Top 5 parken voor een safari in Tanzania

Top 5 parken voor een safari in Tanzania

Home » Tanzania » Top 5 parken voor een safari in Tanzania

Een Afrikaanse safari hoort wat ons betreft op ieders bucketlist thuis! In Zuid-Afrika bezochten we eerder al parken waaronder Addo Elephant, Hluhluwe Imfolozi en het Kruger Park. Stuk voor stuk geweldige natuurparken om het wild van dichtbij te zien. Ons recente bezoek aan de wildparken van Tanzania, echter, overtrof al onze verwachtingen! Omdat er behoorlijk wat nationale parken en wildreservaten in het land zijn, hebben we de volgens ons mooiste parken in deze blog voor je op een rijtje gezet.

Kudde in Ngorongoro

Top 5 van beste parken voor een safari in Tanzania

De safariparken in Tanzania die goed toegankelijk en te bereiken zijn, kunnen ruwweg in twee categorieën worden onderverdeeld:

  • de parken in het noorden, zoals de Manyara, Ngorongoro, Serengeti en Tarangire;
  • de parken in het zuiden waaronder Mikumi, Ruaha en Selous.

In de parken in het noorden vind je een stuk meer toeristen dan in de parken in het zuiden. Ook zijn de parken er duurder dan in het zuiden. Maar een bezoek aan de Serengeti mag absoluut niet aan je safari in Tanzania ontbreken! En als je dan toch in het noorden bent, dan is een bezoek aan het nabijgelegen Ngorongoro of Tarangire beslist de moeite waard.

olifant in Tarangire NP, Tanzania

Safari in de Serengeti

De Serengeti, dat letterlijk eindeloze vlaktes betekent, is een fantastisch mooi gebied van savannes en boslandschappen van circa 30.000 km². Tachtig procent daarvan ligt in het Tanzania, de rest in Kenia. In het Tanzaniaanse deel van de Serengeti bevinden zich het Serengeti National Park, het wildreservaat Maswa en de Ngorongoro-krater.

Het Serengeti National Park is 15.000 km² groot. Het park is niet alleen het oudste natuurpark van Tanzania, maar ook een van de beroemdste parken van heel Afrika. Dit komt met name door de migratie van ruim een miljoen wildebeesten (gnoes), zebra’s en gezelle’s die elk jaar in oktober de Mara-rivier proberen over te steken. De Serengeti staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst.

migratie van de wildebeesten in de Serengeti

Highlights van de Serengeti

De migratie van de wildebeesten

De belangrijkste highlight van het Serengeti National Park is zonder meer de eerder genoemde migratie van de circa 1,5 miljoen wildebeesten. De migratie begint in de maanden januari tot en met maart met de geboorte van een half miljoen kalveren. Het natuurlijk spektakel is voor elke natuurliefhebber een lust voor het oog. Al is het alleen al om de leeuwen en hyena’s die zich graag tegoed doen aan de jonge kalveren.

Zodra het droge seizoen in mei aanbreekt trekt de kudde vergezeld van gazellen en zebra’s naar de Masai Mara (Maasai Mara) in het noorden. Deze migratie is niet zonder risico aangezien er diverse rivieren, waaronder de Grumeti, overgestoken moeten worden waar ze opgewacht worden door hongerige krokodillen. Overigens is vooral de oversteek van de Mara een bloederig tafereel waar menig documentairemaker geschiedenis heeft gemaakt.

Aan het begin van het (lichte) regenseizoen trekt de kudde weer terug richting het Serengeti National Park. De cirkel is op dat moment weer rond.

Overige highlights

Wat het Serengeti National Park naast de grote migratie zo bijzonder maakt zijn de vele roofdieren. Deze lijken onder toeziend oog van toeristen voortdurend jacht te maken op hun prooi. Denk hierbij onder meer aan leeuwen, cheeta’s, luipaarden. Heel soms zie je zelfs een luipaard zijn prooi mee de boom in nemen.

Naast genoemde roofdieren, wildebeesten, wrattenzwijnen, waterbokken, gazellen en zebra’s, vind je in de Serengeti ook olifanten, giraffen, nijlpaarden en buffels. Maar de Serengeti heeft meer te bieden dan alleen grote zoogdieren. Zo heb je er ook hagedissen, klipdassen en 100 soorten mestkevers. Daarnaast komen er meer dan 500 vogelsoorten voor, variërend van struisvogels en de secretarisvogel, tot zwarte adelaars.

luipaard in een boom in de Serengeti

Praktische zaken voor een safari in de Serengeti

Beste tijd om de Serengeti te bezoeken

Dankzij de grote migratie valt er feitelijk gedurende het hele jaar wel wat te beleven in de Serengeti. Net als in de andere wildparken van Tanzania is de droge periode van juni tot en met oktober de beste tijd om het park te bezoeken.

Wil je de oversteek van de Grumeti-rivier meemaken, dan moet je er zijn in de maanden juni en juli. En september is de maand voor de oversteek van de Mara-rivier. Wil je de jacht van de leeuwen op de kalveren van de wildebeesten zien, dan moet je het park in februari bezoeken.

Safari’s

Wij wilden zelf het liefste een self-drive door de Serengeti maken, maar dit bleek nagenoeg onpraktisch of zelfs onmogelijk. Niet elke willekeurige 4WD volstaat en daarnaast heb je beslist een bestuurder nodig die meteen je gids is. Het Serengeti National Park is zo groot dat je er niet even naar toe rijdt en dezelfde dag weer terugkeert naar je verblijf buiten het park. Accommodatie in het park los boeken is een kostbare aangelegenheid. Om die reden adviseren wij je om gewoon een all-inclusive safari te boeken.

Er zijn, mede afhankelijk van hoe diep je de Serengeti in wil, vele opties voor een georganiseerde safari. Afhankelijk van hoeveel tijd tot je beschikking staat en welke fase van de grote migratie je wilt meemaken, zou je ervoor kunnen kiezen om alleen de Serengeti te doen. Of juist om de Serengeti in combinatie te doen met Tarangire en Ngorongoro.

Op de website van safaribookings.com, wereldwijd de grootste online aanbieder van safari’s in Afrika, vind je honderden veelal scherp geprijsde tours. Je kunt op de site ook je persoonlijke voorkeuren opgeven, zoals de mate van luxe, of je in een hotel wilt of glamping, privé of in een groep, enz.

Safari in Tanzania

Op safari in Ngorongoro

Het Ngorongoro Conservation Area is een beschermd gebied in de hooglanden grenzend aan de Serengeti. Het gebied is vernoemd naar de door velen geroemde Ngorongoro-krater, de grootste vulkanische caldera ter wereld die nog volledig intact is en niet (volledig) gevuld is met water.

De krater is ongeveer 20 km breed, 600 meter diep en 300 km² groot. Op dit relatief kleine oppervlak leven naar schatting 25.000 grote zoogdieren. Het gebied van de krater is daarmee een van de meest dichtstbevolkte wildgebieden ter wereld. Het adembenemende natuurwonder staat niet zonder reden sinds 1979 op de UNESCO-werelderfgoedlijst .

Highlights van de Ngorongoro-krater

Los van het fenomenale uitzicht vanaf de kraterrand op de grote vlakte in de diepte, vonden wij de hoge concentratie van wilde dieren de grootste highlight van de Ngorongoro-krater.

Je vindt hier de “Big 5” waar wij er ‘slechts’ vier gezien hebben, te weten buffels, leeuwen, olifanten en zelfs de zwarte neushoorn. Het luipaard liet zich helaas niet zien. Naast de Big 5 leven er nijlpaarden, heel veel zebra’s, gazellen, wildebeesten en waterbokken, cheeta’s en hyena’s. Tegen de kraterhelling zagen we ook veel apen.

kudde in de Ngorongoro-krater

Praktische zaken voor een safari bij Ngorongoro

Beste tijd om de Ngorongoro-krater te bezoeken

De Ngorongoro-krater is het hele jaar door interessant om te bezoeken. In het regenseizoen van november tot en met april is het landschap er het mooist. Het enige nadeel van die periode is dat het gras dan zo hoog staat dat zelfs je gids moeite heeft om bijzondere dieren voor je te spotten. Daarnaast kan het er dan modderig worden waardoor sommige wegen niet meer begaanbaar zijn. Zelfs niet voor de hoogste safari-auto’s.

Self-drive of georganiseerd?

Wij hebben een self-drive gedaan met onze eenvoudige 4WD-huurauto. Achteraf gezien was dat niet zo handig. Allereerst vanwege de kosten. Je betaalt namelijk ruim 70 dollar per persoon per dag entree plus 295 dollar per dag om met je eigen voertuig over de kratervlakte te mogen rijden.

Daarnaast ben je verplicht om met een gids te gaan. Wij kwamen hier pas tientallen kilometers ná de hoofdingang achter toen we vanaf de kraterrand de bergwerk naar de krater wilden nemen. Bij de slagboom was gelukkig nog een gids beschikbaar die met ons mee kon rijden. Overigens is een gids wel zo prettig omdat hij je veel kan vertellen over het park en het wild wat er leeft. Ook weten ze het wild beter dan jij te spotten.

Ondanks dat het er al enkele weken niet had geregend, zakten we regelmatig met onze huurauto weg in de blubber. Ook de vaak hoge keien vormden soms een probleem op de hobbelige, slingerende weg. Alleen al om deze reden zouden wij zelf een volgende keer met een georganiseerde safari mee willen.

Als je een georganiseerde safari boekt dan adviseren we je om deze in combinatie te doen met andere wildparken zoals de Serengeti en het Tarangire National Park. Dit komt ook omdat we eigenlijk vinden dat je de Ngorongoro-krater prima in slechts één dag kunt zien.

Op de website van safaribookings.com vind je tientallen veelal scherp geprijsde tours variërend van 2-daagse tours tot safari’s van een week of zelfs nog langer.

uitzicht op de Ngorongoro-krater

Safari in het Tarangire National Park

Van alle parken die we in Tanzania bezocht hebben vonden we het landschap van Tarangire National Park veruit het mooist. Denk aan een glooiend landschap vol Baobab’s, olifanten en giraffen. En met af en toe prachtige vergezichten op de kronkelende Tarangire-rivier waar het park naar vernoemd is. Het circa 2.850 km² grote park is het op 5 na grootste nationale park van Tanzania.

Highlights van Tarangire National Park

De grootste highlight van het Tarangire National Park is de Tarangire-rivier omdat hier de meeste dieren samenkomen, althans in het droge seizoen. De rivier is dan de voornaamste levensader voor de dieren. Toen wij er in januari waren zagen we nog een grote kudde van zeker honderd olifanten de toen brede rivier oversteken. Een prachtig gezicht!

Waar het park naast de grote aantallen savanneolifanten om bekend staat zijn de migrerende wildebeesten en zebra’s die in het droge seizoen naar de rivier trekken. Overige dieren die je in het park kunt aantreffen zijn gazelles, giraffen, impala’s, koedoes, kafferbuffels, leeuwen en antilopen. Maar ook pythons en zelfs hyena’s en cheeta’s.

Vanwege de dichte vegetatie in het regenseizoen zijn de belangrijkste roofdieren als leeuwen en luipaarden helaas niet altijd goed zichtbaar. Wil je leeuwen in deze periode te zien krijgen dan kun je het beste uitwijken naar de Serengeti of de Ngorongoro-krater. En als eerder genoemd vormen de meer dan 550 vogelsoorten, met namen tijdens onze winter, een highlight van het park.

olifanten in Tarangire National Park

Praktische zaken voor een safari in Tarangire

Beste tijd om Tarangire National Park te bezoeken

Over het algemeen is het droge seizoen van juni tot en met oktober de beste periode om het park te bezoeken. Niet alleen is het weer zonniger en minder heet dan in onze winter, vanwege de droogte heb je bij de Tarangire-river dan een veel grotere concentratie aan wilde dieren. Een bijkomend voordeel van het droge seizoen is dat er minder muggen zijn.

Wij waren er in begin januari, een relatief droge maand in het regenseizoen. Groot voordeel van deze periode is dat het park er dan wel prachtig groen uit ziet. Ook voor vogelaars zijn de maanden januari en februari goede maanden om het park te bezoeken vanwege de vele trekvogels. Daarnaast is deze periode een prettige periode omdat er minder toeristen zijn en de prijzen daardoor lager zijn.

Accommodatie

Alhoewel wij zelf buiten het park verbleven, zijn er vele uitstekende accommodaties in het park, waaronder diverse safari lodges en tentenkampen. Het grote voordeel van een verblijf in het park is dat je de mooiste momenten van de dag kunt plukken om de wilde dieren van dichtbij te bewonderen. Zo komen de dieren ‘s ochtends vroeg naar de rivier om hun dorst te lessen. Maar of je nu wel of niet in het park gaat overnachten, bezoek sowieso de Tarangire Safari Lodge voor een werkelijk fantastisch uitzicht op het park en de Tarangire-rivier.

Entree

Als je op eigen gelegenheid met een 4WD-huurauto het Tarangire National Park bezoekt, kun je het beste de hoofdingang nemen in het noordwesten van het park. Het park gaat open om 6.00u en sluit om 18.30u. De entree kost 53 dollar per persoon per dag, te voldoen met creditcard bij de ingang van het park. Bij de ingang kun je ook voor rond de 24 dollar per persoon een wandelsafari boeken. Let wel: er gaat dan geen gids met je mee maar een bewaker.

Safari’s

Als je een georganiseerde safari wilt boeken, dan adviseren we je om Tarangire in combinatie te doen met de Serengeti en Ngorongoro. Op de website van safaribookings.com vind je honderden veelal scherp geprijsde tours.

Uitzicht op de Tarangire-rivier

Ruaha National Park

Ruaha National Park is een bijzonder indrukwekkend natuurpark met een overvloed aan wilde dieren. Het park staat bekend om de zeer grote olifanten- en girafpopulatie en wordt vaak ‘Giraffic Park’ genoemd. Ruaha is met een oppervlakte van 10.300 km² op het Selous Game Reserve en de Serengeti na, het grootste nationale park van Tanzania.

Verder is een groot pluspunt dat je er, vanwege de ‘afgelegen’ ligging in het zuiden van Tanzania, veel minder toeristen hebt dan in de parken in het noorden.

Highlights van Ruaha National Park

De belangrijkste highlight van het Ruaha National Park is dat je er heel goed roofdieren kunt spotten. Verder heeft het park mogelijk de hoogste concentratie olifanten van alle nationale parken in Oost-Afrika. Daarnaast is Ruaha het enige park waar je de grote koedoe kunt zien, een bijzonder grote antilopesoort met een vrij lange nek die erg geliefd is onder stropers.

Naast olifanten, giraffen en grote en kleine koedoes, vind je er sabelantilopen, leeuwen, luipaarden, cheetah’s, nijlpaarden, krokodillen, zebra’s, impala’s en jakhalzen. Verder is het park een habitat voor de bedreigde Afrikaanse wilde hond. En met meer dan 570 vogelsoorten komt ook de vogelliefhebber hier ruimschoots aan zijn trekken.

bijzondere vogel in een wildpark in Tanzania

Praktische zaken voor een safari in Ruaha National Park

Beste tijd om Ruaha National Park te bezoeken

De beste tijd om roofdieren en grote zoogdieren te zien is tijdens het droge seizoen van eind mei tot en met december. De dieren komen dan wat meer samen bij het spaarzame drinkwater van de rivier.

Als je komt voor de vele vogelsoorten, de weelderig groene landschappen en/of wilde bloemen, dan moet je er zijn tijdens het regenseizoen van januari tot en met april. In juni laten de mannetjes onder de grote koedoes zich het meest zien omdat dit de maand is om te paren.

Self-drive of een georganiseerde safari?

Er zijn vele mogelijkheden om het Ruaha National Park te bezoeken. Zo kun je met je eigen huurauto het park vanuit Iringa in. Je betaalt dan 30 dollar per persoon plus een relatief klein bedrag voor je auto. We adviseren je dan wel een gids te huren omdat deze je kan helpen het wild te spotten. Maar ook omdat hij het park goed kent en ook nog wat kan vertellen over het park en de diersoorten.

Een andere optie is om in Iringa een 4WD inclusief bestuurder te huren. Dit kost rond de 120 dollar per dag. Het grote voordeel is dat de bestuurder net als de gids het park goed kent en het wild uitstekend weet te spotten. Daarnaast kun je je heel comfortabel focussen op het fotograferen van de wilde dieren en het prachtige landschap.

En natuurlijk kun je ook gewoon een georganiseerde safari boeken. Ruaha is zo’n mooi park en heeft zoveel te bieden, dat je hier makkelijk twee volle dagen kunt blijven. Er zijn safari’s waarbij je alleen het Ruaha National Park bezoekt, maar je hebt er ook vele waarbij je een combinatie doet van meerdere wildparken in het zuiden. Wij adviseren je dan om een combinatie met minimaal het Selous Game Reserve te boeken.

Op de website van safaribookings.com vind je tientallen veelal scherp geprijsde tours variërend van 2-daagse tours tot safari’s van een week of zelfs nog langer.

luipaard met prooi in Ruaha National Park

Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve in het zuiden van Tanzania is met ruim 51.000 km² een van de grootste wildreservaten ter wereld. Het grootste deel van het reservaat is bestemd voor de jacht. Vergunningen hiervoor zijn peperduur.

Het kleinste, noordelijke deel van het reservaat is open voor het publiek en is absoluut een bezoek waard! Net als in het Ruaha National Park kun je hier uitstekend roofdieren spotten. Daarnaast is het reservaat een van de weinige parken waar je ook een safari te voet kunt maken. Verder heb je er uitstekende bootsafari’s op de Rufiji-rivier. Nabij deze rivier bevinden zich grote moerasachtige gebieden waar het wemelt van de krokodillen.

Highlights van het Selous Game Reserve

Het Selous Game Reserve is het enige park naast de Ngorongoro Conservation Area waar je neushoorns hebt. Naast neushoorns en krokodillen heb je er onder meer olifanten, nijlpaarden, leeuwen, diverse soorten gnoes, sabelantilopen, koedoes, water- en rietbokken, hartebeesten, zebra’s, giraffen, wrattenzwijnen, gevlekte hyena’s, luipaarden en enorm veel buffels. En net als in het Ruaha National Park kom je hier de bedreigde Afrikaanse wilde hond tegen.

Wat het Selous Game Reserve los van de dieren zo bijzonder maakt is het werkelijk prachtige landschap ten noorden van de Rufiji-rivier met relatief veel bomen. De Rufiji is een van de grootste rivieren van Afrika. Aan de rivier vind je vele zijrivieren met palmbomen en moerassige eilandjes. In het reservaat zijn er zijn geen grote vlaktes zoals de savanne in de Serengeti.

Selous Game Reserve

Praktische zaken voor een safari in Selous

Beste tijd om de Selous Game Reserve te bezoeken

Net als in de meeste andere parken in Oost-Afrika is de periode van juni tot en met oktober de beste tijd om het wildreservaat van Selous te bezoeken. Het wild is dan veel gemakkelijker te spotten omdat de meeste dieren naar de plekken aan het water trekken. Maar ook omdat de vegetatie dan dunner wordt. Dit is overigens wel het hoogseizoen waardoor je er meer toeristen zult tegenkomen, en de prijzen hoger zijn. In maart en april zijn veel accommodaties in het reservaat gesloten.

Safari’s

Omdat het Selous Game Reserve uitstekende wandel- en bootsafari’s kent, kun je het beste gewoon een van de vele mogelijke safari’s boeken. Ga dan voor een safari van minimaal 3 of 4 dagen waarbij je zowel met een jeep, te voet als met een boot op safari gaat. Ook zijn er combinaties mogelijk met andere wildparken. Op de website van safaribookings.com vind je tientallen veelal scherp geprijsde opties.