De vakantieplannen van 50-plussers in tijden van corona

Home » Bestemmingen » De vakantieplannen van 50-plussers in tijden van corona

Wat is de impact van de coronacrisis op de vakantieplannen van de 50-plussers? Onder welke voorwaarden willen 50-plussers op vakantie en welke invulling willen zij dan geven aan hun vakantie? We waren ontzettend benieuwd welke keuzes men nu wil maken voor de komende vakanties en uitstapjes. In samenwerking met onze partner Klup hebben we daarom eind juni een onderzoek uitgevoerd onder bijna 1000 leden van de Klup community. De belangrijkste uitkomsten van het onderzoek naar de vakantieplannen onder 50-plussers vermelden we in dit artikel.

 

Twee derde van de 50-plussers wijzigt vakantieplannen

Op de vraag of de vakantieplannen voor 2020 in binnen- of buitenland sinds de coronacrisis zijn gewijzigd, antwoordt 58% dat dit inderdaad het geval is. Nog eens ruim 10% geeft aan dat sommige plannen zijn gewijzigd en andere niet. Dat betekent dat bij 68% (een deel van) de vakantieplannen zijn gewijzigd. Voor bijna 12% heeft de coronacrisis geen gevolgen voor hun vakantieplannen. Een vijfde van de respondenten (20%) had geen vakantieplannen dit jaar.

56% kiest voor andere bestemming

Op de vraag in welke zin de vakantieplannen zijn gewijzigd, geeft 56% aan dat men naar een andere bestemming gaat. Daarnaast heeft 28% besloten helemaal niet meer op vakantie te gaan. In 16% kiest men voor dezelfde bestemming, maar wel in een andere periode.

44% wil niet meer op vakantie door zorgen om corona

Van de groep die niet meer op vakantie wil in 2020, zegt 44% dit te doen vanwege zorgen om corona. Daarnaast is voor 22% een praktische reden de oorzaak: de vakantie in Europa valt of viel in een periode dat de grenzen nog dicht zijn of waren voor het desbetreffende land. Ruim 13% wil naar een bestemming buiten Europa, wat nu nog niet mogelijk is.

Beschikbaarheid vaccin belangrijkste voorwaarde om vakantieplannen te maken

Bij de 50-plussers die door de coronacrisis nu niet op vakantie gaan, is de beschikbaarheid van een vaccin de belangrijkste voorwaarde om alsnog te besluiten een vakantie te boeken (51%). Voor iets meer dan een derde van de ondervraagden (36%) geldt als eis dat het virus in het gewenste land onder controle moet zijn. Bijna 20% stelt als voorwaarde dat de maatregelen moeten versoepeld worden in het vakantieland. Tot slot geeft 13% aan dat vliegen zonder mondkapje mogelijk moet zijn om weer een vakantievlucht te willen boeken. Ook 13% vindt dat er voldoende keuze in accommodatie moet zijn.

Interesse voor korte uitstapjes

Van de mensen die niet meer op vakantie gaan door corona, gaat 40% wel korte uitstapjes van maximaal drie dagen maken. Nog eens 41% overweegt dit misschien te gaan doen. Bijna een vijfde (19%) zegt ook geen korte uitstapjes te gaan maken. Het overgrote deel zegt deze uitstapjes te gaan doen in Nederland (71%). Daarnaast denkt 29% uitstapjes in zowel Nederland als het buitenland te gaan maken.

Stedentrips favoriet bij uitstapjes

Bij een kort uitstapje is een stedentrip favoriet, 60% denkt een of meer steden te gaan bezoeken. Iets meer dan de helft (55%) wil vooral wandeltochten of fietsritten maken. Net iets minder de helft (49%) wil in de natuur zijn. Tot slot wil 38% vooral een of meer dagen naar het strand als kort uitstapje.

Zeeland in Nederland in trek

Men overweegt voor een vakantie in eigen land vooral om naar de provincie Zeeland te gaan (30%). Kort daarna volgen Limburg, Drenthe en Friesland als gewenste vakantiebestemming. De provincies Groningen, Utrecht en Flevoland zijn het minst in trek als vakantiebestemming in Nederland.Op deze vraag konden respondenten meerdere provincies kiezen.

Duitsland favoriete vakantiebestemming in Europa

Voor de groep die naar het buitenland wil, is Duitsland het favoriete vakantieland. Ruim 27% zegt naar ons buurland te gaan op vakantie. Ons andere buurland België is bij 20% van de ondervraagden een serieuze optie. Italië en Spanje zijn met 18% ook in trek, op de voet gevolgd door Frankrijk met 17%.

Wat betekent dit onderzoek voor grijsopreis.nl

Met deze uitkomsten weten we waar de interesses van 50-plussers op dit moment liggen. Dat betekent dat we bij het schrijven van nieuwe blogs vooral aandacht schenken aan Nederland en de om ons heen liggende landen. Daarnaast zullen we veel nadruk leggen op wandelingen, fietstochten en stedentrips. Want die informatie pas bij de voorkeuren van de vakantievierende 50-plussers.