Als er één gebied op aarde is dat met name voor liefhebbers van de onderwaterwereld interessant is, dan is het wel de koraaldriehoek. Men noemt die ook wel de kraamkamer van de zeewereld. We hebben het dan over het gebied gelegen tussen de Filipijnen, oost-Borneo (Sipadan) en de Salomonseilanden.
In de regio heb je rond de 3000 soorten vissen, alsook vele dolfijnen- en walvissoorten. Ook komen er zes van de zeven zeeschildpadsoorten voor. Daarnaast bevindt zich hier de hoogste diversiteit aan koraalsoorten (75% van alle koraalsoorten ter wereld komt hier voor). De hoogste diversiteit heb je in de zeewateren rond de Raja Ampat-eilanden. Om dit unieke, mariene natuurgebied te beschermen tegen problemen als dynamietvissen en overbevissing, heeft het Wereld Natuur Fonds de bescherming van de regio als topprioriteit benoemd.
Wij hebben al redelijk wat prachtige duikbestemmingen bezocht, maar Raja Ampat heeft ons hart echt gestolen. Wat het duiken en snorkelen op de eilanden naar onze mening zo bijzonder maakt is dat je er feitelijk alles hebt. Het koraal lijkt hier nog gezond en intact. En waar je ook duikt, het wemelt er van de vis. Van het kleinste zeepaardje ter wereld tot de grote diepzeevissen zoals (walvis)haaien, napoleons, manta’s en tonijnen. Een bijzondere vissoort die je op het rif aantreft is de wobbegong. In de ondiepe wateren waar je zeegras hebt, vind je ook doejongs (dugongs).
Kri
De meeste (snorkel)duiken tijdens onze reis naar Raja Ampat hebben we gemaakt in de omgeving van Pulau Kri en het naburige Mansuar. Je kunt je hier sowieso ruim een week lang uitstekend vermaken. De vele aanlegpieren van de homestays en resorts zijn voor de snorkelaars onder ons bijzonder interessant. Je vindt hier vele kleine en grote rifvissoorten, en de meest kleurrijke zachte en harde koralen. Met name ‘Cape Mansuar’, aan de oostzijde van het buureiland van Kri, is erg de moeite waard! Maar ook vele andere pieren bij Kri en Mansuar. Daarnaast zijn de snorkelstekken Sardines Reef, Cape Kri (alhoewel je redelijk wat stroming kunt hebben) en Ransiwor erg interessant.
Duikers kunnen hun hart ophalen aan duikstekken als Cape Mansuar (onze favoriet), Cape Kri, Sardines Reef (waar je overigens geen sardines hebt), Blue Magic en Chicken Reef (waar we getuige waren van de jacht van tonijnen, haaien en jacks: prachtig!). In het juiste seizoen mag ook Manta Sandy niet worden overgeslagen. Houd bij de meeste duikstekken in dit deel van Raja Ampat wel rekening met aardig wat stroming.
Fam islands in Raja Ampat
Vanuit Kri maar ook de omringende, onder toeristen populaire eilanden, organiseren de duikcentra regelmatig dagtochten naar de wat verder gelegen eilandjes van Fam. Los van een bezoek aan een van de uitzichtpunten waar je fraaie foto’s kunt maken van de prachtige omgeving, maak je twee (snorkel)duiken. Meestal zijn die bij Melissa’s Garden en Fam Wall. Wij vonden Melissa’s Garden een van de mooiste duiken ooit dankzij de absurd grote scholen vis en het waanzinnig mooie, heuvelachtige landschap van harde koralen. Helaas is deze duikstek iets minder geschikt voor snorkelaars.
Gam in Raja Ampat
Ook worden soms voor de ervaren en avontuurlijk ingestelde duikers, dagtochten georganiseerd naar “the Passage” (Kabui Bay). Dit natuurlijke kanaal verbindt de baai van Kabui met het buitenwater rond het eiland Gam. De stroming gaat hier alle kanten op. Toen wij er waren, werden duiken in deze waanzinnig mooie omgeving opgeschort vanwege de aanwezigheid van (agressieve) zoutwaterkrokodillen.
Maar Gam heeft nog veel meer geweldige duik- en snorkelstekken te bieden. De meeste duikcentra op Kri en Mansuar en uiteraard die op Gam zelf brengen je naar deze prachtige stekken. Snorkelaars kunnen terecht bij stekken als Batu Lima, Mioskun en Frewin (onze favoriet). Duikers zullen genieten van stekken als Frewin Wall, Mioskun en Mike’s Point.
Batanta in Raja Ampat
Ook in de kustwateren in het noorden van het eiland Batanta zijn prachtige snorkel- en duikstekken te vinden. Over het algemeen was het zicht maar ook de stroming er minder dan rond Kri, althans toen wij er waren. De meeste snorkelstekken zijn te vinden dicht bij de kust van Batanta. Alleen al bij ons resort (Papua Paradise) kon je op het huisrif fantastisch snorkelen! Bij duikstek Saudorf heb je een prachtige koraaltuin met plaatkoralen veel zachte koralen en enorm grote scholen kleine vissen. Hier kun je ook geweldig snorkelen!
Manta Dayang is de duikstek waar je moet zijn als er geen manta’s meer te zien zijn bij Manta Sandy. Wij hebben ze echter niet gezien helaas. Onze favoriete duikstekken waren bij de kleine onbewoonde eilandjes Wai en Pulau Dua. Daarbij spande duikstek Pulau Dua de absolute kroon. Dit is een duikstek die wat ons betreft met gemak kan concurreren met Melissa’s Garden. Je vindt er veel pinnacle-achtige ‘bommies’. Met een beetje geluk eindig je de duik met een spectaculaire, razendsnelle stroming.