Nan Madol

Nan Madol

Home » Micronesië » Nan Madol

Aan de oostkust van Pohnpei ligt de oude stad Nan Madol, een van grootste, archeologische wonderen van de wereld. Het is een mysterieus, technisch hoogstandje dat zelfs voor experts een raadsel is. De stad bestaat uit 92 kunstmatig aangelegde eilandjes die door kanalen met elkaar verbonden zijn. Nan Madol heet daarom ook wel het Venetië van de Pacific.

Het mysterie van de oude stad Nan Madol

Het Saudeleur-vorstendom regeerde er van rond 1100 tot 1600. Je kunt van deze vorsten zelfs nog graftombes vinden. Het mysterie van het eiland zit hem in de megalithische bouwwerken (constructie van reuzenstenen) waar de stad uit bestaat. De muren werden voornamelijk gemaakt van basaltblokken (een vorm van vulkanisch gesteente). Deze reusachtige grote blokken van 5 tot maar liefst 25 ton aan gewicht zijn op de een of andere manier vele kilometers ver naar de stad vervoerd. Hier werden ze op elkaar gestapeld en vormen nu muren tot 15 meter hoogte en 5 meter breedte. De blokken zijn zo zwaar dat niemand begrijpt hoe men in die tijd in staat was het basalt zelfs over het water te vervoeren.

Magie

De plaatselijke bevolking gelooft dat de bouwers magie gebruikten om de stenen naar het eiland te vervoeren. Zij gaan ervan uit dat dit gebeurde ruim voordat de eerste kolonisten zich daar kwamen vestigen.

Wat ons verbaasde toen wij er waren was dat er op onze gids na verder niemand was. Door velen wordt Nan Madol geschaard onder het rijtje van Angkor Wat in Cambodja, de piramides in Egypte en de tempels van de Maya’s in Midden-Amerika. Al is Pohnpei betrekkelijk afgelegen, we hadden er heel veel motorboten verwacht met tientallen cultureel antropologen. Misschien wel daarom vonden wij het er spookachtig aandoen, wat in lijn ligt met de titel die de plaatselijke bevolking van Pohnpei er aan geeft: de City of Ghosts.

waterval op Pohnpei, Micronesië

Praktische zaken voor je bezoek aan Nan Madol

Nan Madol kan alleen per kajak worden verkend. Sommige hotels verhuren kajaks. Maar vaak kun je ook terecht bij een duikcentrum zoals de Pohnpei Surfclub. Wij hebben Nan Madol bezocht op een ‘duikrustdag’ waarbij we niet alleen zijn gaan kajakken maar ook zijn gaan snorkelen. We boekten deze combinatietour bij ons duikcentrum omdat zij ons ook met de boot naar Nan Madol konden brengen.

Neem ook slippers of gympen mee om over het ruig terrein te kunnen wandelen. Neem daarnaast veel anti-insectenspray en zonnebrandcrème mee. Vergeet niet om milieuvriendelijke zonnebrandcrème mee te nemen als je bij Nan Madol gaat snorkelen!

uitzicht vanaf ons hotel op Pohnpei