Stedentrip naar Dubai

Stedentrip naar Dubai

Home » Verenigde Arabische Emiraten » Stedentrip naar Dubai

Dubai is als enorme stad met verschillende districten een van de zeven emiraten. Het emiraat heeft eigenlijk meer weg van een onafhankelijke stadstaat. Het is het modernste, meest vooruitstrevende en volgens velen ook het mooiste emiraat van de hele VAE.

De woestijnstad is er een van superlatieven. Niets is te gek. Wij zijn er de afgelopen zeven jaar drie keer geweest en elke keer leek de stad zich opnieuw uitgevonden te hebben. Met steeds weer nieuwe bezienswaardigheden en activiteiten.

Dubai beschikt over een goede infrastructuur en uitstekende, toeristische voorzieningen. De stad is daarnaast binnen zes vlieguren vanuit zowel West-Europa als Azië te bereiken. Het emiraat is om die redenen een fantastische bestemming voor een korte vakantie. Bijvoorbeeld om te winkelen, te sporten, heerlijk te dineren, te feesten (bijvoorbeeld met Oud & Nieuw) en te zonnen. En denk bij sporten niet alleen aan watersporten maar ook aan golfen en zelfs skiën!

locals op het strand van JBR, Dubai

Waar in Dubai moet je zijn?

De grote stad is onderverdeeld in diverse gemeentelijke districten en wijken waarvan we er enkele noemen.

Old Dubai

Het voormalige centrum van de stad, dat nu Old Dubai wordt genoemd, omvat de wijken aan weerszijden van de Dubai Creek waaronder Deira en het historische Bur Dubai. Je vindt er vele abra’s (traditionele, houten boten), diverse ‘souks’, een grote versmarkt en vele authentieke (drijvende) restaurants. Je bezoek aan Dubai is niet compleet als je de omgeving rond de Dubai Creek niet gezien hebt.

Dubai Creek

Downtown Dubai

Alhoewel Bur Dubai en Deira van oudsher worden gezien als “downtown”, bestaat er ook een district met de naam Downtown Dubai. Je vindt de wijk in het centrum van het “nieuwe” Dubai tussen de Dubai Marina en de grens met de stad Sharjah in het noorden. Je moet in Downtown Dubai zijn als je de Burj Khalifa (de hoogste wolkenkrabber ter wereld), de Dubai Mall (’s werelds grootste winkelcentrum), het Dubai Aquarium, de Dubai Ice Rink, Souk Al Bahar of de Dubai Fountain wilt zien.

Downtown Dubai, VAE

Palm Jumeirah

Palm Jumeirah is dankzij de vorm misschien wel de meest herkenbare wijk van Dubai. De Palm is een van de grootste kunstmatig aangelegde eilanden van de wereld. Je vindt er onder meer luxe hotels waaronder het wereldberoemde Atlantis the Palm. Daarnaast zijn er uitstekende restaurants, luxe spa’s, prachtige strandclubs en het voor alle leeftijden geschikte waterpark Aquaventure. Ook vind je hier de opstapplek van Helicopter Tour Dubai.

Palm Jumeirah

Jumeirah Beach

De wijk Jumeirah is een wijk die met name onder Europeanen erg populair is vanwege de directe toegang tot het strand. Hier vind je prachtige villa’s, Jumeirah Beach, Jumeirah Beach Residence (JBR) the Walk en de Jumeirah moskee. Ook is hier het iconische hotel Burj Al Arab gelegen, alsook het Wild Wadi Water Park en honderden restaurants en winkels.

Jumeirah Beach

Dubai Marina

Een andere wijk waar wij graag verbleven is Dubai Marina. De nieuwe wijk is een groot ontwikkelingsproject gelegen net ten zuidwesten van Palm Jumeirah en redelijk dichtbij Jebel Ali (de grootste kunstmatig aangelegde haven ter wereld). De wijk staat vol met wolkenkrabbers en je vindt er de “Jumeirah Beach Walk” langs het strand van JBR, en vele (gezellige en bovenal goede) restaurants en hotels. Het is een wijk waar altijd wel wat te doen valt. Zo hebben we er ook een keer op het strand het nieuwe jaar feestend ingeluid.

Dubai Marina

Bluewaters Island

Vrij recent is ook het kunstmatig aangelegde schiereiland van Bluewaters aangelegd. Het schiereiland is via een viaduct en een voetgangersbrug vanuit JBR Beach en de Dubai Marina te bereiken. Op dit levendig kunstmatig eiland heb je onder meer de Ain Dubai, het grootste reuzenrad van de wereld dat overigens nog niet geopend is. Verder vind je er ruim winkels en restaurants, en luxe hotels en resorts.

Top 10 bezienswaardigheden van Dubai

Top 10 bezienswaardigheden van Dubai

Dubai is als enorme stad met verschillende districten een van de zeven emiraten. Het emiraat heeft eigenlijk meer weg van een onafhankelijke stadstaat. Dubai is het modernste, meest vooruitstrevende en volgens velen ook het mooiste emiraat van de hele VAE....

De beste restaurants in Dubai

De beste restaurants in Dubai

Dubai is als enorme stad met verschillende districten een van de zeven emiraten. Het emiraat heeft eigenlijk meer weg van een onafhankelijke stadstaat. Dubai is het modernste, meest vooruitstrevende en volgens velen ook het mooiste emiraat van de hele VAE....

Praktische zaken voor een bezoek aan Dubai

Accommodatie

In Dubai zijn bijzonder veel, overwegend luxe hotels en appartementen te vinden. Laat je keuze afhangen van de wijk waar je graag wilt zitten, en uiteraard je budget. Prijzen lopen sterk uiteen van minder dan 100 euro per nacht tot vele honderden of zelfs duizenden euro’s per nacht. Ben je met een groot gezelschap, overweeg dan om een luxe villa op de Palm Jumeirah te huren.

Het meest spraakmakende hotel in Dubai is overigens de Burj al Arab, een van de meest luxe en hoogste hotels ter wereld. Het hotel heeft de vorm van het zeil van een ‘dhow’. Het ligt op een kunstmatig eiland op iets minder dan 300 meter afstand van het strand van Jumeirah. Je komt er via een brug, tenminste als je gast bent van het hotel, de Skyview Bar of een van de vele uitstekende restaurants. Een andere mogelijkheid is om er een dag een Cabana te huren aan het zwembad. Reken op dik 400 euro voor de ‘standaard’ cabana.

Burj al Arab, Dubai

Vervoer van en naar Dubai

De meeste reizigers die de woestijnstad gaan bezoeken komen via de belangrijkste luchthaven, namelijk de internationale luchthaven van Dubai (DXB). Je kunt de stad echter ook via Sharjah International Airport (SHJ) in het nabijgelegen emiraat Sharjah of via Abu Dhabi International Airport (AUH) goed bereiken.

Vanuit de internationale luchthaven nemen de meeste toeristen een openbare taxi naar de stad. Het starttarief op de meter is 25 AED. Met het openbaar vervoer kan ook. Vanaf Terminal 1 en 3 kun je met de metro naar Dubai.

Vervoer binnen Dubai

Vooral sinds de komst van de metro is het openbaar vervoer in Dubai de beste in het Midden-Oosten. Maar Dubai is nog steeds een stad waar veruit de meeste mensen met de auto gaan. Net als de meeste toeristen namen wij vrijwel altijd de taxi. Een dagpas voor de metro en de bus kost rond de 5 euro. Alle taxi’s hanteren dezelfde metertarieven van rond de 35 cent per kilometer waardoor reizen met de taxi als stel of groep vaak niet eens veel duurder is dan reizen met het openbaar vervoer.

Overigens heb je in Dubai ook een 5 kilometer lange monorail maar deze is niet aangesloten op het metronetwerk.

Plattegrond van Dubai met de highlights en beste restaurants