Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Home » Spanje » Stedentrip naar Barcelona, hoofdstad van Catalonië

Barcelona, de hoofdstad van de Spaanse regio Catalonië die de afgelopen jaren veel in het nieuws was vanwege plannen voor afscheiding van Spanje, is een van onze favoriete bestemmingen in Europa. Als het weer bij ons in West-Europa koud en nat is, schijnt de zon uitbundig in Barcelona. In nog geen twee uur kun je er met het vliegtuig zijn en dankzij de vele lijnvluchten en charters ook nog eens voor een betaalbaar tarief! En eenmaal op je bestemming valt er veel te zien en te beleven.

Barcelona geniet een rijke en lange historie. Naar verluidt zou de stad honderden jaren vóór de stichting van Rome al zijn ontstaan. De Romeinen maakten er een paar honderd jaar vóór Christus, mede dankzij de natuurlijke haven, een militair fort van. In de middeleeuwen werd de stad door verschillende bezetters ingenomen, waaronder de Visigoten, Moren en de Franken. In de 10e tot en met de 14e eeuw groeide Barcelona als onderdeel van het koninkrijk Aragón uit tot een van de belangrijkste steden aan de Middellandse Zee.

In de eeuwen die volgden was de stad een broeinest van opstanden. Pas in de laatste decennia werd Barcelona, opnieuw de hoofdstad van het autonome Catalonië, een belangrijk economisch centrum en een van Europa’s drukste havens. In 1992 stond de stad flink in de schijnwerpers toen het de Olympische Zomerspelen organiseerde. De Spelen hebben de stad een positieve impuls gegeven. De prachtige, bijzonder oude stad staat inmiddels vol met waar Europese steden bekend om staan, namelijk openluchtmarkten, restaurants, terrasjes, winkels, musea, kerken en prachtig groene pleinen en parken.

Klein kind bij mammoet in de oude stad van Barcelona

De hoogtepunten van een stedentrip naar Barcelona

Barcelona is de tweede stad van Spanje. Binnen de stadsgrenzen wonen er 1,6 miljoen mensen, in het grootstedelijk gebied zelfs 5 miljoen. Toch is Barcelona een betrekkelijk compacte stad, waarbij de belangrijkste toeristische attracties zich op loopafstand van elkaar bevinden.

De oude stad (Ciutat Vella)

Onze favoriet in Barcelona is de Ciutat Vella, de oudste en meest centrale en toeristische wijk van Barcelona met haar kronkelende straatjes en verborgen pleinen, fonteinen en paleizen. Enkele hoogtepunten:

Plaça Reial

Wat wij een fantastisch plein vinden om na afloop van een lange stadswandeling heerlijk in de zon een drankje te doen, is Plaça Reial. Het plein ligt vlak naast La Rambla in de gotische wijk Barri Gòtic. Voor de echte cultuurliefhebber wellicht een leuk detail: er staan twee speciale lantaarnpalen op het plein die ontworpen zijn door Antoni Gaudí.

In de rij voor een ijsje op het Placa Reial in Barcelona

Plaça de Catalunya

Placa de Catalunya is het grote, centrale plein in het centrum van de stad dat bekend staat om zijn vele fonteinen, standbeelden en winkels. Hier komen de wijken El Gótico, El Raval en l’Eixample samen. Daarnaast komen de (winkel)straten La Rambla, het brede voetgangerspad Portal de l’Àngel met stijlvolle winkels, en de chique Passeig de Gràcia op het plein uit.

Barri Gotic

De in onze ogen prachtige wijk ‘Barri Gotic’ (gotische wijk) is een labyrint van kleine straatjes en pleinen, gelegen in het hart van de Ciutat Vella. Hier vind je tal van gebouwen uit de middeleeuwen en zelfs uit de Romeinse tijd. Ook het koninklijk paleis waar Columbus na zijn terugkeer uit Amerika werd ontvangen door de koning en koningin, ligt in deze wijk.

Oudere man op het Placa Reial in de oude stad van Barcelona
standbeeld van Columbus in Barcelona

La Barceloneta

De in de 18e eeuw gebouwde vissersbuurt La Barceloneta, gelegen aan de Middellandse zee en vlakbij de zoo, is bekend om de vele restaurants en nachtclubs aan de lange boulevard. De buurt heeft een lang zandstrand dat genoemd wordt in een van de boeken van Don Quichot maar wat de laatste jaren in het nieuws is vanwege de slechte kwaliteit. Vanuit deze wijk vertrekt ook de 1450 meter lange, vrij oude kabelbaan naar Montjuic. De kabelbaan heeft een tussenstop op de toren Torre Jaume I, dicht bij het monument van Columbus.

La Rambla

La Rambla is het bekende, best mooi aangelegde en met bomen omzoomde voetgangerspad in de oude stad. Vaak zul je de naam Las Ramblas horen omdat het eigenlijk een reeks straten (rambla’s) is. Je hebt er vele, interessante straatartiesten. Wij vinden de Rambla overigens niet echt bijzonder maar het is wel een prima, snelle wandelroute als je vanuit het havengebied naar het Placa de Catalunya wilt, of vice versa.

Zandkunstenaar in de wijk Barceloneta in Barcelona

Parc Güell en enkele andere meesterwerken van de architect Antoni Gaudí in Barcelona

Gaudi’s meesterwerken die sinds 1984 op de UNESCO Werelderfgoedlijst staan, zijn het Parc Güell in Gràcia, de Sagrada Família in Eixample en de woningen La Pedrera / Casa Milà en La Casa Batlló die ook in Eixample gelegen zijn. Andere werken van Gaudi die open zijn voor het publiek, zijn Palau Güell, Torre Bellesguard en Casa Vicens, het eerste belangrijke bouwwerk van Gaudí.

Park Güell is een uitgestrekt stadspark van ongeveer 15 hectare met lanen met palmen, dichte dennenbossen, en een plein dat door bomen omzoomd wordt. Gaudí ontwierp het park in opdracht van de rijke ondernemer Güell die een idyllische tuinstad naar Engels voorbeeld had willen bouwen. Gaudí liet zich voor het ontwerp echter inspireren door de natuur en volgens sommigen door het geloof, zo getuige ook de bonte bank, een reuzenslang, die door het park als aards paradijs kronkelt. Het prachtige park had eigenlijk een luxe woonwijk moeten worden maar meer dan twee huizen, waarvan één bewoond door Gaudí zelf, zijn er nooit gebouwd. Tegenwoordig is het één van Barcelona’s grootste toeristische trekpleisters.

Parc Guëll van Gaudí in Barcelona

Sagrada Familia in Barcelona

Een van de meest indrukwekkende en bijzondere attracties in Barcelona is ​​de Sagrada Familia, dat tevens het meest beroemde gebouw en bouwproject in de hele stad is. Het project naar het onvoorstelbaar knap ontwerp van de Catalaan Antoni Gaudí begon eind 19e eeuw en wordt naar verwachting in 2029 voltooid. Hoewel de bouw van de kerk nu nog niet gereed is, is de kerk in 2010 al wel door paus Benedictus tot basiliek gewijd en staat de Sagrada Familia op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Gaudí wilde iets anders dan de typische, gotische stijl van kerken en legde vervolgens zijn hele ziel en zaligheid in zijn grootste project ooit. Hij werd er zo door opgeslokt dat hij vanaf 1914 geen andere opdracht meer aan kon nemen en ook zijn laatste levensjaren aan dit project wijdde.

Gaudí vond dat geen enkel door de mens gemaakt bouwwerk boven de natuurlijke scheppingen van God mag uittorenen. De hoogte van de kerk zal daarom, als deze eenmaal klaar is, net niet hoger zijn dan de hoogste berg in de omgeving. Ondanks deze inperking is de hoogte van de kerk aan de buitenkant nog steeds overweldigend, maar nog indrukwekkender aan de binnenkant. Vergeet niet om tijdens je bezoek aan deze, misschien wel meest bijzondere kerk ter wereld, ook een van de torens (met de lift) te beklimmen voor een fantastisch uitzicht op de stad!

Sagrada Familia in aanbouw - Barcelona

Romeinse tempel van Augustus

Midden in een middeleeuws gebouw in de Gotische wijk in de oude stad, vind je de overblijfselen van de Romeinse tempel van Augustus. Dit is best bijzonder want de meeste Romeinse gebouwen werden in de middeleeuwen afgebroken. De tempel werd gebouwd in de eerste eeuw vóór Christus waar het in het centrum van de Romeinse stad Barcio onderdeel uitmaakte van het Forum. Wat daar nu van overgebleven is, zijn negen meter hoge zuilen in Corinthische stijl die bijna net zo oud zijn als de stad zelf.

Het Picasso Museum Barcelona

Het Picasso Museum Barcelona in de wijk El Born, is een van de meest bezochte attracties in Barcelona. Het museum dat in 1963 geopend werd, is gevestigd in vijf aangrenzende, middeleeuwse bouwwerken. Verspreid over drie verdiepingen en vijfendertig zalen vind je meer dan 4300 kunstwerken van Picasso uit de periode 1890 tot 1957. Pablo Picasso’s befaamde werken behoren onder meer tot het kubisme en het surrealisme. Ook als je niet een kunstliefhebber pur sang bent, is een bezoek aan het fraaie museum zeker de moeite waard.

Spanje heeft wereldberoemde kunstenaars voortgebracht, zoals Pablo Picasso

Camp Nou, het stadion van FC Barcelona

Als je van voetbal houdt, dan ontkom je niet aan een bezoek aan Camp Nou, het thuisstadion van FC Barcelona (Barça) en het Catalaans voetbalelftal. Het stadion dat plaats biedt aan bijna 100.000 mensen werd in 1957 geopend. Dankzij een mozaïek van gekleurde tegels kan de gevel van kleur veranderen. De architect, Foster, liet zich voor zijn ontwerp inspireren door de Gaudí, en door de clubkleur blaugrana (de donkerblauwe en granaatrode kleur van Barcelona) en het geelrood van de Catalaanse vlag.

In het stadion bevindt zich ook het museum van FC Barcelona dat vernoemd is naar oud-clubpresident Josep Lluís Núñez en dat samen met het eerder beschreven Picasso-museum, het meest bezochte museum van Catalonië is. Het museum dat 3.500 vierkante meters beslaat, bestaat uit het historische museum over de geschiedenis van de club, de Pablo Ornaque Futbolart-collectie en nog een deel voor tijdelijke tentoonstellingen.

Camp Nou, het stadion van Barça en het Catalaans elftal in Barcelona

Praktische zaken voor een stedentrip naar Barcelona

Beste reistijd voor Barcelona

Barcelona heeft een typisch mediterraan klimaat met zachte, vochtige winters en hete, droge zomers. De winter duurt van december tot en met februari, de zomer van mei tot en met oktober. De lente en herfst duren naar verhouding dus kort. Alhoewel je de stad het hele jaar door prima kunt bezoeken, zou ons advies zijn om er naar toe te gaan in de maanden maart tot en met juni, of september tot en met oktober. Maar sla de week van Pasen en het lange weekend rond de Formule 1 over omdat het dan doorgaans erg druk en prijzig is.

Vlakbij het standbeeld van Columbus in de oude stad van Barcelona

Vervoer binnen Barcelona

Barcelona heeft goede busverbindingen. Vrijwel elke highlight in de stad kan met de bus worden bereikt. Een slimme zet is om de hop-on-hop-off-bus te nemen op de eerste dag dat je in de stad bent. Volg de volledige route en kom veel over de stad en de geschiedenis daarvan te weten. Zodra je wat meer wegwijs bent geworden, neem je dezelfde bus om je steeds een bepaald traject van de buslijn te nemen. Een andere optie is de metro. Denk je veel van het openbaar vervoer gebruik te maken en veel musea te bezoeken, overweeg dan de aanschaf van de Barcelona Card. Voor 37 euro kun je twee dagen lang onbeperkt met het openbaar vervoer, en je krijgt korting bij ongeveer 100 attracties. Een tweedaagse pas voor de hop-on-hop-off-bus kost 30,60 euro.

De Barcelona City Pass is een andere optie met gratis toegang en kortingen tot ongeveer 100 attracties, musea, winkels en bars, evenals gratis en onbeperkt gebruik van het openbaar vervoer en de hop-on-hop-off-bus. Het mooie van deze pas is dat zelfs de VIP-toegang (geen wachtrijen) tot de Sagrada Família erbij inbegrepen is. De pas kost 79,90 euro voor twee dagen.

Wil je wat actiever de stad verkennen, dan raden we je aan om een fiets te huren of om gewoon te gaan wandelen. Houd er wel rekening mee dat de afstanden tussen de vele highlights van de stad betrekkelijk groot zijn.

Overnachten in Barcelona

In Barcelona vind je veel hotelaccommodaties in alle prijsklassen. Kijk voor een actueel overzicht op Booking.com.

Mocht je met de camper rondreizen en Barcelona willen bezoeken: op ruim 12 kilometer ten zuiden van de miljoenenstad vind je aan de Middellandse Zee twee prima campings waar je terecht kunt: Tres Estrellas en Camping Estrella De Mar. Vanuit beide is er een uitstekende busverbinding naar het centrum.

Reisadvies

Vanuit de overheid zijn er voor de omgeving van Barcelona en voor de stad zelf enkele waarschuwingen van kracht. Zo moet je in de omgeving van de stad alert zijn op autosnelwegen en parkeerplaatsen en oppassen voor criminelen die zich voordoen als agent. Ze gebruiken trucjes om automobilisten te laten stoppen en ze daarna te beroven. Het advies luidt om door te rijden en pas bij een tankstation waar veel mensen zijn, eventueel te stoppen.

In de zomer van 2017 werden in Barcelona terroristische aanslagen gepleegd waarbij doden en gewonden vielen. Sindsdien zijn in Catalonië de anti-terreurmaatregelen aangescherpt. Het advies is om alert te blijven.

In een van de vele parken in Barcelona