Stedentrip naar Kopenhagen

Stedentrip naar Kopenhagen

Home » Denemarken » Stedentrip naar Kopenhagen

Kopenhagen, dat ooit begon als klein vissersdorpje van de Vikings, is nu een grote metropool. Maar het mooie van deze stad is dat het klein en intiem overkomt. Vanwege zijn ligging vormt Kopenhagen de culturele en geografische link tussen het Europese vasteland en Scandinavië. Je ziet dat duidelijk in deze culinaire, historische maar ook moderne, en vooral gezellige stad terug.

Aan het begin van de 15e eeuw werd Kopenhagen (Koopmanshaven in het Nederlands) de hoofdstad van Denemarken. Ook werd de stad de politieke hoofdstad van de Unie van Kalmar waar Denemarken, Noorwegen en Zweden onder vielen. In de periode van de Unie, die meer dan 120 jaar heeft geduurd, floreerde de stad als het culturele en economische centrum van Scandinavië.

Na een uitbraak van pest en brand in de 18e eeuw onderging de stad een periode van herontwikkeling. Zo werd onder andere de vooraanstaande wijk Frederiksstaden in die tijd gebouwd. Begin 19e eeuw werd Kopenhagen ingenomen door de Engelsen die een deel van de stad bombardeerden. De wederopbouw tijdens de Deense Gouden Eeuw bezorgde Kopenhagen een neo-klassieke uitstraling.

Sinds het begin van de 21ste eeuw heeft Kopenhagen een sterke stedelijke en culturele ontwikkeling doorgemaakt. Het huidige Kopenhagen is een stad met trendy wijken en winkels, afgewisseld door prachtige historische gebouwen en pleinen. Je vindt er vele parken, promenades, prachtige paleizen, grachten, terrassen, cafés en fantastische restaurants. Een weekend is eigenlijk te kort voor een stedentrip naar deze in onze ogen geweldige stad.

Stedentrip naar Kopenhagen - park

Onze top 10 voor een stedentrip naar Kopenhagen

De snelste, meest flexibele maar ook leukste manier om Kopenhagen te zien is fietsend. Veertig procent van de plaatselijk bevolking maakt elke dag van de fiets gebruik. De stad is er met maar liefst 350 kilometer aan fietspaden duidelijk op ingericht.

Een ideale manier om in slechts drie uur ter oriëntatie langs een groot aantal highlights van de Deense hoofdstad te fietsen is met een Nederlandse gids van Baja Bikes. Je leert het centrum van Kopenhagen dan snel aardig kennen. Later als je een aantal attracties op eigen gelegenheid gaat bezoeken, weet je de weg en heb je al heel wat voorkennis.

In deze blog nemen we je met de fiets maar soms ook wandelend langs onze top 10 van bezienswaardigheden in Kopenhagen.

Stedentrip naar Kopenhagen - Nyhavn

Nyhavn

Nyhavn is een gracht die loopt vanaf Kongens Nytorv, het grootste plein van Kopenhagen, tot de haven. De gracht werd tussen 1670 en 1675 met hulp van Zweedse gevangenen aangelegd om handelswaar efficiënter naar het koningsplein te vervoeren. In de 17e en begin 18e eeuw werden aan de zuidzijde prachtige herenhuizen in pastelkleuren gebouwd. Aan de noordzijde kwamen cafés en huizen van lichte zeden voor de zeevaarders.

Loop tijdens je wandeling langs de Nyhavn sowieso even langs nummer 9. Dit huis uit 1681 is het oudste huis aan de Nyhavn. Als je doorloopt naar nummer 67 dan kom je uit bij de woning waar de Deense auteur Hans Christian Andersen van 1845 tot 1864 woonde voordat hij verhuisde naar Nyhavn 18.

Dankzij de gekleurde huizen maar ook de vele eind 19e eeuwse, houten schepen die er liggen aangemeerd, is de gracht een van de meest gefotografeerde bezienswaardigheden van Kopenhagen. Het is daarnaast een trendy, super gezellige maar ook prijzige plek geworden met terrasjes, barretjes en restaurants.

Christianshavn in Kopenhagen

Christianshavn en vrijstaat Christiania

Begin 17e eeuw gaf Christian IV opdracht tot de ontwikkeling en bouw van een vesting- en handelsstad in het moerassige gebied tussen Kopenhagen en het eiland Amager. In 1674 echter, werd de kersverse, nieuwe stad Christianshavn al opgeslokt door het grotere Kopenhagen.

Later in de 17e eeuw en begin 18e eeuw werd het aantal vestingwerken verder uitgebreid. Hoewel de vestingwerken rond de binnenstad eind 19e eeuw werden ontmanteld, bleven die van Christianshavn tot in de 20e eeuw in gebruik. Deze vormen een van de best bewaarde vestingwerken van Denemarken uit de 17e eeuw.

Geïnspireerd door Nederlandse steden uit die tijd vind je in de wijk veel grachten met kleurrijke woonboten. Daarnaast staat de voormalige arbeiderswijk bekend om de hippe cafés, de terrasjes en de foodtrucks.

In het oostelijke deel van Christianshavn ligt de ‘vrijstaat Christiania’. Deze alternatieve subwijk is een zelfbesturende “vrije stad” die in 1971 door hippies, anarchisten, alternatievelingen en daklozen werd opgericht. Helemaal “vrij” is de wijk niet want er zijn nog steeds regels. Zo mag je er wel softdrugs kopen en gebruiken maar zeker geen harddrugs. En ook vuurwapens en auto’s zijn er verboden. Evenmin wordt fotografie getolereerd.

Ook wij hebben een bezoek gebracht aan deze unieke subwijk waar altijd wel iets te doen is. We maakten er een leuke wandeling langs honderden interessante gebouwen, van oude kazernes tot grote, zelfgebouwde huizen. Alle gebouwen, waaronder Fredens Ark en de Vilhelms Bastion, hebben hun eigen, unieke verhaal. We vinden Christiania zonder meer een wijk waar je tijdens je stedentrip geweest moet zijn!

People sitting by water at a house in Christiania

Nationalmuseet

Op een regenachtige dag is een bezoek aan het Nationaal Museum van Denemarken (Nationalmuseet) beslist de moeite waard. Dit museum beschrijft 14.000 jaar Deense geschiedenis, waaronder die van de rendierjagers uit de ijstijd en de Vikingen. Ook word je meegenomen naar de middeleeuwen, toen de kerk een belangrijke rol speelde in de Deense samenleving. Vervolgens krijg je een inkijk in de Deense cultuur van de afgelopen vijf eeuwen.

Daarnaast heeft het Nationaal Museum de grootste en meest gevarieerde verzameling van objecten uit het oude Griekenland en Italië van heel Denemarken. Ook vind je er objecten uit het Midden-Oosten waaronder Egypte en Irak.

Tivoli en de Dyrehavsbakken

Ook als je geen liefhebber bent van pretparken is je stedentrip naar Kopenhagen niet compleet zonder een bezoek aan de twee oudste pretparken van de wereld. Het bijzondere is dat deze beide pretparken zich in één stad bevinden en totaal verschillend zijn.

Het in 1843 geopende pretpark Tivoli ligt in hartje centrum van de stad aan een meer in een prachtig park. Alhoewel de meeste bezoekers naar Tivoli gaan vanwege de vele attracties, biedt het park ook prachtige tuinen waar je even bij kunt komen van je ongetwijfeld druk weekendprogramma.

Naast stokoude maar ook splinternieuwe (kermis)attracties heb je in het Tivoli-park ook een pantomime theater, een prachtig oude concertzaal temidden van bloembedden en fonteinen, een orangerie en een buitenpodium waar regelmatig muziekvoorstellingen worden gehouden.

Dyrehavsbakken, simpel afgekort tot Bakken, is de oudste van de twee pretparken. Het park ligt in een prachtig beukenbos nabij Klampenborg in het noorden van Kopenhagen. Het is er een stuk minder toeristisch dan in Tivoli. Misschien ook wel omdat de meeste toeristen alleen Tivoli kennen.

Bakken ontstond in 1583 toen daar in de bossen een zoetwaterbron werd ontdekt waar de inwoners van de stad, ook vanwege de rust, op afkwamen. Door de jaren heen kwamen er diverse horecagelegenheden bij. En nog veel later ook de eerste attracties zoals een houten achtbaan. Het ouderwets pretpark heeft iets nostalgisch. En aangezien de entree gratis is (je moet wel voor de attracties betalen) en het er heerlijk rustig is, is het park echt een bezoek waard.

Tivoli in Kopenhagen

Deense paleizen

In het centrum van Kopenhagen ligt Amalienborg, het winterverblijf van de Deense koninklijke familie. De residentie bestaat uit vier identieke paleizen gelegen aan een achthoekige binnenplaats. De binnenplaats en enkele privé-vertrekken van vroegere vorsten zijn open voor het publiek. Als de koninklijke familie in Amalienborg verblijft, vindt elke dag om 12.00u de wisseling van de wacht van de koninklijke Garde plaats.

Naast Amalienborg heb je in de stad ook het Rosenborg Slot, een klein maar prachtig zomerpaleis in Hollandse renaissancestijl. Om het paleis ligt de fraaie Kongens Have, ook wel de Rosenborg Kasteeltuinen genoemd. Kongens Have is de oudste en meest bezocht kasteeltuin van Kopenhagen. In het paleis is een museum over de koninklijke geschiedenis. In de catacomben van het kasteel bevinden zich de kroonjuwelen.

Het Deens parlement en het Hooggerechtshof van Denemarken zijn gehuisvest in Christiansborg Slot, een koninklijk paleis uit de 18e eeuw op het eiland Slotsholmen. Vaak kun je hier de koninklijke ontvangstruimten, stallen en het oude hoftheater bezoeken. De koningin houdt hier officiële evenementen zoals galadiners.

wisseling van de wacht

Nørrebro

Nørrebro is een hippe, multiculturele buurt net ten noordoosten van het centrum van Kopenhagen. De kleurrijke, bruisende wijk zit vol barretjes, terrassen, speciaalbiercafés, trendy koffiezaken, vegetarische eettentjes en goede tot uitstekende restaurants. Zo heb je er zelfs een Thais restaurant met een Michelin-ster!

Maar Nørrebro heeft meer te bieden dan alleen street art, kebabshops, fantastische restaurants en trendy cafés. Zo heb je er een begraafplaats – het Assistens Kirkegården – die tevens één van de grootste en meest populaire parken van de stad is. Het park is fraai aangelegd en keurig onderhouden. In de zomer zie je de plaatselijke bevolking er ook vaak picknicken. Je zou bijna vergeten dat het een begraafplaats is waar onder meer Hans Christian Andersen begraven ligt.

Nog een tip voor liefhebbers van speciaalbieren: het hippe biercafé Bruus heeft een indrukwekkende selectie van ambachtelijk (zelf) gebrouwen bier. Naast heerlijke biertjes serveren ze ook andere dranken en spijzen. Zowel binnen als buiten op het grote terras.

Norrebro in Kopenhagen

Rådhuspladsen

Het Rådhuspladsen (stadhuisplein) is het grote, centrale plein van Kopenhagen. Vanwege de grote omvang van bijna 10.000 m² en de centrale ligging, worden er vaak evenementen, feesten en demonstraties gehouden. Naast het imponerende stadhuis uit 1905 vind je er onder meer het Politikens Hus (hoofdkantoor van het nationale dagblad Politiken), het markante Palace Hotel uit 1910, en het fraaie art-deco gebouw Richshuset uit 1936.

Ronde Toren (Rundetårn)

De ronde toren is een toren uit de 17e eeuw die gebouwd werd om dienst te doen als astronomisch observatorium. De pal in het centrum gelegen toren is een van de meest bekende gebouwen van Kopenhagen. De toren maakt samen met een bibliotheek en kerk deel uit van het zogenaamde Trinitatis complex. Dit complex werd in de eerste helft van de 17e eeuw gebouwd voor studenten van de universiteit van Kopenhagen.

Via een spiraalvormig ‘trappenhuis’ zonder trappen kun je naar het observatieplatform op 35 meter hoogte lopen of zelfs fietsen. In de buitenbocht is de helling 10%, in de binnenbocht maar liefst 33%. Eenmaal boven word je getrakteerd op een prachtig uitzicht over Kopenhagen.

Vanuit het observatieplatform kun je via smalle wenteltrap nog door naar het ‘nieuwe’ observatorium uit 1929, dat Europa’s oudste sterrenwacht is. Het observatorium is nog steeds in gebruik.

Ronde toren in Kopenhagen

Strøget

Strøget is de bekendste winkelpromenade van Kopenhagen, en tevens een van de langste autovrije straten van Europa. Parkeer je fiets aan het begin van het winkelgebied bij het Rådhuspladsen, of juist aan het einde bij Kongens Nytorv. Zelfs als je geen zin hebt om te gaan shoppen is het bijzonder leuk om de diverse winkelstraten en pleinen van Strøget al wandelend te verkennen.

Aan de Strøget vind je over het algemeen de grotere, internationale modeketens. Houd je meer van de kleinere boutiques waar je meer persoonlijke aandacht krijgt, duik dan de smalle straatjes aan de Strøget van de oude stad (de subwijk Pisserenden) in. Je vindt hier prachtig oude, kleine winkels tot ultrahippe boutiques. In Pisserenden is het ook veel minder druk dan bij Strøget.

Als je even genoeg hebt van al die winkels en straatartiesten dan zijn er genoeg cafés en restaurants om even te pauzeren. Of je loopt nog even door tot je uitkomt bij het Gammeltorv, een groot en vooral gezellig plein ongeveer halverwege de Strøget, waar je vele terrassen vindt. Een ideale plek om het Deense leven in je op te nemen.

Snarens Kvarter

Het Snarens Kvarter is weliswaar de oudste wijk van de stad, maar heeft een verrassend jong karakter. Je vindt er een theater, bioscoop, cultureel centrum (het Huset KBH) en vele cafés en restaurants. Voor charmante kleine winkeltjes moet je er overdag zijn. Houd je van blues-, jazz- of rockmuziek bezoek deze historische wijk dan ‘s avonds.

Stedentrip naar Kopenhagen - Stroget

Praktische zaken voor een stedentrip naar Kopenhagen

Beste tijd voor een stedentrip naar Kopenhagen

Alhoewel vrijwel elke maand geschikt is voor een stedentrip naar Kopenhagen, is de meest ideale tijd van juni tot en met september. Al kan het iets meer regenen dan in het voorjaar, de temperatuur is er heerlijk genoeg om ook te kunnen genieten van de parken en terrassen.

Verblijf in Kopenhagen

In Kopenhagen is veel goede, maar in verhouding tot veel andere Europese hoofdsteden wel prijzige accommodatie te vinden. Met name de keuze uit appartementen is bijzonder groot. Wij verbleven in het Wakeup Copenhagen aan de Carsten Niebuhrs Gade vanwege de goede ligging dichtbij het centrum. Prima, modern en redelijk betaalbaar hotel maar wel betrekkelijk kleine kamers.

Vervoer binnen Kopenhagen

Het centrum van Kopenhagen is vrij compact. Je kunt vele bezienswaardigheden uitstekend met de fiets of zelfs wandelend bereiken. Al eerder schreven we over een fietstocht van drie uur met een Nederlandse gids van Baja Bikes om de highlights van de stad te verkennen. Je kunt bij hen echter ook gewoon een fiets huren.

Verwacht je veel van het openbaar vervoer gebruik te maken, bijvoorbeeld omdat het weer zich niet goed leent voor een fietstocht, dan is de Copenhagen Card mogelijk een interessante optie. Met deze pas kun je gedurende 24, 48 of 72 uur onbeperkt met het ov reizen. Daarnaast biedt de pas gratis entree bij vele toeristische trekpleisters, waaronder Tivoli en diverse paleizen en musea.

Als je wat minder van het openbaar vervoer gebruik denkt te maken, maar je zoekt nog wel een goedkope manier om van en/of naar de luchthaven te reizen, dan is de City Pass Small een goede keuze. Hiermee kun je ook binnen het centrum van Kopenhagen van het ov gebruik maken.

Plattegrond met de top 10 van bezienswaardigheden tijdens een stedentrip naar Kopenhagen