De vele bezienswaardigheden van Raja Ampat

De vele bezienswaardigheden van Raja Ampat

Home » West-Papoea » De vele bezienswaardigheden van Raja Ampat

Bezienswaardigheden van Raja Ampat

In onze blog over kajakken in Raja Ampat schreven we al dat één van de beste en meest fantastische manier om de talloze, prachtige eilanden van Raja Ampat te verkennen is door te gaan kajakken. Je kunt een dagje kanoën zoals wij hebben gedaan, maar als je meer tijd hebt en avontuurlijk bent ingesteld, dan boek je een meerdaagse tocht met gids. Als je bijvoorbeeld veel wilt duiken en snorkelen in dit paradijs voor duikers, ontbreekt misschien de tijd. Dan is een excursie met een motorboot langs de mooiste bezienswaardigheden een fantastisch alternatief. De meeste resorts bieden dergelijke excursies aan.

Puntrotsen zijn bezienswaardigheden op Raja Ampat.

Duikresorts

Duikresorts combineren vaak enkele highlights met de mooiste duikstekken in de omgeving. Zo zijn we bijvoorbeeld met het duikcentrum van onze homestay op Kri wezen duiken bij de befaamde eilanden van Fam. Je gaat dan ook aan land. Zo kun je foto’s maken van het prachtige landschap van kleine rotseilandjes en de turquoise wateren.

Ben je geen duiker, dan zijn er vele resorts waar je terecht kunt voor gewoon een super leuke, mooie dag op het water. Daarbij zie je de vele bezienswaardigheden van Raja Ampat. Ons resort in Waisai verzorgde een excursie via de Kabuy Bay door ‘the Passage’ (zie ook routes in onze blog over kajakken) naar Fam.

excursie over het water naar bezienswaardigheden van Raja Ampat

Kabuy Bay, een van de mooie bezienswaardigheden

De Kabuy Bay is een prachtige, grote en beschutte baai, waar je kunt genieten van het indrukwekkend karstlandschap vol kleine eilandjes en al dan niet begroeide puntrotsen die uit zee opstijgen. Een van die puntrotsen is de ‘Batu Pensil’, de potloodrots. De naam laat zich raden hoe de rots eruit ziet. Vanuit de baai ga je via de ‘passage’, een smalle bijzonder mooie zeestraat tussen de jungle van Gam en Waigeo, naar het buitenwater.

boottocht langs de bezienswaardigheden van Raja Ampat

Uitzichtpunten

De boot voert langs de parelkwekerijen bij Gam naar de Fam-eilanden. Hier ga je van boord en bezoek je twee uitzichtpunten. De hoogste van die twee is Piaynemo. Een volmaakt aangelegde, brede trap leidt naar de top van de heuvel. Daar heb je ruim uitzicht over de baai en vele kleine eilandjes in het binnenwater. Het lagere uitzicht is Telaga Bintang, dat wij persoonlijk wat mooier vonden dan het uitzicht van Piaynemo. De heuvel moet je met handen en voeten beklimmen. Zorg voor goed schoeisel en dus geen slippers zoals wij die wél droegen. Voor dit uitzicht is het beter als je geen hoogtevrees hebt…

De schitterende eilandjes van Raja Ampat zijn bezienswaardigheden op zich.

Lunch bij homestay

Hierna is er een lunch bij een homestay waar je in de wateren van de mangrove hele kleine, bijzondere vissen kunt zien, waaronder haaien van slechts 40 cm lengte. Eventuele insecten op je benen maken geen schijn van kans, aangezien sommige vissen vanaf het wateroppervlakte de insecten met water van je been af “spugen”.

Wat je na de lunch doet is afhankelijk van wat jij en je mede-reizigers willen. Vaak wordt de boottocht voortgezet richting Yenbuba, het oostelijk deel van het eiland Mansuar, en naar de zandplaat Pasir Timbal. Bij Yenbuba kun je waanzinnig mooi snorkelen bij de pier. Wij hebben daar eerder tijdens onze reis naar Raja Ampat gedoken en vonden het een absolute favoriet. Met onze Javaanse medereizigers hebben we er dik een uur gesnorkeld.

Na alle bezienswaardigheden is het tijd om te relaxen.

Na Yenbuba gingen we naar een ander klein, bewoond eiland om wat te relaxen, op een schommelstoel aan een boom te schommelen, en door het warme water van de lagune te waden. Daarna voeren we terug naar ons resort in Waisai. Al met al een super leuke dag met diverse bezienswaardigheden. We kunnen het iedereen met klem aanraden!

by Hanno Weima