Stedentrip naar Abu Dhabi

Stedentrip naar Abu Dhabi

Home » Verenigde Arabische Emiraten » Stedentrip naar Abu Dhabi

Abu Dhabi is de federale hoofdstad van de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) waar de regering en vele oliemaatschappijen en ambassades gevestigd zijn. De stad is daarnaast de hoofdstad van het emiraat Abu Dhabi. Het emiraat is veruit het grootste van de VAE. Het is met name onder liefhebbers van autosport bekend om het F1-circuit op Yas Island.

Meer nog dan de nabijgelegen stad Dubai, vind je in Abu Dhabi grote tuinen, parken en groene boulevards. Maar ook stijlvol vormgegeven (hoge) gebouwen en (internationale) luxe hotelketens. Wij vinden de stad wat meer Arabisch aan doen dan Dubai waar het overgrote deel van de inwoners uit landen als India komt.

Net als vele andere toeristen hebben wij vanuit Dubai een bezoek gebracht aan Abu Dhabi. Met de taxi ben je er tenslotte in een uur tot anderhalf uur. Tegenwoordig, echter, vliegen steeds meer West-Europeanen rechtstreeks naar Abu Dhabi. Hier blijven zij dan in de stad of maken juist een uitstapje naar Dubai.

Skyline van Abu Dhabi

Onze top 10 van bezienswaardigheden in Abu Dhabi

Over het algemeen biedt Abu Dhabi weinig echt historische of culturele bezienswaardigheden. Toch valt er genoeg te zien en te beleven. En het mooie is dat veel van de bezienswaardigheden gratis zijn.

Sheikh Zayed-moskee

De Sheikh Zayed-moskee in Abu Dhabi is de grootste moskee van de VAE en de op 6 na grootste ter wereld. Los van het buitengewoon fraaie Mongoolse en Moorse ontwerp van de moskee, is het mooie dat je er ook als niet-moslim naar binnen mag.

De moskee biedt ruimte aan maar liefst 40.000 moskeegangers. In de grootste gebedsruimte passen 9000 personen. Er zijn vier minaretten van elk 107 meter hoog. Daarnaast zijn er ruim 80 wit marmeren koepels boven zowel de buitentuin als het hoofdgebouw.

Aan zowel de noord- als de zuidzijde kun je er gratis naar binnen. Er geldt wel een kledingvoorschrift. Deze is vrij strikt voor vrouwen en iets minder voor mannen. Bij de ingang aan de zuidzijde kun je passende kleding lenen.

De moskee is voor bezoekers elke dag geopend van 9.00u tot 22.00u, behalve tijdens het ochtendgebed op de vrijdag. Van 10.00 en 17.00 zijn er elk uur rondleidingen in het Engels. Wij hebben daar zelf overigens geen gebruik van gemaakt. Het bezoek aan de moskee vonden we een absoluut hoogtepunt van ons bezoek aan de hoofdstad van de VAE.

Sjeik Zayed-moskee in Abu Dhabi

Louvre Abu Dhabi

In november 2017 werd na tien jaar bouwen het Louvre van Abu Dhabi feestelijk geopend. Alleen al om de naam van het gelijknamige museum in Parijs te mogen dragen werd naar verluidt een miljard euro betaald. Maar het eindresultaat mag er absoluut zijn. Het werkelijk fantastisch ontworpen en vormgegeven, universeel museum op het eiland Saadiyat, verbindt op unieke wijze de Oosterse en de Westerse wereld.

Van het moedermuseum uit Parijs zijn 300 kunstwerken geleend. Diverse andere topstukken, waaronder werken van Mondriaan, Gauguin, Leonardo da Vinci en Vincent van Gogh, zijn door het museum zelf aangekocht. Maar ook als je niet zo’n kunstliefhebber bent is het Louvre in de VAE vanwege de bijzondere architectuur een bezoek meer dan waard.

Louvre in Abu Dhabi

Ferrari World

Als je autoliefhebber bent en je kunt genieten van oude en nieuwe modellen van Ferrari, dan mag een bezoek aan Ferrari World op het eiland Yas tijdens je stedentrip naar Abu Dhabi niet ontbreken. Er is een soort van klein museum en winkel waar je diverse merkartikelen kunt krijgen zoals modelauto’s en kleding. Maar je kunt er diverse activiteiten doen. Zo kun je bijvoorbeeld onder begeleiding van een instructeur in een echte Ferrari over het eiland Yas rijden. Daarnaast kun je virtueel racen in een simulator of in het echt door te karten.

Waar de meeste bezoekers echter op af komen is het overdekte pretpark. Hier heb je twintig attracties waar snelheidsduivels en liefhebbers van de autosport hun adrenalinekick kunnen krijgen. Een van de attracties is de ‘Formula Rossa’, de met 240 kilometer per uur snelste achtbaan ter wereld.

Ferrari World in Abu Dhabi

Emirates Palace Hotel

Wat de Burj Al Arab voor Dubai is, is het Emirates Palace min of meer voor Abu Dhabi. Het Emirates Palace ligt in een fraaie, natuurlijke baai met een eigen privé-strand en jachthaven. Naar verluidt is het zand van het strand afkomstig uit Noord-Afrika omdat het zand uit de VAE niet fijn genoeg zou zijn.

Het hotel met zijn prachtig, Arabisch interieur is gedeeltelijk open voor het publiek. Kom er aan het einde van de middag om de pracht en praal van het hotel zowel bij daglicht als in het donker (prachtig verlicht!) gezien te hebben. Aanrader: bestel een cappuccino met bladgoud of een ‘camelcino’: een cappuccino met melk van een kameel.

Emirates Palace

Observation deck restaurant Al Etihad towers

Voor een fantastisch uitzicht over Abu Dhabi, het Emirates Palace en het paleis van de emir moet je naar het observatiedek van de hoogste toren van de vijf Etihad Towers. Het 360 graden uitzichtpunt bevindt zich op de 74e verdieping van de 305 meter hoge toren. Het observatiedek zelf ligt op 300 meter hoogte.

Je kunt in de toren, die overigens bekend is door de film Fast and Furious 7, ook heerlijk eten. Daarnaast heb je er diverse plekken om te loungen en er zijn meerdere barretjes.

Etihad Towers in Abu Dhabi

Yas mall

Alhoewel wij zelf niet echte shoppers zijn is een bezoek aan de Yas Mall, als je toch op het eiland Yas bent, zeker de moeite waard. De Mall is met ruim 230 duizend vierkante meters het grootste winkelcentrum op het eiland.

Los van de honderden winkels heb je er vele vormen van entertainment. Zo is er een bioscoop met 20 zalen waar je tijdens de film zelfs kunt genieten van een luxe diner bereid door een chefkok met een Michelin-ster! Naast het winkelcentrum ligt ook het Yas Waterworld waar de echte waterratten onder ons zich zeker zullen vermaken.

Yas Marina Circuit

Het Yas Marina Circuit is het Formule 1-circuit van de Grand Prix van Abu Dhabi, gelegen op het eiland Yas. Traditiegetrouw wordt op dit circuit elk jaar de laatste race van het seizoen gehouden. Helaas hebben wij er nooit de vrije training, de kwalificatiewedstrijden of de race zelf meegemaakt. Maar het circuit heeft gelukkig ook buiten de drie dagen in november veel te bieden.

Zo kun je er ‘s avonds over het circuit recreatief fietsen! En overdag kun je er met diverse sportieve auto’s over het circuit scheuren, waaronder met een Chevrolet Camaro, een Aston Martin en enkele Mercedes-modellen.

In het Viceroy hotel, gelegen rechtstreeks aan het circuit, kun je naast overnachten ook prima lunchen waarbij je getrakteerd wordt op een fantastisch uitzicht op het circuit en de nabijgelegen marina.

Yas Hotel

Al Hudayriat beach

Wordt het drukke stadsleven van Abu Dhabi met de overdaad aan luxe en prijzige activiteiten je even te veel, dan biedt het onlangs geopende strand van Al Hudayriat een welkome oase van rust. Je hebt hier met name vanaf de brug een mooi uitzicht op de zee en de nabijgelegen eilanden. De omgeving leent zich perfect om ‘ontspannend’ te gaan fietsen of te zwemmen. Maar ook om even heerlijk niets te doen. Toegang is gratis.

Kajakken door de mangroven van Abu Dhabi

Zoek je wat meer avontuur en actie buiten de stad, overweeg dan om in plaats van een woestijnsafari te gaan kajakken in de mangroven van Abu Dhabi. In het prachtige Eastern Mangrove Lagoon National Park kun je er fantastische tours door de ruige natuur van de VAE maken.

Alhoewel je als ervaren kajakker ook een kajak kunt huren om de mangroven op eigen houtje te verkennen, is een tourtje van ongeveer anderhalve uur wel aan te bevelen. De gids kent de weg in het natuurlijk doolhof op zijn houtje en kan je daarnaast veel vertellen over het unieke ecosysteem.

Er zijn verschillende aanbieders van tourtjes door de mangroven. Een daarvan is het Al Mahara Diving Center. Deze organisatie biedt verschillende opties, zoals kajakken bij zonsondergang wanneer het wat koeler is, bij volle maan, enz. Noukhada Adventure Company biedt vergelijkbare tourtjes aan.

Mangroven bij Abu Dhabi

Dagtocht vanuit Abu Dhabi of Dubai naar Al Ain

Op de karavaanroute van de VAE naar het aangrenzende Oman ligt Al Ain, de tweede stad van het emiraat Abu Dhabi. De stad is een van de oudste continu bewoonde nederzettingen ter wereld.

In 2011 werden verschillende locaties in Al Ain op de UNESCO-werelderfgoedlijst geplaatst. Het gaat hierbij om de zes prachtige oases van Al Ain waar je heerlijk in de schaduw van palmen kunt wandelen. Daarnaast kun je de archeologische vindplaatsen Bida bint Saud, Jebel Hafeet en Hili bezoeken. Het zijn locaties die nog getuigen van de eerste permanente bewoning van woestijngebieden sinds de neolithische periode (nieuwe steentijd). Je vindt er nog overblijfselen van veel prehistorische culturen.

De culturele sites zijn gratis te bezoeken. Je komt er het gemakkelijkst met de bus vanuit het busstation van Abu Dhabi. Je ziet dan ook veel van het interessante woestijnlandschap. Eenmaal in Al Ain kun je het beste een taxi nemen om naar de diverse sites te gaan.

Al Ain, VAE

Praktische informatie voor een stedentrip naar Abu Dhabi

Accommodatie

Hotels in Abu Dhabi waren lange tijd een stuk goedkoper dan die in Dubai. Dit is niet meer het geval. Wel zijn de hotels inmiddels van goede kwaliteit en bieden ze uitstekende restaurants, zwembaden en andere luxe hotelfaciliteiten. Het hotelaanbod in Abu Dhabi is een stuk minder dan in Dubai maar nog steeds ruim voldoende..

Vervoer van/naar en binnen de stad

Er zijn vele manieren om in Abu Dhabi te komen. De meest voor de hand liggende is een rechtstreekse vlucht op de internationale luchthaven van het emiraat. Verder doen veel reizigers de stad aan via Dubai.

Vanaf de luchthaven kun je met de prima geprijsde taxi met meter naar de stad. Die doet er 30 tot 35 minuten over. Een andere optie is de bus. Reistijd naar het centrum is dan 40 minuten. Voor de terugreis naar de luchthaven kun je het beste je bagage inchecken bij de stadsterminal van de luchthaven, gelegen in het centrum van Abu Dhabi. Van hieruit gaat een shuttlebus naar de luchthaven. Overigens bieden veel hotels ook een busservice aan richting de luchthaven.

Binnen de stad zelf is de taxi de beste of meest comfortabele optie om jezelf te verplaatsen. Een andere mogelijkheid is met de bus. Verder is de hop-on hop-off bus een uitstekende vervoersoptie. Deze rijdt echter van 9.00u tot uiterlijk 17.00u.

Plattegrond met de top 10 bezienswaardigheden van Abu Dhabi