Sint-Petersburg

Sint-Petersburg

Home » Rusland » Sint-Petersburg

Het reisadvies voor Rusland is voor sommige regio’s aan de grens met Oekraïne gewijzigd in rood. Afhankelijk van het verloop van de oorlog kan dit voor meer gebieden gaan gelden. Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of hij/zij door de recente ontwikkelingen nog wel op vakantie wil naar Rusland.

Sint-Petersburg, ook wel het Venetië van het Noorden genoemd, is de tweede stad van Rusland. De stad is heerlijk ruim opgezet met brede lanen en wegen en vele grachten. De stad ademt cultuur, historie en ongekende pracht en praal uit. Overal vind je kerken en kathedralen waar zowel binnen als buiten bladgoud is verwerkt. Maar ook de oude, elegante neo-klassieke en barokke gebouwen zien er stijlvol en goed onderhouden uit. Als je van cultuur houdt dan is Sint-Petersburg dankzij de talloze historische bezienswaardigheden een perfecte bestemming voor een fantastische stedentrip.

De regio is al 2500 jaar bewoond maar de stad zelf werd pas opgericht in 1703 door tsaar Peter de Grote. Er is veel in de stad dat aan die beginperiode herinnert, waaronder het eerste huis van de tsaar dat in slechts drie dagen gebouwd werd. Sint-Petersburg werd de woonomgeving van de tsaren en het centrum van de keizerlijke, Russische cultuur. Tijdens de Eerste Wereldoorlog werd de stad omgedoopt tot Petrograd, in 1924 tot Leningrad ter ere van Lenin, de communistische revolutionair en stichter van de Sovjet-Unie waarna Sint-Petersburg letterlijk en figuurlijk naar de achtergrond verschoof. Sinds het uiteenvallen van de Sovjet-Unie is de stad weer de meest kosmopolitische en westerse stad van Rusland geworden. Sinds 1990 staat Sint-Petersburg op cultureel werelderfgoedlijst van UNESCO.

Paleisplein bij het winterpaleis in Sint-Petersburg, Rusland

Wat te doen en te zien in Sint-Petersburg

In Sint-Petersburg valt er in elk jaargetijde veel te beleven en te zien. Wij waren er in de winter, het seizoen waarin het hier soms bitterkoud maar wel prachtig mooi wit kan zijn. Een bezoek aan de Hermitage is dan een welkome onderbreking van de soms lange wandelingen door de sneeuw en kou. Op meerdere locaties, waaronder bij New Holland en op het eiland Yelagin, geschaatst worden. In de na-lente, zomer en begin van de herfst zijn er vele boottochten te maken naar omringende eilanden aan de Neva.

Hier onder een greep uit de vele bezienswaardigheden.

Interieur van de Hermitage, Sint-Petersburg, Rusland

Hermitage

De Hermitage is de belangrijkste attractie van Sint-Petersburg. Het is een enorm groot paleismuseum met een collectie van meer dan 3 miljoen kunststukken uit onder meer de oudheid (tijd van de Egyptenaren, Grieken en Romeinen) en de Middeleeuwen, vanuit nagenoeg alle delen van de wereld. Zelfs als je niet zo’n kunstliefhebber bent mag een bezoek aan de Hermitage niet aan je stedentrip ontbreken. Alleen al het imposante gebouw aan het paleisplein en aan de Neva, maakt namelijk bijzonder veel indruk! De toegang kost 700 Roebel wat overeenkomt met ongeveer 9,50 euro. Vervolgens kun je er een gids huren, of een audiotour nemen. Wij deden geen van beide en waren desondanks ruim 3,5 uur binnen.

Church of the Saviour on spilled blood

Een Russisch-orthodoxe kerk die in 1881 werd gebouwd op de plek waar tsaar Alexander II werd vermoord. De kerk is van buiten bijzonder opvallend en vormt met al haar kleurrijke koepels een icoon van de stad. Binnen vind je er meer dan 6000 vierkante meter aan mozaïeken.

New Holland in Sint-Petersburg, Rusland

New Holland

Dit driehoekig eiland is ontstaan ​​in 1719 toen het Kryukov-kanaal en het Admiraliteitskanaal de Moika-rivier met de Neva verbond. Naar verluidt dankt het eiland zijn naam aan het feit dat er veel gelijkenissen waren met Amsterdam. Andere bronnen geven aan dat Peter de Grote het eiland vernoemde naar de Nederlanders die destijds werden gevraagd om de vloot van de marine te helpen opbouwen. Er werden grote pakhuizen voor onder andere de houtopslag gebouwd en een kazerne wat later dienst deed als gevangenis voor de marine. Na de Russische revolutie raakten de 18e-eeuwse gebouwen verwaarloosd maar sinds 2010 is men bezig om het eiland te renoveren en om te bouwen tot een kunst- en cultuurpark.

Wij vonden de plek een parel van rust in de grote stad. Je kunt er wat wandelen en – in de winter –schaatsen. In de voormalige gevangenis heb je nu vele bijzonder gezellige barretjes en kleine, maar verrassend goede restaurants.

Mariinskytheater

Het Mariinsky-theater is een historisch theater voor opera en ballet. Na de opening in 1860 werd het Mariinsky het meest vooraanstaande muziektheater van het laat 19e-eeuwse Rusland. Gedurende het grootste deel van de Sovjettijd stond het bekend als het Kirov-theater. Tegenwoordig is het Mariinsky Theater de thuisbasis van het Mariinsky Ballet, Mariinsky Opera en het Mariinsky Orkest. Op bijna 400 meter afstand van het prachtige, groene Mariinsky ligt het moderne Mariinsky Concert Hall. Daar speelt een fantastisch orkest de prachtige werken van de oud-Russische componisten.

ijsbaan van New Holland in Sint-Petersburg, Rusland

Peter and Paul Fortress

De Petrus-en-Paulusvesting is de oorspronkelijke citadel van Sint-Petersburg, die Peter de Grote in 1703 liet bouwen om de stad te beschermen tegen de Zweden. Vanaf 1720 zat het garnizoen van Sint-Petersburg er in en was het fort tevens een van de meest beruchte gevangenissen in het Russische Rijk. Zelfs in de vroege jaren 20 van de vorige eeuw werd het fort nog gebruikt als gevangenis en executieplaats door de bolsjewistische regering. Tegenwoordig is het een museum waar je ook prima kunt wandelen. Vanuit het fort heb je een fraai uitzicht op het winterpaleis (Hermitage).

Peter en Paul Fort aan de overkant van de Neva in Petrogradsky, Sint-Petersburg, Rusland

Izaäkkathedraal

Deze kathedraal, gelegen in de buurt van de Admiraliteit, werd in 1818 door 400.000 werklieden gebouwd en is een belangrijke attractie in de stad. Het is de op twee na hoogste koepelkathedraal ter wereld. Het uitzicht vanaf de colonnade (observatiedek) is een van de beste uitzichten over de stad. Je moet er wel 400 treden voor beklimmen! Tijdens de bouw lieten veel mensen het leven, onder meer door het vergulden van de plafonds en kruizen. In totaal is er 400 kilo aan goud verwerkt.

Verguld plafond in de Izaakkathedraal in Sint-Petersburg, Rusland

Praktische informatie voor Sint-Petersburg

Accommodatie in Sint-Petersburg

Er is voldoende accommodatie te vinden in Sint-Petersburg maar afhankelijk van het seizoen kan het verstandig zijn om ruim van tevoren te boeken. Ons advies zou sowieso zijn om wat te zoeken vlakbij de Nevskiy Prospekt, misschien de belangrijkste straat of weg in het centrum. Van daaruit kun je vrijwel alle belangrijkste bezienswaardigheden in het centrum te voet bezoeken. Wij zaten in het heerlijk comfortabele, perfect gelegen en niet te dure viersterrenhotel Majestic Boutique Hotel Deluxe aan de Sadovaya Ulitsa. Zoek overige accommodatie in Sint Petersburg.

Mobiel koffietentje in Sint-Petersburg, Rusland

Beste reistijd voor Sint-Petersburg

Wij zelf vonden de winter een fijne periode om de stad te bezoeken. De grachten en straten zijn dan prachtig wit, de prijzen liggen naar verhouding laag en er zijn weinig toeristen. Als de lage temperaturen (denk aan min tien overdag) je niet afschrikken dan zijn met name februari en maart hele goede maanden. Houd er wel rekening mee dat de trottoirs verraderlijk glad kunnen zijn dus draag (warme en waterdichte) schoenen of laarzen met veel profiel. Houd je meer van de warmte dan zijn mei, juni en september hele goede reismaanden. Vanaf half juni tot en met augustus is het topdrukte in de stad met hoge prijzen en lange wachtrijen als gevolg.

Een Amerikaan als trouwauto op het paleisplein in Sint-Petersburg, Rusland

Taal

Voor ons was de taal zelf totaal niet te volgen, en vanwege het Cyrillisch schrift evenmin te lezen. Gelukkig staan onder de meeste straatnamen ook de namen in Romaans schrift. Ditzelfde geldt voor de menukaarten in restaurants en bars, en de informatieborden en -zuilen in musea en kerken. Let wel, weinig mensen spreken Engels. In restaurants werd door de bediening vaak hulpeloos uitgekeken naar een (voornamelijk jongere) collega die het vanaf dat moment maar over moest nemen. Zoals in de meeste landen helpt het ook in deze stad als je enkele woorden Russisch kent, waaronder dank u wel (spasieba), goedemorgen (dobroye utro), goedenavond (dobriy vecher), tot ziens (do svidanya), ja (da) en nee (nyet).

Vervoer in Sint-Petersburg

Alhoewel er genoeg taxi’s te vinden zijn werd ons aangeraden om vooral het openbaar vervoer te nemen aangezien de wegen met name tijdens de spits enorm kunnen dichtslibben. Vanuit de luchthaven kun je voor iets van 50 eurocent een bus nemen naar het grote metrostation Moskovskaya van waaruit je voor 60 eurocent lijn 2 van de een van de diepst gelegen metrolijnen ter wereld neemt naar Nevskiy Prospekt. Als eerder genoemd is vanaf dat moment vrijwel alle te voet goed te doen. Neem de boot of metro als je naar de wat verder weg gelegen eilanden wilt.

Het metronetwerk in de grote steden in Rusland zoals Sint-Petersburg en Moskou is uitstekend