Moskou in de winter

Moskou in de winter

Home » Rusland » Moskou in de winter

Het reisadvies voor Rusland is voor sommige regio’s aan de grens met Oekraïne gewijzigd in rood. Afhankelijk van het verloop van de oorlog kan dit voor meer gebieden gaan gelden. Iedereen zal zelf de afweging moeten maken of hij/zij door de recente ontwikkelingen nog wel op vakantie wil naar Rusland.

Moskou is de bijna negen eeuwen oude, iconische hoofdstad van Rusland. De mondaine stad speelde lange tijd een centrale rol in de ontwikkeling van Rusland en de wereld. Voor ons en voor vele anderen staat het Kremlin in het centrum voor symboliek en de rijke historie van Rusland. Je vindt in de stad nog steeds veel gebouwen en andere bezienswaardigheden die sterk herinneren aan de periode waarin Moskou de hoofdstad was van de Sovjet-Unie.

Maar Rusland en zijn hoofdstad zijn zoveel meer dan alleen herinneringen aan de USSR. Zo heb je er vele architectonische pronkjuwelen uit de tijd van het Russische rijk, diverse theaters, prachtige parken en tuinen, en vele andere bezienswaardigheden om je een week lang goed bezig te houden.

Straatbeeld in winters Moskou, Rusland

Wat te doen en te zien in Moskou

Net als in Sint Petersburg valt er ook in Moskou in elk jaargetijde genoeg te beleven en te zien. Wij waren er slechts drie dagen in de winter om op Oudjaarsavond het nieuwe jaar op het Rode Plein in te gaan (zie ook ons bericht over bestemmingen om Oud & Nieuw te vieren). Alhoewel het in de winter soms erg koud kan zijn, valt er genoeg te doen wat zomers juist niet mogelijk is, zoals schaatsen in Gorky Park of op de kunstschaatsbaan van het Rode Plein.

Hieronder een greep uit de vele bezienswaardigheden.

Vrouw op weg naar de kerk in winters Moskou, Rusland

Rode Plein

De plek waar de meeste toeristen als eerste tijdens hun verblijf in Moskou naar toe zullen gaan, is het 330 meter lange en 75 meter brede, Rode Plein (krásnaya plóshchad in het Russisch). Het iconische plein wordt omringd door de Basiliuskathedraal, het Nationaal Historisch Museum, het Mausoleum van Lenin en een van de lange bakstenen muren van het Kremlin. De kasseien van het plein zijn overigens zwart en niet rood. De naam van het plein komt van het Russische woord krasnaya, wat tegenwoordig ‘rood’ betekent maar vroeger ook de betekenis had van ‘mooi’.

Voor de meeste Russen is het eind 15e eeuw aangelegde Rode Plein, het hart van Rusland. Veel heeft zich hier door de eeuwen heen afgespeeld. In de tweede helft van de vorige eeuw was het plein vooral bekend om de militaire parades tot de Sovjet-Unie uiteenviel.

Basiliuskathedraal

De Basiliuskathedraal die voluit ook wel de Kathedraal van de Voorbede van de Moeder Gods op de Greppel heet, werd in het midden van de 16e eeuw gebouwd in opdracht van Ivan de Verschrikkelijke, dit ter ere van zijn overwinning op de Wolga-Tataren in de stad Kazan. Velen vinden dit een van de mooiste Russisch-orthodoxe kerken ter wereld. Het is zondermeer de belangrijkste blikvanger van het Rode Plein. Om te voorkomen dat Stalin de kerk zou ruimen werd het gebouw in 1929 omgevormd tot museum.

Voorbereidingen op het Rode Plein in Moskou voor de viering van Oud & Nieuw in Rusland

Het Kremlin

Het Kremlin, dat versterkte stadskern betekent, is in Moskou een oude stad en citadel uit de 12e eeuw die al snel uitgroeide tot een bloeiende stad. Om die stad te beschermen tegen de Mongolen werden de houten muren twee eeuwen later door muren van witte natuursteen vervangen. Het was de voormalige residentie van Russische tsaren. Sindsdien is het de zetel van de regering.

In het Kremlin bevinden zich naast enkele prachtige kathedralen uit de 15e en 16e eeuw met vele kunstschatten ook diverse musea. De meest bekende is het ‘Kremlin Armory’ dat in tegenstelling tot het Kremlin Arsenal voor het publiek toegankelijk is. Het Kremlin Arsenal is momenteel de thuisbasis van het Kremlin Regiment, de belangrijkste veiligheidsdienst voor de Russische president.

Nationaal Historisch Museum

Dit museum in neo-Russische stijl dat op zichzelf al een attractie is, werd in 1872 gesticht. Je vindt er een indrukwekkende collectie van overblijfselen van prehistorische stammen die ooit het grondgebied van het huidige Rusland bewoonden, evenals manuscripten en kunstwerken uit de 6e eeuw, en nog vele andere kunstschatten.

Gorky Park

Het prachtige Gorky Park is als een groene oase in de grote stad. Het park biedt voor elk wat wils. In de zomer kun je er dans-, yoga- of fitnesslessen volgen, maar ook aan andere buitenactiviteiten deelnemen of een boot huren. In de winter verandert de helft van het park in een van de grootste ijsbanen van de stad. Het park herbergt ook een openluchttheater en een museum voor hedendaagse kunst.

Straatbeeld bij het Kremlin in Moskou, Rusland

Russische badhuizen (banyas) in Moskou

Breng tijdens je verblijf in Moskou sowieso een bezoek aan een van de vele Russische badhuizen (banyas). Het is een belangrijke Russische traditie waar vooral 40-plussers minstens één keer per week naar toe gaan. De oudste en meest beroemde banya in Moskou is die van Sandunovsky. De baden bestaan sinds 1808 toen de bouw als een architectonisch en technisch wonder gezien werd. Maar zelfs nu, in de 21e eeuw, zijn ze de maatstaf voor Russische baden. Het restaurant serveert drankjes voor de complete after-banya-ervaring.

Theaters

Het Bolsjojtheater is het grote, prachtig klassieke theater in het centrum van de stad. Er worden ballet-, opera- en klassieke muziekvoorstellingen gegeven. Tickets zijn meestal ruim van tevoren uitverkocht. Het historische theater biedt ook Engelstalige rondleidingen door het gebouw zelf. Overigens had Sint-Petersburg tussen 1775 en 1886 ook een Bolsjojtheater maar dit is opgegaan in het Mariinskitheater.

Een ander bekend theater is het Kolobov Novaya Opera Theater dat oorspronkelijk in de Hermitage Garden in 1894 als openluchttheater geopend werd. Sinds eind 1997 is het theater gehuisvest in een fraai pad in Art Nouveau-stijl waar het meer dan 700 zitplaatsen biedt.

Enkele bekende straten

Enkele bekende straten waar je beslist door heen moet hebben gewandeld tijdens je verblijf in Moskou zijn Varvarka en Arbat en Tverskaya. Varvarka is een van de oudste straten in Moskou. Het maakt deel uit van het handelskwartier nabij het Kremlin dat wordt omringd door de verdedigingsmuur van Kitay-Gorod. De vrij korte straat is rijk aan kathedralen die werden bezocht door de Russische tsaren. Arbat is een elegante, historische straat midden in het centrum van de stad met veel cafés en restaurants, live muziek en karikaturisten, souvenirwinkels en tattoo salons, monumenten en een theater.

Visser op een dichtgevroren vijver in het centrum van Moskou in Rusland

Stedentrip naar Moskou: praktische informatie

Accommodatie in Moskou

Er is voldoende accommodatie te vinden in Moskou, maar afhankelijk van het seizoen kan het verstandig zijn om ruim van tevoren te boeken. Wij zaten in het uitstekend gelegen Courtyard by Marriott Moscow City Center op 10 minuten loopafstand van het Rode Plein, het Kremlin en andere bezienswaardigheden. Zoek overige accommodatie in Moskou.

Beste reistijd

De beste tijd om Moskou te bezoeken is tijdens de maanden april en mei, wanneer het weer lekker weer begint te worden met aangename temperaturen en zonneschijn. Natuurlijk is het klimaat in de zomer nog beter maar je zit dan wel met hogere prijzen en grotere drukte. In de herfst begint het wat meer te regenen en worden de dagen zichtbaar korter. In de winter kan het behoorlijk koud worden in Moskou. Toch vonden wij het, als je je warm kleedt, goed te doen.

Vervoer

Moskou is bereikbaar met metro, bussen, trolleys, trams en taxi’s. Maar net als in Sint-Petersburg geldt ook hier het advies om zoveel mogelijk van de metro gebruik te maken om te voorkomen dat je lang in files komt vast te zitten. Boek een hotel op loopafstand van het Rode Plein zodat je de meest bekende, toeristische trekpleisters ook te voet kunt bereiken.

Het is een uitstekend idee om op de eerste dag een fietstour met gids te maken. Zo leer je de weg door de stad en zie je de belangrijkste hoogtepunten. Wij boeken onze fietstour altijd bij het Nederlandse bedrijf Baja Bikes. Een uitstekende  gids die echt alles van de stad weet, goed materiaal en een heerlijke, veilige route door de stad. Je boekt veilig online, betaalt geen reserveringskosten en rekent ter plekke af als je de fietstocht start. 

De metrostations in Moskou zijn niet alleen heel erg diep onder de grond maar ook nog eens prachtig