het noordwesten van Aruba ligt vlakbij de vuurtoren een ongekend mooi aangelegde 18-holes wedstrijdbaan: Tierra del Sol. Nog meer dan bij The Links (Divi Aruba) zijn de uitzichten op de zee hier fantastisch! Met een slope rating van 132 (geel) en 121 (rood) is het zeker geen eenvoudige baan. Dit komt voornamelijk door de lange par-3’s en de altijd stevig waaiende passaatwind.

De eerste negen holes vonden we de meest lastige. Hier werden we geplaagd door de harde wind. Om eerlijk te zijn vonden we deze holes ook de minst mooie. Ze zien er zeer droog en slecht onderhouden uit. De roughs zijn zelfs woestijnachtig. De fairways zijn overigens prima om te spelen maar je ziet wel grote, droge plekken. De super snelle greens en teeboxen, daarentegen, zijn mooi groen. Ongetwijfeld is de huidige staat van deze eerste lus het gevolg van hoge onderhoudskosten (irrigatie) in combinatie met de coronacrisis. De markt trekt nu gelukkig weer aan. We hopen dat daarmee ook het uiterlijk van de eerste negen holes spoedig verbetert.

Slecht onderhoud bij Tierra del Sol

De tweede lus verraste ons in positieve zin. Deze laatste negen holes bevinden zich langs de fantastisch ogende vakantievilla’s. De uitzichten op de Caraïbische zee zijn er minder spectaculair dan bij de eerste negen. Maar de veel groenere roughs en fairways maken dat ruimschoots goed. De holes liggen hier wat meer beschut uit de wind en zijn mede daardoor eenvoudiger te spelen.

Al met al vonden we het plezierig golfen op deze baan. De eerste negen holes zien er als aangegeven minder goed onderhouden uit, maar zijn nog steeds goed speelbaar. En dankzij de spectaculaire uitzichten op de zee, de golfbaan zelf en de vuurtoren, genoten we van elke minuut. Het gezellige terras van de 19e hole en het over-vriendelijke personeel maakte de golfervaring verder af.

Vuurtoren bij Tierra del Sol

Villa’s en condo’s bij Tierra del Sol

Ook bij de golfbaan van Tierra del Sol kun je uitstekend overnachten. Op het terrein vind je vele zeer luxe villa’s en condo’s, vaak met eigen zwembad. En met een goed restaurant en twee gezellige barretjes met terras, hoef je feitelijk het terrein niet meer af.

Villa's bij Tierra del Sol

Greenfees

De greenfee voor de 18 holes bedraagt afhankelijk van het seizoen en tijdstip tussen de 79 en 159 dollar. Daarnaast kun je gebruik maken van het aantrekkelijk geprijsde driedaagse of vijfdaagse golfpakket. De greenfee is inclusief gebruik van een cart met navigatiesysteem.

Greens bij Tierra del Sol

Antwoorden op (praktische) vragen over golfbestemming Aruba

Is Aruba de moeite waard voor een golfvakantie?

Omdat er twee totaal verschillende banen te vinden zijn, zul je je als golfer hier niet snel vervelen. Wij zelf zouden niet zo snel uitsluitend voor golf naar Aruba gaan. Maar het mooie van het eiland is dat dit ook niet hoeft. Beschouw het golfen als één van de vele fantastische activiteiten die je op het eiland kunt doen. Zoals relaxen op het strand, een stadswandeling door San Nicolas of een bezoek aan het nationale park Arikok. Als je de combinatie van activiteiten zoekt is golfen op Aruba wat ons betreft absoluut de moeite waard.

Eigen golfuitrusting mee of huren?

De twee banen op het eiland hebben elke golfer veel te bieden. De kans is dan ook groot dat je op beide banen meerdere keren wilt spelen. Alleen al daarom is ons advies om vooral je eigen golfuitrusting mee te nemen. Vlieg je met de KLM en ben je lid van Flying Blue? Je golftas mag je dan zelfs gratis meenemen naar Aruba!

Wat is het beste seizoen om te golfen op Aruba?

De beste reistijd voor Aruba is in principe van half december tot en met april. Dit is het meest droge seizoen. En omdat het er dan winter is en er wat meer wind staat, is het er niet al te warm. Dit is echter wel het meest drukke en daarmee ook het meest dure seizoen. Kom je er voornamelijk om te golfen, dan zijn de maanden mei tot en met juli wellicht nog beter. En vooral oktober tot en met november. De spaarzame regen die dan valt zorgt voor groenere fairways!