Armada van Rouen: groot maritiem festival in Normandië

Armada van Rouen: groot maritiem festival in Normandië

Home » Nieuwsberichten » Armada van Rouen: groot maritiem festival in Normandië

Van 8 tot en met 18 juni 2023 vindt de Armada van Rouen plaats. Dit is het grootste maritieme festival ter wereld. Zo is dit evenement nog groter dan het bij ons welbekende Sail Amsterdam. Vijftig grote schepen uit alle windstreken zullen tien dagen lang langs de zeven kilometer lange kade van de Seine in Rouen aangemeerd liggen. Een bezoek aan de Armada van Rouen is een unieke gelegenheid om je vakantie in Normandië te verrijken met een fantastische ervaring.

De Armada van Rouen

Vijftig zeilreuzen, de zogenaamde tall ships uit de hele wereld varen naar Rouen. Zes daarvan zijn afkomstig uit Nederland. Vanaf 8 tot en met 18 juni liggen alle schepen aan de kade van de Seine. Je kunt de schepen tijdens het festival allemaal gratis bezichtigen. Daarnaast vinden er in de stad tal van andere evenementen plaats. De belangrijkste zijn:

  • Zeemansparade in het centrum van de stad
  • Hardloopwedstrijd voor zeelieden
  • Boottocht met bijzondere vaartuigen
  • Straatoptredens
  • Concerten
  • Vuurwerkshows
  • Grote parade als afsluiting

Vooral de parade bij het vertrek op de laatste dag is een waar hoogtepunt. De schepen varen op zondag 18 juni weg over de Seine.Tussen Honfleur en Le Havre verlaten ze de rivier en kiezen het ruime sop. Het is een prachtig gezicht om de schepen te zien vertrekken. De bemanning klimt in het want en zwaait uitbundig naar het massaal toegestroomde publiek. Op diverse punten langs de route vanaf Rouen zijn er uitkijkpunten om het spektakel gade te slaan.

Met de volgende video krijg je een goed beeld wat de Armada van Rouen inhoudt:

2027: volgende Armada van Rouen

De Armada van Rouen wordt om de vier jaar gehouden en is een uniek internationaal maritiem evenement met bijna 7000 zeelieden uit 30 landen. Het spektakel trekt naar verwachting zo’n 6 miljoen belangstellenden. Wij kijken al uit naar het evenement en brengen zeker een bezoek aan de Armada van Rouen. Dan maken we gelijk gebruik van de gelegenheid om Rouen beter te leren kennen. Want die stad heeft tal van interessante bezienswaardigheden.

Hoogtepunten van Rouen

Als je de Armada van Rouen bezoekt, is het absoluut de moeite waard om de stad zelf ook te verkennen. Want Rouen mag dan niet zo bekend zijn bij Nederlanders, het is zeker een sfeervolle stad vol hoogtepunten. Het is ook de stad waar Jeanne d’Arc op de brandstapel eindigde. In Rouen staan diverse bezienswaardigheden in het teken van de nationale heldin.

In het schilderachtige, middeleeuwse centrum loop je over mooie klinkerstraten langs het ene vakwerkhuis na het andere. Je geniet er van pittoreske straatjes, gezellige pleinen en mooie kerken. Een van de meest populaire straten is de Rue de l’Horloge. Daar tref je op een boog een grote klok aan, het “Gros Horloge”. Ooit hing hij boven in het Belfort. Maar op de boog van de poort was hij beter te zien voor de inwoners.

De allerbelangrijkste kerk van Normandië staat ook in Rouen. Dat is de kathedraal Notre-Dame. De kerktoren is zelfs de allerhoogste van Frankrijk. Je kunt niet naar de top van de kerktoren. Maar voor een schitterend uitzicht op de stad kun je wel het Belfort beklimmen. Later dit jaar zullen we in een uitgebreide blog de vele hoogtepunten van Rouen beschrijven.

Ideeën voor een vakantie in Normandië

Normandië is een ideale vakantiebestemming als je van actief wilt zijn of van cultuur en natuur houdt. De belangrijkste bezienswaardigheid van de streek is Mont Saint-Michel. De gelijknamige baai leeft op het ritme van eb en vloed. Het getijdenverschil is maar liefst 14 meter. Dit trekt altijd veel bekijks. Maar de meeste toeristen komen voor een bezoek aan Mont Saint-Michel zelf. Zij schuifelen door de nauwe straatjes, op weg naar de statige abdij die hoog boven het eiland uittorent.

Normandië is vooral bekend vanwege de kustlijn met grote krijtrotsen. Je kunt deze het beste kunt bewonderen aan de Côte d’Albatre, gelegen tussen de steden Le Havre en Le Tréport. De steile kliffen van zo’n honderd meter hoog vormen een ruwe overgang tussen land en zee. Vooral de kliffen bij Etretat zijn erg fotogeniek. Zo is de “Falaise d’Aval” een van de meest gefotografeerde rotsen in de streek. De vorm lijkt erg op een olifant die zijn slurf in het water steekt.

Daarnaast bevinden zich hier de invasiestranden van D-Day. Deze vormen het tastbare bewijs van een van de grootste militaire operaties uit de geschiedenis. Op 6 juni 1944 landden de geallieerde troepen op de stranden van Normandië om de Nazi’s te verslaan. Dit gebeurde onder de naam Operatie Overlord. De Amerikaanse troepen probeerden aan land te komen op Utah Beach en Omaha Beach, de Britten en Canadezen bij Gold, Juno en Sword Beach. De stranden hebben hun bijnaam altijd behouden. In 2024 is het tachtig jaar geleden dat hiermee de bevrijding van Europa startte. In de aanloop naar de 80-jarige herdenking zullen wij de invasiestranden bezoeken en er een blog over schrijven.

Monument aan d-day in Normandië